Kaupallinen yhteistyö Alavuden Öljynpuristamo
Kesän maut herkullisimmillaan – herkkuja kotimaisella kylmäpuristetulla rypsiöljyllä!
Kesäkeittiö saa loistaa raaka-aineilla, jotka eivät kaipaa turhaa kikkailua. Tuoreet yrtit, mehukkaat kotimaiset tomaatit ja muut ihanat kasvikset riittävät pitkälle. Kun mukaan lisätään laadukas, kotimainen Alavuden Öljynpuristamon kylmäpuristettu rypsiöljy. syntyy makuja jotka ovat selkeitä ja täyteläisiä. Tomaatti-carpaccio. vihreä yrttikastike ja raikas sitruksinen dippiöljy ovat kaikki täydellisiä esimerkkejä yksinkertaisesta, mutta maukkaasta kokkailusta jossa pääosassa saavat loistaa kesän tuoreet raaka-aineet. Näillä resepteillä viet kesän juhla-ateriat tai arkisemmat ruokahetket uudelle tasolle ilman turhaa vaivannäköä!

Tomaatti-carpaccio – yksinkertaista, mutta näyttävää ja maukasta
Kun kotimaiset tomaatit ovat mehukkaimmillaan, niiden herkullista makua kannattaa nostaa esiin yksinkertaisella, mutta näyttävällä tavalla. Tomaatti-carpaccio on täydellinen kesäherkku, jossa laadukkaat raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa. Hyvä, aromikas kylmäpuristettu rypsiöljy korostaa tomaatin makeutta ja viimeistelee annoksen samettisella suutuntumalla. Ripaus suolaa ja tuoreita yrttejä – siinä kaikki mitä tarvitset.
Annoksia: 4
Valmistusaika: 15 min
Ainekset:
- 1 iso pihvitomaatti
- n. 4 rkl Alavuden kylmäpuristettua BASILIKA rypsiöljyä
- n. 2 rkl Alavuden kylmäpuristettua rypsiöljyä
- 1 pieni salottisipuli
- n. 15 lehteä basilikaa
- ½ tl sormisuolaa
- ⅓ tl rouhittua mustapippuria
Valmistusohje
Leikkaa pihvitomaatti ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi salottisipuli. Hienonna basilika.
Kaada basilika-öljy yhden ison tai kahden keskisuuren lautasen pohjalle.
Asettele tomaatinviipaleet öljyn päälle hiukan limittäin.
Ripottele tomaattiviipaleiden päälle suola, mustapippuri, salottisipuli ja basilika.
Viimeistele kaatamalle päälle kylmäpuristettua rypsiöljyä.

Kesäinen yrttikastike
Kesäiset yrtit ovat ihanan aromikkaita. Omista suosikkiyrteistä syntyy näppärästi kesäinen yrttikastike, joka nostaa niin salaatit kuin grillatut kasvikset uudelle tasolle. Kastikkeen sydän on kylmäpuristettu kotimainen rypsiöljy, joka tuo täytelläistä makua ja pehmeyttä ilman, että yrtit menettävät raikkauttaan. Tätä kastiketta tekee mieli laittaa joka lautaselle!
Annoksia: 4
Valmistusaika: 10 min
Passiivinen: 15 min
Ainekset:
- 1 dl Alavuden kylmäpuristettua rypsiöljyä
- 1 pieni valkosipulinkynsi
- 1/3 pieni jalapeno
- 2 pientä varsisipulin vartta
- 1 lime
- 1 pnt lehtipersiljaa
- 1 pnt korianteria
- 2 rkl seesaminsiemeniä
- 1 rkl riisiviinietikkaa
- ½ tl suolaa
- ⅓ tl rouhittua mustapippuria
Valmistusohje
Paloittele jalapeno, varsisipuli ja valkosipuli pienemmiksi paloiksi. Purista limen mehu.
Mittaa kaikki ainekset kulhoon. Voit halutessasi käyttää lehtipersiljan ja korianterin sijaan muitakin yrttejä.
Aja sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, etikkaa tai limeä maun mukaan.
Anna vetäytyä jääkaapissa 10–15 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoile kesäisten grilliruokien tai varhaisperunoiden kanssa.

Sitruksinen dippiöljy
Kun kaipaat kesäiseen ruokaan jotain yksinkertaista mutta hurmaavaa pientä lisää, on sitruksinen dippiöljy täydellinen valinta. Muutamasta raaka-aineesta syntyvä dippiöljy syntyy nopeasti, mutta maistuu siltä kuin olisi nähty paljon enemmän vaivaa. Pohjana toimii Alavuden kylmäpuristettu SITRUUNA rypsiöljy, jonka lempeä ja raikas maku saa pientä lisäpotkua mausteista. Tarjoa tätä öljyä tuoreen leivän kanssa tai lorauta grillattujen kasvisten ja kalan päälle.
Annoksia: 4-6
Aktiivinen: 15 min
Passiivinen: 20 min
Ainekset:
- 1 plo (250 ml) Alavuden kylmäpuristettua SITRUUNA rypsiöljyä
- 3 rkl Alavuden kylmäpuristettua rypsiöljyä
- 5 minipaprikaa
- 1 iso valkosipulinkynsi
- 1 pnt lehtipersiljaa
- 1 rkl za’atar-mausteseosta (tai 1 rkl muuta valmista mausteseosta tai ½ rkl kuivattuja yrttejä, esim. oreganoa)
- 1 rkl hampunsiemeniä (tai 1-2 rkl rouhittuja pähkinöitä, esim. pistaasi tai saksanpähkinä)
- 2–3 rkl balsamiviinietikkaa
- hyppysellinen suolaa ja pippuria
Valmistusohje
Puolita minipaprikat ja poista kannat sekä siemenet. Laita paprikat uunivuokaan kuorimattoman valkosipulinkynnen kanssa. Lisää 3 rkl maustamatonta rypsiöljyä ja sekoita.
Paahda 220-asteisessa uunissa 15–25 minuuttia, kunnes paprikat pehmenevät ja saavat hieman väriä. Anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi.
Kuutioi paprikat pieniksi. Kuori ja hienonna paahdettu valkosipuli. Hienonna lehtipersilja.
Sekoita kaikki ainekset keskenään laakeassa vadissa tai kulhossa.
Tarjoile tuoreen leivän kanssa tai grillattujen kasvisten ja kalan kastikkeena.

Tutustu myös Alavuden öljynpuristamon monipuoliseen reseptipankkiin..
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme päivittäin reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.






