Kaupallinen yhteistyö: Suomen Siipikarjaliitto

Monikäyttöiset ja ravinteikkaat luomukananmunat ovat kiireettömän viikonloppuaamiaisen peruspilari. Banaanin ystävä pyöräyttää luomumunista mehevän pannukakun tai pinon rapeareunaisia vohveleita. Juhlavammalle alkuvuoden brunssille sopii hävikkiherkkujen ykkönen, french toast, jonka kanssa maistuu esimerkiksi samettisen pehmeä luomumunakokkeli.

passionhedelmä

Kananmunan voimin kohti parempaa päivää

Kananmunasta voisi puhua superruokana, sillä se sisältää liudan tärkeitä ravintoaineita kuten pehmeää, hyvää rasvaa, D-, A- ja B12-vitamiinia sekä fosforia ja seleeniä. Kananmuna on myös erinomainen proteiininlähde, jossa valkuaisaineita löytyy 12,5 grammaa sataa grammaa kohden. Kananmunan aminohappokoostumus on vieläpä paras mahdollinen, sillä siitä saa kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Kananmuna on siis mitä parhain aamiaisruoka, jonka voimin päivästä tulee takuulla parempi.

Näissä aamiaisresepteissä on käytetty luomukananmunia. Luomukanat saavat elellä lajitovereitaan väljemmissä oloissa, ja niitä ruokitaan luonnonmukaisesti tuotetulla rehulla. Olet kenties pannut merkille, että luomukananmunan keltuainen tuppaa olemaan tavallista kirkkaamman värinen, mikä on sen ansiota, että luomukanat pääsevät kesäisin syömään myös ruohoa.

Ravitsemuksellisesti luomukananmunat eivät tavallisista eroa, mutta monet ovat sitä mieltä, että luomumunat ovat maukkaampia kuin tavanomaiset. Makuasioista ei sovi kiistellä, mutta luomukananmunia kannattaa kokeilla, jos ne eivät ennestään tuttuja ole.

banaanivohvelit

Aina sesongissa

Satokausi-keittiössä luomukananmunista valmistetaan helppoja mutta samalla iloisesti yllättäviä aamiaisherkkuja.

Luomukananmunia ja banaania yhdistää se, että molemmat ovat aina sesongissa, joten banaanipannukakku ja -vohvelit ovat oivia aamiaisruokia vuoden ympäri. Valmistus on sukkelaa, sillä kun banaanit on muussattu, ainekset vain sekoitetaan taikinaksi. Lisäksi reseptien ainesosaluettelo on käytännössä sama, ainoastaan mittasuhteet vaihtelevat.

Juhlava french toast on tuhtia syötävää, joten sen makupariksi sopivat hapokkaat sitrukset, jotka ovat tähän aikaan vuodesta parhaimmillaan. Kokeile french toastien kanssa esimerkiksi trendikästä veriappelsiinia tai pirtsakkaa limettiä.

Näin alkuvuodesta sesongissa on myös raikkaan kirpeä passiohedelmä, jonka rouskuvat siemenet tuovat annokseen purutuntumaa. Passiohedelmän yllättävä makupari on munakokkeli, jonka lempeä pehmeys saa särmää passiohedelmän kirpeydestä.

Nämä helpot aamiaisreseptit ovat myös hävikintorjujan mieleen, sillä banaanipannariin ja -vohveleihin sopivat erityisen hyvin pehmenneet ja ruskeapilkkuiset banaanit, joiden makeus antaa pannukakulle juuri oikean maun. French toastin avulla puolestaan pelastat kuivahtamaan päässeen vaalean leivän tai pullan.

banaanivohvelit

Aamiaisen kananmunat kolmella tapaa

Neljälle

French Toast

  • 3 kpl luomukananmunia
  • 2 dl maitoa
  • 2 dl kermaa
  • ½ dl sokeria
  • reilu hyppysellinen suolaa
  • 1 kpl limen raastettu kuori
  • 8 kpl (kuivahtaneita) paahtoleipäviipaletta
  • voita ja öljyä paistamiseen

Riko kananmunat laakeaan uunivuokaan ja riko niiden rakenne vispilällä. Lisää maito, kerma, sokeri, suola ja limen kuori. Sekoita tasaiseksi.

Kasta paahtoleivän viipaleita nesteeseen ja annan sen imeytyä kunnolla muutaman minuutin ajan. Parhaan lopputuloksen saat aikaan, kun käytät jo hieman kuivahtaneita leipäviipaleita.

Paista leipäviipaleet kauniin ruskeiksi voi-öljyseoksessa.

Täytteeksi French Toastille

Munakokkeli

Sekoita kananmunat ja kerma kulhossa sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista pannulla voin kanssa kermaiseksi munakokkeliksi. Viimeistele annos passionhedelmän mehukkailla siemenillä ja appelsiinilohkoilla.

French Toast ja munakokkeli

Egg-in-a-basket:

Kun olet kastanut paahtoleivän muna-maitoseokseen, paina sen keskelle pyöreällä muotilla aukko. Paista pannulla voi-öljyseokessa kauniin ruskeaksi. Kun olet kääntänyt leivän, riko kananmuna aukon keskelle ja paista loppuun. Jos haluat kananmunasta hieman kypsemmän, voit peittää paistinpannun hetkeksi kannella.

Viimeistele annos passionhedelmän siemenillä, kuutioidulla ananaksella ja limelohkoilla.

French Toast

Leipävanukas airfryerissa:

Sekoita kaikki jogurttivanukkaan raaka-aineet keskenään. Paina muna-maitoseokseen kastettujen leipien keskiosaan syvennys ruokalusikalla. Lusikoi vanukasmassaa syvennykseen. Kypsennä 170-asteisessa airfryerissa noin kahdeksan minuutin ajan.

Jos sinulla ei ole airfryerissa, voit kypsentää leivät myös 180-asteissa kiertoilmauunissa noin 12 minuutin ajan.

Tarjoile vanukasleipien kanssa sitrushedelmän lohkoja ja passionhedelmän siemeniä. Jos haluat annoksesta hieman makeamman, voit kaataa päälle vähän vaahterasiirappia.

French Toast

Lettuja, pannukakkua vai vohveleita banaanilla? – sinä päätät

Banaanipannukakku

Uunipellillinen

  • 4 kpl luomukananmunia
  • 100 g voita
  • 1 l maitoa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 5,5 dl jauhoja
  • reilu hyppysellinen suolaa
  • 2 + 2 kpl banaania

Sulata voi kattilassa ja anna jäähtyä hetken aikaa.

Pilko kaksi banaania ison kulhon pohjalle ja muussaa ne haarukalla. Lisää kulhoon kananmunat ja sokeri, sekoita tasaiseksi. Lisää maito, vehnäjauhot, suola, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma. Lisää lopuksi voisula, sekoita taikina tasaiseksi ja anna levätä jääkaapissa 20 minuuttia.

Laita kiertoilmauuni lämpenemään 225-asteeseen.

Kaada levännyt taikina leivinpaperilla vuoratulle korkealaitaiselle uunipellille. Katkaise kaksi banaania ja leikkaa jokainen puolikas varovasti kolmeksi ohueksi viipaleeksi. Asettele banaaniviipaleet pannukakkutaikinan päälle.

Paista pannukakkua uunissa noin 20–30 minuuttia, kunnes se on kypsää ja pinnaltaan kauniin ruskea.

Tarjoile banaaniviipaleiden, tomusokerin, kookoslastujen ja vaahterasiirapin kanssa.

banaanipannari

Banaanivohvelit tai amerikkalaiset pannukakut

4 henkilölle

  • 2 kpl luomukananmunaa
  • 5 dl maitoa
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl leivinjauhetta
  • 2 rkl sokeria
  • reilu hyppysellinen suolaa
  • 1 tl kardemummaa 
  • 2 tl vaniljatahnaa
  • 3 kpl banaania
  • voita ja öljyä paistamiseen, jos teet pannukakkuja
  • vuokasprayta, jos teet vohveleita

Pilko banaanit ison kulhon pohjalle ja muussaa ne haarukalla. Lisää kulhoon maito, kananmunat sekä vaniljatahna ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput raaka-aineet ja sekoita kunnes taikina on juuri ja juuri sekoittunut: taikinan ei tarvitse olla täysin tasaista. Anna taikinan levätä 20 minuuttia jääkaapissa.

Älä sekoita taikinaa vohveleiden tai pannukakkujen paistamisen aikana.

Voit valmistaa samalla taikinalla joko vohveleita tai pieniä amerikkalaistyylisiä pannukakkuja. Paista amerikkalaistyyliset pannukakut paistinpannulla voi-öljyseoksessa. Vohveleita tehdessä vohvelirauta kannattaa öljytä vuokaspraylla.

Tarjoile vohveleiden tai pannukakkujen kanssa banaaniviipaleita, kookoslastuja, vaahterasiirappia ja tomusokeria.

banaanipannarit

Lue luomukananmunista osoitteesta www.luomunasta.fi! Lisää tietoa munatuotannosta myös www.tottamunasta.fi.

Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Sesongin kasviksista.