Kaupallinen yhteistyö: MTK

Elokuu on kiistatta kesäkuukausi, vaikka sitä leimaa väistämätön arjen alku. Samalla elokuussa on aimo ripaus sadonkorjuun juhlaa, sillä kotimaisten kasvisten satokausi on nyt parhaimmillaan. Kotimaisia kasviksia on tarjolla runsaasti ja varsin edulliseen hintaan, joten niistä kannattaa nauttia päivittäin ja myös säilöä kesän parhaat maut talteen talven varalle.

sadonkorjuu ja pikapikkelikasvikset

Kaalit ja kurpitsat kierivät hevi-osastoille

Satokausi käynnistyy toden teolla elokuussa, jolloin on tarjolla muun muassa erilaisia kaaleja, kuten kerä-, puna-, kukka-, parsa- ja kyssäkaalia, kertoo Tuoreverkon satoennuste, jonka tiedot toimittaa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK. Ihan pian käynnistyy myös käärylekaalin kausi, mikä suorastaan houkuttelee järjestämään porukalla kaalikääryletalkoot, joista jokaiselle riittää myös kotiinviemisiä.

Kaalien lisäksi kannattaa muistaa kotimainen kurpitsa. Edullinen ja satoisa kesäkurpitsa on ilahduttanut niin kotipalstoilla kuin markettien hedelmä- ja vihanneshyllyillä jo kesästä asti, ja elokuussa sen seuraan liittyvät esimerkiksi hokkaido-, spagetti- ja halloween-kurpitsa. Syyskuun puolella pääsemme nauttimaan myös kotimaisesta myskikurpitsasta.

Kotimaisten marjojenkin satokausi on elokuussa kohdallaan. Metsän mustikoiden ja pian ilmoille pukkaavien puolukoiden ja karpaloiden lisäksi tarjolla on mansikkaa, vadelmaa ja karhunvatukkaa kausihuoneista syyskuun lopulle saakka, joten nyt on oiva hetki raivata pakastimesta tilaa, puhdistaa hillopurkit ja antaa mehumaijan laulaa.

Sadonkorjuukauden varma merkki ovat myös kotimaiset omenat, jotka säilyvät hyvänä viileässä helposti muutamia viikkoja. Omenoita voi rouskutella sellaisenaan tai hyödyntää ruoanlaitossa. Perinteisten piirakoiden, soseiden ja mehujen lisäksi omenaa kannattaa kokeilla suolaisissa ruoissa, sillä ne antavat hyvää makua esimerkiksi possu- tai broilerikastikkeelle ja salaatteihin.

sadonkorjuu ja pikapikkelikasvikset

Nauti kotimaiset kasvikset tuoreeltaan tai säilö arkea helpottamaan

Kotimaisten kasvisten satokausi on nyt kuumimmillaan, joten niistä kannattaa nauttia päivittäin. Helpoimmalla pääsee, kun noudattaa viisaiden vanhempien vinkkiä: pese ja pilko kasa tuoreita kasviksia, esimerkiksi porkkanoita, paprikoita, parsakaalia ja kyssäkaalia, valmiiksi rasioihin jääkaappiin. Kun kasvikset on esikäsitelty, niitä tulee napsittua pitkin päivää sellaisenaan, minkä lisäksi valmiiksi pilkottuja kasviksia on kätevä sujauttaa tavallisen arkiruoan kuten pastakastikkeiden, keittojen ja kiusausten sekaan tai ihan vain voileivän päälle.

Puuhastelijalle satokausi suo mitä mainioimman tilaisuuden pilko ja pakasta -projektille. Jos kotimaisia kasviksia sattuu saamaan isomman satsin hyvään hintaan, ne voi puhdistaa, pilkkoa ja pakastaa annospusseissa, jotka voi mitoittaa oman kotitalouden tarpeiden mukaan. Pakastaa voi ihan yhtä hyvin niin yksittäisiä kasviksia kuin valmiiksi sekoitettuja kimaroitakin, esimerkiksi keittojuureksia, jotka nopeuttavat kätevästi syksyn arkikokkausta.

Pakastamisen lisäksi kannattaa pitää mielessä perinteiset kasvisten säilöntäkikat kuten hapatus ja pikkelöinti. Hapatus ei ole hankalaa, se tosin vaatii jonkin verran aikaa ja vaivannäköä, mutta kun prosessin opettelee kerran kunnolla, se jää selkäytimeen ja saattaa johtaa hauskaan ja palkitsevaan hapatusharrastukseen. Hapankaalista on hyvä aloittaa.

Pikkelöinti sen sijaan on helppo homma, ja etenkin pikapikkelöinti tuo pikanttia rouskuteltavaa pöytään vikkelää vauhtia. Satokausi-keittiön kehittelemässä reseptissä kasviksille riittää jopa puolen tunnin maustumisaika pikkeliliemessä, sillä kasvikset hierotaan suolalla ja sokerilla ennen pikkelöintiä. Hierominen irrottaa kasviksista ylimääräistä nestettä ja muuttaa niiden rakennetta, jolloin liemi pääsee pureutumaan niihin tehokkaasti.

Tässä reseptissä on käytetty kotimaista keräkaalia, fenkolia, vihreitä papuja ja omenaa, joten kasvispikkeli toimii lisukesalaattina ihan sellaisenaankin, mutta se on ihanaa myös voileipien tai hodareiden kanssa, munakkaan seurana tai piristämässä kasvis- tai lihapyöryköitä.

Voit myös kehitellä itsellesi parhaiten soveltuvan kasviskimaran ja pikkelöidä sen, mutta tähän reseptiin kannattaa valita sen verran jykeviä kasviksia, että ne kestävät suola-sokerihieronnan menemättä muusiksi.

sadonkorjuu ja pikapikkelikasvikset

Pikapikkelikasvikset

4–6 henkilölle

Valmistusaika 30 min + 30 min maustumiseen

Ohjeeseen kannattaa suhtautua perusreseptinä, jota on helppo muunnella tarpeen mukaan. Anna perusliemelle potkua chilillä tai aromikkuutta yrteillä, tai valitse pikkelöitäväksi ihan toisenlainen kasviskimara kuin tässä esitelty. Pidä vain huoli, että kasvikset ovat sen verran napakoita, että ne kestävät suola-sokerihieronnan.

Pikapikkelikasvikset

  • 1/3 kotimainen pieni keräkaali
  • 2 kotimaista pientä fenkolia
  • 200 g kotimaisia vihreitä papuja
  • 2 kotimaista omenaa
  • 5 tl suolaa
  • 5 tl sokeria
  • 3–5 dl väkiviinaetikkaa
  • 3–5 dl omenaviinietikkaa
  • 3–5 dl vettä
  • ripaus suolaa ja pippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 10 kokonaista maustepippuria
  • 1 tl sinapinsiemeniä

Leikkaa keräkaali ja fenkolit reilun suupalan kokoisiksi suikaleiksi. Leikkaa papujen terävät päät pois ja leikkaa pavut kahteen osaan. Halkaiset omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat reilun suupalan kokoisiksi viipaleiksi.

Laita kasvikset, 5 tl suolaa ja 5 tl sokeria laakeaan kulhoon. Hiero käsin suolaa ja sokeria kasvisten pintaan, kunnes kasviksista on irronnut hieman nestettä ja kasvikset ovat taipuisia. Tähän menee yleensä noin 5 minuuttia.

Huuhtele kasvikset siivilässä juoksevan kylmän veden alla. Huuhtele myös kulho.

Laita huuhdellut kasvikset takaisin kulhoon ja lisää väkiviinaetikkaa, omenaviinietikkaa ja vettä niin paljon että kasvikset peittyvät. Etikoita ja vettä tulisi kaikkia olla yhtä paljon.

Lisää mukaan ripaus suolaa ja pippuria sekä mausteita oman makusi mukaan. Laakerinlehdet, maustepippurit ja sinapinsiemenet toimivat hyvin – mutta voit halutessasi lisätä joukkoon myös esimerkiksi chiliä tai valkosipulinkynsiä.

Anna kasvisten maustua vähintään puoli tuntia tai seuraavaan päivään. Pikkelikasvisten maku voimistuu pidemmän maustumisajan myötä.

Vinkki: Voit nauttia pikapikkelikasviksia sellaisenaan raikkaana salaattina tai muiden ruokien lisukkeena. Pikkelöidyt fenkolit maistuvat erityisen hyvin esimerkiksi kotimaisten härkäpapupyöryköiden kanssa.

sadonkorjuu ja pikapikkelikasvikset
Tutustu MTK:n muihin ajankohtaisiin kuulumisiin järjestön verkkosivuilla. Muista myös seurata MTK:ta Instagramissa @mtk.ry. Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.