Satokausi-perheen rento roseeviini on varta vasten kehitetty komppaamaan raikkaita kasvisruokia. Lasilliset hurmaavan hedelmäistä nimikkoviiniä nautitaan tietysti perunoiden kera. Perunoista ja suoraan mullasta napatusta naurisnipusta syntyy ruokaisa frittata eli uunimunakas, joka valmistuu kätevästi vaikka mökillä. Rouhea frittata sopii kiireettömiin päiviin aivan kuten seuralaisensakin – Satokausi Rosé!
Satokausi Rosé – viinivalinta kasvikset edellä!
Riemukkain roseeviini on Satokausikalenterin, Winestaten ja ranskalaisen François Lurtonin hedelmällisen yhteistyön tuloksena syntynyt Satokausi Rosé. Ranskassa vuonna 1858 perustetun, maailmalla useasti palkitun perheomisteisen viinitalon viinintekijä François Lurton on halunnut tietoisesti rikkoa rajoja. Perinteiset bordeaux’laiset polut saivat jäädä, sillä hän päätti etsiä viineilleen parhaimman kasvuympäristön alueiden ja valtioiden rajoista piittaamatta.
Hyvä ruoka ja laadukas viini kuuluvat yhteen. Perinteisesti viinin valitseminen on perustunut ruoassa käytettyyn proteiiniin, mutta se ei suinkaan ole ainoa tapa lähestyä maistuvan aterian juomavaihtoehtoja. Biodynaamisesti viljellyistä Sauvignon Gris ja Sauvignon Blanc -rypäleistä valmistettu Satokausi Rosé on viinivalintojen suunnannäyttäjä, sillä se on suunniteltu kasvikset edellä. Jos haluat panostaa vastuullisuuteen ja laatuun sekä ruoanlaitossa että viineissä, Satokausi Rosé on tehty juuri sinua varten!
Vegaaninen uutuusviini korostaa tuoreiden kasvisten herkkiä makuja ja tekee kesäisistä ruokailuhetkistä piirun verran parempia. Hienostuneen hento vaaleanpunainen väri, herkullisen hedelmäinen maku sekä valloittava vadelmainen tuoksu ihastuttavat sesongin vihannesten vierellä. Satokausi Rosé onkin värikkäiden salaattien ja sesonkikasvisten täydellinen kumppani!
Roseeviini kuuluu kesään
Leppoisan lämmin kesäpäivä ja rennon raikas roseeviini sopivat samaan lauseeseen, ja syystä. Hennon punainen rosee toimii aperitiivina, kelpaa kilistelyyn ja on omiaan mökkilaiturilla tai parvekkeella, hyvässä seurassa nautittuna. Se sopii kesäiseen kattaukseen ja ketteräksi kyytipojaksi vaikka juhlavaan noutopöytään. Ei siis ihme, että roseeviini kasvattaa suosiotaan kesäaikaan joka vuosi.
Kuivatkin roseet ovat yleensä valkoviinejä runsaampia, mutta huomattavasti punaviinejä kevyempiä, joten roseeviini on helppo yhdistää erilaisiin makumaailmoihin. Roseeviini on oivallinen valinta ruokaisalle piknikille, sillä se pärjää rouheampienkin herkkujen rinnalla, eikä pelästy pientä potkuakaan, varsinkin jos viini sisältää hieman sokeria. Maistuupa se mainiolta myös grilliruoan ja savustetun kalan kylkiäisenä.
Väheksyä ei sovi sitäkään, että lasiin kaadettuna roseeviinin väri pääsee oikeuksiinsa ja näyttää kauniilta kuvissa. Eikä tässä vielä kaikki, sillä roseeviinistä saa sekoitettua myös ihanan raikkaita drinkkejä. Kun lisäät viiniin sitruunalimonadia, muutaman tuoreen marjan, jäitä ja sitrusviipaleen, saat mainion matala-alkoholisen kesämaljan! Viini on tehty yhteistyössä Winestaten kanssa.
Satokausi Rosé rakastaa kasviksilla höystettyä frittataa
Frittatan eli italialaisen uunimunakkaan valmistukseen voi käyttää melkein mitä tahansa raaka-aineita porkkanasta loheen ja fenkolista tuoremakkaraan. Tällä kertaa kananmunista ja kermasta sekoitettu frittata saa täytteekseen varhaisperunoita, sipulia, tuoretta pinaattia ja minttua sekä suoraan mullasta napattuja nauriita.
Lopputulos on täyteläisen kermainen sekä maultaan että suutuntumaltaan. Mukavan maanläheinen maku sopii mukavasti raikkaan hapokkaan Satokausi Roséen rinnalle. Kun valmistat frittatan etukäteen, ja leikkaat sen annospaloiksi rasiaan, saat maistuvan mökkituliaisen. Pakkaa samaan koriin kauniisti kuvitettu ja kesäiseen kattaukseen sopiva hanapakkaus – täydellinen yhdistelmä lämpimien kesäiltojen iloksi!
Frittata perunoista ja nauriista
4–8 henkilölle
- 200 g perunoita
- 200 g nauriita (n. 3 kpl)
- 2 varsisipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 65 g tuoretta pinaattia
- 8 kananmunaa
- 1 dl kermaa
- kourallinen tuoretta minttua pieneksi hienonnettuna
- ½ tl tuoretta muskottipähkinää raastettuna (vapaaehtoinen)
- suolaa ja pippuria
- 125 g ricottajuustoa
- 10 kpl tuoreita salvianlehtiä
- voita ja öljyä paistamiseen
Laita kiertoilmauuni lämpiämään 200 asteeseen.
Pese perunat ja huuhtele nauriit. Leikkaa perunat muutaman millin paksuisiksi viipaleiksi ja nauriit pienen noppakuution kokoisiksi paloiksi. Lämmitä liedellä valurautapannussa voita ja öljyä. Paista perunaviipaleita kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Ota perunaviipaleet pois pannulta ja lisää nauriit tilalle.
Leikkaa varsisipuleiden valkoiset ja vaaleanvihreät osat ohuiksi kiekoiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Säästä sipuleiden vihreät varret tarjoilua varten. Lisää sipulit nauriiden seuraksi pannulle. Kypsennä kasviksia kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää paistetut perunaviipaleet ja pinaatinlehdet pannulle. Kypsennä kunnes pinaatit ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita kulhossa kananmunat, kerma, hienonnettu ja minttu sekä muskottipähkinä, jos haluat käyttää sitä. Lisää myös hieman suolaa ja pippuria. Sekoita tasaiseksi ja kaada pannulle kasvisten päälle.
Anna munakasmassan kypsyä hetken aikaa liedellä ja liikuttele sitä puulusikalla silloin tällöin. Kun massa on hieman hyytynyt, lusikoi ricottaa pieniksi keoiksi eri puolille pannua. Asettele päälle lopuksi salvianlehdet.
Kypsennä frittata loppuun uunissa, noin 8–12 minuuttia, kunnes se on hyytynyt ja saanut pintaansa kauniin värin.
Tarjoile frittata esimerkiksi raikkaan vihersalaatin, oliivien ja Satokausi Rosé -viinin kanssa. Silppua päälle myös varsisipuleiden vihreät varret.