Kaupallinen yhteistyö: Pavunvarsi

 

Mikään ei maistu paremmalle kuin omassa maassa mehukkaaksi itse kasvatettu tomaatti. Punaisen kaikissa sävyissä hehkuvien kirsikkatomaattien maku on mieletön, ja sadonkorjuun iloa riittää pitkälle loppukesään saakka. Nyt on oikea aika hankkia tomaattien siemenet ja aloittaa taimien esikasvatus. Ajankohta on oikea myös kaalien, munakoison ja chilien esikasvattamiselle.

Kasvattamalla kesän kasvikset siemenistä saakka säästät rahaa ja saat puutarhaasi monipuolisemman valikoiman lajikkeita. Näillä ohjeilla ja välineillä sinäkin onnistut taimien esikasvatuksessa!

Kylvä siemenet oikeaan aikaan

Useimmat vihannekset vaativat pitkän kasvuajan tuottaakseen satoa. Jos siemenet kylvää suoraan ulos hallaöiden mentyä kasvukausi jää auttamattomasti liian lyhyeksi. Siksi mm. chili, paprika, munakoiso, tomaatti, kurkku, kurpitsat, kaalit ja sellerit esikasvatetaan aikaisin keväällä sisätiloissa. Kasviksesta riippuen siemenet kylvetään helmi-, maalis-, huhti- tai toukokuussa.

Liian aikainen kylvö saattaa kuitenkin kostautua. Kylvetyt siemenet kärsivät valon puutteesta ja kasvavat hitaammin. Taimi kasvattaa varttaan kohti vähäistä valoa ja ensimmäisten lehtien kasvaminen saattaa siksi viivästyä. 

Liian myöhäiseksikään siementen kylvämistä ei kannata jättää, sillä silloin sato ei välttämättä ehdi kypsyä kesän aikana lainkaan. Tutustu siis hankkimiesi siemenien esikasvatusaikoihin. Tiedot löytyvät siemenpusseista sekä yleensä myös siemeniä myyvän liikkeen nettisivulta. Siemenpussista löytyy myös tieto siemenien kylvösyvyydestä ja itämisajasta sekä infoa siitä millaisessa maaperässä kasvi viihtyy, millaisen kasvupaikan se tarvitsee ja kuinka pitkään satoa pitää odotella.

Yleisesti taimikasvatukseen kannattaa varata noin kaksi kuukautta. Pisimmän esikasvatuksen vaativat helmikuussa kylvettävät chilit ja erilaiset paprikat. Jotkut siemenestä kasvatettavat yrtit vaativat nekin pitkän kasvuajan: ainakin basilika, salvia, timjami ja rosmariini kannattaa kylvää jo nyt. Myös munakoiso, selleri ja purjo on hyvä kylvää taimiruukkuihin maaliskuussa. Kasvihuoneessa tai lämpimällä lasitetulla parvekkeella kasvatettavat tomaatit suositellaan kylvämään maaliskuussa, avomaatomaatit ehtivät taimehtimaan huhtikuussakin kylvettyinä. Kaalit kehotetaan kylvämään vasta huhtikuussa, jotta ne eivät hujahda kevään aikana hujopeiksi. Kasvihuonekurkut ja kesäkurpitsat kasvavat vauhdilla, joten ne ehtii kylvää vielä toukokuussakin.

Näin onnistut taimien esikasvattamisessa

Esikasvattaminen on helppoa ja siemenistä syntyvän uuden elämän seuraaminen mukavaa puuhaa. Alkuun pääset muutamilla välttämättömillä hankinnoilla: tarvitset vain siemeniä, multaa, muutaman kylvöastian, muovikelmua, suihkupullon, valoa ja vettä. Satokausikalenterin puutarhurien kattavat vinkit taimien esikasvattamiseen tulevat tässä!

 

  1. Valitse ensin siemenet. Kylvätkö kasvisten lisäksi yrttejä tai kenties kesäkukkia? Siemeniä myydään puutarhaliikkeiden lisäksi päivittäistavarakaupoissa sekä lukuisissa verkkokaupoissa. Siemenpussit onkin helppo tilata suoraan kotiin, sillä ne ovat keveitä ja kulkevat kirjeessä.

 

  1. Hanki riittävä määrä esikasvatukseen soveltuvaa multaa. Kylvämiseen tarkoitettu multa on ilmavaa ja hiekansekaista, se antaa taimien hennoille juurille tilaa kasvaa hengittää. Jos multa on liian tiivistä tai runsasravinteista siemenet eivät välttämättä idä lainkaan. Myös liian ravinteikas multa saattaa polttaa herkät juurenalut ja tainnuttaa taimen heti alkuunsa. Kastele multa erillisessä astiassa ennen kylvöä. Se saa olla kauttaaltaan kosteaa, kunhan se ei ole likomärkää.

 

  1. Suojaa työskentelytila sanomalehdillä ja kylvä siemenet puhtaisiin, mullalla täytettyihin kylvöastioihin siemenpussin ohjeiden mukaan. Jos käytät vanhoja esikasvatusruukkuja, puhdista ne tarkasti, jotta home tai kasvitaudit eivät lannista taimia. Varmista, että astioiden pohjalla on reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Kätevimmin kylvö käy erillisiin muoviruukkuihin, jotka asetellaan kierrätetystä muovista valmistetulle altakastelualustalle. Isommat siemenet kylvetään syvemmälle kuin pienet siemenet. Yleisohje on laittaa siemenen päälle multaa siemenen paksuuden verran, mutta pienimmät siemenet jätetään yleensä peittämättä, tai ne peitetään vain hyvin kevyesti.

 

  1. Sumuttele kylvöksen pinta suihkupullolla kosteaksi ja aseta sen päälle muovinen kansi tai rei’itetty tuorekelmu. 

 

  1. Merkkaa ylös, mitä mihinkin astiaan on kylvetty. Kirjaa talteen kylvöajankohta, kasvin laji ja lajike. Kätevät puiset nimikyltit helpottavat hommaa aika tavalla. Ne pysyvät mukana myös silloin, jos joudut siirtelemään kylvöksiä paikasta toiseen. 

 

 

  1. Aseta kylvös lämpimään paikkaan ja pidä multa tasaisen kosteana sumuttelemalla. Huolehdi samalla, että ilma vaihtuu, jotta kylvös ei homehdu. Altakastelualustalle asetettava kapillaarimatto on korvaamaton apu silloin, jos et jostain syystä pääse kastelemaan kylvöstä säännöllisesti. Matto imee itseensä jopa 3,5 litraa vettä ja vapauttaa sitä taimille sitä mukaa, kun kasvi kosteutta tarvitsee. Vesi nousee kylvöastian pohjareikien läpi ja imeytyy multaan. 

 

  1. Kun vihreää alkaa putkahdella pinnalle, siirrä kylvöastia mahdollisimman valoiseen paikkaan. Mitä aiemmin aloitat kasvatuksen tai mitä hämärämpi kasvatuspaikkasi on, sitä tehokkaampaan kasvivaloon kannattaa satsata. LED-taimivalaisin antaa juuri oikeanlaista valoa orastaville taimille. Energiapihi, tehokas ja kuumentumaton valolista ripustetaan roikkumaan taimien yläpuolelle kätevästi kokoon taittuvan Nelson taimivalaisintelineen avulla.

 

  1. Ensimmäisiä esiintyöntyviä lehtiä kutsutaan sirkkalehdiksi. Kun seuraavat lehdet ovat puhjenneet tai kun alkuperäinen ruukku alkaa käydä pieneksi, taimet kannattaa koulia tilavampiin astioihin. Tee kostutettuun multaan sormella tai puisella puikolla kuoppa, irrota taimi varovasti vanhasta multapaakusta. Pidä hellävaroin kiinni lehdistä ja vältä koskemasta hentoon varteen. Taimen voi istuttaa syvemmälle, niin että osa varresta jää mullan alle. Kastele taimi kevyesti heti koulinnan jälkeen. Lannoittamisen kanssa ei kannata hötkyillä, se aloitetaan vasta pari viikkoa koulimisen jälkeen.

 

Suurissa ja pienissä esikasvattamiseen liittyvissä tarvehankinnoissa sinua palvelee puutarhakauppa Pavunvarsi. 

Vielä muutama vinkki ja sitten kylvöhommiin!

Maaliskuussa luonnonvalon määrä lisääntyy vauhdilla ja taimikasvatus onnistuu riittävässä luonnonvalossa eteläisellä tai lounaisella ikkunalaudalla. Jos sopivan valoisaa paikkaa ei kodista löydy, kannattaa panostaa kunnon LED-kasvivaloihin tai odotella siementen kylvämistä huhtikuulle. Heikommassa valossa taimen sirkkalehdet yrittävät kurotella kohti aurinkoa ja varresta kasvaa pitkä ja hontelo. Hento varsi katkeaa helposti, ja pitkäksi hujahtanutta taimea on hankalampi käsitellä istutusvaiheessa. Siksi riittävästä valon määrästä on tärkeää huolehtia.

Tarkkaile kylvöksiä päivittäin ja pidä huolta kosteudesta. Kirkkaina päivinä aurinko saattaa lämmittää niin, että kylvös kuivuu nopeasti ja pilvisempämnä ajanjaksona veden tarve on vähäisempi. Tärkeintä on ylläpitää tasainen kosteus, älä siis hukuta versoavia siemeniä litimärkään multaan.

Joko tuntuu siltä, että uskallat aloittaa? Hienoa! Tilaa oikeat välineet Pavunvarresta, sitten vain sormet multaan ja kylvämään!

 

Tutustu Pavunvarren valikoimaan!

Muista myös seurata @satokausikalenteri -kanaviamme, sillä puutarhakausi näkyy vahvasti sisällöissämme.