Kaupallinen yhteistyö: Bimi®
Vaikka loppukesä kolkuttelee jo ovella, tuoreita kotimaisia vihanneksia on tarjolla vielä runsaasti – niistä kannattaa siis nauttia nyt. Yksi herkullisimmista elokuussakin maistuvista vihanneksista on Bimi®-parsakaali, jonka kasvukausi ulottuu syyskuuhun saakka. Valmista rapsakasta varsiparsakaalista italialainen klassikkoalkupala fritto misto tai pyörittele Bimi®-tofupyöryköitä ja tarjoile ne valkosipulipaahdetulta varsiparsakaalipediltä.
Kaalit taipuvat moneen
Kesällä on helppoa syödä kasvispohjaisesti, kun upeat kotimaiset vihannekset ovat parhaimmillaan. Elokuussa kannattaa rouskuttaa erityisesti kaaleja, joita käyttämällä hurmaat helposti mökki- tai illallisvieraat. Monipuolisuudellaan loistaa etenkin Bimi®-parsakaali, jonka voi hyödyntää varsineen.
Viime vuosina suuren suosion saavuttanut vitamiinipommi on maultaan hienostuneempi kuin tavallinen parsakaali – oikeastaan se muistuttaa enemmän parsaa. Bimi®-parsakaalin valttikortteja ovat muun muassa taattu tuoreus, terveellisyys ja rapsakka rakenne, joka ei pitkää kypsennystä kaipaa. Nopea höyrytys tai muutama minuutti pannulla riittää. Yhdistä muiden kasvisten ja esimerkiksi tofun kanssa ja täysipainoinen ateria on kasassa.
Pellolta pöytään
Suomessa Bimi®-parsakaalia viljellään Kotalahdella Pohjois-Savossa, jossa vierailimme viime kesänä. Viljelijöiden eli Pekka ja Ari Torvisen tilaan pääset tutustumaan täältä. Bimi® tuottaa juhannuksesta syyskuun loppuun kestävän kasvukauden aikana 9–10 kukintoa, joten tuoreita ja kotimaisia varsiparsakaaleja saa hyvin varustelluista kaupoista vielä alkusyksyllä.
Tämä supervihannes maistuu entistäkin paremmalta italialaisittain valmistettuna fritto mistona yhdessä muiden kauden kasvisten kanssa tai mehevinä Bimi®-tofupyöryköinä. Herkulliset reseptit löydät alta. Lisäinspiraatiota kaipaavien kannattaa kurkata aiempi juttusarjamme Bimi®-parsakaalista – miltä kuulostaa esimerkiksi grillattu Bimi® raikkaan chilikastikkeen kera tai Bimi®-parsakaalipiirakka?
Bimi® Fritto Misto
2–4 henkilölle
Loistava alkupala elokuun tunnelmallisiin iltoihin on välimerellinen fritto misto. Kuvittele ihanan rapeaksi friteerattuja Bimi®-parsakaaleja yhdessä paahdetun sitruunan, vegemajoneesin ja kylmän juoman kanssa – täydellistä! Vegaaninen fritto misto toimii myös rentona mökkivieraille tarjottavana purtavana.
Kasvikset:
- 1 pkt Bimi®-parsakaaleja
- Puolikas kesäkurpitsa
- 1 fenkoli
- 1 rasia (100 g) siitakesieniä
- 3 varsisipulia
Frittitaikina:
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 2 dl maissitärkkelystä
- 1 tl leivinjauhetta
- hyppysellinen suolaa
- 4 dl kylmää kivennäisvettä
- 1 l auringonkukkaöljyä
- 2 sitruunaa
- öljyä paistamiseen
- tuoreita yrttejä
- vegemajoneesia
Sekoita frittitaikinan ainekset keskenään kulhossa ja anna turvota noin viisi minuuttia. Lämmitä auringonkukkaöljy paksupohjaisessa padassa 175-asteiseksi. Voit tarkistaa öljyn lämpötilan uppopaistamalla palan leipää testinä. Jos leipä ruskistuu kauniisti, on öljy sopivan kuumaa.
Pilko kesäkurpitsa ja fenkoli reilun suupalan kokoisiksi paloiksi ja varsisipuleiden sipuliosat neljäksi pitkulaiseksi palaksi. Säästä varsiosat koristeluun tai muuhun käyttöön. Revi isoimmat siitakesienet suupalan kokoisiksi paloiksi. Varsiparsakaalit voit jättää kokonaisiksi.
Friteeraa kasvikset muutamassa osassa. Pyörittele kasvikset taikinassa ja uppopaista ne kuumassa öljyssä kullanruskeiksi. Käännä uppopaistettuja kasviksia käyttämällä reikäkauhaa apuna. Kun kasvikset ovat valmiita, nosta ne talouspaperin päälle lautaselle ja mausta saman tien pienellä hyppysellisellä suolaa.
Leikkaa sitruunat puoliksi ja paista leikkuupinnat tummanruskeiksi öljyssä, kuumalla paistinpannulla.
Koristele fritto misto -kasvikset tuoreilla yrteillä ja tarjoa seurana vegemajoneesia. Purista päälle myös mehua karamellisoiduista sitruunanpuolikkaista.
Bimi®-tofupyörykät ja valkosipulipaahdetut varsiparsakaalit
Neljälle
Rouskuvan rapea varsiparsakaali tuo mukavaa piristystä itsetehtyihin Bimi®-tofupyöryköihin. Tarjoile kullanruskeat pallurat yhdessä jogurttikastikkeen ja valkosipulipaahdettujen varsiparsakaalien kanssa, ja suosio on taattu. Samalla tulee popsittua aimo annos kasviksia!
Pyörykät:
- 1 pkt Bimi®-parsakaalia
- Puolikas kesäkurpitsa
- 1 pkt (300 g) tofua
- 1 pkt (380 g) kikherneitä
- 2 rkl maissitärkkelystä
- 2 rkl korppujauhoja
- 2 oksaa tuoretta salviaa
- 2 oksaa tuoretta tilliä
- suolaa ja pippuria
- korppujauhoja leivitykseen
- voita ja öljyä paistamiseen
Paahdetut varsiparsakaalit:
- 1 pkt Bimi®-parsakaalia
- ½ sitruunan mehu
- 2 valkosipulikynttä
- 3 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria
Kastike:
- ½ purkki jogurttia
- 2 oksaa tuoretta tilliä
- ½ sitruunan mehu
- suola ja pippuri
- oliiviöljy
Ryöppää yksi paketti Bimi®-parsakaaleja suolalla maustetussa vedessä. Pilko ryöpätyt varsiparsakaalit pieniksi paloiksi. Pilko samalla salvia ja tilli. Kääri tofu keittiöpyyhkeeseen ja anna kuivua hetki kevyen painon alla. Raasta kesäkurpitsa. Purista raasteesta ylimääräinen neste pois siivilän tai keittiöpyyhkeen avulla. Laita huuhdellut kikherneet kulhoon ja murskaa ne haarukan avulla. Murusta hieman kuivunut tofu kikherneiden joukkoon. Sekoita kaikki pyöryköiden ainekset keskenään ja mausta hyppysellisellä suolaa ja pippuria. Anna massan turvota noin 10 minuuttia.
Pyörittele massasta isojen lihapullien kokoisia pyöryköitä ja paneroi ne runsaassa määrässä korppujauhoja. Paista pyörykät pannulla kullanruskeiksi öljyssä ja voissa. Jos pyörykät tuntuvat liian haurailta, voit lisätä korppujauhoja taikinaan.
Laita paahdettavat varsiparsakaalit kokonaisina kulhoon. Raasta mukaan valkosipuli ja lisää muut raaka-aineet. Mausta hyppysellisellä suolaa ja pippuria. Pyörittele hyvin ja laita leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista 200-asteissa uunissa noin 12 minuuttia.
Silppua tilli kastiketta varten ja sekoita se muiden raaka-aineiden kanssa. Tarjoile lämpimien pyöryköiden, paahdettujen varsiparsakaalien ja sitruunalohkojen kanssa.
Ota Bimi® seurantaan Instagramissa @bimi_suomi lisää reseptivinkkejä varten.
Lisää ruokainspiraatiota saat Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa satokauden kasviksista.