Satokausi-perheeseen alkukesästä liittynyt roseeviini on vakiinnuttanut paikkansa kasvisruokien lyömättömänä liittolaisena. Lämmin ja satoisa kesä osoitti hedelmäisen ja raikkaan Satokausi Rosé -viinin istuvan kesäiseen juhlapöytään saumattomasti. Syksy tuo uusia, jännittäviä makuja haastamaan viinin kantokykyä. Testaa Satokausi Rosé nyt pimenevässä syysillassa esimerkiksi herkullisen lakka-mustatorvisienipitsan kumppanina. Tämä yhdistelmä ei jätä kylmäksi, vaikka illat viilenevätkin!

Hedelmäistä viiniä ja sesongin parhaita raaka-aineita

Satokausi Rosé on Satokausikalenterin, Winestaten ja ranskalaisen François Lurtonin hedelmällisen yhteistyön tulos. Perinteisesti viinin valitseminen on perustunut ruoassa käytettyyn proteiiniin, mutta Satokausi Rosé haastaa perinteisen linjan ollessaan kehitetty toimimaan täydellisenä makuparina juuri aterian sisältämien kasvisten kanssa.

Tämä vegaaninen viini on puristettu biodynaamisesti viljellyistä Sauvignon Gris ja Sauvignon Blanc -rypäleistä, jotka korostavat kasvisten herkkiä makuja. Hento vaaleanpunainen väri, herkullisen hedelmäinen maku sekä valloittavan vadelmainen sekä pehmeän persikkainen tuoksu ihastuttavat niin sesongin vihannesten vierellä kuin myös syksyn sienienkin makuparina. Kokeile vaikka!

Lakka-mustatorvisienipitsa

2 kpl

 • 2 kpl pitsapohjia (valmiita tai itse tehtyjä)

kastike

 • 1 prk (180 g) ranskankermaa
 • 1 kpl valkosipulinkynsi hienonnettuna
 • ½ kpl sitruunan mehu ja kuori raastettuna
 • reilu hyppysellinen suolaa ja pippuria

täytteet

 • 1 dl tuoreita lakkoja
 • 3 dl tuoreita mustatorvisieniä
 • kourallinen tuoretta oreganoa
 • 150 g juustoraastetta
 • 125 g kotimaista savujuustoa pieninä, mutta paksuina viipaleina
 • n. 4 rkl juoksevaa hunajaa

viimeistelyyn

 • oliiviöljyä ja sormisuolaa valmiin pitsan päälle
 • muutama tuoreen oreganon oksa

Sekoita kastikkeen raaka-aineet keskenään. Leivo pitsapohjat levyiksi ja levitä kastike pohjalle. Laita juustoraastetta kastikkeen päälle ja asettele loput täytteet pitsalle, juustoraasteen päälle. Jätä muutama lakka sivuun, jotta voit laittaa ne tuoreita valmiiden pitsojen päälle. Hunajaa kannattaa ripotella erityisesti lakkojen päälle ja viereen, jotta sen makeus leikkaa hieman lakan hapokkuutta ja tuo marjan hedelmäistä makua vielä enemmän esille.

Kypsennä pitsat haluamallasi tavalla: pitsakiven päällä uunissa, grillissä tai erillisessä pitsauunissa.

Ripottele kypsän pitsan päälle hieman sormisuolaa, oliiviöljyä, muutama tuore lakka ja lisää tuoretta oreganoa.

VINKKI

Kun raaka-aineita on näinkin vähän, kannattaa valita erityisen tuoreita ja hyvänmakuisia täytteitä. Ranskankermapohjainen valkoinen pitsakastike toimii hyvin kasvisten kanssa – tomaattikastike voi helposti jyrätä herkimpien makuisten täytteiden aromit.

Lakan sijaan voi halutessaan kokeilla tyrniä ja mustatorvisienien sijaan vaikka suppilovahveroita. Pieni määrä hunajaa marjojen päällä ja vieressä leikkaa niiden hapokkuutta mukavasti ja tuo marjojen hedelmäisen maun paremmin esille.

Juustoiksi kannattaa valita tarpeeksi rasvaisia juustoja, jotta ne sulavat nätisti ja tuovat vielä lisää mehukkuutta pitsaan. Kotimainen savujuusto tuo mukanaan lisää ulottuvuuksia pitsan makuun.

Tuoreen oreganon lisäksi voi kokeilla vaikka myös rosmariinia, salviaa tai sitruunaverbenaa. Suolan lisäämistä ei kannata unohtaa, koska se tuo tuoreiden täytteiden maun paremmin esille.

Tutustu resepteihin osoitteessa satokausi.fi! Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, missä jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Ps. Vuoden 2023 Satokausikalenteri on tilattavissa ennakkotilaajan edulla 30.9.2022 saakka! Omasi pääset nyt tilaamaan täältä!