Vuosi aloitetaan pirteällä papusopalla, joka ion saanut inspiraationsa Iranissa perinteisesti uutena vuotena nautittavasta ash reshteh -keitosta. Uskomaton persialainen papukeitto saa makua sitruunasta ja yrteistä. Kattilallinen värikästä keittoa kruunaa pakkaspäivän, tästä ei soppa parane!
Persialainen papukeitto
Neljälle
Valmistusaika: 30 min
- 2 isoa sipulia
- 6 valkosipulinkynttä
- 4 rkl rypsiöljyä
- 1 tl kurkumaa
- 1 tl juustokuminaa
- 1 kpl tuore vihreä chili
- 1 tlk (n. 400 g) kypsiä valkoisia papuja
- 1 tlk (n. 400 g) kypsiä vihreitä linssejä
- 12 dl vettä
- 2 kasvisliemikuutiota
- 80 g linguinea tai spagettia
- 300 g pakastepinaattia
- 1 ruukku lehtipersiljaa
- 1 ruukku tilliä
- 1 sitruuna
- 2 dl kaura-fraichea
Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy isossa paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä. Lisää sipulit ja paista keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmeitä ja kullanruskeita.
Ota kolmasosa sipuleista sivuun viimeistelyä varten.
Lisää mausteet, valkosipuli ja hienonnettu chili sipulipannuun. Kypsennä vielä pari minuuttia.
Huuhtele ja valuta pavut ja linssit. Lisää pavut, vesi ja kasvisliemikuutiot kattilaan. Kiehauta.
Lisää pasta ja keitä viisi minuuttia. Lisää jäinen pinaatti ja keitä vielä toiset viisi minuuttia, kunnes pasta on al dente.
Hienonna yrtit varsineen ja lisää ne keittoon. Kiehauta. Pese sitruuna huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta sitruunasta kuoren keltainen osa ohuelti raastimen hienoimmalla terällä ja purista mehu. Lisää keittoon sitruunamehu, kuoriraaste sekä kaurafraiche. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kiehauta ja tarkista maku.
Jaa kulhoihin ja lisää päälle paistetut sipulit.
Tämä resepti on julkaistu alun perin Satokausikalenterissa 2024. Kaikki myynnissä olevat Satokausikalenterit löydät verkkokaupastamme. Satokausikalenterista löydät aina ajankohtaiset tiedot kunkin sesongin kasviksista.