Kaupallinen yhteistyö: Santa Maria

 

Pian on taas aika pudistella pölyt valkolakeista, sujauttaa serpentiinit kaulan ympärille ja sihauttaa simapullot auki, sillä kevään kohokohta on jälleen täällä. Jos oikullinen kevätsää suosii, pakataan tänäkin vappuna piknik-kori täyteen herkkuja, jotka nautitaan ulkosalla lintujen konserttia kuunnellessa. Tällä kertaa kukkuraisesta korista löytyy perinteisen vappukattauksen sijaan avokadosta ja uuden sadon perunoista sekoitettua guacamole-perunasalaattia, sopivan savuista chipotle-glaseerattua Nyhtökauraa sekä kanelilta, tähtianikselta ja neilikalta tuoksuvaa mausteista simaa. 

Vaihtelu virkistää vappunakin!

Perinteet velvoittavat, sanotaan. Kyllä vappuna pitää olla pöydässä nakkeja, lihapullia, pytyllinen pottusalaattia ja vähintään yksi pullollinen isoäidin reseptillä valmistettua sitruunasimaa! Tai ehkä ei kuitenkaan? Perinteiset juhlaruoat maistuvat monelle, mutta vaihtelu on sallittua varsinkin tänä vappuna. Satokausi-keittiössä on ideoitu koko kevät uusia vappuherkkuja, joista ensimmäiset tulevat tässä!

Uuden sadon perunat saavat seurakseen suippopaprikaa, tuoretta korianteria ja guacamolen, joka sekoitetaan soseutetuista avokadoista ja maustetaan kätevällä Santa Maria Guacamole Dip Mix -mausteseoksella, sitruunamehulla sekä tulisilla meksikolaisilla chilipippureilla. Pieneksi hienonnetut, voimakkaat Santa Maria Green Jalapeno hot -chilipippurit lisäävät perunasalaattiin meksikolaista vapputunnelmaa. Koko komeus viimeistellään pottusalaatin päälle murusteltavilla Santa Maria Tortilla Chips Salted -tortillalastuilla. Rapeat ja kevyesti suolatut maissilastut sopivat vappupiknikille toki sellaisenaankin, dippikastikkeella tai ilman.

Eikä siinä todellakaan vielä kaikki. Lihapullien sijaan keväisessä kelissä herkutellaan niin ikään meksikolaiseen tapaan maustetulla Nyhtökauralla. Santa Maria Chipotle Paste -maustekastikkeella ja siirapilla glaseerattu, rapeaksi paistettu Nyhtökaura kannattaa lusikoida kunnon keoksi perunasalaatin päälle. Chipotle Paste on valmistettu kuivatusta ja savustetusta jalapeño-chilistä, ja se antaa aavistuksen tulisuutta sekä savuista makua vapun koukuttavimmalle herkulle.

Mausteinen sima syntyy sesongin sitruunoista, kanelista, neilikasta ja tähtianiksesta

Tuoretta sitruunaa saa kaupasta ympäri vuoden. Sesongin ajankohta vaihtelee eri puolella maailmaa: espanjan sileäkuorisen Primofiori-sitruunalajikkeen satokausi on syyskuusta huhtikuun loppupuolelle, minkä jälkeen lajike vaihtuu muhkuraisempaan Verna-lajikkeeseen. Eteläisellä pallonpuoliskolla kasvavaa Eurekaa tuodaan Suomeen silloin, kun Välimeren puutarhoilla on hiljaista.

Juuri nyt sesonki on vaihtumassa ja kaupoista saattaakin löytää molempia eteläeurooppalaisia lajikkeita. Suomessa kauppanimenä käytettävän Vernan espanjankielinen kirjoitusasu on Berna. Isoissa sitruunapuissa kasvava hedelmä on keskikokoinen, tyven puolella on erottuu “kaula” ja toiseen päähän kasvaa pieni nystyrä. Vernan pääsatoa kerätään helmikuun puolesta välistä aina heinäkuulle asti. 

Sitruunoiden mehu sopii sekä suolaisiin ruokiin että makeisiin herkkuihin. Hapokkaana se raikastaa ja korostaa ruoan omaa makua, siksi suolan lisäämisen sijaan kannattaakin kokeilla ensin sitrusmehun vaikutusta. Jos hedelmä tuntuu kuivalta, lämmitä sitä hetki mikrossa ja kokeile uudestaan. Sitruunan aromaattinen kuori on sekin käyttökelpoinen ja antaa mukavaa makua kastikkeisiin, patoihin ja leivontaan. Suosi luomusitruunoita ja pese aina hedelmien kuori perusteellisesti ennen käyttöä.

Vernat sopivat erinomaisesti siman valmistukseen. Perinteinen sima syntyy sitruunasta, sokerista, vedestä ja hiivasta. Tänä vappuna skoolataan kuitenkin mausteisemmalla kuplajuomalla, joka saa makunsa kanelitangosta, aromikkaista tähtianiksista sekä kokonaisista neilikoista! Varaa siman valmistukseen viikko, jos haluat kypsyttää juoman jääkaapissa. Huoneenlämmössä sima valmistuu nopeammin ja juomasta pääsee nauttimaan jo kolmessa päivässä.

 

Guacamole-perunasalaatti

 

Pese perunat ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja anna jäähtyä. 

Perunoiden jäähtyessä valmista guacamole. Halkaise avokadot, poista kivet. Kaiverra avokadon hedelmäliha pois kuorista ja soseuta. Sekoita joukkoon pussillinen Guacamole Dip Mixiä, sitruunamehu ja majoneesi.

Pilko jäähtyneet perunat. Kuori ja hienonna punasipuli ja sekoita perunoiden joukkoon. Pilko myös paprika ja hienonna Green Jalapeno Hot -chilipippurit, sekoita ne perunoiden joukkoon. Lisää guacamole ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Hienonna runsaasti tuoretta korianteria ja sekoita joukkoon. Viimeistele murustelluilla sekä kokonaisilla tortillalastuilla.

Chipotle-glaseerattu Nyhtökaura

 

Paista Nyhtökaura rapeaksi öljyssä. Sekoita siirappi ja Chipotle Paste keskenään ja lisää rapean Nyhtökauran joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Viimeistele tuoreella hienonnetulla ruohosipulilla.

Mausteinen sima

4 litraa

 

Mittaa 2 litraa vettä kattilaan ja lisää kanelitangot, tähtianikset ja neilikat. Kuumenna kiehuvaksi ja ota sitten kattila pois liedeltä. Sekoita joukkoon sokerit niin, että ne liukenevat. Lisää 2 litraa kylmää vettä ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Ota pieni määrä nesteestä ja sekoita hiiva siihen. Sekoita sitten hiivaseos simaan. Pese sitruuna hyvin, leikkaa siivuiksi ja lisää siman joukkoon. Peitä kannella ja anna olla huoneenlämmössä yhden vuorokauden ajan.

Ota neljä litran pulloa ja laita jokaiseen teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Nouki sitruunasiivut siman joukosta ja kaada sima pulloihin siivilän läpi. Laita pullot jääkaappiin, jossa sima valmistuu noin viikossa. Voit myös jättää pullot huoneenlämpöön, jolloin ne valmistuvat kolmessa päivässä.

Huom! Älä sulje pulloja liian tiiviisti. Päästä niistä välillä painetta avaamalla korkkia. Säilytä valmis sima jääkaapissa. 

Lue lisää Santa Mariasta  ja katso ihanat reseptivinkit!. Muista myös seurata Santa Mariaa Instagramissa @santamariafinland.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.