Tuoreen kurpitsan varsi on vihreä. Hyvässä kurpitsassa ei ole pehmeitä kohtia, eikä se anna periksi pohjasta painettaessa. Kokoonsa nähden se on painava. Kurpitsa käsitellään melonin tavoin: halkaise hedelmä ja koverra siemenet sekä pehmeä rihmasto pois. Koverra malto tai kuori kurpitsa ja paloittele se.
Käyttövinkit
Kypsennettynä: Monikäyttöinen raaka-aine. Paahda uunissa, keitä sosekeitoksi, käytä pataruoissa, muhennoksissa, risotoissa tai valmista pyrettä.
Leivonta: Soseutettuna sopii makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin, kuten piirakoihin (kurpitsapiirakka), kakkuihin ja leipiin.
Siemenet: Huuhdo ja paahda kurpitsansiemenet uunissa naposteltaviksi tai salaattien ja keittojen päälle.
Käsittely: Halkaise, poista siemenet ja rihmasto. Kuori tarvittaessa.