Ajankohtaista

Rakenna oma izakaya-ravintola kotiisi Herkun kanssa!

Beef tataki & Misosiika – Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

 

Japanilainen ruokakulttuuri  on valloittanut Food Market Herkku -myymälät sekä Satokausi-jengin sydämet tammikuun ajaksi. Izakayan eli japanilaisen rennon ja tunnelmallisen ravintolan tuntua saat loihdittua helposti myös omaan kotiisi herkullisella ruualla ja vaikkapa muutamalla riisipaperilyhdyllä. Tutustu izakayoihin paremmin edellisessä postauksessamme.

Kehittelimme Herkun kanssa yhteistyössä kolme herkkua reseptiä, joissa maistuvat japanilaiset raaka-aineet yhdessä Satokausi-kasvisten kanssa. Julkaisimme jo aiemmin viiden kasviksen tsukemono-reseptin, maukkaat pikkelöidyt vihannekset, jotka sopivat lisukkeeksi oikeastaan kaikille ruuille. Kokeile tsukemonoa ainakin näiden uusien reseptien kaverina.

beef tatakiJapanilaisia makuja kotimaisista kasviksista

Tataki on japanilainen ruoka, jossa pintapaistettuja ohuita häränlihasiivuja dippaillaan soijapohjaiseen kastikkeeseen. Beef tataki on parhaimmillaan japanilaisen wagyu-härän petite tenderistä tehtynä. Wagyuta pidetään maailman parhaana lihana ja erityisen siitä tekee sen sisältämä rasva. Se on siis erittäin marmoroitunutta ja sisältää erittäin pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa. Tataki onnistuu mainiosti myös kotimaisesta härästä ja petite tenderin ohella raaka-aineeksi sopii filee. Tatakin lisukkeena maistuu veikeä ramen-kaalisalaatti, jonka viimeistelee seesamiöljystä, soijakastikkeesta ja sushiviinietikasta sekoitettu kastike.

misosiikaKotimaisen kalankin voi maustaa japanilaisittain. Misotahnasta, hunajasta, soijakastikkeesta, sitruunanmehusta ja inkivääristä valmistuu maukas marinadi, joka sopii hyvin siika- ja kuhafileiden maustamiseen. Misosiian kanssa tarjoillaan talvista kasviswokkia, jonka voi valmistaa monista eri kasviksista. Meidän ehdotuksemme on käyttää sipulia, myskikurpitsaa, lanttua ja siitakesieniä, mutta ne voi korvata osittain tai kokonaan myös sesongin muilla kasviksilla, kuten porkkanalla, kaalilla, kiinankaalilla tai fenkolilla. Kasviswokki maustetaan japanilaisilla maustekastikkeilla ja aterian kruunaa höyryävä keitetty riisi. 

Satokausi-tiimin oma izakaya Tapiolan Food Market Herkussa

Tervetuloa tapaamaan Satokausi-jengiä Tapiolan Food Market Herkkuun lauantaina 25.1.2020 klo 11-13 ja 15-17.

Loihdimme ihania maistiaisia japanilaisista raaka-aineista ja tämän hetken parhaista vihanneksista. Lisäksi kerromme japanilaisesta ruokakulttuurista, Satokausi-kasvisten käytöstä japanilaisessa ruuassa ja tietenkin yleisesti sesongin mukaisesta syömisestä. Food Market Herkut ovat tammikuussa täynnä izakaya-tunnelmaa, tule inspiroitumaan!

beef tatakibeef tatakiBeef tataki & ramen-kaalisalaatti

neljälle

Beef tataki:

  • 300 g naudan petite tenderiä
  • 1 rkl öljyä
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 rkl ruohosipulia hienonnettuna
  • 1 pieni salottisipuli
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • 1 dl Ponzu Chili -soijakastiketta

Ramen-kaalisalaatti:

  • 300 g kaalia
  • 120 g porkkanaa (1 kpl)
  • 1 rkl wakame-merilevää
  • 2 kevätsipulia
  • 2 rkl voita
  • 50 g ramen-nuudeleita
  • ½ dl seesaminsiemeniä
  • ½ dl mietoa öljyä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 ½ rkl soijakastiketta
  • 2 rkl sushiviinietikkaa

Beef tataki:

Kuumenna pannu oikein kuumaksi ja paista petite tender-pötköihin kaunis ruskea paistopinta. Siirrä pois pannulta ja hiero pintaan suolaa ja mustapippuria. Kääri lihat kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia ja maksimissaan 24 tuntia. 

Leikkaa liha mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja asettele tarjoiluvadille. Hienonna ruohosipuli ja ripottele se lihan päälle.

Kuori ja hienonna salottisipuli ja raasta inkivääri. Sekoita sipuli ja inkivääri ponzu-chilikastikkeen joukkoon. Lusikoi kastiketta hieman lihan päälle ja aseta loppu kastike pöytään kipossa, josta jokainen voi lisätä sitä oman makunsa mukaan. 

Ramen-kaalisalaatti:

Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkana ja leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Laita wakame turpoamaan reiluun määrään kuumaa vettä kolmeksi minuutiksi. Purista ylimääräinen vesi pois ja hienonna wakame.

Hienonna kevätsipuli. Kuumenna voi pannussa ja murenna ramen-nuudelit pannulle. Lisää seesaminsiemenet ja kevätsipuli, paista noin viisi minuuttia. Anna jäähtyä.

Ota pieni määrä nuudeli-seosta sivuun ja sekoita loput kaalin, porkkanan ja wakamen kanssa. Sekoita toisessa kulhossa keskenään öljyt, soijakastike ja sushiviinietikka. Sekoita kastike kaalisalaatin joukkoon ja anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Laita ramen-kaalisalaatti tarjoiluastiaan ja ripottele päälle rapea nuudeliseos. Tarjoile beef tatakin kanssa.

misosiikamisosiikaMisosiika ja talvinen kasviswokki

neljälle

  • 500 g nahattomia siikafileitä
  • 3 rkl misotahnaa
  • 3 rkl hunajaa
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • tuoretta korianteria

Kasviswokki:

  • 1 sipuli 
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 300 g myskikurpitsaa
  • 150 g lanttua
  • 100 g siitakesieniä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 2 rkl sushiviinietikkaa
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl miriniä
  • 2 rkl seesaminsiemeniä

Poista siikafileistä tarvittaessa ruodot. Sekoita misotahna, hunaja, soijakastike, sitruunamehu ja raastettu inkivääri keskenään ja sudi seos siikafileiden kummallekin puolelle. Anna kalojen maustua jääkaapissa puolisen tuntia. 

Paista siikafileet öljyssä tai voissa pannulla melko kovalla lämmöllä, jotta saat pintaan kauniin paistuneen värin, mutta kala pysyy edelleen mehevänä. Tarjoile misosiika tuoreen korianterin, kasviswokin ja keitetyn riisin kanssa.

Kasviswokki:

Kuori sipuli ja leikkaa se suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori myskikurpitsa ja lanttu ja leikkaa ne ohuiksi suupalan kokoisiksi siivuiksi. Leikkaa siitakesienet muutamaan osaan koosta riippuen.

Kuumenna wokki ja paista ensin sipulia pari minuuttia. Lisää sitten myskikurpitsat ja lantut ja paista niitä noin viisi minuuttia. Lisää sitten siitakesienet ja valkosipulit ja paista, kunnes sienet ovat lähes kypsiä. Sekoita sushiviinietikka, soijakastike ja mirin keskenään ja kaada seos wokkipannulle. Anna kiehahtaa. Sekoita vihannesten joukkoon seesaminsiemenet ja tarjoile wokki heti kuumana ja kasvikset sopivan kypsyisinä.

Voit käyttää wokkiin muitakin sesongin vihanneksia, kuten kaalia, kiinankaalia, fenkolia, porkkanaa tai muita juureksia.

Lue myös:

Kaikki izakayasta

Viet Nam Nam – syksyn värikkäin makumatka


Tunnelmia tapahtumista julkaistaan meidän kanavissa Instagramissa ja Facebookissa @satokausikalenteri, pysy kuulolla.

Ota seurantaan myös Food Market Herkku Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uutiset Suomen herkuimmasta ruokakaupasta.

Kaikki izakayasta

Izakaya – Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

 

Japanilainen ruokakulttuuri on tänä vuonna kaikkien huulilla. Myös Food Market Herkku on innostunut Japanin monipuolisesta makumaailmasta ja inspiroi asiakkaitaan tammikuussa izakaya-teemalla. Olemme mukana tässä tempauksessa ja kehittelimme herkullisia reseptejä, joissa japanilaisesta keittiöstä tutut raaka-aineet yhdistyvät Satokausi-kasviksiin. Löydät meidät 18.1.2020 Helsingin keskustan sekä 25.1.2020 Tapiolan Food Market Herkuista izakaya-annoksia maistattamasta, lue tapahtumista lisää artikkelin lopusta ja tule kokemaan uusia makuelämyksiä.

 Mikä izakaya?

Izakaya tarkoittaa japanilaista pubia, jossa on tarjolla erilaisten alkoholijuomien lisäksi monipuolisia ruoka-annoksia. Izakayoja on hyvin erilaisia aina edullisista ketjuravintoloista lähtien, mutta niitä kaikkia yhdistää rentous ja tunnelmallisuus. Ensisijaisesti izakayoihin mennään nauttimaan juomista, mutta japanilaiset syövät lähes aina alkoholia nauttiessaan. Izakayojen ruoka on tavallisesti suolaista, mausteista ja annokset pieniä, jaettaviksi tarkoitettuja. Yksinkertaisimmissakin izakayoissa on yleensä tarjolla lukuisia erilaisia pikkelsi-, tofu-, kala-, liha-, nuudeli- ja riisiannoksia. 

izakayaJapanilaisen keittiön kasvikset

Japanilaisessa keittiössä käytetään paljon meille vieraampia kasviksia. Shiso eli veripeippi on yksi tärkeimmistä yrteistä, maultaan hyvin aromaattinen ja luonteikas. Lootuksen juurta käytetään Aasiassa paljon, mutta Suomessa siihen yleensä törmää vain säilykkeenä. Se on miedon makuinen, mutta koristeellisen näköinen juures, jota voi syödä niin raakana kuin kypsennettynäkin. Lootuksen juurta tunnetumpi juuri on retikka eli daikon, joka on yksi maailman vanhimmista viljelykasveista. Kuten nimestäkin voi päätellä, on retikka sukua retiisille ja se on maultaan kirpeä. Retikka sopii myös monipuolisesti ruoanlaittoon sekä raakana että kypsennettynä. Siitake on jo suomalaisillekin tuttu sieni, jota käytetään japanilaisessa keittiössä paljon, muun muassa misokeiton joukossa ja erilaisissa wokeissa.

Japanissa rakastetaan pikkelöityjä vihanneksia. Tsukemono on osa japanilaisten perusruokavaliota ja siinä kasvikset voidaan marinoida suolaliemellä, soijakastikkeella, misolla, etikalla tai saken pohjasakalla. Tsukemono voidaan tehdä melkeinpä mistä tahansa vihanneksesta, mutta Japanissa tyypillisimpiä ovat kurkku, retikka ja nauris. Meidän tsukemonoomme tuli viittä erilaista nyt juuri sesongissa olevaa kasvista: kiinankaalia, kyssäkaalia, porkkanaa, naurista ja fenkolia. Resepti on todella helppo ja maukkaat pikkelöidyt kasvikset sopivat lisukkeeksi melkeinpä mille tahansa ruualle!

izakayaizakaya

Viiden kasviksen tsukemono

  • 150 g kiinankaalia
  • 150 g porkkanaa
  • 150 g naurista
  • 150 g kyssäkaalia
  • 150 g fenkolia
  • 1 rkl suolaa
  • 3 dl sushiviinietikkaa

Suikaloi kiinankaali. Kuori porkkana ja leikkaa se tikuiksi. Kuori nauris ja kyssäkaali ja leikkaa ne paloiksi. Leikkaa fenkoli lohkoiksi. Laita kasvikset siivilään ja sekoita suola niiden joukkoon. Anna vihannesten “itkeä” kaksi tuntia, laita siivilän alle lautanen tai kulho, sillä vihanneksista irtoaa nestettä.

Siirrä vihannekset purkkiin ja kaada sushiviinietikka perään. Tarjoile tsukemono heti tai säilytä jääkaapissa ja käytä muutaman päivän kuluessa. Tsukemono sopii lisukkeeksi niin japanilaisille kuin länsimaalaisillekin ruuille.

Voit käyttää tsukemonoon muitakin sesongin vihanneksia, kuten erilaisia juureksia, kaalia ja sipuleita.

Satokausikalenterin oma izakaya Helsingin keskustan Food Market Herkussa 18.1.2020!

Tervetuloa tapaamaan Satokausi-jengiä Helsingin keskustan Food Market Herkkuun lauantaina 18.1.2020 klo 11-13 ja 15-17. Loihdimme ihania maistiaisia japanilaisista raaka-aineista ja tämän hetken parhaista vihanneksista. Lisäksi kerromme japanilaisesta ruokakulttuurista, Satokausi-kasvisten käytöstä japanilaisessa ruuassa ja tietenkin yleisesti sesongin mukaisesta syömisestä.

Seuraavalla viikolla jalkaudumme Tapiolan Food Market Herkkuun, merkkaa siis kalenteriin myös lauantai 25.1.2020 ja kellonajat 11-13 sekä 15-17.

Lue myös:

Viet Nam Nam – syksyn värikkäin makumatka


Tunnelmia tapahtumista julkaistaan meidän kanavissa Instagramissa ja Facebookissa @satokausikalenteri, pysy kuulolla.

Ota seurantaan myös Food Market Herkku Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uutiset Suomen herkuimmasta ruokakaupasta.

Nauti kaikista kasviksista sydämesi kyllyydestä

Kaupallinen yhteistyö: Sydänliitto

 

Satokausikalenteri 2020 pitää ensimmäistä kertaa sisällään tietoa sydänterveellisestä ruokavaliosta. Yhteistyö Satokausikalenterin ja Sydänliiton välillä on luontevaa, ovathan kasvikset terveellisen ruokavalion perusta. Tänä vuonna paneudumme sydämen terveyteen vastustamattoman herkullisen reseptiikan sekä asiantuntija-artikkelien kautta. Tämä artikkeli julkaistaan myös Sydän-lehdessä.

HeVi-osastojen tarjonta on murroksessa. Kasviksia on saatavilla enemmän kuin koskaan. Silti vain 22 prosenttia naisista ja 14 prosenttia miehistä syö kasviksia riittävästi. “Kasvisvallankumousta” tekemässä ollut Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula kertoo kuinka yksittäinen kuluttaja voi kerätä muutoksen parhaat hedelmät.

Satokausikalenteri syntyi omaan tarpeeseen

“Havahduin 2010-luvun alussa siihen, että en syönyt riittävästi kasviksia. Kasvikset olivat asioita lautasen reunalla, jotka piti syödä väkisin ennen kuin pääsi syömään oikeaa ruokaa. Söin kasviksia yksipuolisesti, mistä ankeuden mielikuva kumpusi. Lautaselta löytyi tomaatti, kurkku ja jäävuorisalaatti. Hedelmistä tuli syötyä banaania ja mandariineja”, Samuli virnuilee.

Suomessa syödään reilu 50 kiloa tuoreita hedelmiä vuodessa henkilöä kohden. Tästä yli 20 prosenttia on on sitrushedelmiä. Muista hedelmistä syömme ylivoimaisesti eniten banaaneja ja omenia. 

Inspiraatiota ravintoloista

“Vuosikymmenen alussa espanjalainen keittiö oli nosteessa. Sen ruokakulttuurin ruokia syödessäni kasvikset maistuivat hyviltä. Ymmärsin ettei raaka-aineessa ollut vikaa, en osannut käyttää kasviksia ja ostin niitä väärään aikaan”, Karjula muistelee.

“Muistan kun ostin ensimmäisen granaattiomenan. Heinäkuussa sen kilohinta oli yli 15 euroa ja ostamani hedelmä oli pilalla. Onneksi ostin uuden marraskuussa. Kilohinta oli alle 5 euroa ja raaka-aine oli hyvä. Ymmärsin, että kun kasviksen hinta on alimmillaan, niin sen maku on parhaimmillaan. Aloin kiertää ruokakauppoja uusin silmin ja keräsin hintatietoja itselleni excel-taulukkoon. Näistä tiedoista syntyi myöhemmin Satokausikalenteri.”

Ruokapalveluissa tarjotaan vuosittain yli 400 miljoonaa ateriaa. Kuluttajien roolia ja kotiruoan osuutta usein korostetaan. Kansanterveyden näkökulmasta on tärkeää, että ammattikeittiöt suosivat sesongin kasviksia.

Uusien makujen oppiminen tapahtuu tuttujen tapojen kautta

Luullaan, että täytyy olla huippukokki, jotta osaa valmistaa härkäpapua tai kesäkurpitsaa. Näin ei kuitenkaan ole, tarvitaan vain hieman kykyä rikkoa rutiineja.

“Hoksasin, että voin muuttaa tuttujen ruokien makua ja väriä kasviksilla. Tein perunamuusin, mutta korvasin neljäsosan perunoista keltajuurella. Kurkun sijaan laitoin leivän päälle kesäkurpitsaa ja sosekeittoon porkkanan kaveriksi meni salottisipulia ja maa-artisokkaa.” Karjula fiilistelee.

Suomalaisten syömistä vihanneksista yli 90 prosenttia koostuu alle kymmenestä kasviksesta. Suosituimpia ovat porkkana, kurkku ja tomaatti. Niiden jälkeen tulevat keltasipuli, keräkaali, paprika ja punajuuri. Ruusukaalin tai fenkolin kulutus on muutamia kymmeniä grammoja vuodessa. Tuttuihin ruokalajeihin kannattaa kokeilla eri kasviksia. Keittoruokiin voi lantun kaveriksi laittaa kyssäkaalia tai lindströmin pihveihin saa vaihtelua raitajuuresta. 

Kotimaiset kasvikset ovat ruokailun kulmakivi

Suurin haaste on, että syömme kasviksia liian vähän. Ei se, että syömme tuontikasviksia. Tuontikasvisten avulla suomalainen ruoantuotanto on muuttunut monipuolisempaan suuntaan. Puutarha-alan yritysten määrä on kasvanut melkein 200 yrityksellä. Myös viljelypinta-ala on kasvanut yli 3000 hehtaaria edellisen viiden vuoden aikana. Kasvu on tapahtunut uusien lajikkeiden avulla, jotka olivat vielä 10 vuotta sitten tuontikasviksia. Nykyään arkisen paprikan kasvatus alkoi vasta 2000-luvulla, lehtikaalin 2013 ja talvikurpitsojen 2015.

“Perunakin on ollut tuontikasvis, jota vastustettiin ankarasti. Kansanterveyden näkökulmasta ei ole merkitystä onko hedelmän sisältämä C-vitamiini kasvanut Egyptissä vai Pudasjärvellä. Sitten kun jokainen suomalainen syö puoli kiloa kasviksia päivässä, voidaan pohtia lisää tätä alkuperäasiaa”, Karjula lataa. 

Toki ruokavalion perusta kannattaa monesta syystä rakentaa kotimaisten kasvisten varaan. Silti kaikkia kasviksia voi nauttia hyvällä omallatunnolla. Tärkeintä on syödä riittävästi kasviksia.

Kuvat: Minna Rautio-Pakaste

Lue myös:

Yrteillä enemmän makua 

Syö punaista sydämesi kyllyydestä – Maailman Sydänpäivän punainen menu


Lue lisää sydänterveydestä Sydänliiton sivuilta ja ota seurantaan myös sydämelliset sometilit Facebookissa Suomen sydänliitto ja Instagramissa @sydänliitto!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.