Punakaali on värikäs keräkaali. Punakaalin väri voi vaihdella riippuen sen kasvumaaperästä, ja sen maku muuttuu makeammaksi kypsennettäessä. Punakaalin punaisen värin aiheuttava antosyaani on vesiliukoinen ja se ei kestä pitkää kuumennusta ilman sitruunan tai etikan lisäystä. Tämän vuoksi se sopii huonosti kaalikääryleisiin ja kaalilaatikkoon. Sen sijaan punakaali käy moneen muuhun soveltuessaan niin herkuttelijoiden, keventäjien kuin esteetikoiden keittiöön.

punakaali

Punakaalilla väriä pöytään

Punakaalin purppura väri viestii vitamiineista. Vaaleampi keräkaalikin on hyvä vitamiinien lähde, mutta makeampi ja koostumukseltaan kiinteämpi punakaali panee sitäkin paremmaksi! Sadasta grammasta punakaalia saa täytettyä päivittäisen C-vitamiinin tarpeen.

Punakaali on edukseen etenkin pikkelöitynä, marinoituna ja salaateissa käytettynä, mutta ravintoarvoiltaan erinomainen kasvis sopii hienosti myös wokkeihin tai haudutettaviin ruokiin. Antosyaanin aiheuttama punainen väri liukenee veteen, joten pitkään kypsennettäessä punakaalin joukkoon kannattaa lisätä sitruunaa tai etikkaa, sillä niiden happo auttaa kauniin värin säilymisessä.

Kaikki kaalit kasvavat avomaalla, joten ne ovat ympäristövaikutuksiltaan varsin vähäpäästöisiä. Punakaali kestää keräkaalin tavoin pitkääkin varastointia, joten kaaliruokia voi nautiskella kesäkuussa alkavan kotimaisen sesongin alusta seuraavaan kevääseen saakka. Kotijääkaapissa kaalit säilyvät jopa kuukausia jääkaapin lämpötilan ollessa riittävän alhainen.

punakaali

Pääruoaksi tai lisukkeeksi

Punakaali paistuu uunissa ihanan meheväksi ja kaalin makeus korostuu kypsennettäessä. Punakaalista valmistuu helposti uunissa ihanan mehevät punakaalipihvit, jotka tarjoiltuna yhdessä hummuksen kanssa sopivat myös vegaanin lautaselle.

Punakaalin voit myös suikaloida ja hauduttaa pannulla yhdessä nesteen ja mausteiden kanssa oivaksi lisukkeeksi niin liha- kuin kasvisruokienkin kylkeen. Kokeile myös joulupöydässä joulukinkun kanssa yhdistettynä!

Pikkelöity punakaali on puolestaan täydellinen lisuke kevättalven blini-iltoihin! Rasvaiset blinit kaipaavat seurakseen jotakin hapokasta ja raikasta, joten pikkelöidyt lisukkeet toimivat tähän tarkoitukseen loistavasti. Ja onhan pikkelöity punakaali myös äärimmäisen kaunis tarjottava blinipöydässä tai vaikkapa tacojen täytteenä! Punakaali muodostaa loistavia makupareja myös marjojen ja hedelmien kanssa, joten lisää myös niitä raastetun punakaalin joukkoon.

pikkelöity punakaali

Haluatko tietää jatkossakin, mitkä kasvikset maistuvat maukkaimmilta juuri nyt? Tilaa nyt Satokausikalenterin Perhekalenteri 2023 suoraan kotiovellesi verkkokaupastamme. Uutuutena vuoden 2023 Satokausikalentereissa myös jokaiselle kuukaudelle reseptejä, joissa pääset hyödyntämään kauden kasviksia parhaimmalla mahdollisella tavalla. Perhekalenterissa reseptien ja kasvistietojen lisäksi muistiinpanosarakkeet jopa kuudelle henkilölle!

Tutustu kauden resepteihin myös sivuillamme satokausi.fi.

Ja pysy linjoilla Satokausikalenterin somekanavissa @satokausikalenteri, jossa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.

Satokausikalentereiden Early Bird -tarjous
(tarjous päättyy 31.7.):

1 kpl -10 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
2 kpl -15 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
3 kpl -20 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
4 kpl -25 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle

Ennakkotilaukset postitetaan tilausjärjestyksessä 1.9. alkaen.

Kyllä, haluan Satokausikalenterin Early Bird -hintaan