Kaupallinen yhteistyö: Winestate
Syksystä katoaa synkin terä, kun kaadat lasiin ihanan täyteläistä kalifornialaista zinfandel-punaviiniä, jonka mausteisuus lämmittää koleilla keleillä. Tämä viini kestää ronskilla kädellä maustettuja ruokia erinomaisesti, ja sama koskee jättikurpitsaa, joka on juuri nyt parhaimmillaan. Satokausi-keittiössä lempeä jätti päätyy tyylikkään mausteisen piirakan täytteeksi.
Maun takana satavuotiaat köynnökset ja Kalifornian aurinko
Täyteläiset ja hedelmäiset zinfandel-punaviinit tuovat mieleen aurinkoisen Kalifornian, joka onkin tunnettu oivallisista zinfandeleistaan. Paraatiesimerkki tästä rypäleestä on Kalifornian Lodista tuleva Three Finger Jack Old Vine Zinfandel. Viini on tuhti mutta tanniineiltaan pehmeä, ja siitä voi löytää mehevää marjaisuutta sekä vaniljan ja kaakaon aromeja.
Tätä zinfandelia kannattaa kokeilla esimerkiksi mausteisten jättikurpitsaruokien kanssa, etenkin jos kurpitsa on paahdettu uunissa, kuten artikkelin lopusta löytyvässä kurpitsagalettessa. Viini sopii erinomaisesti myös grilliherkuille, monellahan grillikausi jatkuu vuoden ympäri keleistä riippumatta. Testaa zinfandelin seurana vaikkapa nyhtöpossu- tai halloumiburgereita tai aasialaisittain maustettuja munakoisoja, sillä viini kestää hyvin mausteisia makuja.
Three Finger Jack Old Vine Zinfandel on tehty vanhoissa köynnöksissä kasvaneista rypäleistä, ja osa näistä köynnöksistä on jo yli 110-vuotiaita, mikä selittää viinin tyylikästä makuprofiilia. Pitkä kokemus on myös viinin valmistaneella Delicato Family Winesilla, sillä perheyritys on tehnyt viiniä Kaliforniassa yli 90 vuotta.
Viinin nimessä mainittu Three Finger Jack oli Kalifornian Lodissa kultakuumeen alkuaikoina vaikuttanut juna- ja pankkirosvo, joka legendan mukaan menetti osan sormistaan ampumavälikohtauksessa. Viini on siis oiva valinta vaikkapa pimeän illan true crime -iltamiin.
Sesongin lempeä jätti
Jos Three Finger Jack Old Vine Zinfandel on muhkea punaviini, muhkea on myös jättikurpitsa, jonka sesonki on Suomessa parhaimmillaan syys-marraskuussa. Vaikka tätä nykyä Suomessa on tarjolla kosolti eri kurpitsalajikkeita, jättikurpitsa lienee se tyypillisin, joka ensimmäisenä mieleen tulee, kun kurpitsaa ajattelee.
Jättikurpitsat voivat nimensä mukaisesti olla valtavia, esimerkiksi jättikasvisten suomenmestaruuskisoissa 2023 voitto irtosi kurpitsalla, joka painoi 487,2 kiloa. Onneksi kauppojen valikoimista löytyy pienempiinkin kotitalouksiin soveltuvia jättikurpitsoja.
Jättikurpitsa on niin sanottu talvikurpitsa. Ne eroavat kesäkurpitsasoista siten, että talvikurpitsat ovat saaneet kasvaa täyteen kypsyyteen ja kovakuorisiksi, kun taas kesäkurpitsat syödään ”keskenkasvuisina” ja pehmeäkuorisina.
Miedonmakuisen jättikurpitsan seuraan sopivat voimakkaat mausteet, kuten chili ja valkosipuli. Etenkin amerikkalaiset rakastavat pumpkin spice -mausteseosta, johon tulee muun muassa kanelia, muskottipähkinää, inkivääriä, neilikkaa ja toisinaan myös maustepippuria.
Jättikurpitsa on hyvää sosekeitoissa ja uuniruoissa. Suomessa moni kohtaa jättikurpitsan ensi kertaa kouluruokalassa, jossa sitä tarjotaan kurpitsapikkelinä. Jättikurpitsalla on paikkansa myös jälkiruoissa, joista legendaarisin lienee amerikkalaisten syysherkkuna tunnettu kurpitsapiirakka.
Mausteisuus yhdistää punaviinin ja kurpitsapiirakan.
Satokausi-keittiössäkin jättikurpitsa päätyy piirakkaan, mutta tämä ei ole jenkkityyppinen makea kurpitsapiirakka vaan rento avopiiras eli galette.
Piirakka saa pientä makeutta vaahterasiirapista tai hunajasta, joka nostaa kurpitsan omaa makua esille ja taittaa samalla raikkaan fetajuuston suolaisuutta. Jättikurpitsan kaipaamaa mausteisuutta piirakkaan antaa juuri sopivan ärhäkkä cayennepippuri.
Nauti mausteisen syyspiirakan kanssa lasillinen Three Finger Jack Old Vine Zinfandelia, jonka täyteläinen hedelmäisyys täydentää oivasti piirakan vahvoja makuja.
Jättikurpitsa-fetajuustogalette
8 palaa
Valmistusaika: 1,5 tuntia
- 1 pkt valmis pyöreä ruis-kaura piirakkataikina
- 1 kg jättikurpitsa
- 2 rkl vaahterasiirappia
- 2 + 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl cayennepippuria
- ½ tl jauhettua muskottipähkinää
- 1 kpl iso banaanisalottisipuli
- 2 kpl valkosipulinkynttä
- 250 g ricottaa
- 150 g fetajuustoa
- 1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
- 1 kpl keltuainen
- 1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
- suolaa ja pippuria
- voita ja öljyä sipuleiden kuullottamiseen
- tuoretta timjamia ja paahdettuja kurpitsansiemeniä koristeluun
Ota piirakkataikina sulamaan pakkauksen ohjeen mukaisesti.
Halkaise kurpitsa, poista siemenet (säästä piirakan koristelua varten), ja leikkaa kurpitsa sirpin muotoisiksi paloiksi. Kuori kurpitsapalat kuorimaveitsellä. Mausta kurpitsat suolalla, pippurilla, cayennepippurilla ja muskottipähkinällä. Pyörittele vaahterasiirapissa ja 2 krl oliiviöljyssä. Paahda kurpitsat uunissa 10 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Jäähdytä.
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne voi-öljyseoksessa ja anna jäähtyä.
Valmista juustotäyte sekoittamalla ricottaan hienonnettu rosmariini, keltuainen, suola, pippuri, kuullotetut sipulit ja ¾ fetajuustosta.
Kauli piirakkataikina pyöreäksi levyksi (noin 30 cm halkaisija). Voit halutessasi siistiä ja leikata reunat täysin pyöreiksi ison lautasen avulla.
Levitä juustotäyte keskelle, jättäen reunoille tyhjää tilaa. Asettele paahdetut ja jäähtyneet kurpitsapalat täytteen päälle. Murusta päälle loput fetajuustosta, ripottele hienonnettua timjamia ja 2 rkl oliiviöljyä. Taita piirakkapohjan reunat täytteen päälle.
Paista piirakkaa 35-45 minuuttia 200 asteisessa uunissa.
Sillä aikaa kun piirakka kypsyy, mausta kurpitsansiemenet cayennepippurilla ja suolalla, ja paahda ne kuivalla pannulla.
Kun piirakka on valmis, anna sen jäähtyä hetken ennen tarjoilua. Koristele paahdetuilla kurpitsansiemenillä ja tuoreella timjamilla.
Tutustu myös muihin Satokausikalenterin ja Winestaten ruoka- ja viinivinkkeihin Satokausikalenterin reseptiarkistossa. Muista myös seurata Winestatea Instagramissa @winestate.fi.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.