Kaupallinen yhteistyö Puhtaasti Kotimainen

 

Kotimainen kurkku on yksi suomalaisten useimmin ostoskoriinsa valitsema tuote – eikä suotta! Kurkkua viljellään Suomessa vuosittain jopa 50 miljoonaa kiloa ja peräti 30 prosenttia suomalaisista mainitsee kurkun suosikkivihanneksekseen.

 

Kurkku on siis kansamme suosikkivihannes, ja paikkansa ansainnut. Vuonna 2025 kurkku viettää myös ansaitusti juhlavuottaan, sillä Kotimaiset kasvikset ry on nimennyt sen Vuoden Heviksi (Vuoden hedelmä tai vihannes).

 

tuorekurkku ja yrttejä

Ikisuosikki: kotimainen kurkku

Suomalaiset ovat todellista kurkkukansaa – syömme vuodessa keskimäärin 12 kiloa eli peräti 35 kurkkua per henkilö. Kotimaista kurkkua on saatavilla ympäri vuoden kasvihuoneessa kasvatettuna. Kurkun kotimaisuusaste onkin huimat 93 prosenttia. Ei siis ihme, että kurkku on nostettu keittiöidemme tähdeksi. Kurkun monipuolisuus on tehnyt siitä myös samanaikaisesti sekä trendikkään herkun, että ikisuosikin. 

Nyt on täydellinen hetki kokeilla uusia kurkkureseptejä, joilla koko perhe voi nauttia kurkkua herkullisesti päivän jokaisella aterialla. Kurkkuhillo puuron, jogurtin tai leivän kaverina aloittaa päiväsi maistuvasti. Helpot maapähkinä-kurkkunuudelit voit valmistaa vaikka evääksi töihin. Päivällisellä maistuu kurkkupinsa, joka kruunataan pikkelöidyillä kurkkuviipaleilla ja punasipulilla. Järvikalatahnalla täytetyt kurkkuveneet taas yllättää itsesi ja perheesi väli- tai iltapalalla – täyteläinen savukala yhdistettynä raikkaaseen kurkkuun on vastustamaton makuyhdistelmä. 

 

kurkkuhilloa leivän päällä

Kurkkuhillo

 

6 dl valmista hilloa

Valmistusaika: 30 min + 2 h (jäähtymisaika)

 

Ainekset

  • 3 (n. 900 g) kurkkua
  • 500 g hillosokeria
  • 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 1,5 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 pnt tuoretta minttua, hienonnettuna

 

Valmistusohje

Pilko kurkut pieniksi kuutioiksi siemenineen.

Laita kurkkukuutiot,  sitruunamehu, sitruunankuori ja inkivääri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes kurkut lämpenevät ja alkavat hieman pehmentyä.

Sekoita joukkoon hillosokeri. Kiehauta seos ja anna hillon kiehua miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia.

Ota kattila hetkeksi pois liedeltä, hienonna kurkkuja kevyesti sauvasekoittimella ja jatka kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia, kunnes kurkut ovat täysin pehmenneet ja hillo alkaa saostua.

Anna hillon jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Lisää vaniljasokeri ja hienonnettu minttu.

Siirrä hillo puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa. Hillo säilyy hyvänä noin viikon.

 

Maapähkinävoi-kurkkunuudelit

 

Neljälle

Valmistusaika: 20 min

 

Ainekset

  • 1 kurkku viipaloituna
  • 2 pkt (400 g) kypsiä udon-nuudeleita
  • 1 (n. 150 g) suippopaprika suikaloituna
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 3/4 dl maapähkinävoita
  • 4 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
  • 1 limen mehu puristettuna
  • 1 pieni punainen chili hienonnettuna
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 3–10 rkl nuudeleiden keitinvettä
  • 1 pnt lehtipersiljaa

 

Kuumenna öljy pannulla keskilämmöllä ja lisää paprika. Paista, kunnes paprika pehmenee hieman. Lisää valkosipuli ja kuullota hetki.

Kuumenna nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan (n. 3 min) ja valuta hyvin, mutta säästä keitinvettä kastiketta varten.

Sekoita kulhossa maapähkinävoi, seesamiöljy, vähäsuolainen soijakastike, limemehu, chili. Lisää nuudeleiden keitinvettä tarpeen mukaan, kunnes kastike on sopivan juoksevaa.

Sekoita kuumat nuudelit, kurkku, paprika ja kastike pannulla. Lämmitä nopeasti.

Viimeistele annokset lehtipersiljalla.

 

kurkkupinsa laudan päällä

Kurkkupinsa

 

3 pinsaa

Valmistusaika: 60 min + pinsan kohotus 24 h

 

Pohja:

  • 5 dl 00-pizzajauhoja
  • 1,3 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1 dl riisijauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl kuivahiivaa (n. 1,5 g)
  • 3,3 dl kylmää vettä
  • 2 rkl oliiviöljyä

 

Voit käyttää myös valmista pinsa-pohjaa.

 

Valkoinen pinsakastike:

  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • 1 prk (200 g) kermaviiliä
  • 1 valkosipulinkynsi raastettuna
  • 1 dl (n. 50 g) raastettua parmesaania
  • 1/3 tl muskottipähkinää
  • pippuria

 

Pikkelöidyt kurkut ja punasipulit

  • 1 pieni kurkku viipaloituna
  • 1 pieni punasipuli ohuina viipaleina
  • 1 dl väkiviinaetikkaa
  • 2 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • ripaus suolaa

 

Lisäksi

  • 100 g juustoraastetta
  • 1 pnt basilikaa

 

Valmistusohje:

Valmista pinsapohja. Mikäli käytät valmista pinsapohjaa, siirry kohtaan 6. Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva yleiskoneen kulhossa. 

Lisää kylmä vesi vähitellen ja vaivaa yleiskoneella 10–12 minuuttia, kunnes taikina on pehmeää ja enää hieman tahmeaa.

Lisää oliiviöljy ja vaivaa vielä 1–2 minuuttia.

Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan levätä huoneenlämmössä 1 tunti. Muotoile kohonneesta taikinasta kolme taikinapalloa, peitä kelmulla ja anna kohota jääkaapissa 24 tuntia.

Ota taikina jääkaapista huoneenlämpöön noin 30 min ennen käyttöä.

Valmista valkoinen pinsakastike sekoittamalla kaikki kastikkeen ainekset kulhossa tasaiseksi.

Valmista pikkelöidyt vihannekset. Kiehauta etikka, vesi, sokeri ja suola kattilassa, kunnes sokeri liukenee.

Kaada liemi kurkku- ja punasipuliviipaleiden päälle. Anna pikkelöityä niin kauan, kunnes kurkut ja sipulit ovat huoneenlämpöisiä.

Paista ja täytä pinsa. Kuumenna uuni 250–275 asteeseen. Jos käytät pizzauunia, lämmitä se 400–450 °C:seen.

Esipaista pinsapohjaa uunissa 5 minuuttia ilman täytteitä, kunnes se saa hieman väriä. Jos käytät pitsauunia, esipaistamiseen riittää noin 0,5 – 1 min.

Levitä valkoinen kastike esipaistetun pohjan päälle. Ripottele kastikkeen päälle juustoraaste.

Paista uunissa vielä 5–7 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja reunoissa on kullanruskea väri. Pitsauunissa riittää noin 0,5 – 1 min.

Lisää paistettujen pinsapohjien päälle valutettuja pikkelöityjä kurkkuviipaleita ja punasipulia, sekä basilikaa.

 

kurkkuveneitä kalatahnalla

Kurkkuveneet järvikalatäytteellä

 

12–16 kpl

Valmistusaika: 25 min

 

Ainekset: 

  • 2 kurkkua
  • 1 prk (200 g) ruohosipulituorejuustoa
  • ½ prk (60 g) smetanaa
  • 1 tlk (n. 200 g) savustettuja järvikaloja (esim. Ahventa)
  • 2 vartta kevätsipulia hienonnettuna
  • 1 pnt tilliä hienonnettuna (säästä osa koristeluun)
  • suolaa ja pippuria
  • 10 kirsikkatomaattia lohkoina tai viipaleina

 

Valmistusohje:

Halkaise kurkut pituussuunnassa ja leikkaa puolikkaat neljään tai kolmeen osaan. Kaavi siemenet pois lusikalla.

Sekoita kulhossa tuorejuusto, smetana, valutetut ja hienonnetut savustetut ahvenet, kevätsipuli ja tilli. Tarkista tahnan koostumus ja lisää smetanaa tarvittaessa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Täytä kurkkuveneet tasaisesti ahventahnalla.

Asettele kirsikkatomaatit tahnan päälle ja koristele tillillä.

 

 

 

Kaipaatko inspiraatiota keittiöön? Tutustu Puhtaasti Kotimainen vihannesvinkkeihin ja resepteihin Satokausikalenterin® sivuilla. Muista myös seurata Instagramissa @puhtaastikotimainen.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin® kanavissa @satokausikalenteri, joissa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin herkuista.