Vuoden 2022 täysin kuvitettu kalenteri on meidän näkemys Suomen kauneimmasta painotuotteesta. Visuaalisesti kauniin lopputuloksen lisäksi kalenterin sisältö on entistä kattavampi. Muutoksia tehdään vuosittain teidän toiveita kuunnellen ja tulevan vuoden kalenteriin on tuotu mukaan ensimmäistä kertaa sitrushedelmät. Kattavassa tietopaketissa esitellään ja kerrotaan yli 19 kaupoista löytyvän sitrushedelmän tiedot sekä käyttövinkit! 

Sitrushedelmien suosio kasvaa Suomessa koko ajan ja niillä on jo nyt merkittävä rooli kansanterveydessä. Meistä jokainen syö vuosittain hieman yli 50 kiloa hedelmiä. Tästä määrästä noin 13 kiloa on sitrushedelmiä. Kotimaisten marjojen ja hedelmien nukkuessa talviunta pääsevät pitkin vuotta kypsyvät sitrushedelmät loistamaan. 

Appelsiini ja pikkusitrukset – suosikkien sesonki on nyt

Kiinasta ja Japanista lähtöisin olevaa mandariinia on viljelty jo 1500-luvulta lähtien. Appelsiinien tavoin tämä kaupallisesti merkittävä sitrushedelmä saapui Eurooppaan vasta 1800-luvun alussa, mutta nousi nopeasti suosioon. Kiinan ja Japanin rinnalla suurimmat mandariinin viljelijät ovat nykyään Espanja, Brasilia ja Turkki. 

Mandariinilla tarkoitetaan puhekielessä yleensä kaikkia pikkusitruksia, vaikka kaupallisesti merkittäviä erilaisia mandariinin viljelylajikkeita on yli 300. Satsumoiden ja klementtiinien lisäksi muita pikkusitruksia on usein saatavilla huonommin ja lajikkeiden lajittelu on haastavaa. Esimerkiksi välimenrenmandariinia ei tuoda enää Suomeen, sillä se sisältää paljon siemeniä. Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa kehitetyt tangeriinit, tangorit ja tangelot ovat harvinainen näky meillä, sillä sesonki sattuu oman kasvukautemme päälle ja tuominen tänne ei ole järkevää. Vietnamissa suositut kuningasmandariinit ovat monelle tuttuja kaukomatkojen herkkuja. 

Appelsiini

Pomelon ja mandariinin jälkeläisen appelsiinin sesonki alkaa marras-joulukuussa ja jatkuu pitkälle kevääseen. Sadat eri lajikkeet voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri tyyppiin: mehukkaan raikkaisiin napa-appelsiineihin, mehun puristamiseen hyvin soveltuvaan Valenciaan ja keväällä Jaffa kaupungin mukaan nimettyihin appelsiineihin. 

Kaikkia sitruksia voi käyttää sekä suolaisiin ruokiin että makeisiin herkkuihin kuten tähän appelsiini-suklaakakkuun.

Satsuma

Japanista lähtöisin olevat satsumat ovat parhaimmillaan loka-joulukuun aikoihin ja ovat sesongin ensimmäisiä pikkusitruksia. Suomeen tuodaan pääsääntöisesti espanjalaista Okitsu Wasea -lajia. 

Satsumoiden kellertävä väri poikkeaa muiden mandariinien punertavan oranssista väristä. Kuoressa voi jopa vihertää, mutta se johtuu kypsymisen aikana vallineesta säästä, eikä kerro mitään hedelmän kypsyydestä. Siemenettömän satsuman kuori irtoaa helposti ja hedelmä on sisältä mehukas. 

Klementiini

Suomalaisten suosikkimandariiniksi nousseet klementiinit maistuvat parhaalta joulukuusta helmikuuhun pitkän sesongin ollessa parhaimmillaan. Klementiinien historia johdattaa Algerialaisen orpokodin pihalle, missä kasvoi aikanaan ensimmäinen klementiinipuu. Nykyään valtaosa Suomessa syödyistä klementiineistä tuodaan meille Espanjasta. 

Eri klementiinilajikkeita on todella paljon. Ruokakaupoissa yleisimmät lajikkeet ovat Marisol, Clemenules ja Hernandina. Usein näkee myös, että klementiinejä myydään Bruñó nimellä, vaikka kyseessä on Jaffan kaltainen tuotemerkki. Tiedon myytävästä lajikkeesta löytää usein pakkauslaatikosta. 

Klementiinit ovat raikas välipala sellaisenaan, niiden mehu sopii hyvin maustamaan vinegretin ja talvinen versio suositusta Brita -kakusta täytetään klementiinihillokkeella. 

Kalenteri esittelee myös harvinaisemmat sitrushedelmät

Satokausikalenterin sivuilla esitellään kaikkiaan 19 eri sitruslajiketta. Meille tutun appelsiinin ja suosittujen pikkusitrusten lisäksi mukaan mahtuu harvinaisempia lajikkeita kuten muutamia vuosia sitten markkinoille tullut suklaa-appelsiini. Pitkulaisen muodon mukaan nimetyn finger limen eli sormilimetin viljely on yleistynyt ja tätä kilohinnaltaan arvokasta sitrusta näkee käytettävän ravintola-annosten viimeistelyyn ja täydentämään juomien makumaailmaa. Pomeliini ja rumeliini ovat puolestaan kumpikin useamman eri sitruksen risteytyksiä. Toisen hedelmänliha on vaaleaa ja erittäin makeaa, toisen pinta on täynnä uurteita. 

 

Vuoden 2022 Satokausikalenterit ovat tilattavissa ilmaisella kotiinkuljetuksella 20.12.2021 klo 23:59 asti. Hyödynnä myös verkkokaupan määräalennukset. 

Tutustu Satokausikalentereihin täältä: