Juomat

Maukas ja aromaattinen kana-fenkolipata

Kana-fenkolipata – Kaupallinen yhteistyö: Sinebrychoff

 

Vuoden alussa olemme jakaneet inspiroivia reseptejä ja vinkkejä ruoan ja juoman yhdistämisestä. Joko luit artikkelin nousevista juomatrendeistä ja olet kokeillut kala-kasviscurrya?Tällä kertaa juttusarjan kolmannessa osassa sukelletaan välimerelliseen tunnelmaan ja kokkaillaan kevättalven suosikista, fenkolista, aromaattinen pata. Fenkoli on erityisen suosittu kasvis ranskalaisessa keittiössä, sieltä tulee myös tähän reseptiin mätsätty ruokajuoma, alkoholiton 1664 Blanc -olut.  Uunissa haudutettu kana-fenkolipata on rento ja maistuva illallinen viikonlopuksi. Kasviksista, tuoreista yrteistä ja kanasta valmistuva ateria tarjoillaan höyryävän kuumana. Pata saa reilusti makua Välimeren maista kotoisin olevasta fenkolista. Tämä aromaattinen kasvis on totuttu lisäämään kalaruokiin, mutta se sopii myös loistavasti kanan kanssa samaan pataan. Fenkoli sisältää runsaasti foolihappoa, C-vitamiinia sekä kaliumia.   

1664 Blanc 0,5 %

Suositun 1664 Blanc -vehnäoluen alkoholiton versio on vähintäänkin yhtä hyvää. Modernissa belgialaistyylisessä oluessa maistuvat kevyesti sitrus ja korianteri. Hienostuneessa maussa voi aistiaa myös häivähdyksen aprikoosia, siksi tämä juoma sopii hyvin myös kesäiseen ruokalistaan. Blanc sopii salaattien, valkolihaisen kalan, kevyiden kanaruokien ja kirpeiden jälkiruokien kanssa nautittavaksi sekä aasialaistyyppisten ruokien seuraan. Vaikka oluessa on nimensä mukaiset 0,5 % alkoholia, lasketaan se alkoholittomiin. Useissa alkoholittomiin lueteltavissa oluissa on hieman alkoholia valmistusmenetelmistä johtuen. Ranskassa valmistettu olut on pakattu siniseen 0,33 litran kierrätyslasipulloon, kuten vahvempikin versio.kana-fenkolipata

Oluen ja ruoan yhdistäminen

Kevyt sitruksinen aromi oluessa sointuu pirteästi kana-fenkolipadan appelsiiniin. Yksi hyvä näkökulma juomaa valitessa ovat aterian raaka-aineet: lihaisammalle aterialla sopii paremmin voimakkaampi, tummempi olut, kun taas vaalean kalan tai kanan kanssa suositaan usein keveitä, vaaleita oluita. kana-fenkolipata

Ruokaa ja juomaa yhdistäessä pyritään tasapainoon, jossa maut tukevat toisiaan. Perussääntönä voidaan pitää sitä, että kevyet vaaleat maut sopivat yhteen, kuten myös tummemmat aromikkaat maut sopivat keskenään. Tämä ei kuitenkaan ole kiveen hakattu sääntö, vaan sopivaa yhdistelmää voi lähteä hakemaan myös vastakohtien kautta. Esimerkiksi tulisen annoksen ruokajuomana raikas olut saattaa toimia hyvin. Lue lisää ruoan ja juoman yhdistämisestä artikkelin loppuun linkatuista aiemmista artikkeleistamme.

kana-fenkolipata

Kana-fenkolipata 

  • 900 g kanan koipipaloja
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 appelsiinin mehu
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 fenkoli (n. 350 g)
  • 7 dl kanalientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1-2 rkl maizenaa 
  • tuoretta timjamia

Kuumenna loraus öljyä pannulla ja ruskista kanan koipipalat parissa erässä. Mausta kanat suolalla ja mustapippurilla. Siirrä koipipalat pataan.

Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota myös sipulia öljyssä ennen pataan siirtämistä.

Lisää pataan sipulit, valkosipulit, appelsiinin mehu ja kuori sekä valkoviinietikka. Leikkaa fenkoli isoiksi suupaloiksi ja lisää pataan. Kaada pataan kanaliemi. 

Nosta pata 170 asteiseen uuniin tunniksi. Siirrä pata liedelle ja sekoita joukkoon kuohukerma. Suurusta liemi kylmään veteen sekoitetulla maizenalla ja anna padan vielä kiehahtaa. Mausta lopuksi suolalla, mustapippurilla ja tuoreella hienonnetulla timjamilla.

Tarjoile kana-fenkolipata perunamuussin kanssa.

Juoma: 1664 Blanc Alcohol Free

 

Lisää tietoa ruoan ja juoman yhdistämisestä:

Juurikas-vuohenjuustosalaatti appelsiinivinegretillä

Kala-kasviscurry 


Sinebrychoffin sivuilta sinebrychoff.fi löydät lisää tietoa. Alkukevään raikkaimmat  juomat löytyvät myös Facebookista ja Instagramista @sinebrychoff.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.

 

Sitruksinen kala-kasviscurry alkuvuoteen

Kala-kasviscurry – Kaupallinen yhteistyö: Sinebrychoff

 

Joko luit edellisen artikkelimme ruoan ja juoman yhdistämisestä? Ruoka ja kauden kasvikset nousevat uudelle tasolle, kun niihin paritetaan makumaailmaan täydellisesti sopiva raikas juoma. Alkoholittomuus on ollut pinnalla yhtenä juomatrendeistä etenkin viime vuosina ja tätä nykyä ruokakauppojen laajoilta juomaosastoilta löytyykin esimerkiksi oluen ystävien runsaasti maukkaita, alkoholittomia vaihtoehtoja. 

Tällä kertaa sopiva juomapari löydetään alkuvuoden teemaan täydellisesti sopiville sitruksille eksoottisilla vivahteilla. Mausteinen kala-kasviscurry on yhdistelmä sitrusten raikkautta, chilin lämpöä ja kookoskerman täyteläisyyttä. Laitoimme pataan runsaasti alkuvuoden Satokausi-kasviksia, kuten bataattia, mustajuurta ja kiinankaalia, lisäsimme tuoreet mausteet, kookoskerman, tomaattimurskan sekä tietysti kalan. Tuloksena on herkullinen ateria, jolle täydellinen makupari löytyy raikkaasta, alkoholittomasta Crisp Lager -oluesta.  

Alkoholittomat Crisp-oluet

Crisp-tuotesarjaan kuuluu kolme alkoholitonta olutta. Tämän aterian kanssa nautitaan  Crisp Vaalea Lager -olutta, joka sopii erilaisten mietojen ruokien, mutta myös aasialaistyyppisten annosten kaveriksi. Crisp Tumma Lager maistuu puolestaan erilaisten liharuokien tai pitkään haudutettujen, voimakasaromisten patojen kanssa. Paahdetut juurekset ja Tumma Lager ovat kokeilemisen arvoinen yhdistelmä. Tällä hetkellä kannattaa kokeilla kotimaisia varastojuureksia, joita löytyy aina punajuuresta, kelta- ja raitajuurikkaisiin värikkäitä porkkanoita ja maukasta mukulaselleriä unohtamatta.

Keveän pirteä Crisp Vehnä sopii vähärasvaisen kalan kanssa tarjottavaksi ja on omiaan eksoottisempien ruokalajien, kuten tacojen, bowlien ja sushin kanssa. Kevyiden ruokien makupari sopii myös kala-kasviscurryn seuraksi.

Keveä juoma jättää tilaa ruoan aromeille

Raikas Lager jättää tilaa kala-kasviscurryn aromeille ja tukee tasapainoisesti annoksen tuoreita makuja. Juomaa valitessa onkin tärkeää kiinnittää huomiota kokonaisuuteen. Parhaassa tapauksessa ruoan ja juoman maut nostavat toisiaan ja näin kummastakin saadaan parhaat puolet esille. Mausteistaan huolimatta miedohko kala-kasviscurry ja vienon aromimaailman omaava Crisp Vaalea Lager ovat täydellinen duo. 

kala-kasviscurryCrisp Vaalea Lager tarjoillaan hyvin viilennettynä 7-10-asteisena. Huoneenlämpöinen juoma viilenee jääkaapissa muutamassa tunnissa. Juoma maistuu parhaalta ohutreunaisesta olutlasista nautittuna. Rentoon tunnelmaan tai vaikka piknikillä kevyt ja kierrätettävä tölkki on oiva kumppani, kokeile pusertaa suoraan juoman sekaan vaikkapa tujaus sitruunaa.

kala-kasviscurryKala-kasviscurry

  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 pieni bataatti (150 g)
  • 150 g mustajuuria
  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl keltaista currytahnaa
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 2 ½ dl kookosmaitoa
  • 2 dl kasvislientä
  • 300 g vaaleaa kalafilettä, esim. ahventa
  • suolaa
  • 100 g kiinankaalia
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 limen mehu
  • tuoretta korianteria
  • chiliä hienonnettuna

 

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi bataatti. Huuhtele mustajuuret, kuori ne ja leikkaa suupaloiksi. Siirrä mustajuuret veteen, jotta ne eivät tummu. 

Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja currytahna, jatka hetki kuullottamista. Lisää bataatti ja mustajuuret, jatka hetki paistamista.

Lisää pannulle tomaattimurska, kookosmaito ja kasvisliemi. Anna kiehahtaa ja hauduta currya noin 20 minuuttia, kunnes vihannekset ovat napakan kypsiä.

Käsittele kalafileet tarvittaessa ruodottomiksi. Leikkaa kalat suupaloiksi ja suolaa ne kevyesti. Leikkaa kiinankaali isoiksi suupaloiksi.

Lisää kalapalat ja kiinankaali curryn joukkoon ja anna kypsyä viitisen minuuttia. Mausta curry soijakastikkeella ja limen mehulla. Viimeistele curry tuoreella korianterilla ja chilillä. Tarjoile esimerkiksi riisin kanssa.

Juoma: Crisp Vaalea Lager

 

Lisää tietoa ruoan ja juoman yhdistämisestä:

Juurikas-vuohenjuustosalaatti appelsiinivinegretillä 


Lisää tietoa löydät Crisp-sometileiltä FB-tililtä sekä Instagramista @crispalkoholiton.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.

Talven tuhti peura-palsternakkapata

Kaupallinen yhteistyö: Social Wines

 

Pataruuat kuuluvat talveen siinä kuin takkatuli, villasukat ja punaviinikin. Jälkimmäistä lorahtaa myös mehevän tuhtiin peura-palsternakkapataan, joka lämmittää mukavasti pakkassäissä.

Riista ja juurekset sopivat yhteen

Kotimainen riista on ekologinen vaihtoehto ja sen hiilijalanjälki on pieni. Luonnostaan maukas ja murea riistaliha sopii monenlaisiin ruokiin ja sen kanssa maistuvat mainiosti kotimaiset kasvikset. Paritimme tällä kertaa peuran paistin makean palsternakan kanssa ja lopputulos on juhlava, mutta silti mukavan kotoisa. Syvyyttä peurapataan tuo punaviini ja pitkä haudutus takaa suussa sulavan lopputuloksen.

Eettinen punaviini Argentiinasta

Peura-palsternakkapadan kanssa maistuu lasillinen pataankin lorautettua punaviiniä. Eettisesti tuotettu Tension La Ribera on roteva punaviini, joka on valmistettu Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc -rypäleistä. Sen tuoksu on tumman hedelmäinen ja jopa vaniljainen, maku mehukas, tasapainoinen ja täyteläinen. Tension La Ribera sopii hyvin riistaruokien kanssa tarjottavaksi, mutta myös mausteisen tuhdit kasvisruuat ovat sen kavereita.

Voit korvata padan peuran lihan myös muilla hirvieläimillä kuten kauriilla tai hirvellä. Myös naudanpaisti on oiva vaihtoehto. Tarjoile mehevä pata kermaisen perunamuussin ja makeiden hunajaporkkanoiden kera ja kaada lasiin rotevaa punaviiniä.

Talven ruokapöytään sopii hyvin myös itämaiset maut, kurkkaa Bird’s Tree -valkoviinille kehittelemämme mausteisen juures-jalfrezin resepti!

Peura-palsternakkapata

Kuudelle

  • n. 1 kg peuran kulma- tai ulkopaistia 
  • öljyä ruskistamiseen
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 sipulia
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 500 g palsternakkaa
  • 3 dl punaviiniä (Tension La Ribera)
  • 7 dl lihalientä
  • 4 laakerinlehteä
  • ½ rkl kokonaisia maustepippureita
  • 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu

rapea muruseos:

  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 1 rkl voita
  • 1 dl korppujauhoja

Leikkaa peuranpaisti reilun kokoisiksi kuutioiksi ja ruskista ne tilkassa öljyä muutamassa erässä. Mausta lihat suolalla ja mustapippurilla ja siirrä sivuun odottamaan.

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori palsternakat ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi. Kuumenna voi padassa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Lisää palsternakat ja kuullota pari minuuttia. Ripottele joukkoon vehnäjauhot. Lisää lihakuutiot ja punaviini ja anna kiehahtaa. Lisää lihaliemi, laakerinlehdet, maustepippurit sekä appelsiinin raastettu kuori ja mehu. Kuumenna kiehuvaksi ja anna padan muhia miedolla lämmöllä kaksi-kolme tuntia, kunnes liha on mureaa. Tarkista välillä, että neste riittää peittämään lihat ja lisää tarvittaessa lihalientä pataan. Mausta peura-palsternakkapata lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

Rapeaa muruseosta varten kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja hienonna lehtipersilja. Sulata voi pannussa ja kuullota valkosipulia pari minuuttia, varo polttamasta. Lisää korppujauhot ja paista sekoitellen noin viiden minuutin ajan. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon lehtipersilja. Ripottele muruseosta peura-palsternakkapadan päälle ja tarjoile loput erillisestä kiposta.

Tarjoile peura-palsternakkapadan kanssa esimerkiksi perunamuussia ja hunajaporkkanoita sekä Tension La Ribera -punaviiniä.

Huomioithan, että Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholisisältöä ei voi kommentoida.


Ota seurantaan Viinityttää myös Facebookissa ja Instagramissa, niin pysyt kärryillä ajankohtaisissa viiniasioissa. Lisää viinitietoa: Viinityttää.fi

Pysy kuulolla myös meidän kanavissa @Satokausikalenteri, jaamme jatkossa vinkkejä ja reseptiikkaa sesonkiruokailuun!