Kevään maukkain ruoka on herkullinen veriappelsiinirisotto. Risotto nautitaan veriappelsiinilohkojen, yrttien ja versojen kera!

Vinkki: Kokeile myös uunissa paahdettuja veriappelsiineja. Lämmitä uuni 250-asteiseksi. Ripottele halkaistujen veriappelsiinien päälle reilusti sokeria, paahda uunissa pinta ruskeaksi. Tarjoile sellaisenaan tai pähkinöiden ja vaniljakastikkeen kera. 

 

Herkullinen veriappelsiinirisotto

Neljälle
Valmistusaika: 45 min

 

  • 3 dl risottoriisiä
  • 2 salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • muutama oksa timjamia 
  • 3 dl valkoviiniä 
  • 2 dl veriappelsiinin mehua puristettuna (2–3 appelsiinin mehu)
  • 1 rkl veriappelsiinin kuorta raastettuna 
  • 1 l kasvislientä 
  • 60 g parmesaania raastettuna 
  • nokare voita 
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl sitruunamehua 
  • öljyä paistamiseen
  • veriappelsiinilohkoja, yrttejä tai versoja tarjoiluun

 

Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulit. Hienonna myös timjami. Raasta veriappelsiinista kuoret ja purista mehut. Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja pidä kuumana koko risoton valmistuksen ajan. Kylmän liemen lisääminen risottoon keskeyttää riisin kypsymisen. 

Lorauta oliiviöljyä korkeareunaiselle paistinpannulle ja kuullota sipuleita sekä timjamia muutama minuutti. Lisää riisi ja anna paistua muutama minuutti, kunnes riisistä alkaa kuulua poksahtelua. Kaada pannulle valkoviini ja anna imeytyä riisiin välillä sekoittaen. Lisää vielä appelsiinimehu pannulle ja anna imeytyä riisiin. 

Kauho noin 0,5–1 dl kuumaa kasvislientä kerrallaan pannulle. Anna liemen imeytyä riisiin ja lisää sen jälkeen lisää lientä. Toista, kunnes riisi on sopivan al dente, eli siinä on edelleen purutuntumaa, tähän menee noin 20 minuuttia. Sekoita välillä riisiä varoen, ettei jyvien rakenne rikkoudu.

Lisää raastettu parmesaani ja nokare voita, mausta suolalla. Lisää lopuksi sitruunamehu ja sekoita. Koristele veriappelsiiniviipaleilla, yrteillä tai versoilla ja parmesaanilla. Nauti heti, risotto ei odota!

 

Tämä resepti on julkaistu alun perin Satokausikalenterissa 2023. Kaikki myynnissä olevat Satokausikalenterit löydät verkkokaupastamme. Satokausikalenterista löydät aina ajankohtaiset tiedot kunkin sesongin kasviksista.

Veriappelsiinirisotto