Kaupallinen yhteistyö: Lähiruokapäivä
Kun suosit lähiruokaa, tiedät varmasti, mistä ruoka tulee. Tutustuimme lasten kanssa Hämeen lähiruokatiloihin, jotka toivottavat koko perheen tervetulleeksi kansallisena Lähiruokapäivänä 9.9.2023. Jutusta löydät reitin neljälle ihanalle lähitilalle Hämeeseen ja linkin Lähiruokapäivän muihin kohteisiin.
Kuka kasvattaa ruokamme? Globaalissa maailmassa ja markettien tavarapaljoudessa kysymykseen ei löydy aina nopeaa ja luotettavaa vastausta. On kuitenkin yksi ruokavalinta, jolla on aina kasvot: lähiruoka. Kun suosit lähiruokaa, tiedät tarkalleen, mistä ruokasi tulee ja miten se on tuotettu. Lähiruoan suosiminen on myös erinomaista ruokakasvatusta. Mikä olisi parempi tapa opettaa lapselle, miten ruoka saa alkunsa kuin vierailu maatilalla?
Suuntasimme Hämeen lähiruokatiloille mukanamme ruokatoimittaja Janica Brander, joka on Satokausikalenterin ja Lähiruokapäivän tämän vuoden lähiruokalähettiläs. Janica otti mukaan perheensä, ja kohteissa riitti nähtävää, maisteltavaa ja rapsuteltavaa isoille ja pienille.
Kansallista Lähiruokapäivää vietetään 9.9.2023. Mukana on tässä jutussa esiteltyjen kohteiden lisäksi lukuisia tiloja ja mukavaa ohjelmaa koko perheelle ympäri Suomen.
Kauraa pellolta puuroon
Päivämme alkoi Hollolasta Kinnarin tilalta, jossa Teemu ja Terhi Kinnari viljelevät ja jalostavat kauraa. Tilalla on ihastuttava kahvilapuoti, jossa voi tehdä lähiruokaostoksia ja maistella monenlaisia kauraleivonnaisia. Seurueemme pikkuväki pääsi myös rapsuttelemaan hevosia, ja puodin leikkipaikka oli niin kiva, ettei sieltä olisi maltettu lähteä pois.
Puurofanit rakastavat Kinnarin kaurahiutaleita ja -suurimoita, sillä niitä ei esikäsitellä vesihöyryllä. Näin kauran täyteläinen maku säilyy tuotteissa paremmin, ja hiutaleista valmistuu nopeasti samettinen puuro. Höyryttämättömät kauratuotteet eivät säily aivan yhtä pitkään kuin höyrytetyt, mutta Teemu vakuutti, että tämä ei ole ongelma. Kun on päässyt höyryttämättömien hiutaleiden makuun, pussi tyhjenee nopeasti.
Kun kaura on puitu, se siirretään kuivuriin ja varastosiiloihin vain 10 metrin päähän pellosta. Mylly ja pakkaustilat puolestaan sijaitsevat 8 metrin päässä kuivurista. Lähimmillään tuotteita myydään tilapuodissa ja kilometrin päässä lähikaupassa. Tämä jos mikä on lähiruokaa!
Soramäentie 1, Hollola
Tilaa ruoka suoraan kumppanitilalta
Kinnarista jatkoimme Niipalan luomutilalle viiden minuutin ajomatkan päähän. Tanja ja Mikko Niipala kertoivat meille yhteisöllisestä tilasta, jossa toteutetaan kumppanuusmaataloutta. Kuluttaja tilaa tuottajalta sato-osuuden ennakkoon, ja viljelijä sitoutuu kasvattamaan tilatun osuuden. Hän saa sato-osuusmaksuista vuotuisen budjetin, jolla rahoittaa tuotannon.
Kumppanuusmaataloudessa tilaaja tietää tarkasti, missä ja miten hänen ruokansa tuotetaan. Viljelijä saa sadostaan korvauksen ilman välikäsiä, ja hän voi keskittyä olennaisimpaan eli huolehtimaan laadukkaan sadon kasvattamisesta. Lisäksi sopimuspohjainen viljely varmistaa, ettei satoa päädy hävikkiin.
Niipalassa kasvaa noin 60 kasvilajia. Osuimme paikalle hyvään aikaan, sillä kuitupellava kukkii aamupäivällä. Iltapäivällä kukat sulkeutuvat, ja sininen niitty muuttuu vihreäksi. Avomaalla kypsyi monenlaisia herkkuja, kuten monikäyttöistä kesäkurpitsaa ja meheviä kaaleja.
Niipalassa toteutetaan rotaatiolaidunnusta, jossa eläimet siirretään kahden päivän välein uudelle aidatulle alueelle eli lohkolle. Näin ne laiduntavat ja lannoittavat maata tasaisesti, ja maaperä pysyy elinvoimaisena. Pääsimme katsomaan, kun hiehot siirrettiin uudelle lohkolle. Eläinten näkeminen läheltä oli lapsille huikea kokemus, ja ”lemmistä” juteltiin pitkään reissun jälkeen.
Kumppanuusmaataloudesta, luomusta ja rotaatiolaidunnuksesta voi kysellä lisää Lähiruokapäivänä, kun tilan väki on paikalla Niipalassa. Voit myös ostaa tilaherkkuja ja nähdä, miten pellava ja villa muuttuvat langaksi.
Kirkkotie 16, Hollola
Luomuviljelyä ja lampaita Lahdessa
Seuraavaksi suuntasimme Lahteen Koiskalan kartanolle. Alueella oli asutusta yli 2000 vuotta sitten, ja kartano perustettiin vuonna 1650. Nykyään tilaa pyörittävät Kalle Knuuttila ja Pauliina Palo. Yli 3000 hehtaarin alueella on 26 rakennusta. Alueen sydän on keltainen, 1800-luvulla rakennettu päätalo. Sen vieressä on tilanhoitajan rakennus, jota vuokrataan kesällä. Vanhaan meijeriin on rakennettu idyllinen ravintola.
Kalle ja Pauliina luomuviljelevät eri vuosina öljyhamppua, tattaria, vehnää, ohraa, ruista, hernettä, härkäpapua, perunaa ja avomaan vihanneksia. He keräävät tilan alueelta monenlaisia luonnon antimia, kuten marjoja ja villivihanneksia. Nautimme kesäisen luomulounaan, jonka Pauliina oli loihtinut uusista perunoista, kurkuista ja porkkanoista, munista, voista ja tuoreista sämpylöistä. Perunat olivat niin herkullisia, että pikkuväki popsi niitä puoli kiloa. Kahvin kanssa nautittiin raikasta marja- ja raparperipiirakkaa.
Sitten oli aika päästää suomenlampaat syömään uudelle lohkolle. Koiskalassa on noin 80 luomusuomenlammasta, jotka laiduntavat tilan pelloilla ja perinnebiotooppialueella. Lampaita pääsee ihailemaan Lähiruokapäivänä, ja myös ravintola on auki.
Koiskalantie 157, Lahti
Marjoja, mehiläisiä ja maalaisidylli
Viimeinen etappimme oli Hakolan marjatila Janakkalassa. Outi Koskinen esitteli ensin kotoisan päärakennuksen, jonka alakerrassa on kahvila ja yläkerrassa taidenäyttely.
Seuraavaksi vuorossa oli yksi päivän kohokohdista: marjojen poiminta Hakolan pensaista. Hakolassa kasvaa monenlaisia marjoja vadelmasta raikkaisiin herukoihin, mansikasta vitamiinipitoiseen marja-aroniaan ja saskatoonista ravinteikkaaseen tyrniin. Luomutilalla kasvaa myös sipulia, hernettä, viljaa ja omenaa. Lisäksi Outi kasvattaa mehiläisiä ja opettaa mehiläistenhoitoa. Seurueemme 3-vuotias jäsen poimi ensimmäistä kertaa elämässään marjoja, eikä häntä olisi saanut puskista pois.
Saimme lopulta houkuteltua pikkupoimijan kahvilaan herukanlehtilimulla ja vadelma-britakakulla. Kun herkut oli nautittu, lasten huomio nauliutui etupihan lampaisiin. Nämä kesyt kaverit puskevat kainaloon.
Piilokivi 26, Janakkala
Lähde perheen kanssa Lähiruokapäivään
Lopulta oli aika hypätä autoihin. Satokausikalenterin tiimi ajeli Helsinkiin ja Janican perhe Tampereelle, molemmat vain tunnin matkan päähän kohteista. Kotimatka sujui Kinnarin kaurakeksejä mutustellen ja tilojen eläimiä muistellen.
Päivä oli aikuisille tärkeä muistutus siitä, että luonto ja eläimet ovat lapsille usein suurimpia elämyksiä. Ota siis oman kotipaikkakuntasi tilat seurantaan ja lähde katsomaan Lähiruokapäivänä 9.9.2023, mistä ruokamme tulee ja keitä laitumilla tepastelee.
Päärynä-kaurapaistos
6–8 henkilölle
aika: 1 tunti
Päärynätäyte
- 5 kpl kotimaista päärynää (n. 7 dl lohkottuna)
- 2 rkl perunajauhoja
- 2 rkl fariinisokeria tai juoksevaa hunajaa
- hyppysellinen suolaa
- ½ tl jauhettua kardemummaa
- ½ tl jauhettua kanelia
- 1 tl vaniljatahnaa
Kauramuru
- 3 dl höyryttämättömiä kaurahiutaleita
- 2 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl fariinisokeria
- 100 g kylmää voita
- hyppysellinen suolaa
- ¼ tl jauhettua kardemummaa
- ½ tl jauhettua kanelia
Laita kiertoilmauuni lämpenemään 200 asteeseen.
Huuhtele päärynät ja poista niiden kannat sekä siemenkodat. Lohko reilun suupalan kokoisiksi paloiksi. Sekoita lohkotut päärynät ja muut täytteen raaka-aineet sekaisin kulhossa. Kaada päärynätäyte sopivan kokoiseen uunivuokaan: vuoka saa olla melko täynnä, mutta jätä kuitenkin hyvin tilaa kaurapäälliselle.
Kuutioi voi kauramurua varten ja laita voikuutiot kulhoon muiden päällisen raaka-aineiden kanssa. Nypi raaka-aineet keskenään sekaisin nopeasti. Kaada kauramuru päärynöiden päälle uunivuokaan.
Paista uunissa noin 30–40 minuuttia, kunnes kauramuru on kauniin kullanruskeaa ja päärynätäyte kuplii kevyesti.
Anna päärynäpaistoksen jäähtyä ennen tarjoilua. Tarjoile vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.
Burger fenkolisalaatilla
4 henkilölle
valmistusaika: 15 minuuttia + 30 minuuttia maustumiselle
- karitsan- tai naudanjauhelihaa
- hapanjuureen leivottuja sämpylöitä
- majoneesia ja tomaattikastiketta
- salaattia
- kotimaista juustoa
Fenkolisalaatti
- 1 kpl pieni fenkoli
- ½ kpl pieni omena
- 10 cm pala purjoa
- 2 rkl omenaviinietikkaa
- 1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
- 6 kpl mintun lehtiä
- hyppysellinen suolaa ja pippuria
Huuhtele fenkoli ja omena. Halkaise omena ja poista sen siemenkota sekä kannat. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa fenkoli, puolikas omena ja purjo suupalan kokoisiksi ohuiksi suikaleiksi. Hienonna mintunlehdet. Laita kaikki salaatin raaka-aineet kulhoon, sekoita ja anna maustua 30 min – 2 tuntia.
Tarjoile karitsa- tai naudanlihaburgerin sisällä. Voit halutessasi korvata jauhelihapihvin myös esim. härkäpapupihvillä tai grillatulla kukkakaalipihvillä.
Lisää tietoa Lähiruokapäivästä ja sen kohteista löydät Lähiruokapäivän kotisivuilta ja Instagramista @lahiruokapaiva.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, joissa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Sesongin kasviksista.
Lähiruokalähettiläs Janica Branderin herkkuseikkailuita voi seurata Savusuolaa-blogista ja Instagramissa @janicabee.