Kaupallinen yhteistyö: Puhtaasti Kotimainen

Puhtaasti Kotimaiset kasvihuonevihannekset johdattelevat uutta sadonkorjuukautta kohti. Esimerkiksi kotimaisen kurkun, tomaatin ja salaatin sesonki on jo käynnistynyt, joten tarjontaa on runsaasti, mikä näkyy myös edullisina hintoina.

tomaatti

Halventuneet hinnat hellivät

Moni mieltää vihannesten sesongin kesään kuuluvaksi, mutta kotimaisten kasvihuonevihannesten sesonki on käynnissä jo nyt. Esimerkiksi kotimaisen kasvihuonetomaatin kausi alkoi pääsiäisen jälkeen. Kotimaisen kasvihuonekurkun tarjonta puolestaan lähti kohenemaan jo aiemmin.

”Tilanne on kuluttajan kannalta hyvä, sillä tarjontaa on runsaasti, mikä alkaa näkyä myös hinnoissa. Kurkun hinta on Suomessa paikoin ollut jopa Euroopan alhaisin, joten kuluttajaa todella hellitään”, sanoo toiminnanjohtajan sijainen Lassi Remes Kauppapuutarhaliitosta.

Normaalivuosina kotimaisista kasvihuonevihanneksista riittää tarjontaa ympäri vuoden. Edellistalvi oli energiakriiseineen poikkeuksellinen, joten sen jälkeen tuotantoa oli hetkellisesti vähemmän. Lassi Remeksen mukaan kasvihuonevihannesten istutus kuitenkin alkoi tänä vuonna tavalliseen tapaan helmikuussa, joten satomäärät lähtivät kasvuun jo maalis-huhtikuun vaihteessa.

”Kunnon sesonki alkaa jo ennen kesää kasvihuonevihannesten osalta”, sanoo Remes.

Nyt on siis oivallinen aika hakea kauppojen hedelmä- ja vihannesosastolta terveellisiä ja raikkaita kotimaisia kasvihuonevihanneksia.

kotimaisten kasvisten grillaus

Kotimaisuus takaa laadun ja puhtauden

Kotimaiset kasvihuonevihannekset ovat vaivaton valinta, jos kaipaat laadukkaita ja puhtaita kasviksia. Lassi Remes muistuttaa, että toisin kuin avomaalla, kasvihuoneessa vihannesten kasvuolosuhteet pystytään optimoimaan, eikä viljelyssä juurikaan käytetä kemiallisia torjunta-aineita, vaan kasvihuoneissa suositaan biologisia kasvinsuojelumenetelmiä.

”Kauppoihin saadaan puhdasta ja hyvälaatuista satoa”, tiivistää Lassi Remes.

Lisäksi kasvihuonevihannekset kuljetetaan kauppoihin melkeinpä heti poimimisen jälkeen, joten kotimaisten vihannesten matka kasvihuoneesta kauppaan kestää vain yhdestä kolmeen vuorokautta siitä riippuen, pyörähtävätkö ne keskusvaraston kautta ennen hevi-osastolle päätymistä.

Helppo ja varma tapa tunnistaa kotimaiset vihannekset kaupan hevi-osastolla on vilkaista, löytyykö niistä Sirkkalehtimerkki. Kotimaiset kasvikset ry:n tuotemerkki on otettu käyttöön jo vuonna 1989, ja se onkin yksi suomalaisten parhaiten tunnistamista brändeistä, sillä peräti 98 prosenttia suomalaisista tunnistaa merkin.

Sirkkalehtimerkki on tae paitsi kotimaisuudesta myös laadusta, sillä merkkiä saa käyttää vain ykkös- tai ekstraluokan tuotteissa. Sirkkalehtimerkkiä käyttävät yritykset, joita on noin 400, sitoutuvat myös noudattamaan Laatutarha-ohjeistusta, jossa kiinnitetään erityistä huomiota tuotannon ympäristövaikutuksiin, henkilöstön hyvinvointiin ja tuotteiden turvallisuuteen.

salaatti

Kurkku, tomaatti ja salaatti ovat Suomi-kasvisten kivijalka

Kotimaisissa kasvihuoneissa viljellyt kurkut, tomaatit ja salaatit muodostavat suomalaisten kasvisten syönnin kivijalan, sillä niiden osuus on liki kolmannes kaikista Suomessa syödyistä vihanneksista. Vuonna 2022 näitä tuoteryhmiä viljeltiin 17 kiloa jokaista maan asukasta kohden. Kotimaisia tomaatteja ja kurkkuja syödäänkin tasaisesti ympäri vuoden.

Kurkkujen ja tomaattien lisäksi kotimainen kasvihuonesato näyttää muutenkin mainiolta. Kauppapuutarhaliiton mukaan tulossa on runsaasti myös salaatteja ja yrttejä, ja myös kotimaista paprikaa ja chiliä on odotettavissa kauppojen vihanneshyllyille reippaasti.

Kauppapuutarhaliiton Lassi Remeksen mukaan suomalaiset ovat viime aikoina innostuneet esimerkiksi erikoisemmista tomaattilajikkeista, joiden tuotanto ja suosio ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Samalla niiden hinnat ovat laskeneet.

”Tomaatin hinta on pudonnut sekä pyöreissä että erikoistomaateissa. Pyöreät tomaatit ovat niin sanottuja klassikkotomaatteja, joita myydään kaupoissa irtotavarana. Myös erikoistomaattien, kuten kirsikka- ja helmitomaattien, hinnat ovat olleet laskussa jo tovin.”

Remes muistuttaa, että erilaiset tomaattilajikkeet sopivat eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi makeat kirsikka- ja helmitomaatit sopivat erinomaisesti naposteluun ja vaikkapa salaatteihin, maukkaat San Marzano -tomaatit puolestaan pääsevät oikeuksiinsa etenkin pizza- tai pastakastikkeessa. Leivän päälle ja burgerin väliin taas kannattaa kokeilla tavallisen tomaatin lisäksi muhkeaa pihvitomaattia.

tomaattiburgeri

Tomaattiburgerit ja tomaattiset lisukkeet

Neljälle

Kehitimme todellisen tomaattifanin toiveburgerin, joka todistaa, että enemmän on todellakin enemmän. Tässä reseptissä grillattu tomaatti korvaa burgerin pihvin, minkä lisäksi burgeri saa makua itse tehdystä ketsupista ja tomaattisesta majoneesista. Viimeisen silauksen antavat juuri sopivan kipakat pikapikkelöidyt kirsikkatomaatit.

Tomaattiburgerit:

  • 2 isoa kotimaista pihvitomaattia (tai suurikokoinen klassikkotomaatti)
  • 4 burgerisämpylää
  • 4–8 juustoviipaletta (esim. cheddar tai Monterey Jack)
  • 4 pientä salaatinlehteä
  • tuoreita yrttejä (esim. basilikaa)
  • itse tehtyä ketsuppia (katso resepti alla)
  • tomaattimajoneesia (katso resepti alla)
  • pikkelöityjä kirsikkatomaatteja (katso resepti alla)
  • kurkkuviipaleita
  • suolaa ja pippuria

Huuhtele pihvitomaatit ja leikkaa ne paksuiksi viipaleiksi. Kypsennä tomaattiviipaleet grillissä ja mausta suolalla ja pippurilla.

Lämmitä burgerisämpylät grillissä. Lisää juustoviipaleet pohjien päälle ja anna sulaa.

Kokoa burgeri: Lusikoi pieni määrä tomaattimajoneesia sulaneen juuston päälle. Lisää salaatinlehti ja grillattu pihvitomaattiviipale. Asettele pihvitomaatin päälle pikkelöityjä kirsikkatomaatteja, kurkkuviipaleita ja yrttejä. Pyyhkäise burgerisämpylän kannen sisäpuolelle hieman itse tehtyä ketsuppia ja laita lopuksi kansi paikalleen.

Tarjoile burgerin seurana halutessasi grillattuja kurkkuranskalaisia.

Itse tehty ketsuppi:

  • 1 kg kotimaisia tomaatteja
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 2 rkl omenasiiderietikkaa (tai muuta etikkaa)
  • ½ rkl Worcesterkastiketta
  • ½ tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl jauhettua sipulia
  • ¼ tl suolaa
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • ¼ tl jauhettua neilikkaa (vapaaehtoinen)
  • 1 kanelitanko (vapaaehtoinen)
  • 1 laakerinlehti (vapaaehtoinen)
  • ¼ tl sinappijauhetta (vapaaehtoinen)
  • ½ tl chilihiutaleita (vapaaehtoinen)
  • ½ tl yrttisuolaa (vapaaehtoinen)

Huuhtele ja lohko tomaatit. Laita tomaatit leveäpohjaiseen kattilaan veden kanssa ja anna kiehua kevyesti poreillen noin 15 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Siivilöi ketsuppipohja puhtaaseen kattilaan, jotta saat eroteltua tomaatinsiemenet ja -kuoret pois ketsupista. Voit halutessasi jäähdyttää ja pakastaa tomaatinkuoret ja käyttää ne esimerkiksi bolognesekastikkeen valmistukseen.

Lisää muut raaka-aineet siivilöidyn ketsuppipohjan sekaan. Voit käyttää vapaaehtoisista mausteista kaikkia, osaa tai jättää ne kokonaan pois. Tarvittavan suolan määrä riippuu siitä kuinka mehukkaita tomaatit ovat, eli maista ketsuppia valmistuksen aikana ja lisää suolaa tarvittaessa.

Kypsennä ketsuppia raollaan olevan kannen alla kevyesti poreillen noin 30-45 minuuttia, kunnes se on selkeästi paksuuntunut. Huomioithan, että ketsuppi muuttuu vielä paksummaksi jäähtyessään, eli älä keitä ketsuppia liian kasaan. Poista kanelitanko ja laakerinlehti, jos käytit niitä ketsupin maustamiseen.

Jos haluat ketsupista todella sileää, voit soseuttaa sen vielä uudestaan sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

Tarjoile sellaisenaan burgerin ja sen lisukkeiden kanssa tai burgerin sisällä mausteena. Ohjeella tulee valmista ketsuppia 3–4 dl.

Tomaattimajoneesi:

  • 1 dl valmista majoneesia
  • 2 rkl itse tehtyä ketsuppia

Sekoita majoneesi ja ketsuppi keskenään. Tarjoile burgerin ja sen lisukkeiden kanssa tai käytä sitä burgerin maustamiseen. Voit halutessasi lisätä majoneesin sekaan myös pieneksi pilkottuja kirsikkatomaatteja ja tuoreita yrttejä.

Nopeasti pikkelöidyt kirsikkatomaatit:

  • 250 g kotimaisia kirsikkatomaatteja
  • 3 rkl omenasiiderietikkaa
  • 3 rkl väkiviinaetikkaa
  • 3 rkl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • ¼ tl jauhettua mustapippuria
  • 2 rkl tuoreita yrttejä silputtuna (esim. tilliä tai basilikaa) 

Huuhtele kirsikkatomaatit ja viipaloi ne kolmeen osaan. Sekoita kaikki raaka-aineet kulhossa ja anna maustua noin tunnin ajan. Tarjoile tomaattiburgerien täytteenä.

Voit käyttää ylijääneen pikkelöintiliemen esimerkiksi salaatinkastikkeen valmistukseen. Halutessasi voit lisätä tomaattiviipaleiden seuraksi myös viipaloitua kurkkua.

salaatti Grillisalaatti kotimaisista kasviksista

4–6 henkilölle, n. 45 minuuttia

  • 2 kpl kotimaista paprikaa
  • 2 kpl kotimaista tomaattia
  • 1 pnt kotimaista jääsalaattia
  • ½ kpl kotimainen kurkku
  • reilu kourallinen kotimaisen basilikan lehtiä
  • suolaa ja pippuria
  • 2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • kotimaista tilliä koristeluun

Halkaise huuhdellut paprikat, poista kannat sekä siemenet ja leikkaa lohkoiksi. Grillaa paprikalohkot melkein läpikypsiksi grillissä tai paista ne grillipannulla. Kuutioi grillatut paprikat.

Kuutioi huuhdellut tomaatit ja kurkku. Irrota jääsalaattikimpusta muutama lehti, huuhtele ja hienonna ne. Irrota loputkin lehdet, huuhtele ja jätä odottamaan tarjoilua.

Suikaloi basilikan lehdet.

Sekoita kaikki hienonnetut ja kuutioidut raaka-aineet kulhossa, lisää sekaan öljy ja hyppysellinen suolaa sekä pippuria. Sekoita kevyesti.

Lado jäljelle jääneet salaatinlehdet isolle lautaselle tai tarjottimelle ja annostele salaattia salaatinlehtiveneiden sisälle. Koristele tillinoksilla.

Tarjoile sellaisenaan “salaattitacona” tai muiden kesäisten grilliruokien seuralaisena.

murskatut kurkut

Murskatut kurkut -salaatti

Neljälle, n. 15 minuuttia

  • 2 kpl kotimaista kurkkua
  • 1 kpl kotimainen vihreä paprika
  • kourallinen kotimaisia tuoreita yrttejä (esim. tilliä, persiljaa ja korianteria)
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 rkl oliivi- tai seesamiöljyä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1,5 rkl riisiviinietikaa
  • muutama tippa chilikastiketta tai -öljyä (valinnainen)
  • 1 kpl kotimainen valkosipulinkynsi
  • ½ kpl kotimainen punainen chili
  • 1 pnt kotimaista salaattia (esim. tammenlehtisalaattia tai romaine)
  • 1 rkl seesaminsiemeniä

Sekoita suola, sokeri, öljy, soijakastike ja riisiviinietikka keskenään sekaisin kastikkeeksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita hienonnettu valkosipuli kastikkeen joukkoon. Voit halutessasi lisätä kastikkeen sekaan myös muutaman tipan chilikastiketta.

Huuhtele kurkut, poista niiden päät ja aseta tukevalla alustalla olevalle leikkuulaudalle. Murskaa kurkut koko pituudeltaan leveää keittiöveistä, kaulinta tai perunasurvinta apuna käyttäen. Leikkaa kurkut suupalan kokoisiksi paloiksi ja kaada kulhoon.

Halkaise paprika ja poista kanta sekä siemenet. Leikkaa paprika kuutioiksi ja lisää kurkkujen kanssa samaan kulhoon. Hienonna yrtit ja lisää myös ne kulhoon. Kaada kastike kasvisten ja yrttien päälle ja sekoita.

Huuhtele salaatinlehdet ja revi niitä hieman pienemmiksi. Asettele revityt salaatinlehdet laakealle tarjoiluvadille. Kaada kastikkeessa pyöritellyt kurkut, paprikat ja yrtit salaattipedin päälle.

Viipaloi chili ohuiksi viipaleiksi ja ripottele salaatin päälle. Viimeistele salaatti seesaminsiemenillä. Voit halutessasi lisätä salaatin päälle lisää yrttejä koristeeksi.

kotimaisten kasvisten grillaus

Ota Instagramissa seurantaan @puhtaastikotimainen, jos haluat pysyä kartalla tuoreista, puhtaista ja laadukkaista kotimaisista kasviksista ja niiden käyttövinkeistä.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.