Pikkujoulupöydän katseenvangitsija on purppurainen punajuuricarpaccio ja rapeat juustolastut. Makeat punajuurikkaat ja suolainen juusto ovat kombo vailla vertaa, ja tämän carpaccion päälle pirskotellaan vielä hunajaista jogurttikastiketta viimeistelemään makuelämys.
Punajuuricarpaccio ja rapeat juustolastut
8 hengelle alkupalaksi
Punajuuricarpaccio:
- 500 g raakoja tai valmiiksi kypsennettyjä punajuuria (halutessasi voit myös käyttää esim. raitajuuria)
- suolaa
- mustapippuria
- oliiviöljyä
Jogurttikastike:
- 1,5 dl turkkilaista jogurttia
- muutama oksa tuoretta timjamia
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 rkl hunajaa
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
Rapeat juustolastut (5 isoa juustolastua):
- 100 g gouda juustoa
Lisäksi:
- kourallinen pähkinöitä
- 50 g versosalaattia tai rucolaa
Jos kypsennät punajuuret itse, lämmitä uuni 200 asteeseen. Aseta punajuuret uunivuokaan, lorauta hiukan vettä pohjalle ja peitä vuoka foliolla. Paahda punajuuria uunissa noin tunti. Kun punajuuret ovat kypsiä, anna jäähtyä ja kuori.
Leikkaa kypsät punajuuret mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja siirrä kulhoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lorauta päälle vielä oliiviöljyä ja sekoita. Laita sivuun odottamaan.
Valmista rapeat juustolastut. Alenna uunin lämpöä 175 asteeseen. Raasta juusto raastimen pienellä terällä. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja muotoile raasteesta viisi nokaretta pellille, levitä juusto tasaisesti. Paista uunin keskiosassa 15 minuuttia, anna valmiiden lastujen jäähtyä täysin.
Valmista jogurttikastike. Mittaa jogurtti kulhoon. Hienonna timjami sekä valkosipulinkynsi, lisää jogurtin sekaan. Mausta hunajalla, mustapippurilla ja suolalla.
Asettele punajuuret tasaisesti laakealle tarjoiluvadille. Lisää kastikenokareita sinne tänne punajuurien päälle. Murra juustolastut pienemmäksi ja ripottele carpaccion päälle. Koristele versoilla tai rucolalla ja ripottele vielä päälle rouhittuja pähkinöitä.