Kaupallinen yhteistyö: MTK ry
Kevät on vasta aluillaan, mutta maatiloilla katse on käännetty tulevaan kasvukauteen jo hyvissä ajoin. Suomessa aurinkoinen ja lämmin kasvukausi on lyhyt, ja huolellista ja suunnitelmallista työtä on tiloilla tehtävä pitkin vuotta, jotta ruokapöytiin saadaan tuoreita ja herkullisia kasviksia.
Juuri nyt lautaselle kannattaa haalia varastojuureksia, sillä kevättalvella tiloilta lähtee myyntiin vielä viime vuoden satoa. Esimerkiksi kotimainen peruna sekä porkkana säilyvät oikein varastoituna hyvälaatuisena ja maukkaana aina uuteen satoon asti. Maaliskuussa tiloilla valmistellaan jo tulevaa kasvukautta, vaikka keli on kylmä ja luntakin saattaa vielä sataa osassa maata.
Perunan matka pellolta pöytään
Kotimaisten kasvisten matka pellolta pöytään alkaa jo ennen varsinaista kasvukautta. Viljelysuunnitelmat vuodelle 2025 on laadittu jo hyvissä ajoin. Juuri nyt tiloilla tarkkaillaan tarkasti sääennusteita ja maaperää, jotta viljely osataan ajoittaa optimaalisesti. Ensimmäisten raaka-aineiden joukossa päästään istuttamaan kotimaista perunaa. Sauvolainen Jussi Launto viljelee tilallaan varhais-, kesä- ja talviperunaa. Jussin mukaan ihanteellisin istutusaika perunalle olisi huhtikuun puolivälissä, jolloin maa on riittävän kuiva ja lämmin. Saaristossa perunan istutus aloitetaan perinteisesti muutamaa viikkoa aiemmin kuin mantereella. Muiden kasvisten ja viljojen kanssa kevättöiden aloitusta saadaan vielä hetki odotella. Ensimmäisten kotimaisten uusien perunoiden nosto on Launnon mukaan juhlahetki, ja tähän varmasti yhtyy moni suomalainen.
“Tuontiperunat matkustavat pitkän matkan, ja päätyvät kuluttajalle monta päivää noston jälkeen. Ei ole kotimaisen potun voittanutta” Launto toteaa.
Mikäli sääolosuhteet ovat otolliset, päästään ensimmäisistä kotimaisista uusista perunoista nauttimaan kesäkuun alkupuolella. Ensimmäistä porkkanasatoa saadaan odottaa heinä-elokuun vaihteeseen, mutta jos kylvöt päästään aloittamaan tavallista aiemmin, uudet porkkanat voivat olla kaupoissa jo heinäkuun puolessa välissä. Ulvilalainen Toni-Anton Mattila viljelee tilallaan Sunniemen kartanolla erilaisia porkkanoita, palsternakkaa, hernettä, leipävehnää ja mallasohraa. Tällä hetkellä tilalla pakataan myyntiin viime vuoden porkkanoita, jotta varastot saadaan tyhjennettyä ennen uutta porkkanasatoa.
”Porkkanan viljelylle paras kevätsää olisi noin 15–20 asteen lämpötila sekä ajoittaista sadetta. Kuivuus hidastaa kasvua, mutta liiallinen sade tekee pellot kuraisiksi”, Mattila kertoo.
Monipuolinen ja maukas peruna taipuu moneen – kokeile vaikkapa kaali-perunagratiinia. Tässä reseptissä peruna yhdistyy kotimaiseen valkokaaliin, sipuliin ja maukkaaseen kermaseokseen. Valitsemalla kotimaisia perunoita ja vihanneksia tuet suomalaista työtä ja varmistat itsellesi tuoreimmat ja maukkaimmat raaka-aineet.
Kaali-perunagratiini
Annoksia: 4
Valmistusaika: 1 h 10 min
Ainekset:
- 500 g kiinteitä perunoita, ohuina viipaleina
- 300 g suippokaalia tai valkokaalia suikaloituna
- 1 pieni sipuli hienonnettuna
- 2 dl paahdettua sipulia (1,5 dl gratiiniin ja 0,5 dl pinnalle)
- 1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl täysmaitoa
- 2 dl juustoraastetta (esim. kotimainen cheddar tai emmental)
- 1 tl kokojyväsinappia
- 1/2 tl mustapippuria
- suolaa maun mukaan
- voita vuoan voiteluun
- 1/2 rku hienonnettuna ruohosipulia koristeluun
Valmistusohje
- Voitele uunivuoka (n. 20 x 30 cm) voilla.
- Kuullota sipuli pannulla, kunnes se pehmenee. Lisää kaali ja paista muutama minuutti, kunnes kaali saa hieman väriä ja pehmenee. Sekoita joukkoon tuore timjami.
- Sekoita kulhossa kerma, maito, dijon-sinappi, suola ja pippuri.
- Lado vuokaan kerroksittain perunaviipaleita, kaali-sipuliseosta ja paahdettua sipulia. Kaada kermaseos päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, lisää loppuvaiheessa pinnalle loput paahdetusta sipulista ja paista vielä 5 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja rapea.
- Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Viimeistele ruohosipulilla juuri ennen tarjoilua.
Muista myös seurata MTK:n Voimaa Kasviksista tiliä Instagramissa!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.