Kotimaiset varhaisperunat ovat odotettu herkku ja varma kesän merkki. Kotimaisen varhaisperunan kausi ulottuu toukokuun lopusta heinäkuun puoliväliin. Varhaisperunat ovat parhaimmillaan yksinkertaisesti keitettyinä, voin ja hyvän seuran kanssa nautittuina. Täydelliset mukulat ja voitrio maistuu ihanan kesäiseltä lämpimänä päivänä.

 

Täydelliset mukulat ja voitrio

Neljälle
Valmistusaika: 45 min

Sardellivoi:

  • 100 g voita
  • 4 sardellifileetä
  • 2 rkl kapriksia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 rkl hienonnettua rakuunaa

Ruskistettu salviavoi:

  • 100 g voita
  • 20 salvianlehteä
  • suolaa
  • mustapippuria

Sitruunavoi:

 

Pese varhaisperunat raikkaassa vedessä ja harjaa juuresharjalla lähes kuorettomiksi. Jos perunoita ei ole säilytetty liian pitkään, kuori irtoaa helposti harjaten.

Kuumenna kattilassa vettä kiehuvaksi. Mausta karkealla merisuolalla niin, että käytät litralle vettä yhden teelusikallisen suolaa.

Lisää perunat yksitellen kiehuvaan veteen. Laita isommat ensin ja pienemmät minuutin pari myöhemmin.

Tarkista veden määrä, kun kaikki perunat ovat kattilassa ja vähennä tarvittaessa. Perunoiden kuuluu vain juuri ja juuri peittyä. Lisää muutama tillinoksa varsineen kattilaan.

Anna perunoiden kiehua kevyesti poreillen. Keittoajaksi riittää usein 10-15 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Vältä ylikypsentämistä, sillä varhaisperunat jälkikypsyvät vielä sen jälkeen, kun vesi on kaadettu pois.

Valuta keitinvesi kattilasta pois mahdollisimman tarkkaan ja poista tillinvarret. Siirrä perunakattila lämpimälle levylle. Ravista kevyesti ja odota, että kosteus haihtuu pois.

Taittele perunoiden päälle puhdas keittiöpyyhe tai talouspaperia imemään kosteutta. Sulje kattila kannella ja anna kosteuden imeytyä hetki.

Nosta perunat pöytään ja nauti hyvässä seurassa.

Sardellivoita varten kuutio voi ja anna sen pehmetä. Vaahdota voi sähkövatkaimella kuohkeaksi. Hienonna veitsellä sardellifileet, kaprikset, valkosipuli ja rakuuna. Lisää ne voin joukkoon ja sekoita.

Sitruunavoita varten sulata voi kattilassa. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu. Sekoita voisulaan ja lisää suola.

Ruskistettua salviavoita varten laita voi kattilaan ja lisää salvianlehdet. Keitä, kunnes voi alkaa vaahdota ja ruskistuu. Siirrä heti pois liedeltä, ettei voi pala.

Tarjoa perunat sardelli-, salvia- ja sitruunavoin kanssa.

 

Tämä resepti on julkaistu alun perin Satokausikalenterissa 2024. Kaikki myynnissä olevat Satokausikalenterit löydät verkkokaupastamme. Satokausikalenterista löydät aina ajankohtaiset tiedot kunklin sesongin kasviksista.

Täydelliset mukulat ja voitrio