Kaupallinen yhteistyö: Sydänmerkki

Terveellinen ruoka kuuluu kaikille tuloista, elämäntilanteesta ja ruokavaliosta riippumatta. Lue lisää hyvistä valinnoista ja nappaa samalla artikkelin lopusta talteen kolme herkullista sesongin reseptiä, joissa hyödynnetään juureksia ja muita kotimaisia varastokasviksia!

Hifistely sikseen, itse tehty ruoka on edullista ja terveellistä

Ennakkoluuloista poiketen terveellinen ruoka ja edulliset raaka-aineet mahtuvat varsin sopuisasti samaan lauseeseen. Kauden kotimaisista kasviksista syntyy terveellistä ruokaa edullisesti, ja oikein valitut raaka-aineet lihottavat syöjänsä sijaan lompakkoa. Ateriat kannattaa suunnitella etukäteen, silloin ostoslistassa on helpompi pitäytyä ja kärryihin kertyy enemmän värikkäitä ja vitamiinipitoisia kasviksia ja vähemmän turhia tuotteita. Kotimaiset juurekset, sienet ja marjat ovat suomalaista superfoodia parhaimmillaan.

Terveellisintä on perusraaka-aineista kuten kasviksista, kalasta ja täysjyväviljoista valmistettu ruoka. Kohtuullinen määrä lihaakin mahtuu terveelliseen ruokavalioon. Hifistelemään ei siis tarvitse ryhtyä, sillä tavallinen kotiruokakin täyttää terveellisen ruoan kriteerit heittämällä – ja kun kokkaat itse, tiedät tarkalleen, mitä suuhusi laitat. Jos haluat olla täysin varma tuotteen terveellisyydestä, valitse pakkaus, joka on merkitty punaisella Sydänmerkillä. Ainekset terveellisempään ruokavalioon löytyvät luultavasti lähikaupastasi.

Erinomaisen edullisia vaihtoehtoja ovat juurekset, sipulit ja kaalit, joiden kilohinta on usein alle euron. Ne sopivat moneen menoon: salaatteihin, marinoitavaksi, lämpimäksi lisukkeeksi tai paahdetuksi pääruuaksi. Jos tuoreiden kasvisten pilkkomiseen ei ole aikaa, pakastealtaan aarteet rientävät apuun. Myös täysjyväviljat, leseet, hiutaleet ovat halvimmasta päästä. Leipien ja puurojen lisäksi niistä valmistuu loistavia lisäkkeitä aterioille. Proteiineista linssit, herneet ja pavut sopivat pienempäänkin budjettiin.

Varastojuureksista väriä lautaselle!

Mullan alla meheviksi kasvavilla juureksilla on pelkkiä hyviä puolia: ne ovat maukkaita, ekologisia ja erittäin edullisia. Pohjolan puhdas maaperä, vesi ja ilma sekä valoisat kesät ja lämpötilavaihtelut syventävät juuresten makua ja vahvistavat väriä. Kotimaiset juurekset kasvatetaan avomaalla lähes kokonaan ilman ulkopuolista energiaa, joten viljelyn ympäristövaikutukset ovat vähäiset, ja samasta syystä kilohintakin on alhainen.

Alkusyksystä myytävät juurekset ovat usein eri lajiketta kuin loppusyksyn varastoitava sato. Juurekset säilyvät oikein varastoituna pitkälle kevääseen, mutta kuukausien varastointiaika vaikuttaa jonkin verran juuresten makuun sekä ravinteisiin. Siksi juurikkaiden koko, maku ja ulkonäkö saattaa vaihdella vuoden aikana.

Keitä, hauduta tai heitä juurekset uuniin tai pannulle öljyn, yrttien ja muiden mausteiden kera. Punajuuret maistuvat mielettömiltä paahdettuna, juuripersiljaraaste maustaa sämpylätaikinan ja palsternakka antaa potkua pottumuusille. Tuunaa tuttu resepti toisella juureksella: paahda punajuurien sijaan keltajuuria, lisää nakkikeittoon juuripersiljaa tai kokeile kalan kaverina mukulasellerisosetta. Tänään jääkaapin vihanneslaatikosta etsitään bataattia Kung paoon, perunaa, porkkanaa, lanttua ja juuriselleriä paahdettuun juuressosekeittoon sekä valkokaalia ja punasipulia huolettoman hemmon hampurilaisia varten!

Kung pao bataatti

Kung pao lennättää makumatkalle Kiinaan. Pannulla paahdettua bataattia ja cashew-pähkinöitä inkiväärillä, seesamiöljyllä ja hoisin-kastikkeella maustettuna – joko syödään?

2 annosta 

*Sydänmerkki-tuote

1 (n. 450 g) bataatti* 

2  rkl seesamiöljyä

2 valkosipulinkynttä*

1 cm pala tuoretta inkivääriä 

1 ½ dl vettä

½ – 1   dl hoisin-kastiketta

 

1 rkl valkoviinietikkaa

50 g cashew-pähkinöitä*

1 kevätsipuli*

 

Kuori bataatti ja leikkaa reilun sentin kuutioiksi. Kuumenna 1 rkl öljyä pannulla ja paista bataattikuutioita noin kymmenen minuuttia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Lisää ne pannulle ja jatka paistamista, kunnes bataatit ovat lähes kypsiä.

Sekoita 1 rkl seesamiöljyä, hoisin-kastike, vesi ja valkoviinietikka keskenään. Jos hoisin-kastikkeen suolapitoisuus on noin 4%, voit käyttää sitä desin verran. Suolaisemmista riittää ½ dl. Kaada pannulle ja anna ruuan muhia muutama minuutti, jotta kastike kiehuu kasaan ja bataatit kypsyvät sopivan napakoiksi. 

Paahda cashew-pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla muutama minuutti. Hienonna kevätsipuli. Ripottele pähkinät ja kevätsipuli kung pao bataatin päälle.

 

VINKKI! 

  • Hoisin-kastikkeiden suolapitoisuuksissa on paljon eroa. Jos tuotteessa on suolaa noin 4 %, voit käyttää sitä halutessasi tupla-annoksen (1 dl). Jos suolapitoisuus on lähempänä 7:ää, puolikas desi on sopiva määrä, jottei ruuasta tule liian suolaista.
  • Tuplaa raaka-aineet, niin ruuasta riittää neljälle hengelle. Valmiin ruuan voi myös pakastaa.
  • Jos kaipaat ruokaan lisää proteiinia, nakkaa pannuun loppuvaiheessa vaikkapa 100–150 g quorn- tai tofukuutioita. 
  • Keitä Kung Paon lisäkkeeksi täysjyväistä riisiä, ohraa tai kauraa, makusi mukaan. Jos lisäkkeen kypsymisaika on pidempi, laita se porisemaan samaan aikaan kun aloitat Kung Paon valmistuksen.

Paahdettu juuressosekeitto

Paahda pellillä ja soseuta sopaksi! Pellillinen paahdettuja juureksia antaa kasvissosekeitolle mehevän maun. Samettinen soppa viimeistellään kaurakermalla, sitruunamehulla ja rakuunalla. Ja sitten vaan lusikka käteen ja ääntä kohti!

 

6 annosta 

*Sydänmerkki-tuote 

 

1 kg kasviksia (perunaa, porkkanaa, juuriselleriä ja lanttua)*

1 (250 g) purjosipuli*

1 kokonainen valkosipuli*

2 rkl öljyä*

1 l vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 dl kermankaltaista kasvirasvavalmistetta (esim. kaurapohjaista)*

½ sitruunan mehu*

½ tl suolaa

¼ tl rouhittua mustapippuria*

g½ ruukku tuoretta rakuunaa*

 

Kuori ja paloittele perunat ja juurekset. Halkaise purjo pitkittäissuunnassa  ja huuhdo sisältä. Leikkaa purjo noin 5 cm paloiksi. Leikkaa kokonaisesta valkosipulista terävä pää pois, jotta valkosipulinkynnet paljastuvat. Levitä kasvikset purjoa lukuun ottamatta pellille ja lisää öljy. Sekoita kevyesti.  Paahda kasviksia  225 asteessa noin 15 minuuttia. Lisää purjo ja jatka paistamista 10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä. 

Siirrä kypsät perunat, juurekset ja purjo kattilaan (halutessasi voit jättää hieman juureksia annosten viimeistelyyn). Plopsauta kattilaan myös valkosipulinkynnet kuoristaan. Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot, kuumenna kiehuvaksi. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää ruokakerma ja  tarvittaessa hieman vettä, jotta soppa on sopivan paksuista. Kiehauta ja mausta juuressosekeitto sitruunan mehulla, suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla rakuunalla. 

VINKKI! Voit tehdä keittoa myös puolet pienemmän määrän. Juureksia tosin kannattaa paahtaa kerralla reilusti, sillä ne sopivat myös salaattien joukkoon ja lisukkeeksi.

Sloppy joe -leivät

Huolettoman hemmon vegaaniset leivät täytetään kaalisalaatilla, punasipulilla ja lämpimällä linssimuhennoksella. Syödessä syntyy sotkua, mutta niin on tarkoituskin!

 

4 annosta  

*Sydänmerkki-tuote 

 

Linssimuhennos:

1 sipuli*

3 valkosipulinkynttä*

1 rkl öljyä*

1 tl savupaprikajauhetta

1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa

½ tl chilijauhetta

500 g tomaattimurskaa

1 prk (n. 230 g)kypsiä punaisia linssejä  

1 rkl sokeria

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

¼ tl rouhittua mustapippuria*

 

Kaalisalaatti:

300 g valkokaalia*

3 rkl sitruunamehua*

¼ ruukku tuoretta tilliä* 

100 g (kasvipohjaista) fraichea, esim. Planti, Yosa

½ rkl öljyä*

½ tl suolaa

¼ tl valkopippuria

 

Marinoitu punasipuli:

1 iso punasipuli*

1 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl sokeria

 

Lisäksi:

4 sämpylää

 

Kaalisalaatti:

Aloita hampurilaisten valmistus kaalisalaatista, niin se ehtii mehevöityä. Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Hiero kaalisuikaleiden joukkoon sitruunamehu. Hienonna tilli ja lisää se kaalien joukkoon. Tee kastike sekoittamalla fraiche, öljy, suola ja valkopippuri keskenään. Sekoita kastike kaalin joukkoon ja laita salaatti jääkaappiin maustumaan vähintään 15 minuutiksi.

Marinoitu punasipuli:

Kuori punasipuli, halkaise se ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Laita sipulit kattilaan yhdessä valkoviinietikan ja sokerin kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja anna muhia pari minuuttia sekoitellen. Siirrä kattila pois hellalta, peitä kannella tai kelmulla ja anna jäähtyä. Sipulit ovat valmiit jäähdyttyään.

Linssimuhennos:

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulia keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää valkosipuli, savupaprikajauhe, juustokumina ja chilijauhe. Kuullota vielä pari minuuttia.

Lisää tomaattimurska. Huuhtele ja valuta linssit, lisää ne pannulle. Mausta sokerilla ja soijakastikkeella. Kuumenna kiehuvaksi ja anna muhennoksen muhia miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sloppy joe -leipien kokoaminen:

Halkaise sämpylät ja paahda ne kuumalla kuivalla pannulla. Täytä sämpylät runsaalla määrällä lämmintä linssimuhennosta ja kaalisalaattia. Viimeistele marinoidulla punasipulilla. Tarjoile heti.

 

Ota @sydänmerkki seurantaan Instagramissa ja Facebookissa, niin et missaa sydämellisiä reseptejä. Lisätietoa Sydänmerkistä.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.