Kaupallinen yhteistyö: Hellmann’s
Jos luulit, että majoneesista on vain kastikkeeksi, valmistaudu yllätykseen! Täyteläisen raikas Hellmann’s Professional majoneesi on nimittäin todellinen ammattikeittiöiden moniottelija. Tutustu majoneesin monipuolisiin käyttömahdollisuuksiin ja nappaa talteen ravintola-ammattilaisten helpot ja herkulliset majoneesireseptit.
Kokki tunnetaan kastikkeistaan
Kaikkihan nyt majoneesin tuntevat, mutta aloitetaan silti lyhyellä kertauksella. Majoneesi on kastike, joka perustuu rasvan ja nesteen emulsioon. Käytännössä majoneesi valmistetaan sekoittamalla kananmunan joukkoon ruokaöljyä, etikkaa ja mausteita.
Myös ammattikeittiöille tarkoitettu Hellmann’s Professional majoneesi on valmistettu kasviöljyistä, kananmunista, viinietikasta, vedestä ja hyppysellisestä suolaa. Lopputulos on tuntumaltaan silkkisen pehmeä ja paksu kastike, jonka puhtaan täyteläistä makua piristää pieni hapokkuus. Avattu Hellmann’s Professional majoneesipurkki säilyy etiketissä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään saakka, usein se häämöttää jopa yli puolen vuoden päässä.
Toisin sanoen Hellmann’s Professional majoneesi on ammattikeittiön luottotuote: käyttökelpoinen sellaisenaan ja mainio pohja tuunattavaksi. Hellmann’s onkin inspiroinut niin ravintola-ammattilaisia kuin kotikokkaajiakin jo vuodesta 1913 saakka.
Tyypillisesti majoneesia nautitaan erilaisina kastikkeina: burgereita ja leipiä mehevöittämässä, ranskanperunoiden kanssa tai dippinä sesongin parhaiden kasvisten kera. Maustetuista majoneesikastikkeista tunnetuimpia ovat valkosipulinen aioli sekä paprikalla ja sahramilla silattu rouille.
”Majoneesia voi käyttää tosi moneen. Yksi klassinen käyttötapa on ranskalainen bouillabaisse-kalakeitto ja rouille-kastike, jossa majoneesiin sekoitetaan sahramia, paahdettua valkosipulia ja vähän leivänmuruja. Rouille toimii erinomaisesti bouillabaissen kanssa”, vinkkaa keittiöpäällikkö Janne Kantola helsinkiläisestä OR-ravintolasta.
Mutta monikäyttöinen majoneesi on paljon enemmän kuin pelkkä kastike. Keräsimme tähän artikkeliin ravintola-ammattilaisten suosimia majoneesivinkkejä. Artikkelin lopusta löydät myös kolmen suosikkiravintolan parhaat majoneesireseptit, jotka sopivat oivallisesti myös kotona kokattaviksi.
Muistathan, että jos haluat kokeilla reseptejä kotona, löydät sen tutun Hellmann’s Real majoneesin lähikaupan hyllystä.
Rapeasta mehevään – majoneesin monet mahdollisuudet
Majoneesin avulla valmistuu aivan erityisen rapsakoita grilled cheese -kerrosjuustovoileipiä. Homman jujuna on voidella majoneesilla leipien molemmat puolet. Näin majoneesi mehevöittää leivät sisältä juuston kanssa, kun taas leivän ulkokuori saa pannulla majoneesin ansiosta upean rapean paistopinnan ja vieläpä kauniin kullanruskean värin.
Jotkut kokit vannovat, että myös lohi ja broileri muuttuvat erityisen maukkaiksi pienellä majoneesilisällä. Majoneesin voi maustaa vaikkapa sitruunankuorella ja tillillä ja sivellä lohifileen pintaan ennen uuniin laittoa. Broilerin puolestaan voi marinoida majoneesipohjaisessa marinadissa ennen kypsentämistä, hieman samalla tavalla kuin tekisi tutumman jogurttimarinadin. Friteerattuun broileriin saa muuten korppu- tai pankojauhot tarttumaan todella napakasti, kun lihapalat pyöräyttää majoneesissa ennen paneroimista!
Osa leipureista puolestaan uskoo, että majoneesi tekee kakuista kosteampia, joten he sekoittavat taikinaan ruokalusikallisen tai pari majoneesia. Majoneesi ei maistu valmiissa kakussa, mutta läsnäolon huomaa mehevyydestä.
Majoneesin ja kananmunien avulla puolestaan syntyy helppoja ja herkullisia pikkupurtavia vaikkapa baarin puolelle. Ranskalainen klassikkoherkku oeufs mayonnaise eli majoneesimunat tehdään yhdistämällä majoneesia ja keitettyjä kananmunia, fiinimmän version voi silata vaikkapa mädillä. Hieman arkisempaa mutta silti koukuttavan hyvää purtavaa ovat paholaisenmunat, joiden täytteestä voi tehdä perinteiseen tapaan hieman tulisen, mutta kannattaa kokeilla myös viriteltyjä versioita, kuten avokadomunia tai vaikkapa rapealla pekonimurulla päällystettyjä paholaisenmunia.
Samantyyppistä tapashenkistä tarjottavaa edustavat myös peruna- ja italiansalaatit, joiden kastikkeen salaisuus on tietenkin majoneesissa.
Eikä kannata unohtaa, että majoneesi on kelpo mauste myös pizzan päällä. Tämän tietävät etenkin oululaiset, jotka kutsuvat paikallista majoneesipizzaansa kotoisasti ”känkyksi”.
Ravintolat inspiroituivat Hellmann’s Professional -majoneesista – ota helpot reseptit talteen!
Satokausikalenteri lähti ravintolakierrokselle Hellmann’s Professional majoneesipurnukan kanssa, ja tämäkös ammattikokkeja inspiroi!
Omat Hellmann’s Professional majoneesireseptinsä jakavat nyt helsinkiläinen OR-ravintola, turkulainen Hügge, hämeenlinnalainen Miller’s BBQ, ja syntyipä Hellmann’sin inspiroimana myös yksi resepti omassa Satokausi®-keittiössämme. Olkaapa hyvät!
Piparjuurimajoneesi OR-ravintolan tapaan
Lisukkeeksi neljälle
OR-ravintolan reseptissä pirteä piparjuuri antaa majoneesikastikkeelle tymäkän potkun, ja kun sekoitat joukkoon vielä pikkelöityjä sinapinsiemeniä, mukaan saadaan hauska purutuntuma. Tarjoa piparjuurimajoneesia vaikkapa tartarpihvin kanssa. Toimii erinomaisesti myös ranskanperunoiden dippikastikkeena!
Piparjuurimajoneesi:
- 2 dl Hellmann’s Professional majoneesia
- ½ dl raastettua piparjuurta
- reilu 1 rkl täysjyväsinappia (Dijon à l’Ancienne)
- 1½ tl pikkelöityjä sinapinsiemeniä (ohje alla)
- suolaa ja pippuria
Pikkelöidyt sinapinsiemenet:
- 1½ tl sinapinsiemeniä
- 0,2 dl sokeria
- 0,2 dl vettä
- 0,2 dl valkoviinietikkaa
Pikkelöi sinapinsiemenet. Kiehauta sokeri, vesi ja valkoviinietikka kattilassa. Lisää sinapinsiemenet ja keitä niitä minuutin ajan. Jäähdytä ja säilytä sinapinsiemenet liemessä.
Valmista piparjuurimajoneesi. Raasta piparjuuri hienoksi. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään.
Tarjoile kotimaisesta härän sisäpaistista valmistetun tartarin ja graavatun keltuaisen kera. Kokeile myös ranskalaisten kaverina!
Hüggen caesarkastike
Lisukkeeksi neljälle
Klassisen caesarkastikkeen pikaversio surautetaan hetkessä valmiiksi tehosekoittimessa. Ravintola Hüggen reseptissä kastike saa umamista makua parmesaanista, mutta maun todellinen salaisuus on musta eli fermentoitu valkosipuli, jonka ansiosta tämä kastike on erityisen hyvää paitsi salaatissa mutta myös syksyn sienisadon seurana esimerkiksi voileivän päällä.
Hüggen caesarkastike:
- 2 dl Hellmann’s Professional majoneesia
- ½ dl crème fraîchea
- ½ dl raastettua parmesaania
- 1 rkl sinappia
- 4 mustaa valkosipulinkynttä (fermentoitua valkosipulia)
- ½ limen mehu
- 1 tl suolaa
- 2 tl sokeria
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja kastikkeeksi.
Kokeile kastiketta erilaisiin salaatteihin ja dippinä kauden kasviksille. Voit myös korvata crème fraîchen tuorejuustolla ja nauttia levitettä leivän kanssa. Päälle sopivat esimerkiksi paistetut metsäsienet.
Miller’s BBQ:n misomajoneesi
Lisukkeeksi neljälle
Miller’s BBQ lainaa majoneesireseptinsä makumaailman Japanista, sillä kastiketta maustavat täyteläinen tumma misotahna ja ärhäkän tulinen togarashi-mausteseos, jonka tilalla tosin voi mainiosti käyttää myös srirachaa. Paahdetun kanan paras kaveri!
Miller’s BBQ:n misomajoneesi:
- 2 dl Hellmann’s Professional majoneesia
- 1 rkl tummaa misotahnaa
- 1 rkl seesaminsiemeniä
- ½ rkl seesamiöljyä
- ripaus togarashia tai srirachaa
Paahda seesaminsiemeniä pannulla seesamöljyn kanssa, kunnes ne ovat kullanruskeita. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita. Lisää maun mukaan togarashia tai srirachaa.
Tarjoile paahdetun kanan ja pikkelikasvisten kera.
Satokausikalenteri®:n Paahdetut majoneesiperunat
4–6 henkilölle
Satokausi-keittiö inspiroitui käyttämään Hellmann’s Professional majoneesia paahdetuissa perunoissa. Reseptissä majoneesi toimii öljyn tapaan, eli se mehevöittää ja maustaa perunat. Viimeistele rapeiksi paahtuneet perunat pikkelöidyllä punasipulilla ja tarjoile lisukkeena.
Paahdetut majoneesiperunat:
- 800 g pieniä kuorellisia perunoita pestyinä ja hyvin kuivattuina
- 1½ dl Hellmann’s Professional majoneesia
- 2 tl sipulijauhetta
- 2 tl kuivattua rakuunaa
- ½ tl chilijauhetta
- suolaa ja mustapippuria
Pikkelöity punasipuli:
- 1 punasipuli
- ½ dl väkiviinaetikkaa
- 1 dl vettä
- 1 dl sokeria
- hyppysellinen suolaa
Valmista pikkelöity punasipuli. Kuori ja suikaloi sipuli ja laita se kulhoon. Kiehauta kattilassa etikka, vesi, sokeri ja suola. Kaada kiehuva liemi sipulisuikaleiden päälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Sekoita majoneesi, sipulijauhe, rakuuna ja chilijauhe keskenään. Pyörittele pestyt ja kuivatut perunat majoneesiseoksessa, kunnes ne ovat kauttaaltaan peittyneet.
Paahda perunoita airfryerissa 180 asteessa noin 25 minuuttia tai kiertoilmauunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Anna perunoiden kypsyä rauhassa ilman kääntelyä.
Tarkista haarukalla, että perunat ovat kypsiä. Ripottele valmiiden perunoiden päälle hieman suolaa ja mustapippuria.
Viimeistele annokset pikkelöidyllä punasipulilla ja tarjoile.
Tutustu Hellmann’sin tuotteisiin ja muihin resepteihin täällä.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.