Kaupallinen yhteistyö: Pakkasmarja

 

Täältä tulevat makeat puutarhavadelmat! Tunnelien suojissa tapahtuvan viljelyn ansiosta puutarhavadelmien saatavuus ja marjojen laatu on nyt parempi kuin koskaan. Kesän makeimmat marjat sopivat jäätelön, jälkkäreiden ja virkistävien juomien lisäksi suolaisiin ruokiin. Kokeile vaikka vadelmaista fetasalaattia tai pyöräytä kesäloman kunniaksi pöytään uunipaahdettu vadelmabroileri!

Tunneliviljely pidentää vadelman sesonkia

Puutarhavadelman avomaaviljely on pohjoisilla leveyspiireillä haasteellista. Runsaat sateet, kesäkuukausien ailahtelevat lämpötilat sekä helposti leviävä harmaahome verottavat satoa ja altistavat vadelmat vaativille olosuhteille. Marjan laatu vaihtelee ja saatavuuskin on ajoittain epävarmalla pohjalla. Siksi moni marjatilallinen on siirtynyt ainakin osittain kasvutunneleissa tapahtuvaan viljelyyn.

Suljettu tila, tasaisempi lämpö, automaattikastelu ja oikeat UV-aallonpituuden läpi päästävä erikoismuovi takaavat varmemman sadon ja paremman saatavuuden. Vadelman tunneliviljelyn pääsee aloittamaan avomaata aiemmin ja sesonkia voi halutessaan jatkaa myös toisesta päästä valitsemalla kasvatukseen syyslajikkeita, jotka eivät avomaalla välttämättä menestyisi. Lajikirjo on laajempi, tuholaisten biologinen torjunta on tunnelissa helpompaa ja tauditkin pystytään taklaamaan tehokkaamin.

Suojaavien seinien sisäpuolella vaapukat eivät ole hallan, rajuilmojen, myrskytuulien, raekuurojen ja rankkasateiden armoilla, vaan saavat kasvaa optimaalisissa olosuhteissa koko kasvukautensa ajan. Tunnelissa kasvava puutarhavadelma tuottaakin tasalaatuisempia marjoja ja huomattavasti suuremman sadon avomaalla kasvaviin vattuihin verrattuna. Vadelman kasvutunneleista kerätty sato ylittää jo avomaalta poimittujen marjojen määrän, vaikka vattua viljellään avomaalla edelleen yli 10 kertaa enemmän. Tunneliviljely vaatii vähemmän pinta-alaa ja marja on puhtaampaa, terveempää ja kuivempaa. Kasvutunnelien ansiosta viljelyhehtaareja voi siis vähentää ja samalla saada ensiluokkaista satoa!

Kotimainen puutarhavadelma on täynnä ravintoaineita

Tuoreet Pakkasmarjan vadelmat ovat saapuneet kauppoihin! Nyt voit unohtaa lapsuusmuistojen piikikkäät vadelmapusikot, marjoissa asustelevat vattumadot ja nopeasti pilaantuvat vaaleanpunaiset vaapukat, sillä vastuullisesti viljellyt vadelmat ovat toista maata. Villivadelmaa kookkaammat puutarhavadelmat maistuvat makeilta, ovat puhtaita ja kestävät kuljetusta luonnossa kasvavaa lajitoveriaan paremmin.

Tunneliviljelyn myötä tarjolla on uusia lajikkeita, jotka myös säilyvät entistä pidempään. Vadelmat kannattaa kuitenkin syödä mahdollisimman pian kotiin kantamisen jälkeen. Jos herkkuhetkeä haluaa pitkittää, oikea paikka sen säilyttämiselle on kylmä jääkaappi. 

Mehukkaat puutarhavadelmat käyvät karamelleista, mutta toisin kuin makeiset, vaaleanpunaiset marjat ovat myös terveellisiä. Kuitupitoisuudessa vadelma voittaa mustikan, mansikan, puolukan ja karpalon. Folaattipitoisuus on kotimaiseksi marjaksi korkea, ja C-vitamiinimäärässä vadelma on verrattavissa sitruksiin. Kahdessa desilitrassa vattuja on tärkeää C-vitamiinia yhtä paljon kuin yhdessä mandariinissa. Myös soluja suojaavien antioksidanttien määrä on marjassa suuri.

Vadelmat koristavat usein jäätelöannoksia, leivonnaisia ja jälkiruokia, mutta vaaleanpunaiset marjat maistuvat mahtavilta myös suolaisissa sapuskoissa. Satokausi-keittiössä kokkauslistalla tänä kesänä ovat vadelmainen fetasalaatti ja uunipaahdettu vadelmabroileri.

Uunipaahdettu vadelmabroileiri

Neljälle

 

Suoraan pannulta tarjoiltava uunipaahdettu vadelmabroileri sopii ysäväporukan tai perheen kesken jaettavaksi rentona kesäiltana. Makua annokseen tuovat Pakkasmarjan mehevät ja tuoreet vadelmat sekä kesäiset kasvikset. Kesäherkuista kannattaa nauttia sesongin ollessa kuumimmillaan ja se sesonki on nyt!

 

 • 2 rs (á 175 g) tuoretta Pakkasmarjan vadelmaa
 • 1 dl + 3 rkl soijakastiketta
 • 1 dl + 1/2 dl riisiviinietikkaa
 • 0,5 dl oliiviöljyä ja lisää paistamiseen
 • 4 kpl broilerin reisipalaa (luulla)
 • 4 kpl broilerin koipipalaa
 • 1 iso fenkoli
 • 2 kevätsipulia
 • 1,5 dl herneitä
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 2 sitruunaa
 • tuoretta tilliä
 • 1 dl vettä
 • 50 g voita ja lisää paistamiseen
 • suolaa ja pippuria

 

Murskaa rasiallinen vadelmia kulhossa. Lisää broilerit vadelmien sekaan ja kaada päälle 1 dl soijakastiketta, 1 dl riisiviinietikkaa ja 0,5 dl oliiviöljyä. Lisää suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin ajan tai yön yli.

Laita toinen rasiallinen vadelmia laakeaan kulhoon ja kaada niiden päälle ½ dl riisiviinietikkaa. Nypi mukaan kaksi oksaa tuoretta tilliä ja lisää suolaa. Pyörittele varovasti mutta niin, että ainekset sekoittuvat hyvin. Anna maustua hetki.

Pilko fenkoli suurehkoiksi paloiksi. Viipaloi samalla kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi ja valkosipuli pieniksi paloiksi. Laita uuni 200 asteeseen.

Lisää kuumalle, laakealle pannulle öljyä ja voita ja paista vadelmamarinoidut broilerit molemmilta puolilta kauniin kullan ruskeiksi. Nosta broilerit hetkeksi pois pannulta ja lisää fenkoli. Paista fenkoleita viiden minuutin ajan, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää broilerit fenkolien päälle ja nosta uunin kestävä pannu uuniin. Paahda uunissa 15 minuutin ajan.

Ota pannu pois uunista ja nosta broilerit jälleen hetkeksi sivuun. Lisää fenkolien kanssa pannulle 50 g voita, kevätsipulit, valkosipuli, 1 dl vettä, 3 rkl soijaa ja herneet. Anna kastikkeen kiehua kevyesti noin viiden minuutin ajan, ajoittain sekoittaen. Sekoita vielä joukkoon ½ sitruunan mehu ja mausta kastike suolalla ja pippurilla.

Nosta lopulta broilerit kastikkeen joukkoon ja lisää päälle marinoituja vadelmia. Koristele tuoreella tillillä. Pilko lopput sitruunat lohkoiksi ja tarjoile annoksen seurana.

Vadelma-fetasalaatti

Neljälle

 

Makeat ja kookkaat puutarhavadelmat ovat herkullinen makupari suolaisen fetan kanssa. Tarjoa vadelma-fetasalaatti sellaisenaan kevyenä ateriana tai lisukkeeksi grilliruoan kera. 

 

Vadelmavinegeretti

 

Salaatti

 • 175 g (1 rs) tuoretta Pakkasmarjan vadelmaa
 • 6 tomaattia
 • 1 pieni rasia kirsikkatomaatteja
 • 2 persikkaa
 • ½ sitruunan mehu
 • 3 oksaa tuoretta basilikaa ja lisää koristelua varten
 • 200 g fetaa
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • 2 rkl sinapinsiemeniä
 • suolaa ja pippuria

 

Laita kaikki vinegretin ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Kaada kulhoon ja anna maustua hetki jääkaapissa.

Laita 3 rkl oliiviöljyä ja sinapinsiemenet kattilaan ja lämmitä matalalla lämmöllä, kunnes siemenet alkavat poksahtelemaan ja saavat hieman väriä. Kaada sinapinsiemenöljy suureen kulhoon. Pilko tomaatit, kirsikkatomaatit ja persikat runsaan suupalan kokoisiksi paloiksi ja laita kulhoon sinapinsiemenöljyn kanssa. Revi kulhoon basilikan lehtiä ja purista mukaan puolikkaan sitruunan mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita varovasti niin, että kastike peittää tomaatit ja persikat kauttaaltaan. Nostele tomaatit ja persikat tarjoiluastiaan.

Kaada vadelmavinegretti kulhoon jääneen kastikkeen joukkoon, sekoita hyvin ja pyörittele loput vadelmat kastikkeessa. Lusikoi vadelmat ja kastiketta sekä erityisesti sinapinsiemeniä salaatin päälle. Laita loppu kastike tarjolle erillisessä kulhossa.

Murusta feta salaatin päälle ja koristele basilikan lehdillä.

 

Lue lisää Pakkasmarjan tuotteista ja kurkkaa muita herkullisia marjareseptejä täältä!