Kaupallinen yhteistyö: Suomen Siipikarjaliitto ry

Voiko ihanammin päivä enää alkaa? Loihdi herkullinen brunssi sitrushedelmistä, sesongin kasviksista ja kotimaisista luomukananmunista. Näyttävien ja ennen kaikkea maittavien brunssitarjoilujen ääressä on mukava viettää kiireetöntä aamupäivää perheen tai ystävien seurassa. Katso artikkelista taivaallisten turkkilaisten aamiaismunien ja paahdettujen väriporkkanoiden, appelsiinipannukakkujen sekä ruokaisan munakokkeliquesadillan ohjeet. Kun brunssi on nautittu, voikin sujuvasti siirtyä illallispöytään mausteisen munacurryn pariin.

luomukananmunat

Luomumunat kuuluvat brunssipöytään

Erilaiset munaruoat ovat erottamaton osa onnistunutta brunssikattausta. Perinteisen munakokkelin, munakkaan ja keitettyjen munien lisäksi munista voi kokkailla mitä mielikuvituksellisimpia herkkuja. Ihanat turkkilaiset uppomunat maustetun voisulan, jogurtin ja paahdettujen väriporkkanoiden kanssa ovat sopivan tuhti annos talvipäivään, kun taas munakokkeliquesadillat pirteän suippokaali-avokadosalaatin kanssa sopivat tex mex -teemaiselle brunssille. Ja mitä olisikaan brunssi ilman pannukakkuja? Mausta talven parhaat pannarit appelsiinilla ja tarjoile rahkavaahdon kera. Ruokaisan brunssin jälkeen on mukava lähteä ulos reippailemaan porukalla, ja iltaa kohden nälän alkaessa taas kurnimaan maistuu lämmittävä, kurkuman ja inkiväärin maustama munacurry. 

Parhaat brunssiruoat syntyvät tietenkin luomukananmunista, ja niitä kannattaa suosia muutenkin, sillä tuotannossa pyritään huomioimaan ympäristön ja eläinten hyvinvointi. Lue aiemmasta artikkelistamme, mistä tunnistat luomumunan. Lisätietoa löydät myös osoitteesta www.luomunasta.fi.

luomukananmunat ja quasadillat

Munakokkeliquesadillat ja suippokaali-avokadosalaatti

Mehevät, munakokkelilla täytetyt quesadillat ovat täydellistä brunssitarjottavaa! Samalla ne ovat myös varsinaista hävikkiruokaa – annokseen uppoavat niin edellisillan ylijääneet tortillaletut kuin jääkaapin perälle jääneet kasviksetkin. Tee lisukkeeksi raikas, limellä maustettu suippokaali-avokadosalaatti ja menestys on taattu. Munakokkeliquesadilla on myös ruokaisa ja nopea etätyöpäivän lounas tai välipala.

neljälle / 30 min

Suippokaali-avokadosalaatti

  • 300 g suippokaalia
  • 2 avokadoa
  • 1 limen mehu
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl öljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria

Munakokkeli

  • 6 luomukananmunaa
  • 0,5 dl kermaa tai maitoa
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • voita paistamiseen

Lisäksi

  • 4 tortillalettua
  • 2 dl juustoraastetta
  • 1 punasipuli
  • 1 nippu korianteria
  • 1 dl salsakastiketta

Poista kaalista nuutuneet lehdet sekä kanta. Suikaloi mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja siirrä isoon kulhoon. Lisää hienonnettu valkosipuli, öljy, limen mehu sekä mausteet, sekoita. Halkaise avokadot, poista kivet ja kaavi hedelmäliha leikkuulaudalle. Kuutioi avokadot ja lisää salaattiin, sekoita ja nosta jääkaappiin odottamaan. 

Riko kananmunat kulhoon. Lisää maito, suola ja mustapippuri. Vatkaa voimakkaasti, kunnes seos on tasaista. Sulata voinokare paistinpannulla ja kypsennä kokkelia keskilämmöllä välillä lastalla sekoittaen. Sekoittele, kunnes kokkeli on hyytynyt. Nosta hellalta.

Täytä quesadillat. Levitä tortillaletut leikkuulaudalle ja lisää salsakastiketta tasaisesti lettujen pintaan. Ripottele päälle reippaasti juustoraastetta. Levitä kokkelia tortillaletun puolikkaalle ja lisää vielä ohueksi suikaloitua punasipulia ja hienonnettua korianteria päälle. Taita tortillalettu kiinni taskuksi ja paista paistinpannulla keskilämmöllä 2–3 minuuttia per puoli, tai kunnes quesadillat ovat kauniin ruskeita ja juusto on sulanut. Tarjoile heti maukkaan suippokaali-avokadosalaatin kera. 

luomukananmunat ja porkkanat

Turkkilaiset uppomunat ja paahdetut väriporkkanat

Jogurtin ja maustetun voisulan kanssa tarjoiltavat taivaalliset cilbir-munat ovat brunssipöydän kohokohta. Rutkasti väriä, makua ja purutuntumaa annokseen tuovat paahdetut väriporkkanat, jotka jätetään napakoiksi ja maustetaan oreganolla. Tarjoile koko komeus tuoreen leivän kanssa.

Vinkki: Uppomunia tehdessä kannattaa kerrankin unohtaa suola keitinvedestä, sillä se rikkoo valkuaisen rakenteen. Katso tarkemmat ohjeet valmistukseen alta. Jos uppomunien tekeminen tuntuu turhan työläältä, jogurtin päälle voi paistaa myös kananmunan ja jättää keltuaisen sopivan valuvaksi.

kahdelle / 45 min

Jogurttikastike

  • 200 g turkkilaista jogurttia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria

Paahdetut väriporkkanat

  • 300 g erivärisiä porkkanoita
  • 1 rkl hunajaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • tuoretta oreganoa

Maustevoi

  • 25 g voita
  • 1 valkosipulinkynsi raastettuna
  • 0,5 tl savupaprikajauhetta
  • 0,5 tl chilihiutaleita

Uppomunat

  • 2 luomukananmunaa
  • 2 l vettä
  • 1 dl väkiviinaetikkaa

Tarvitset lisäksi kaksi matalaa kuppia ja reikäkauhan

Mittaa jogurtti kulhoon. Raasta sekaan valkosipulinkynsi. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Sekoita tasaiseksi ja annostele jogurttikastike kahteen pienempään kulhoon. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori tai pese porkkanat huolellisesti. Halkaise porkkanat pituussuunnassa kahtia tai lohko muutamaan osaan riippuen porkkanoiden paksuudesta. Levitä porkkanat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Lisää pintaan öljy, hunaja ja suola, sekoita. Paahda uunissa 15–20 minuuttia, kunnes porkkanat ovat kypsiä, mutta vielä napakoita. Hienonna päälle vielä tuoretta oreganoa. 

Sulata voi kattilassa, lisää joukkoon chilihiutaleet, raastettu valkosipuli ja savupaprikajauhe, anna kiehahtaa ja nosta sivuun odottamaan. 

Valmista uppomunat, kun muut valmistelut on tehty. Kuumenna vesi poreilevaksi isossa kattilassa ja lisää joukkoon etikka. Riko kananmunat omiin pieniin, matalalaitaisiin kuppeihinsa. Sekoita vettä kauhalla, jotta saat aikaan pyörteen. Kaada kananmunat yksitellen varovasti pyörivään veteen. Kypsennä kananmunia hiljalleen poreilevassa vedessä 4 minuuttia. Nosta vedestä reikäkauhalla.

Jaa uppomunat jogurtilla täytettyihin kulhoihin ja lusikoi päälle reippaasti maustettua voisulaa. Ripottele päälle vielä suolaa ja mustapippuria. Koristele tuoreilla yrteillä ja tarjoile paahdettujen väriporkkanoiden ja leivän kera.

luomukananmunat, appelsiinipannarit

Appelsiinipannukakut ja rahkavaahto

Sesongin parhaat pannarit maustetaan tietenkin kunnon tujauksella appelsiinimehua. Paista taikinasta pieniä lettuja ja käännä, kun näet pinnan kuplivan. Pehmeät pannarit tarjoillaan kuohkean rahkavaahdon kanssa, jonka voit maustaa oman makusi mukaan esimerkiksi appelsiininkuorella tai ripauksella kardemummaa

Vinkki: Paistetut pannukakut voi nostaa hetkeksi 50-asteiseen uuniin odottamaan ruokailua, näin ne pysyvät lämpiminä.

kahdelle (noin 12 pientä pannukakkua) / 30 min

Pannukakkutaikina

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl maitoa
  • 0,5 dl appelsiinimehua
  • 1 tl appelsiinin kuorta raastettuna
  • 1 luomukananmuna
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1–2 rkl sokeria
  • 1 rkl sulatettua voita tai margariinia
  • voita paistamiseen

Rahkavaahto

  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl rahkaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sokeria 

Tarjoiluun

  • appelsiineja tai veriappelsiineja lohkottuna
  • pensasmustikoita tai muita marjoja 

Raasta appelsiinin kuori hienoksi ja lisää kulhoon. Mittaa sekaan maito, sokeri ja appelsiinimehu, sekoita. Riko joukkoon kananmuna ja vatkaa tasaiseksi. Mittaa kuivat aineet toiseen kulhoon. Siivilöi jauhot nesteen joukkoon samalla vatkaten. Vatkaa lopuksi joukkoon sulatettu voi. Paista pannukakut voissa paistinpannulla keskilämmöllä 1–2 minuuttia per puoli. Käännä pannukakku, kun pinta kuplii.

Valmista rahkavaahto. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Notkista rahka ja vatkaa kermavaahdon joukkoon. Mausta vaniljasokerilla ja sokerilla. Tarjoile lämpimien appelsiinipannukakkujen kera. Viimeistele annos vielä appelsiininlohkoilla ja marjoilla.

kananmunacurry

Lämmittävä kananmunacurry

Tuhti kananmunacurry lämmittää kylminä pakkaspäivinä. Mukavasti mausteisuutta tuovat kullankeltainen, tuore kurkuma, inkivääri ja chili. Yhdessä tomaattipohjaisen curryn ja täyteläisten luomumunien kanssa ne muodostavat mahtavan makuliiton, jota on vaikea päihittää kirpeillä keleillä. Tarjoile riisin, naanleivän ja turkkilaisen jogurtin kanssa.

neljälle / 45 min 

Curry 

  • 2 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
  • 1 rkl hienonnettua tuoretta kurkumaa 
  • 2 tl garam masalaa 
  • 2 tl juustokuminaa 
  • 2 tl jauhettua korianteria 
  • 1 tl suolaa 
  • 1 sipuli
  • 1 punainen chili 
  • 3 valkosipulinkynttä 
  • 400 g tomaattimurskaa 
  • 0,5 dl kermaa 
  • 2 rkl öljyä paistamiseen

Lisäksi 

  • 8 keitettyä luomukananmunaa (voit jättää keltuaisen valuvaksi tai keittää kovaksi) 

Tarjoiluun 

  • keitettyä riisiä 
  • naanleipää 
  • jogurttia 

Lisäksi tarvitset sauvasekoittimen tai tehosekoittimen

Kuori ja hienonna sipuli pieneksi. Lisää kasariin tai kattilaan öljyä ja kuullota sipulisilppua keskilämmöllä noin 5 minuuttia. 

Kuori ja raasta kurkuma ja inkivääri. Hienonna valkosipulinkynnet ja chili. Lisää kattilaan sipuleiden joukkoon. Mittaa sekaan myös kuivatut mausteet ja suola. Kuullota muutama minuutti. 

Lisää tomaattimurska ja anna porista kannen alla 20 minuuttia. Soseuta kastike sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ja lisää kerma. Maista kastiketta ja mausta tarvittaessa suolalla. 

Keitä kananmunat. Lisää kananmunat varovasti kiehuvaan veteen isoon kattilaan ja keitä haluamaasi kypsyyteen. 6 minuutin munassa on vielä hieman valuva keltuainen ja 10 minuutin muna on kovaksikeitetty. Jäähdytä kananmunat kylmässä vedessä ja kuori. 

Lisää keitetyt kananmunat currykastikkeeseen ja tarjoile keitetyn riisin, naanleivän ja jogurtin kanssa.

Lue luomukananmunista osoitteesta www.luomunasta.fi! Lisää tietoa munatuotannosta myös www.tottamunasta.fi.

Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri,  jos haluat inspiraatiota ja tietoa Satokausi-kasviksista.