Kaupallinen yhteistyö: Närpiön Vihannes
Raikkaat, mehevät ja rouskuvat kasvikset kuuluvat ehdottomasti kesän ruokapöytään – ja mikä parasta, ne voivat olla 100 % kotimaisia. Jos mielit vihanneksia, jotka ovat aina tuoreita, maukkaita, kotimaisia ja tasalaatuisia: valitse ylpeydellä kotimainen vaihtoehto: Närpiön Vihannes! Tämän artikkelin vinkeillä kokkaus on helppoa, herkullista ja kotimaista.
Närpiön Vihannes kasvattaa korkealaatuisia kotimaisia vihanneksia
Närpiön Vihannes tunnetaan herkullisista ja aina tasaisen laadukkaista kasviksistaan, ei siis ihme, että niitä löytyy miltei jokaisen suomalaisen taloudesta. Suomen suosituimpia kasviksia ovat kurkut ja tomaatit, jotka kuuluvat tietenkin Närpiön Vihanneksen bravuureihin, mutta Närpiön valikoimasta löytyy kosolti kaikkea muutakin kivaa kesän herkkupöytään.
Närpiön Vihanneksen valikoima hakee vertaistaan
Avomaankurkusta valmistat parhaat hölskykurkut eli mummonkurkut kesäruokien lisukkeeksi. Nauti sellaisenaan tai säilö. Avomaankurkkua kannattaa kokeilla suolakurkkuna, hapankurkkuna, maustekurkkuna tai kurkkusalaattina.
Närpiön Vihannes kasvattaa kuutta eri chililajiketta. Chililajikkeiden värit ja voimakkuudet vaihtelevat, joten omaan makuun passeli potku löytyy varmasti. Käytä chilejä ruokien, kuten kasvispaellan tai grillatun munakoisosalaatin maustamiseen, tai pikkelöi suosikkisi pöytämausteeksi.
Raikas ja mehevä kurkku on suomalaisten suosikki, joka maistuu niin leivän päällä kuin erilaisissa salaateissakin. Lisäksi kreikkalainen kurkku-jogurttikastike tsatsiki sopii kaikkien kesän grilliruokien kylkeen.
Raikas ja napakka minikurkku käy naposteltavaksi sellaisenaan, ja se on loistava lisä eväsrasiaan kesän reissuilla. Minikurkusta valmistat myös söpöjä salaatteja, kokeile vaikkapa aasialaisessa kurkkusalaatissa, joka saa makua soijasta, chilistä ja valkosipulista.
Minipaprika Mixi -pikkupaprikapussi on napostelijan tai sinkkutalouden paras kaveri, sillä säkissä on kolme eriväristä paprikaa, joista punainen on täyteläinen ja aromaattinen, keltainen raikas ja mieto ja oranssi maultaan makea. Napostele minipaprikat sellaisenaan tai dippikastikkeen kanssa tai kokeile niitä esimerkiksi kasvispaellassa tai suolaisten lettujen täytteessä. Fetalla täytetyt paprikat puolestaan ovat aivan erityisen söpöjä, jos teet ne minipaprikoista.
Lihaisan rakenteensa ja mietoutensa ansiosta munakoiso imee itseensä makuja erinomaisesti. Munakoiso on täydellinen valinta kesän grilliruokiin – kokeile esimerkiksi grillattua munakoisosalaattia, jossa yhdistyvät savuisuus, chili ja yrtit. Munakoiso toimii loistavasti myös pannulla paistettuna, uunissa paahdettuna tai osana haudutettuja pataruokia. Voit valmistaa siitä myös silkkisen pehmeää munakoisotahnaa eli baba ganoushia.
Närpiön paprikaduon keltainen osapuoli on raikkaan mehevä ja makeahko, kun taas punaisesta paprikasta löytyy vielä hieman enemmän täyteläisyyttä ja aromaattisuutta. Monipuolinen paprika sopii loistavasti esimerkiksi kasvispaellaan tai täytettyihin paprikoihin, ja jos lettutaikina on jo tekeytymässä, paprikoista saa mainion suolaisen lettutäytteen yhdessä sienien kanssa.
Lempeän makuinen ja nopeasti kypsyvä salkotaitepapu on erinomainen lisuke grilliruoille esimerkiksi valkosipulin ja sitruunan kanssa paistettuna tai nopeasti keitettynä ja viinietikkakastikkeella peiteltynä. Kokeile salkopapua myös kasvispaellan väripilkkuna. Se tuo annokseen myös rapeutta ja raikkautta.
Papuja ei tule käyttää raakana, vaan ne on hyvä aina keittää ennen käyttöä. Keitä Näpriön Vihanneksen Salkotaitepapuja muutaman minuutin ajan kiehuvassa suolatussa vedessä.
Makea ja maultaan hieman perusversiota yrttisempi suippopaprika on aamupalapöydän suosikki, sillä siitä saa kätevästi kauniit renkaat leivän päälle. Suippopaprika sopii hyvin myös täytettyihin paprikoihin.
Närpiön Vihannes tuntee tomaattinsa, sillä talon viljelemiä lajikkeita on peräti kahdeksan erilaista: Dunne (tyylikäs ja hapokas), Favorino (pirskahtelevan maukas), Kirsikkatomaatti (raikkaan hapokas), Oranssi Helmitomaatti (mieto ja rakenteeltaan lihaisa), Pihvitomaatti (mehevä ruoanlaittotomaatti), Punainen Helmitomaatti (napostelijan makea suosikki), San Marzano (aromaattinen ruoanlaittajan valinta) ja jokaiselle tuttu tavallinen tomaatti (maukas suosikki yleiskäyttöön). Maistelemalla eri tomaattilajikkeita löydät helposti oman suosikkisi. Kokeile tomaatteja esimerkiksi pizzakastikkeessa, kasvispaellassa, grillatussa munakoisosalaatissa.
Hölskykurkut
4–6 annosta
Valmistusaika: 15 min + 2h
Hölskykurkut vai mummonkurkut? Ei väliä, millä nimellä raikkaan suosikkilisukkeen tunnet, sillä tässä on kyseessä todellinen kesäpöydän klassikko. Nämä hölskykurkut saavat makua aniksensiemenistä ja chilistä, jonka määrää voit säädellä omien makumieltymystesi mukaiseksi. Hölskykurkut sopivat kaikkien kesäruokien kylkeen.
Hölskykurkut:
- 1 (noin 300 g) Näpriön Vihannes kurkku
- 1 pnt tilliä
- 1 tl aniksensiemeniä (tai korianterin-, kuminan- tai fenkolinsiemeniä)
- 2 rkl sokeria
- ½ tl suolaa
- 3 rkl väkiviinaetikkaa
- ½ Näpriön Vihannes punainen chili
Valmistusohje:
Viipaloi kurkku ja hienonna tilli.
Aseta kerroksittain kulhoon kurkkuviipaleet, tilli, sokeri, suola ja aniksensiemenet. Peitä kulho lautasella ja ravista kurkkuja voimakkaasti muutama minuutti, jotta ne mehustuvat.
Lisää etikka, hölskyttele vielä hetki ja anna maustua kylmässä ainakin pari tuntia.
Hienonna chili ja lisää se kylmässä maustuneiden kurkkujen sekaan.
Tarjoile lisukkeena tai leivän päällä.
Vinkki: Jos haluat tulisempia kurkkuja, lisää chili kurkkujen sekaan jo samalla muiden mausteiden kanssa.
Kasvispaella
Tämä kasvispaella hurmaa väreillään, maukkailla Närpiön vihanneksilla ja hyvillä mausteilla. Herkullinen ja helppo arkiruoka valmistuu yhdellä pannulla – täydellinen valinta, kun haluat tarjota mausteista ruokaa, joka ei jätä ketään kylmäksi.
Annoksia: 4
Valmistusaika: 50 min
Ainekset:
- 1 Närpiön Vihannes suippopaprika
- 1 pkt Närpiön Vihannes salkotaitepapuja
- 200 g Närpiön Vihannes kirsikkatomaatteja
- 100 g pakasteherneitä
- 1 pieni sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 Närpiön Vihannes chili
- 2 dl paellariisiä (esim. bomba tai arborio)
- 5 dl kuumaa kasvislientä
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1 tl savupaprikajauhetta
- ½ tl kurkumaa
- 2 rkl öljyä
- suolaa ja mustapippuria
Koristeluun:
- hienonnettua persiljaa
- sitruunalohkoja
- muutama kirsikkatomaatti
Valmistusohje:
Leikkaa suippopaprikan kanta, poista siemenet ja viipaloi ohuesti. Poista salkotaitepavuista päät ja leikkaa suupalan kokoisiksi paloiksi. Puolita kirsikkatomaatit. Silppua sipuli, valkosipulit ja chili.
Kuumenna laakea paistinpannu tai paellapannu. Lisää öljy ja freesaa sipulia sekä valkosipulia keskilämmöllä pari minuuttia.
Lisää paprikasuikaleet ja pavut, paista muutama minuutti, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää tomaattipyree sekä mausteet ja jatka freesaamista pari minuuttia.
Lisää riisi ja sekoita. Lisää kirsikkatomaatit ja herneet pinnalle.
Kaada päälle kuuma kasvisliemi. Älä enää sekoita, vaan anna paellan poreilla rauhassa keskilämmöllä, ilman kantta, noin 20-25 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt riisiin ja se on kypsää.
Jos pinta kuivuu ennen kuin riisi on kypsää, lisää hieman nestettä. Lopuksi voit painaa lusikalla reikiä paellan pintaan, jotta höyry pääsee ulos. Tällä tavalla paellapannun pohjalle muodostuu ns. socarrat – eli paellalle tyypillinen paistunut ja rapea pohjakerros.
Anna paellan vetäytyä kannen alla 5 minuuttia. Viimeistele halutessasi persiljalla ja tarjoile sitruunalohkojen sekä puolitettujen kirsikkatomaattien kanssa.
Tutustu kaikkiin Närpiön Vihanneksen tuotteisiin tällä tuotesivulla. Muista myös seurata Närpiön Vihannesta Instagramissa @narpionvihannes.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.