Kaupallinen yhteistyö: Santa Maria

 

Kukapa ei rakastaisi uuniperunoita!? Tuttu ja turvallinen pottu puetaan tammikuussa uusiin tamineisiin, kun taco-uuniperunat täytetään mausteisella halloumimurulla sekä sesongin makealla ananaksella ja tarjoillaan ranskankerman kera. Jos tällä uunissa vaivatta valmistuvalla herkulla ei lähde tuore vuosi kohisten käyntiin niin ei sitten millään!

Kotimainen peruna on ympäristöystävällinen valinta

Ekologinen pottu on arkiruokien ykkönen ja suomalaisen ruokakulttuurin vankkumaton kivijalka. Aiemmat sukupolvet ovat valinneet viisaasti, sillä perunalla on superpieni hiilijalanjälki, ja vesijalanjälkikin on varsin maltillinen. Yhden kotimaisen perunakilon kasvattaminen kuluttaa vain viidesosan vettä ulkomailla viljeltävään riisikiloon verrattuna. Kun peruna ja pasta pannaan puntariin, saa pottu vertailussa paremmat pisteet, sillä rehevöittävää vaikutusta mittaava fosforijalanjälki on perunassa pastaa huomattavasti pienempi. Potaatti patsastelee palkintosijoilla myös ekotehokkuuden mittapuulla: se kasvaa nopeasti ja tuottaa varman sadon pienemmälläkin peltotilkulla.

Peruna on siis ympäristöystävällinen valinta ruokapöytään, ja kaiken kukkuraksi myös taloudellinen ja terveellinen valinta! Kotimaiset perunat ovat edullisia ja maistuvat kaikille. Perinteinen pottu ei myöskään ole turhan nirso kylkiäistensä suhteen, sillä se kaveeraa muitta mutkitta jopa eksoottisempienkin etelän hedelmien kuten ananaksen kanssa.

Alkuvuosi on mehukkaan ananaksen parhainta sesonkia!

Makean mehukas ananas matkasi Eurooppaan Kolumbuksen kainalossa. Löytöretkeilijän silmissä Karibialla kasvanut hedelmä muistutti männynkäpyä, joten hän nimesi sen mäntyomenaksi (engl. pineapple). Eksoottisesta luksustuotteesta oltiin valmiita maksamaan suuria summia, joten siitä muodostui puolivahingossa aikansa statussymboli, joka koristaa edelleen useiden eurooppalaisten kartanoiden kiviporttien veistoksellisia pylväitä. 

Varallisuutta symboloivasta harvojen herkusta on vuosien saatossa tullut arkipäivää, ja nykyään ananas kuuluu pienimpienkin kivijalkakauppojen valikoimaan. Alkutalven kuumimman sesongin aikaan markettien hedelmälaarit ovat kukkuroillaan tropiikin makeita tuoksuja. Kypsän ananaksen tunnistaminen on helppoa: kuoren väri vaihtelee, mutta tuoksu ja lehdet auttavat valitsemaan täydellisen yksilön. Jos ananaksen tuoksu on makea ja sen keskimmäiset hedelehdet irtoavat kevyesti nyppäisemällä, on hedelmä syöntikypsä! 

Ananas kypsyy huoneenlämmössä nopeasti, joten jos hedelmää ei syödä parin päivän sisään, se kannattaa siirtää jääkaapin vihanneslokeroon odottamaan käyttöä. Ennen tarjoilua hedelmä on hyvä nostaa huoneenlämpöön ajoissa, sillä jääkaappikylmänä aromit ja maku eivät ole parhaimmillaan. Ananaksen hedelmälihan värisävy riippuu lajikkeesta ja kasvupaikasta, myös makeusasteessa on eroja. Kypsä, mehevän makea ananas on parasta sellaisenaan, mutta sitä kannattaa kokeilla myös salsoissa ja lämpimissä ruoissa. 

VINKKI: Suuri osa ananaksen ravinteista sijaitsee hedelmän keskellä. Parhaan kasvusesongin aikana ananaksen keskiosa ei vielä ole ehtinyt puutua, joten käytä ananas kokonaan, äläkä suotta heitä hyvää hedelmää hukkaan!

 

Ananas on suolaisen ruoan ystävä

Makea ananas maistuu taivaalliselta uuniperunoiden, suolaisen halloumin sekä chipotle chilillä, savupaprikalla ja valkosipulilla maustetun Santa Maria Smoky Halloumi Taco Spice Mixin kanssa. Koska halloumijuusto on suolaista, se kannattaa maustaa Santa Marian suolattomalla Smoky Halloumi Taco Spice Mixillä, jotta ruoasta ei tule liian suolaista. Uuniperunoiden soosiksi lusikoidaan ranskankermaa, sekä täyteläistä Santa Maria Chili Mayo -kastiketta, jossa maistuvat chipotle chili ja appelsiini. Makuhermoja hellivä kokonaisuus viimeistellään Santa Maria Tortilla Chips Cheese -maissilastuilla ja limelohkoilla sekä tuoreella korianterilla ja chilillä. Siispä taco-uuniperunat tulille ja nauttimaan!

Taco-uuniperunat 6 kpl

 

Pese perunat hyvin ja kuivaa ne. Pistele perunoihin reikiä haarukalla. Hiero jokaiseen perunaan hieman öljyä ja ripottele päälle suolaa. Paahda perunoita 200 asteessa noin tunti tai kunnes ovat kypsiä.

Murustele halloumi käsin. Kuumenna 1 rkl öljyä pannulla ja ruskista halloumimuru. Sekoita joukkoon Smoky Halloumi Taco Spice Mix ja vesi, sekoita hyvin. Pidä lämpimänä.

Kuori ananas ja pilko se pieniksi kuutioiksi.

Tee kypsiin perunoihin viilto pituussuunnassa ja avaa perunaa painamalla sitä varovasti päädyistä. Täytä perunat ranskankermalla, halloumimurulla, ananaksella ja murustelluilla maissilastuilla. Viimeistele Chili Mayolla, tuoreella chilillä ja korianterilla. Laita loput täytteet pieniin kulhoihin, joista ruokailijat voivat ottaa niitä lisää. Tarjoile lisäksi limelohkoja.

Lue lisää Santa Mariasta  ja katso ihanat reseptivinkit!. Muista myös seurata Santa Mariaa Instagramissa @santamariafinland.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.