Kaupallinen yhteistyö: Taika – true natural magic

 

Syksyn aikana olemme sukeltaneet metsään hakemaan hyvää oloa ja perehtyneet luonnon sekä oman hyvinvoinnin perusteisiin yhdessä Taikan kanssa. Pyysimme teitä lähettämään meille metsäaiheisia kysymyksiä somessa. Niitä kertyi huikea määrä, vastaukset eniten kysyttyihin kysymyksiin löydät tästä artikkelista.

 

Luithan jo sarjan edellisen artikkelin, jossa puhutaan Jokaisenoikeuksista?

Taika tuo metsän osaksi ihonhoitoa

Taika on suomalainen luonnonkosmetiikkamerkki, jonka tuotteet valmistetaan Vantaan Piispankylässä. Taika-sarjasta löytyy ihon päivittäiseen hoitoon kaikki tarpeellinen, luontoa kunnioittaen. Tuotteet ovat vegaanisia ja hiilineutraaleja, ja mikä parasta – voit napata ne matkaasi ruokakaupasta! Taika-tuotteet ovat saatavilla kaikista hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista sekä tavarataloista. Verkossa tuotteita myy Natural Goods Company.

 

Taikan tuotteille on myönnetty Ecocertin Cosmos Natural -sertifikaatti. joka standardisoi luonnonkosmetiikan valmistukseen ja raaka-aineisiin liittyviä tekijöitä. 

Tuotteiden raaka-aineiden on oltava peräisin uusiutuvista luonnonvaroista, tuotteet eivät sisällä geeniteknisesti muunneltuja ainesosia  ja pakkausten on oltava biohajoavia tai kierrätettäviä. Luonnosta peräisin olevia ainesosia on oltava vähintään 95 % sertifikaatin saamiseksi, Taikan tuotteissa luonnollista alkuperää on 98 % raaka-aineista.

Voima-aineina käytetään esimerkiksi kosteuttavaa ja rauhoittavaa koivunmahlaa sekä pehmentävää ja hoitavaa pellavansiemenöljyä.

Mikä on Suomen vanhin puu? 

Suomen vanhimman puun titteliä kantaa tiettävästi lähes 800-vuotias mänty, joka sijaitsee Lapissa Urho Kekkosen kansallispuistossa. Tämä puuvanhus löytyi sattumalta metsäpalotutkimuksen yhteydessä otetun koepalan vuosirenkaita tutkimalla. 

Suomesta löytyy monenlaisia upeita puuyksilöitä, tutustumisen arvoinen on myös Lohjalta löytyvä Paavolan tammi, jonka kerrotaan olevan Suomen kaunein puu.

 

Saako nuotiopaikkoja käyttää ympäri vuoden? 

Nuotiopaikkoja saa käyttää ympäri vuoden ellei asiasta ole erikseen ilmoitettu, mutta maastopalovaroituksen aikana tulta ei saa tehdä. Nuotiota ei koskaan tule tehdä mihin sattuu, vaan siihen tarkoitetulle paikalle. Kansallispuistossa tulentekoon tarkoitetut paikat on merkitty. Myös kaupungit voivat ylläpitää tulenteko- sekä grillauspaikkoja, jotka löytyvät yleensä listattuna kaupungin verkkosivuilta. Tulen tekeminen muualla kuin siihen tarkoitetulla paikalla vaatii aina maanomistajan luvan.  Retkelle lähtiessäsi ota etukäteen selvää alueen mahdollisista sallituista tulentekopaikoista ja tarkista metsäpalovaara.

 

Pitääkö metsässä pysyä poluilla? 

Ei tarvitse, joskus polulta poikkeamalla löytyvät kauneimmat maisemat tai parhaat marja-apajat. Jos alue on tuntematon, kannattaa suosia merkittyjä reittejä eksymisen välttämiseksi. Mikäli vierailet kansallispuistossa, tarkista asia kyseisen puiston säännöistä, kansallispuistossa liikkuminen voi olla rajoitettu vain tietyille reiteille. Tietoa Suomen kansallispuistoista ja retkeilystä löydät luontoon.fi-sivulta.

 

Mitä Suomen metsistä löytyviä raaka-aineita voi hyödyntää kosmetiikassa?

Suomen luonnosta löytyy runsaasti arvokkaita aarteita iholle. Kosteuttavien ominaisuuksien vuoksi kosmetiikassa voidaan käyttää esimerkiksi koivunmahlaa ja koivusta saatavaa ksylitolia sekä tyrniä. Antioksidanttien hyviä vaikutuksia kosmetiikkaan voidaan saada hyödyntämällä lehtipuiden hajottajasienestä pakurista tehtyä uutetta tai kaikille tuttua marjaa, puolukkaa. Taikan luonnonkosmetiikan raaka-aineista on tuttu myös suomalaisesta luonnosta löytyvä koivunmahla, joka kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. 

Taika käyttää esimerkiksi antioksidantteja ja vitamiineja sisältävää koivunmahlaa sekä ksylitolia joka kosteuttaa tehokkaasti glyserolin tavoin.

Saako kaikkiin metsiin mennä? 

Jokamiehenoikeuden takaavat jokaiselle mahdollisuuden liikkua luonnossa jalan, pyörällä tai hiihtäen luonnossa, kuten metsissä. Metsissä saa kulkea vapaasti jokamiehenoikeuksia kunnioittaen, mutta piha-alueilla, viljellyillä pelloilla tai istutuksilla liikkuminen on kielletty. Luonnonsuojelualueilla liikkumista voidaan rajoittaa, tutustu siis alueen mahdollisiin rajoituksiin ennen retkeä.

 

Mikä on Suomen yleisin puulaji?

Suomen yleisin puulaji on mänty. Karussakin maastossa pärjäävä mänty on levinnyt Suomeen 9000 vuotta sitten ja sitä kasvaakin lähes koko Suomessa.

Kuinka paljon Suomessa on luonnontilaisia metsiä?

Luonnontilainen metsä eli aarniometsä on alue, jossa puusto on saanut kasvaa kokonaan tai lähes kokonaan ilman hoitotoimenpiteitä. Tällaisia alueita on vähän, alle 5% metsistämme.

Voiko metsä saada luomusertifikaatin?

Metsä voi saada luomusertifikaatin. Metsästä kerättäviä sieniä ja marjoja voidaan markkinoida luomuna vain jos kyseinen metsä on sertifioitu. 

Saako käpyjä tai kuusenkerkkiä kerätä puusta?

Käpyjä tai kuusenkerkkiä ei saa kerätä kasvavasta puusta ilman maanomistajan lupaa. Maahan pudonneita käpyjä voi kerätä.

 

Montako eri koivulajia Suomessa on?

Suomessa kasvaa kolmea eri koivulajia, raudus-, hies- ja vaivaiskoivua. Näillä lajeilla on kuitenkin useampia alalajeja ja muotoja. Rauduskoivu on Suomen kansallispuu.

Miksi havupuissa on pihkaa?

Havupuiden tuottama pihka suojaa puita monella tavalla: jos puuhun tulee haava, pihka estää bakteerien ja sienien pääsyn puun sisälle. Lisäksi pihka suojaa puuta tuhohyönteisiltä.

Kauanko metsällä kestää palautua hoitohakkuun jälkeen?

Metsän palautuminen takaisin luonnontilaan eli aarniometsäksi kestää arvioiden mukaan yhden tai kahden puusukupolven verran. Puulajista riippuen tämä aika vaihtelee, esimerkiksi lehtimetsän arvioidaan palautuvan hakkuun jälkeen luonnnontilaan 150-500 vuoden aikana. 

 

Mitkä ovat Suomessa esiintyvät lehtipuut?

Suomessa esiintyy noin 30 eri puulajia, joista suurin osa on lehtipuita. Yleisimmät lehtipuulajimme ovat koivu, haapa, erilaiset pajut, raita, leppä, tuomi, pihlaja, metsälehmus, vaahtera sekä tammi. Hieman harvinaisempia lehtipuita ovat jalava, saarni sekä metsäomenapuu. Monista lehtipuista löytyy muutamaa eri alalajia tai lajiketta, esimerkiksi lepästä tervaleppä ja harmaaleppä.

 

 

Mitkä puut aiheuttavat siitepölyallergioita?

Yleisin siitepölyallergian aiheuttaja on koivu. Myös leppä voi aiheuttaa kukinnan aikaan allergiaa. Muut lehtipuut aiheuttavat harvoille oireita ja havupuiden aiheuttama allergia on niiden suuresta siitepölymäärästä huolimatta todella harvinaista. 

 

Vastaako metsä jos sinne huudetaan?

Kuka tietää, lähde luontoon testaamaan! Suurta huutokonserttia emme suosittele, mutta polun varrelta löytyy varmasti paljon kuulemisen, näkemisen ja kokemisen arvoista. Metsän rauhallinen kokemusmaailma hellii aisteja ja mieltä, vaihteleva maasto kehoa. Vastaus mieltä askarruttavaan kysymykseen saattaa siis hyvinkin putkahtaa mieleen kuusen katveessa.

 

Lue myös:

Hyvinvointia mielelle ja keholle metsästä

Esittelyssä Suomen metsät

Metsäretkelle Satokausikalenterin matkassa

Modernit jokaisenoikeudet

 

 Nappaa lumoava uutuus seurantaan Instagramissa sekä Facebookissa.

Pysy mukana metsäpoluilla ja tsekkaa sesongin kasvikset somessa @satokausikalenteri!