Kaupallinen yhteistyö: Winestate

Lokakuu on juuresten juhlaa! Syksyllä keittiössä kypsyy maanläheisiä makuja ja laseihin kaadetaan sesonkiin sopivaa punaviiniä. Punajuuripasta syntyy paahdetuista punajuurista ja saa seurakseen keltasipulia, valkosipulia, saksanpähkinöitä, tuoretta tilliä sekä reilusti fetaa. Siispä villasukat jalkaan, kynttilät palamaan, lautaselle punajuuripastaa ja lasiin chileläistä luomupunaviiniä. Tervetuloa syksy!

Chileläinen luomupunaviini syttyy syksyn juureksista

Syksyn sesonkijuuresten seuralainen, Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah, saapuu Suomeen Cono Surin kotitilalta, Chilestä. Helposti lähestyttävä ja tanniineiltaan pehmeä punaviini on luomulaatuinen, kuten suuri osa tilan muistakin viineistä. Ympäristönsuojelu on Cono Surin viinitalolle tärkeää, ja niinpä kaikkia viinitarhoja viljellään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. 

Chilestä kotoisin olevan Carmenère-lajikkeen rypäleet tuovat punaviiniin hehkeää hedelmäisyyttä ja maukasta mehukkuutta, jotka sopivat syksyn maanläheisiin makuihin paremmin kuin hyvin. Rypälelajike hyötyy viinitilalla vallitsevasta ilmastosta, jossa päivät ovat aurinkoisia ja lämpimiä, mutta yöt viileitä ja aamupäivät usein sumuisia.

Viinin maku ja luonne ovat hintaluokassaan kohdallaan. Osoituksena tästä Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah pokkasi vuonna 2019 voittajan pystin Vuoden viinit -kilpailun alle 13 euron luomupunaviinien sarjassa. Monipuolinen ja lompakkoystävällinen punaviini on edukseen erityisesti syksyisten pataruokien, paahdettujen juuresten ja pihvien rinnalla. Mausteisen tumma tuoksu ja runsaan täyteläinen maku ovat omiaan lämmittämään viileitä syysiltoja ja sopivat mainiosti myös pastaruokien kylkeen.

Paahda, keitä, paista tai hauduta – punajuuri maistuu monessa muodossa

Syvänpunainen juurikas saapui Suomeen 1800-luvulla ja on tänäkin päivänä pihapuutarhojen suosituimpia juureksia. Se pärjää erinomaisesti pohjoisissa kasvuolosuhteissa, hyötyy vaihtelevista lämpötiloista ja selviää kylmistäkin öistä. Monipuolinen ja maanläheisen maukas punajuuri on hyvä kivennäisaineiden lähde, se nimittäin sisältää rutkasti kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa. Vitamiineista edustettuina ovat beetakaroteeni, C- ja E-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiinit, joista etenkin helposti ruokavaliosta uupuvaa folaattia on reilusti.

Lisäkkeenä suosittu, perinteinen etikkapunajuuri on saanut rinnalleen lukuisia muita maukkaita käyttötapoja. Uunissa paahdetut punajuuret, pehmeä punajuurisosekeitto ja punajuuririsotto ovat tuttuja arkiruokia monelle suomalaiselle. Ravintoarvoiltaan rikkaasta punajuuresta syntyy myös rapean rouskuvia sipsejä. Mukuloita käytetään ruoanlaitossa eniten, mutta kannattaa muistaa, että punajuurikkaan versot ja nuoret naatit sopivat syötäviksi yhtä lailla.

Punajuuren käsittelyssä on hyvä muistaa muutama niksi, sillä sen sisältämä betalaiini värjää herkästi ruoanlaittajan kädet ja vaatteet. Helpommalla pääsee, kun juurikkaat kuorii kypsinä. Keitetyn tai uunissa paahdetun punajuuren kuori irtoaa iisimmin, eikä sotke samalla tavalla sormia tai leikkuulautaa. Myös ravinteet säilyvät mukulassa paremmin, kun punajuuren kypsentää kuorineen. Ja jos punajuuret ovat hyväkuntoisia, kuoria ei tarvitse poistaa lainkaan.

Hurmaavan helppo punajuuripasta nautitaan chileläisen punaviinin seurassa 

Punajuuren ja fetan yhdistelmä on tunnetusti herkullinen. Muita mukavia makupareja punajuurelle ovat omena, puolukka, sitruuna ja vuohenjuusto. Myös muut sesongin juurekset, kuten mukulaselleri, palsternakka, ja piparjuuri sopivat samalle lautaselle punajuurikkaan kanssa. Yrteistä salvia, rosmariini, timjami tai oregano ovat loistavia seuralaisia pirteälle punajuurelle.

Satokausi-keittiössä kokataan tällä kertaa klassikkolinjalla, kun lautaselle lusikoidaan hurmaavan helppoa, fetalla ryyditettyä punajuuripastaa. Uunissa paahdetut sipulit, soosiin sekoitettavat saksanpähkinät sekä pehmeä feta taittavat punajuuren kirpeyttä ja tuovat pastakastikkeeseen toivottua täyteläisyyttä. Tätä syksyistä herkkua kannattaa ehdottomasti kokeilla, vaikka ei muuten punajuuresta välittäisikään! 

Hehkeänpunaisesta pastakastikkeesta ja päälle murustellusta fetajuustosta löytyy samanlaista hedelmäisyyttä ja hapokkuutta kuin ruokajuomaksi valitusta luomupunaviinistä. Chileläinen Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah on mutkattoman maistuva kumppani myös muille syksyisille juureksille.

Paahtamalla punajuuret ja sipulit etukäteen pääset helpommalla, kun nälkä alkaa ilmoitella itsestään seuraavana päivänä. Valmiiksi paahdettujen kasvisten avulla pastakastike valmistuu nopeasti pastan keittämisen yhteydessä.

VINKKI! Jos punajuuret ovat hyväkuntoisia, ne voi paahtaa kuorineen! Jos kuitenkin haluat kuoria punajuuret, se kannattaa tehdä vasta uunissa paahtamisen jälkeen, sillä kypsennetyt kuoret irtoavat helpommin, eikä sotkuakaan synny samalla tavalla.

Punajuuripasta

4–6 henkilölle

  • 500 g (4–5 kpl) punajuuria 
  • 1 keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 1/4 dl saksanpähkinöitä 
  • suolaa, pippuria ja oliiviöljyä
  • 500 g kuivapastaa (esim. spagettia)
  • n. 4 dl pastan keitinvettä
  • 200 g fetajuustoa
  • muutama oksa tuoretta tilliä koristeluun

Pane kiertoilmauuni lämpiämään 200 asteeseen. Jos käytät tavallista uunia, nosta lämpö 220 asteeseen.

Pese punajuuret huolellisesti, ja leikkaa juurikkaiden kannat pois. Hyväkuntoisia punajuuria ei tarvitse kuoria. Lohko punajuuret. Halkaise sipuli kuorineen.

Asettele punajuurilohkot ja sipulinpuolikkaat leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda uunissa 20 minuuttia. Lisää sitten pellille valkosipulit kuorineen. Paahda vielä toiset 20 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat kypsiä ja pehmeitä. Poista sipulin ja valkosipulin kuoret.

Keitä pasta kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kun pasta on kypsää, ota talteen n. 4 dl keitinvettä.

Siirrä punajuuret, sipulinpuolikkaat ja valkosipulinkynnet tehosekoittimeen. Lisää mukaan myös hieman pastan keitinvettä sekä 1 dl saksanpähkinöitä. Säästä loput pähkinöistä annosten koristeluun. Pyöräytä punajuurikastike tehosekoittimella tasaiseksi. Lisää keitinvettä kunnes kastike on sopivan paksuista. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Sekoita punajuurikastike ja pasta keskenään. Lämmitä tarvittaessa uudestaan. Murustele annosten päälle fetajuustoa, kevyesti murskattuja saksanpähkinöitä ja tuoretta tilliä.