Kaupallinen yhteistyö: MTK ry

 

Tammikuun lopulla vietetään sipulille omistettua viikkoa. Teemaviikon tarkoituksena on muistuttaa sipulien monipuolisista käyttötavoista sekä laajasta saatavuudesta.

 

Monipuolinen sipuli on suomalaisen keittiön luottoraaka-aine. Kauppojen hyllyt suorastaan pursuilevat erilaisia sipuleita: keltasipuli, punasipuli, valkosipuli, salottisipuli, purjosipuli. Sipuli on edullista, ja sopii varsin moneen ruokaan ja niin arkeen kuin juhlaankin. Ja mikä parasta: sitä on saatavilla kotimaisena ympäri vuoden! Sipuli ei jätä ketään kylmäksi – sen herkullinen maku hurmaa, mutta se saattaa myös saada kyyneleet silmiin.

 

Mikä saa sipulin itkettämään – ja kuinka itkettävän vaikutuksen voi välttää?

Sipulin itkettävä vaikutus johtuu kemiallisesta reaktiosta, joka käynnistyy sipulia leikatessa, jolloin sen solukko rikkoutuu. Sipulia leikatessa muodostuu propeenisulfeenihappoja, joista muodostuva kaasu ärsyttää silmän sarveiskalvoa ja saa kyynelrauhaset tuottamaan kyyneliä ärsytyksen lievittämiseksi.  Sipulin itkettävää vaikutusta voi vähentää leikkaamalla sipulia terävällä veitsellä tai huuhtelemalla sipulin kylmän veden alla kuorimisen jälkeen.

 

erilaisia sipuleita pöydällä

 

Sipulin täyteläinen umami tekee siitä herkullisen raaka-aineen moniin ruokiin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi herkullinen perunalettu tarjoiltuna paahdetun purjon kanssa? Tämä makuyhdistelmä on täydellinen niin alkupalaksi kuin brunssipöytäänkin. Toinen kokeilemisen arvoinen resepti on peruna-nachopelti. Tämä helppo ja maukas ruoka sopii loistavasti arki-illan herkutteluun tai ystävien kanssa jaettavaksi!

 

perunaletut

Perunalettu paahdetulla purjolla

 

Annoksia: 4, n. 8-14 lettua riippuen pannun koosta

Valmistusaika: 30 min
Passiivinen: 40 min

 

Ainekset

  • 250 g jauhoisia perunoita
  • ½ dl tattarijauhoja
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl piimää
  • 1 kananmuna
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria
  • 10 kirsikkatomaattia
  • voita tai öljyä paistamiseen

 

Paahdettu purjo ja lisukkeet

  • 1 purjo huuhdeltuna ja viipaloituna ohuiksi kiekoiksi
  • 1 rkl voita
  • 1 purkki (150 g) smetanaa
  • tuoretta tilliä, hienonnettuna
  • 1 pieni punasipuli hienonnettuna

 

Valmistusohje

Kuori perunat, keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja muussaa ne. Anna jäähtyä hetken aikaa.

Sekoita kulhossa perunasose, tattari- ja vehnäjauhot, leivinjauhe, suola ja mustapippuri. Lisää piimä ja kananmuna, ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna levätä 30 minuuttia.

Kuumenna voi tai öljy pannulla keskilämmöllä. Lusikoi taikinaa pannulle ja levitä hieman. Paista lettuja noin 2–3 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kullanruskeita. Pidä valmiit letut lämpiminä esimerkiksi 100 °C uunissa.

Kuumenna voi pannulla keskilämmöllä. Lisää purjokiekot ja paista, kunnes ne pehmenevät ja saavat kauniin kullanruskean värin.

Aseta letut tarjoiluastiaan. Lisää kunkin letun päälle paahdettuja purjokiekkoja, lusikallinen smetanaa ja ripaus tuoretta tilliä sekä vähän hienonnettua punasipulia.

 

peruna-nachopelti

 

Peruna-nachopelti smetana-purjotäytteellä

 

Annoksia: 4-6

Valmistusaika: 30 min

Passiivinen: 15 min

 

Ainekset:

  • 1 kg kiinteitä perunoita pestynä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ tl paprikajauhetta
  • 100 g juustoraastetta, esim. emmental
  • 1 pieni paprika kuutioituna
  • 2 tomaattia kuutioituna
  • ½ pnt tuoretta korianteria, hienonnettuna
  • 100 g purjoa hienonnettuna

 

Smetana-purjotäyte:

  • 1 purjo hienonnettuna
  • 1 rkl voita
  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

 

Valmistusohje

Keitä perunat kuorineen suolalla maustetussa vedessä, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Valuta ja anna jäähtyä hieman.

Aseta perunat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Litistä niitä kevyesti esimerkiksi juomalasin pohjalla.

Sivele litistetyt perunat rypsiöljyllä ja mausta suolalla, mustapippurilla sekä paprikajauheella. Paahda 225 °C uunissa 15 minuuttia. Ripottele juustoraaste päälle ja paista vielä 5–7 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä.

Sulata voi pannulla keskilämmöllä ja lisää hienonnettu purjo. Paista, kunnes purjo pehmenee ja alkaa hieman ruskistua. Sekoita joukkoon smetana, suola ja mustapippuri. Kuumenna nopeasti ja siirrä sivuun.

Nosta uunista paistetut perunat tarjoiluvadille tai pidä ne pellillä. Lusikoi päälle lämmin smetana-purjotäyte. Ripottele pinnalle tuoretta hienonnettua purjoa, paprikakuutioita, tomaattikuutioita ja korianteria.

 

 

Muista myös seurata MTK:n Voimaa Kasviksista tiliä Instagramissa!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.