Kaupallinen yhteistyö: Visit Hämeenlinna

 

Haluaisitko reissata talvilomalla, mutta et kuitenkaan haluaisi lähteä kovin kauas? Silloin valintasi on ehdottomasti hurmaava Hämeenlinna! Tekemistä ja ohjelmaa löytyy koko perheelle Hämeenlinnan monipuolisesta tarjonnasta. 

Vietimme päivän Hämeenlinnassa luistellen, pulkkaillen ja ravintoloissa herkutellen. Arvaatko jo missä pulkkamäkemme sijaitsi? Lue artikkeli, ja talvinen retki Hämeenlinnaan voi alkaa. 

Vohveleita ja käsityöläisromantiikkaa

Hyppäsimme junaan Helsingistä ja lyhyen junamatkan jälkeen saavuimme Hämeenlinnaan. Aloitimme päivän parhaalla mahdollisella tavalla: vohveleilla Café Bar Hoffissa

Café Bar Hoffi sijaitsee Hämeenlinnan keskustassa Wetterhoffin talossa, joka on tunnelmallinen entinen käsityöoppilaitos. Wetterhoffin talo toimii nykyään luovien alojen yritysten keskuksena, ja talon tavoitteena on vaalia ja edistää kädentaitoja. Wetterhoffin talolla on mielenkiintoinen historia, ja rakennus on jo nähtävyys itsessään. 

Café Bar Hoffi on mahtava yhdistelmä makuja ja käsityöläisromantiikkaa. Yksi kahvilan kauniista saleista on entisaikaan toiminut kutomona. Käsityöläisperinne Café Bar Hoffissa jatkuu herkkuruokien parissa, sillä kaikki raaka-aineet ovat tuoreita ja tuotteet valmistetaan aina omin käsin. Kahvilan valikoimassa pääpaino on lähiruoalla ja paikallisilla tuotteilla. 

Kahvilassa on arkisin tarjolla lounasta, ja lauantaisin runsas brunssi. Pöydästä löytyy kasviksia koko perheen makuun aina kaikissa sateenkaaren väreissä. Brunssin lisäksi kahvila tunnetaan vohveleistaan. Vohveleita voi tilata vaikkapa tuoreilla hedelmillä, kipakoilla mustaherukoilla tai perinteiseen tapaan mansikkahillolla ja kermalla. Ruokaisat suolaiset vohvelit on täytetty esimerkiksi kreikkalaiseen tyyliin tai suomalaisittain savulohella. Kesäisin asiakkaita ilahduttaa iso terassi, missä voi ihailla keskustan vilinää. 

Café Bar Hoffin iloinen omistaja Sirpa Soininen on paljasjalkainen Hämeenlinnalainen. Sirpalla on pitkä kahvilatausta palkkatyöstä, kunnes päätti perustaa oman kahvilan. – Palkkasin töihin poikanikin, Sirpa naurahtaa. Kahvilan tiskiltä voi löytää universumin parhaaksi tituleerattua omena-kaneli rahkapiirakkaa sekä sesonkileivonnaisia laskiaispullasta runebergintorttuihin. Yhteisöllisyys näkyy Hämeenlinnan yrittäjien kesken tiiviin yhteistyön merkeissä. Samassa talossa toimii myös esimerkiksi kirjasitomo, koruverstas ja uniikki sisustus-, käsityö- ja lahjakauppa. 

Pöytäämme kannettiin vohveleita sekä suolaisilla että makeilla täytteillä, ja ne tekivät kyllä suuren vaikutuksen sekä pienempien että suurempien matkalaisten makuhermoihin.

Luistelua keskellä kaupunkia

Suoraan vohveleiden ääreltä siirryimme naapuriin torin luistelukentälle, sillä oli aika nyörittää luistimet jalkaan. Torin tekojääkenttä sijaitsee aivan Hämeenlinnan keskustassa. Kentälle pääsee luistelemaan aamusta iltaan, ja illalla kenttä on tunnelmallisesti valaistu. 

Vedimme luistimet jalkaan lämpimässä kontissa. Hyvin huollettu jää ja upea tunnelma tekivät luistelureissusta elämyksen. Erityisesti pienempien matkalaisten mielestä oli mahtavaa, että pääsivät matkalla luistelemaan lyhyen käveymatkan päähän ja aivan ydinkeskustassa.


Sesongin mandaredia ja pulkkailua linnan valleilla

Luistelu vei sen verran mehuja, että istahdimme tauolle ennen seuraavaa aktiviteettia ja kaivoimme repuistamme evästä. Mukaan reppuun vesi- tai mehupullojen lisäksi mahtuu hyvin tammi-helmikuun sesonkihedelmät mandaredit. Mandared on Tarocco -veriappelsiinin ja “Nules” – klementiinin herkullinen risteytys. Mandared maistuu veriappelsiinilta, mutta on yhtä helppo kuoria kuin mandariini. Sitrushedelmä oli niin mehukas ja helppo syötävä keskitalvella, että valitsemme sen evääksi varmasti seuraavallakin reissulle. Mandaredit antoivat puhtia siirtyä pulkkamäkeen!

Hämeen linnan vallit oli erinomainen kohde jatkaa ulkoilua pulkkailun merkeissä. Hämeen linna sijaitsee aivan Hämeenlinnan keskustan tuntumassa. Linna on rakennettu 1200-luvulla, ja toimii nykyään kokonaisuudessaan museona. Linnan uumenissa on paljon erilaista tekemistä koko perheelle, ja linnan alueella on monenlasia aktiviteetteja kuten pakohuone, leikkikenttä tai museo.

Hämeen linnan pulkkamäki oli vaikuttava. Mäeltä oli mahtavat maisemat historialliselle linnalle, ja mikä tärkeintä: mäki luisti kuin unelma. Linnan ympäristössä vietti aikaa paljon muitakin ulkoilijoita. Hiihtäjien sauvat viuhuivat,  koirat tekivät toisiinsa tuttavuutta ja lumi pöllysi pulkkien alla. Iloinen melske ja tyytyväiset lapset pitävät vanhemmat onnellisena.

Välimeren makuja

Kova nälkä iski heti ulkoilun jälkeen, ja ravintola Bora olikin oikea osoite nälän taltuttamiseen. Bora on ainutlaatuinen ja suosittu välimerellinen ravintola niin lapsiperheiden, kaveriporukoiden kuin pariskuntien keskuudessa. Ravintolassa oli kova kuhina jo ennen päivällisaikaa. Syynä on varmasti Boran monipuolinen ja herkullinen ruokalista, josta löytyy kaikille sopivat ruoat ihan perheen pienimmistä lähtien. Borassa kuumenee myös oma pizzauuni. Maukkaat pizzat paistuvat rapeiksi uunin uumenissa, ja pizzoista ollaankin Borassa erityisen ylpeitä.

Boran ruokalistalla painottuu välimeren keittiön herkulliset maut. Välimeren ruokavalio on perinteisesti tulvillaan kasviksia. Välimerellisessä ruokavaliossa kunniapaikan saavat tomaatit, parsakaali, pippurit, kapris, pinaatti, munakoiso, sienet, valkoiset pavut, linssit ja kikherneet. Näitä kasviksia löytyy runsaasti esimerkiksi Boran mezevalikoimasta. Mezevalikoimasta löytyy mm. hummusta kikherneistä ja seesamitahnasta, viinilehtikääryleitä yrteillä ja munakoisoa, mozzarellaa, tomaattia ja oliiviöljyä. 

Borassa suositaan tuoreita raaka-aineita, josta Satokausi-tiimi pitää erityisesti. Bora tuo myös laadukasta oliiviöljyä itse maahan, ja oliiviöljyä pirskotellaankin keittiössä useisiin ruokiin makua antamaan. 

Eväät kotimatkalle

Hämeenlinnan linja-autoasemalle on avattu uusi, upeita premium burgereita valmistava Linnan Burgeri, jonka hampurilaisten tuoksu houkutteli meidät sisälle ennen kotiinlähtöä. Hampurilaiset voi nauttia paikan päällä tai napata mukaan. 

Hampurilaiset tirisivät kuumassa grillissä, mutta vielä lämpimämmältä tuntui palvelu. Hymyilevä palvelu välitti Hämeenlinnalaista fiilistä parhaimmillaan, ja oli mahtavaa päättää onnistunut päivä näin ilahduttavaan kohtaamiseen. 

Nappasimme hampurilaiset mukaan junamatkalle. Mikä sen parempaa kuin haukata purilaista ja samalla ihailla vaihtuvia maisemia junan ikkunasta. Eikä kotiin päästyä ainakaan heti tarvitse kävellä jääkaapille.

 

Tutustu Hämeenlinnan maukkaaseen ravintolatarjontaan täältä ja muihin monipuolisiin aktiviteetteihin Visit Hämeenlinna -sivuilta. Tutustu myös Hämeenlinnan helmeen Aulankoon, jossa voisi viettää päivän jos toisenkin talviaktiviteettien parissa.

psst. Muista seurata Visit Hämeenlinnaa Instagramissa @visithameenlinna muita Hämeenlinnan vinkkejä varten ja lue myös Hämeenlinnan ravintolavinkkimme edellisestä matka-artikkelistamme