Satokausi®-sovelluksen uusi lakkakartta näyttää mistä kannattaa poimia lakkaa Suomessa
Satokausisovelluksen marjakartta on saanut herkullisia lisäyksiä: nyt pääset poimimaan myös lakkaa maailman ensimmäisen ja tarkimman lakkakartan avulla. Sovellus on julkaistu Android- ja iOS-sovelluksena. Lakan esiintymispaikat perustuvat tutkittuun tietoon ja julkiseen kartta- ja paikkatietoaineistoon.
- Satokausi®-sovelluksen kartta näyttää nyt myös todennäköisimmät lakan esiintymispaikat kartalla. Lakan lisäksi karttaan on lisätty vadelma. Aiemmin julkaistuja lajikkeita ovat mustikka ja puolukka, sekä herkkutatit.
- Sovellus on maailman ensimmäinen kuluttajien käyttöön suunnattu karttasovellus, joka osoittaa parhaat lakkapaikat. Lakan lisäksi kartta näyttää puolukan, mustikan, vadelmien ja sienien esiintymispaikat.
- Näytettävä tieto perustuu avointen paikkatietoaineistojen dataan sekä tieteelliseen tutkimustietoon mustikan, puolukan, vadelmien, lakan ja sienien kasvupaikoista.
- Sovelluksessa hyödynnetään puolukan, mustikan, vadelmien, lakan ja sienten kasvupaikkavaatimustutkimuksia, biologista tietoa ja metsävaratietoja mm. puustosta, metsätyypeistä, varjoisuudesta ja maaperästä. Näiden tietojen avulla ennustetaan, paljonko alueella kasvaa esimerkiksi lakkaa.
- Sovelluksen ansiosta kynnys lähteä marjastamaan tai sienestämään alenee, koska marjapaikat löytyvät aiempaa helpommin, marjasadosta saadaan talteen aiempaa suurempi määrä ja marjastajien on helpompaa saada myös lisätuloja.
- Sovelluksen ovat kehittäneet biologi Jaakko Junikka sekä Satokausikalenteri®:n perustajat Samuli ja Johannes Karjula.
- Sovelluksen voi ladata mobiililaitteille AppStoresta tai Google Play -kaupoista.
Miten lakkakartta toimii?
Satokausi®-sovelluksen lakkakartta on ihanteellinen työkalu lähialueesi metsistä löytyvien lakkojen löytämiseen. Sovelluksen avulla voit nauttia luonnon tarjoamista herkuista vaivattomasti ja turvallisesti.
Sovelluksen ydin on karttanäkymä, joka näyttää erilaisten poimittavien raaka-aineiden, kuten marjojen ja sienien, parhaat ja todennäköisimmät kasvupaikat. Kasvupaikkatieto perustuu tuoreimpaan tutkimustietoon ja käytännön havaintoihin, joten saat ajantasaisimman ja tarkimman tiedon luonnonantimien löytymispaikoista. Karttapohjana sovelluksessa käytetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämää maastokarttaa, joka helpottaa liikkumista metsässä.
Sovelluksen karttanäkymä näyttää erivärisinä neliöinä valitun raaka-aineen, kuten vadelman, lakan, puolukan, mustikan ja joidenkin sienien todennäköiset kasvupaikat. Yksi neliö vastaa noin 10 x 10 metriä luonnossa. Mitä tummempi neliö, sitä todennäköisemmin alueella esiintyy kyseistä raaka-ainetta.
On kuitenkin hyvä muistaa, että todennäköinen kasvupaikka ei aina tarkoita runsasta satoa. Raaka-aineiden menestymiseen vaikuttavat satokauden ajankohtaiset ja vuotuiset olosuhteet, kuten:
- Kosteus: Sateinen kausi voi edistää sadon kasvua, kun taas kuivuus voi heikentää sitä.
- Lämpötila ja auringonvalo: Optimaaliset lämpötilat edistävät kasvua, kun taas äärilämpötilat voivat estää sen.
- Pölyttäjät: Runsas pölyttäjäkanta, kuten kimalaiset ja kärpäset, voi parantaa satoa.
- Sairaudet ja tuholaiset: Kasvitaudit ja tuholaiset voivat merkittävästi vähentää satoa.
Hyödyntääksesi sovellusta parhaalla mahdollisella tavalla, salli sovelluksen käyttää sijaintitietojasi. Sovelluksen käyttö ei vaadi muita asetuksia. Sijaintitietojasi ei tallenneta eikä luovuteta kolmansille osapuolille.
Maksullinen täysversio tarjoaa rajoittamattoman karttanäkymän ja rajoittamattomat haut hakutoiminnolla. Täysversion käyttö edellyttää sovelluksen lataamista Android- tai iOS-sovelluskaupoista.
Käyttämällä maksullista versiota tuet tutkimustyön jatkamista ja uusien raaka-aineiden lisäämistä sovellukseen. Sovellusta kehitetään jatkuvasti, ja kaikki palaute on erittäin arvokasta. Vadelma ja lakka ovat kesän 2025 uusimmat lisäykset, syksyllä kartta saa lisävahvistusta uusista sienilajeista.
Kysymyksiä ja vastauksia Satokausi®-sovelluksen kartasta
Mistä johtuu, että kartta näyttää mustikkaa, puolukkaa, vadelmaa tai lakkaa karttapisteessä, mutta en löydä alueelta marjaa?
Jos kartan näyttämä alue sisältää kuitenkin runsaasti marjan varpuja, on ennuste todennäköisesti oikein, mutta kyseisellä alueella marjojen pölytys tai muut kasvukauden olosuhteet ovat epäonnistuneet. Todennäköisesti alueella tulee olemaan ennusteen mukaisesti marjaa seuraavina vuosina, jos vuotuiset kasvuolosuhteet ovat niinä parempia.
Jos alueella ei ole varpuja, on syy todennäköisesti sovelluksen ennusteen käyttämässä paikkatiedossa. Sovelluksessa käytetään ajankohtaisinta biologista tietoa ja julkisia aineistoja. Kuitenkin esimerkiksi metsähakkuiden osalta julkisissa tiedoissa voi olla viiveitä verrattuna todellisuuteen, minkä vuoksi kartalla näytettävät raaka-aineiden potentiaaliset kasvupaikat voivat näkyä kartalla hakkuualueilla parempina, kuin ne oikeasti ovat. Metsän nykyiset olot voivat olla raaka-aineen kasvulle suotuisat tuoreiden harvennushakkuiden myötä, mutta metsän aikaisemmat vaiheet ovat voineet olla liian varjostavia raaka-aineen kasvulle. Uudet olosuhteet kuitenkin mahdollistavat raaka-aineen runsastumisen tulevina vuosina.
Satelliittikuvien paikkatietoaineistoissa esiintyy harvinaisia paikallisia epätarkkuuksia esim. puulajisuhteissa. Suopohjaisilla turvekankailla sekä aikoja sitten ojitetuilla soilla ennusteet ovat vielä osin epätarkkoja, mutta ne parantuvat sovelluksen päivitysten myötä. Lisäksi paikkatiedon metsätyyppiaineiston tarkkuudessa on osittaista epätarkkuutta, jolla voi olla vaikutusta ennusteen tarkkuuteen tietyillä alueilla.
Onko sovellus ristiriidassa jokaisenoikeuksien (jokamiehenoikeuksien) kanssa?
Sovelluksen käyttöohjeissa on huomioitu jokaisenoikeudet. Jokaisenoikeudet antavat kaikille Suomessa mahdollisuuden liikkua luonnossa vapaasti ja kerätä luonnontuotteita, kuten marjoja ja sieniä, riippumatta maanomistuksesta. Näitä oikeuksia säätelevät tietyt rajoitukset, kuten kunnioitus yksityisalueita kohtaan ja ympäristön vahingoittamisen välttäminen. Sovellus ei ole ristiriidassa jokaisenoikeuksien kanssa.
Miten sovellus varmistaa, että kaikki käyttäjät ymmärtävät jokaisenoikeudet ja toimivat niiden mukaisesti marjastaessaan?
Sovelluksesta löytyy selkeä ohjeistus jokaisenoikeuksista. Sovelluksen käyttöehdoissa huomioidaan jokaisenoikeuksien noudattaminen. Mikäli tietyillä alueilla ilmaantuu jokaisenoikeuksien vastaista käytöstä, pystytään sovelluksesta kehittäjien toimesta rajaamaan ulos valittuja alueita.
Voiko sovelluksen käyttö johtaa marjojen ylikeräämiseen – kerätäänkö Suomen metsät tyhjiksi marjoista? Onko sovelluksessa huomioitu ympäristövaikutukset, kuten lisääntynyt kävijämäärä herkissä luontokohteissa?
Suomen suuren marjasadon vuoksi ylikeräämisen riskiä ei ole olemassa. Sovelluksen ansiosta myös kauempana taajama-alueista sijaitsevat hyvät marjapaikat tulevat löydetyiksi ja poiminta jakaantuu laajemmalle alueelle. Enää ei tarvitse salailla marjapaikkojaan tai kiirehtiä vakiopaikoille ennen muita, vaan voi katsella retkipaikkoja täysin uusilta alueilta.
Miten sovellus käsittelee konfliktitilanteet, joissa useat käyttäjät haluavat marjastaa samoilla alueilla samaan aikaan?
On hyvin todennäköistä, että sovelluksen näyttämät lähellä taajama-alueita sijaitsevat marjastuspaikat huomataan nyt useamman marjastajan toimesta. Samaan aikaan marjastajat löytävät täysin uusia ja koskemattomia alueita. Sovelluksessa kehoitetaan hyödyntämään sen mahdollistamat uudet marjastuspaikat, ja näin marjastus saadaan jakaantumaan aikaisempaa laajemmalle alueelle. Tulevaisuudessa sovelluksessa voidaan tarjota tietoa, jos tietyllä alueella on runsaasti liikennettä ja näin tiedottaa marjastajia alueen liiasta käytöstä.
Miten sovellus käsittelee mahdolliset virheet tai puutteet datassa, esimerkiksi puutteelliset metsävaratiedot?
Sovelluksessa käytetään useita tietolähteitä, joiden oikeellisutta ja ajankohtaisuutta arvioidaan jatkuvasti. Käyttäjiä kannustetaan myös raportoimaan mahdollisista virheistä, jotta tiedot voidaan päivittää ja korjata. Sovelluksen kehittäjät osallistuvat aktiivisesti myös käytännössä sen näyttämien marjastuspaikkojen todentamiseen.
Miten sovelluksen tarkkuus varmistetaan eri maantieteellisillä alueilla, joissa maaperä ja kasvillisuus voivat vaihdella?
Sovelluksessa käytetään useita tietolähteitä ja satomalleja, joiden avulla virheitä pyritään minimoimaan. Käyttäjiä kannustetaan myös raportoimaan mahdollisista virheistä, jotta tiedot voidaan päivittää ja korjata. Kartta koostuu kymmenistä eri paloista, minkä ansiosta alueellisia eroja on otettu ja voidaan tulevaisuudessa ottaa huomioon käytettävissä tietolähteissä ja niiden tulkinnassa.
Miten sovellus huomioi vuosittaiset vaihtelut marjasadon määrässä ja laadussa, jotka voivat johtua sääolosuhteista?
Sovellus näyttää eri raaka-aineille niiden potentiaalisimmat kasvupaikat kasvuolosuhteiden perusteella. Sovelluksen ansiosta marjastajat voivat löytää huononakin satokautena poimittavaa sen näyttämien useiden potentiaalisten marjapaikkojen vuoksi. Potentaaliset kasvupaikat eivät pitkällä aikavälillä juurikaan vaihtele, mutta vuosittain eroja voi olla riippuen kyseisen alueen sääolosuhteista ja mm. pölytyksen onnistumisesta.
Miten sovellus toimii alueilla, joilla ei ole kattavaa mobiiliverkkoa tai internetyhteyttä?
Suosittelemme suunnittelemaan marjastusretket sovelluksen avulla jo kotoa käsin. Sovellus hyödyntää puhelimen välimuistia, jolloin kertaalleen ladatut kartat marjastuspaikalta näkyvät hyvin heikosta alueen internetyhteydestä huolimatta. Sovellus tulee tulevaisuudessa toimimaan myös offline-tilassa. Sovellusta ei ole tarkoitettu sen karttaominaisuudesta huolimatta suunnistukseen tai navigointiin.
Millaisia tietoturva- ja yksityisyyskäytäntöjä sovellus noudattaa, kun käyttäjät jakavat sijaintitietojaan?
Sovellus käyttää vahvoja salausmenetelmiä ja noudattaa tiukkoja tietoturvakäytäntöjä suojatakseen käyttäjien sijaintitietoja. Kunnioitamme käyttäjien yksityisyyttä, emmekä jaa tietoja kolmansille osapuolille ilman käyttäjän suostumusta. Sijaintitietoja ei nyt tallenneta, mutta tulevaisuudessa sijaintitietoja voidaan käyttäjän suostumuksesta alkaa tallentamaan paremman marjastuskokemuksen ja mm. alueellisen ylikeräämisen estämiseksi.