Kaupallinen yhteistyö: Närpiön Vihannes
Lautasellamme on kotimaisia kasvihuonevihanneksia ympäri vuoden ja se on ihanaa! Kotimaisuus ja vastuullisuus kulkevat usein käsi kädessä. Kasvihuoneissa kuluu kuitenkin väkisin lämpöenergiaa etenkin talvella, mutta mitäpä, jos sen voisi uuden teknologian myötä jopa puolittaa? Kuulostaa hienolle, eikö?
Erinomainen keksintö Suomen pakkasiin
Kasvit haihduttavat kasvaessaan vettä ja kosteus pitää poistaa, sillä muuten syntyy home- ja mätäongelmia. Perinteisesti liikakosteus poistetaan tuulettamalla kattoluukkuja. Tämän takia sisälämmitystä pitää lisätä etenkin pakkasilla eli energian kulutus kasvaa.
– Uudet kosteudenpoistolaitteet ottavat kosteuden pois ilman ilmanvaihtoa ulkopuolelta, Närpiön Vihanneksen viljelypäällikkö Mikael Dahlqvist iloitsee.
Neljä Närpiön Vihanneksen Osuuskunnan viljelijää onkin ottanut teknologian jo käyttöönsä, vaikka investointi on alkuun kallis. Uusin kosteudenpoistotekniikka säästää energiaa kasvihuonetuotannossa paljon etenkin talvipakkasille. Siksi se sopii erinomaisesti Suomeen.
Lisäksi laite erottaa ilman kosteuden takaisin vedeksi. Vettä voi hyödyntää kasvien kasteluun.
Närpiön Vihannes pyrkii jatkuvasti löytämään parempia viljelytapoja, jotta kotimaiset ja vastuulliset kasvihuonevihannekset olisivat entistäkin kestävämpiä. Uusi teknologia on yksi osa kokonaisuutta.
Paahdettu kirsikkatomaattikeitto
4–6 henkilölle, 1h 30min
Tämä tomaattikeitto vie takuulla nälän, kiitos valkoisten papujen ruokaisuuden ja makupaletin yhteen pyöristävän smetanan. Jos sattuu käymään sellainen ihme, että keittoa jää yli, tähteet taipuvat monenlaiseen käyttöön. Kokeile keittoa esimerkiksi pastakastikkeen pohjana, pizzan tomaattikastikkeena tai lisää jääkaappikylmän keiton joukkoon jääpaloja ja tarjoile soppa virkistävän viileänä ja tyylikkäänä alkupalana.
- 4 rasiaa (1 kg) Närpiön Vihannes kirsikkatomaatteja
- 2 Närpiön Vihannes suippopaprikaa
- 1 porkkana
- 2 lehtisellerin vartta
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 tlk (380 g) kypsiä valkoisia papuja
- 1 pnt tuoretta basilikaa
- 1 prk (120 g) smetanaa
- noin 3 dl kasvislientä
- oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria
Lisäksi:
- leipäkrutonkeja
- valmista pestoa
Laita kiertoilmauuni lämpenemään 180 asteeseen.
Halkaise huuhdellut kirsikkatomaatit ja levitä leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Huuhtele porkkana ja lehtisellerin varret ja leikkaa reilun kokoisiksi paloiksi. Porkkanaa ei välttämättä tarvitse kuoria. Huuhtele suippopaprikat, poista siemenet ja pilko reilun kokoisiksi paloiksi. Lisää pellille tomaattien, porkkanan ja varsisellerin kanssa. Pirskottele kasvisten päälle oliiviöljyä sekä reilu hyppysellinen suolaa ja pippuria.
Kuori valkosipulinkynnet ja laita ne pienen foliopalan päälle. Pirskottele valkosipulien päälle hieman öljyä, suolaa ja pippuria. Sulje folio nyytiksi valkosipulinkynsien ympärille ja aseta pellille.
Paahda kasviksia uunissa noin tunnin ajan, kunnes ne ovat kypsyneet ja saaneet hieman väriä pintaansa.
Lisää kaikki kypsät kasvikset isoon kattilaan basilikanlehtien kanssa. Valuta papujen neste pois, huuhtele ja lisää kattilaan. Kaada kattilaan noin 3 dl kasvislientä ja soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Sauvasekoittimella keitosta tulee hieman rustiikkisempaa, mutta jos haluat sileämmän keiton, käytä tehosekoitinta. Lisää kasvislientä tarvittaessa, kunnes olet tyytyväinen keiton koostumukseen. Valmis keitto saa olla melko paksua.
Sekoita lopuksi smetana keiton sekaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Tarjoile keiton kanssa halutessasi krutonkeja ja valmista pestoa. Koristele basilikanlehdillä.
Maailman paras kasvispasta
Tämän kasvispastan salaisuus on mehevissä Dunne tomaateissa yhdistettynä vihanneksiin ja saksanpähkinöihin.
Kuudelle
- 350 g Dunne tomaatteja
- ½ Närpiön Vihannes suippopaprikaa
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 porkkana
- ½ kesäkurpitsa
- 2 nippusipulia varsineen
- 100 g herkkusieniä
- 3 rkl öljyä
- 1 rkl balsamiviinietikkaa
- ½ rkl sokeria
- 50 g saksanpähkinöitä
- 1-2 dl pastan keitinvettä
- 2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
- 2 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
- suolaa & mustapippuria
- chilihiutaleita
- parmesaania
- 400 g spagettia
Aloita pilkkomalla kasvikset. Leikkaa Dunne tomaatit kuutioiksi. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet (säästä osa sipulinvarsista lisättäväksi valmiin pastan päälle). Kuori porkkana ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi, kuutioi myös kesäkurpitsa, suippopaprika ja herkkusienet.
Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota siinä sipulia ja valkosipulia minuutin verran. Lisää loput vihannekset ja kuullota noin viisi minuuttia. Sekoita joukkoon balsamiviinietikka ja sokeri, jätä kastike hautumaan pienelle lämmölle. Hienonna saksanpähkinät ja sekoita ne joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Säästä pari desia keitinvettä ja valuta spagetti. Sekoita se kasvisten joukkoon yhdessä säästämäsi keitinveden, sipulin varsien ja tuoreiden hienonnettujen yrttien kanssa.
Jaa kasvispasta lautasille ja viimeistele annokset chilihiutaleilla ja tuoreella parmesaanilla.
Raikas kurkkusmoothie
Kauniin vihreä kurkkusmoothie on ihanan raikas päivän aloitus tai virkistävä välipala. Mehevä, kotimainen kurkku on kuin tehty vihersmoothieta varten.
4 annosta
- 2 Närpiön Vihannes kurkkua
- 4 dl omenamehua
- ½ dl sitruunan mehua
- 1 rkl hunajaa
- tuoretta minttua
Lisää kaikki raaka-aineet blenderiin ja aja sileäksi.
Seuraa Närpiön Vihannesta Facebookissa ja Instagramissa, niin saat uutiset kotimaisesta vihannesten tuotannosta ensimmäisten joukossa.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.