Onko Satokausi Rosé jo sinulle tuttu? Tiesitkö, että viini on kehitetty erityisesti kasvisruokien kanssa toimivaksi? Satokausi Rosén kepeä ja hedelmäinen makumaailma yhdistettynä ryhtiä tuovaan hapokkuuteen toimii saumattomasti esimerkiksi syksyn juureksista tehdyn sosekeiton makuparina. Sosekeitot ovat helppoja valmistaa ja pienillä muutoksilla saat tehtyä useita eri variaatioita! Mausteilla, yrteillä ja pienellä määrällä happoja arkinenkin sosekeitto muuntuu vieraille tarjottavaksi juhlaherkuksi. Nappaa resepti talteen artikkelin lopusta!

satokausirosee

Satokausi Rosé on hedelmällisen yhteistyön tulos

Satokausi Rosé on Satokausikalenterin, Winestaten ja ranskalaisen François Lurtonin yhteistyössä syntynyt, herkullisen hedelmäinen viini, joka toimii nautittavaksi sellaisenaan tai erityisesti kasvisruokien kanssa yhdistettäväksi.

Satokausi Rosé on puristettu biodynaamisesti viljellyistä rypäleistä. Rypälelajikkeet Sauvignon Gris ja Sauvignon Blanc korostavat kasvisten herkkiä makuja. Sauvignon Gris on Sauvignon Blancin vaaleanpunainen sisar, joka antaa viinille sen heleän kauniin, vaaleanpunaisen värin. Väri yhdistettynä villivadelman ja persikan pehmeisiin aromeihin sekä herkullisen hedelmäiseen tuoksuun takaa veden kielelle nostattavan kokonaisuuden. Vaikka viini on kehitetty erityisesti kasvisruokien kanssa nautittavaksi ruokajuomaksi, riittää sen runko kantamaan myös kevyet, vaaleat liharuoat. Kokeile siis Satokausi Roséta noutopöydässä! Sen lisäksi, että viinin ryhti kantaa erilaiset ruoat, on se myös vegaaninen, minkä vuoksi se soveltuu niin monen nautittavaksi kuin myös moneen käyttötarkoitukseen!

sosekeitto

Syksyinen kasvissosekeitto taipuu niin arkeen kuin juhlaan

Perusohje maukkaalle kasvissosekeitolle, jota varioimalla tai lisämaustamalla voi saada lukuisia määriä erilaisia keittoja! Kokeile muun muassa klassikkoa, peruna-purjokeittoa. Punajuuren ystävät voivat kokeilla keltajuurikeittoa, mutta myös paahdettu kurpitsakeitto on herkullista. Paahdettu valkosipulikeitto on maukas vaihtoehto, mutta miksei myös paahdettu maa-artisokka- tai munakoisokeitto!

Kaikissa näissä vaihtoehdoissa käytetään samaa kaavaa: kasvikset lohkotaan sekä paahdetaan uunissa ja soseutetaan tehosekoittimessa pienen määrän kasvislientä kanssa. Soseutetut kasvikset lämmitetään kattilassa, lisätään tarvittaessa lisää kasvislientä, viimeistellään kermalla ja maustetaan. Perusmausteiden lisäksi ei kannata unohtaa hapon lisäämistä. Pieni hapokkuus ruoassa korostaa muita keiton makuja ja nostaa sen aivan uudelle tasolle. Kokeile rohkeasti eri etikoita tai sitrushedelmiä tähän tarkoitukseen!

Kasvikset kannattaa paahtaa keittämisen sijaan, koska paahtamisesta tuleva ruskistuminen tuo lisämakua. Keittäminen myös tekee keitosta helposti vetisen ja mausta heikomman.

Sipulia ja valkosipulia kannattaa aina käyttää, sillä ne toimivat hyvänä pohjana mille tahansa keitolle – muuten voi kokeilla mitä vain erilaisia kasviksia ja niiden yhdistelmiä. Erityisen hyvin sosekeittoihin toimivat tärkkelystä sisältävät kasvikset ja juurekset, kuten bataatti, porkkana, peruna, punajuuri ja kurpitsa.

Jos haluat käyttää kasviksia, jotka eivät sisällä kovin paljoa tärkkelystä — kuten esimerkiksi kukkakaalta — kannattaa mukaan laittaa aina muutama jauhoinen peruna. Perunan tärkkelys tuo kermaisuutta ja täyteläisyyttä keittoon.

Tarjoiltaessa päälle kannattaa lisätä tuoreita yrttejä antamaan lisämakua ja -väriä. Päälle voit ripotella myös siemeniä, pähkinöitä tai krutonkeja, jotta annos saa hieman lisätekstuuria.

Porkkana-bataattisosekeitto

(neljälle)

keitto:

koristeluun:

  • smetanaa tai turkkilaista jogurttia
  • pähkinöitä, siemeniä tai krutonkeja
  • tuoreita yrttejä

 

Laita kiertoilmauuni lämpiämään 180 asteeseen.

Kuori ja lohko porkkanat, bataatit ja sipuli. Valkosipulinkynsiin voi vielä jättää kuoret päälle. Laita kasvikset leivinpaperilla peitetylle uunivuoalle ja ripottele päälle öljyä, suolaa ja pippuria. Paahda kasviksia uunissa 30 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet kauniin paahtuneen värin pintaansa. Kun kasvikset ovat kypsiä, voit poistaa valkosipulinkynsien kuoret.

Soseuta kypsät kasvikset muutamassa erässä tehosekoittimessa. Lisää joukkoon hieman kasvislientä – älä kuitenkaan lisää koko kasvisliemimäärää saman tien.

Siirrä sileäksi keitoksi soseutetut kasvikset kattilaan ja lisää kasvislientä, jotta saat keitosta sopivan paksuista. Lisää limemehu tai viinietikka. Voit käyttää limen sijaan myös sitruunamehua.

Lisää kerma ja kiehauta keitto. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Lisää keiton päälle tarjoiltaessa esimerkiksi hieman smetanaa, krutonkeja ja tuoreita yrttejä. Nauti Satokausiviinin kanssa!

sosekeitto

Tutustu myös muihin kauden resepteihin sivuillamme satokausi.fi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jossa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.