Parasta juuri nyt

Appelsiini-fenkolipasta on upeiden makujen juhlaa

Appelsiini-fenkolipasta – Kaupallinen yhteistyö: Pasta Garofalo

Aromaattinen fenkoli on parhaillaan sesongissa ja se onkin ihana kaveri keittiössä. Fenkoli antaa mahtavaa makua monenlaisiin ruokiin, tällä kertaa yhdistimme sen appelsiinin, sitruunan ja italialaisen pastan kanssa: lopputuloksena on huikean herkullinen appelsiini-fenkolipasta.

Appelsiini-fenkolipasta

Appelsiini-fenkolipasta

Appelsiini ja fenkoli ne yhteen sopii

Fenkoli on kotoisin Välimeren maista ja sen maku on hyvin persoonallinen, jopa lakritsainen. Sitä voi käyttää niin raakana kuin kypsennettynäkin, raakana se kuitenkin kannattaa leikata mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Tässä pastassa fenkoli paritetaan sesongin sitrusten kanssa. Fenkoli leikataan lohkoiksi ja paahdetaan uunissa yhdessä appelsiinin kuoren ja mehun kanssa, jonka jälkeen lohkot tarjoillaan sitruunalla maustetun kermaisen pastan kanssa. Appelsiini on fenkolille oiva makupari ja paahdetut fenkolilohkot voi hyvin tarjoilla vaikkapa kalaruokien lisukkeena.

Appelsiini-fenkolipasta

Appelsiini-fenkolipasta

Pasta Garofalo – täydellisen pastan perässä vuodesta 1789

Garofalo on perustettu jo vuonna 1789 Gragnanossa, Napolin lähellä, jossa ilmasto on täydellinen pastan kuivaamiseen. Yritystä on alusta asti ajanut eteenpäin taito yhdistää innovaatiot aina vain paremman laadun etsintään ja Garofalo onkin tunnettu superior-tason laadusta niin kotimaassaan Italiassa kuin ympäri maailman – tällä hetkellä yrityksen pastoja viedään yli kuuteenkymmeneen maahan.

Garofalon pastojen tuotanto on tarkkaa tiedettä yhdistettynä luovaan ajatteluun, joka takaa aina täydellisen lopputuloksen. Pastan valmistus alkaa aina laadukkaasta vehnästä, josta tarkistetaan aina sen gluteenipitoisuus, väri, maku ja puhtaus. Monille Garofalon pastamuodoille on myönnettu “Pasta di Gragnano IGP” -sinetti, joka takaa laadun lisäksi sen, että pastassa on gragnanolaiselle pastalle ominaiset erikoispiirteet. Pasta Garofalon maailmaan voi tutustua paremmin yrityksen kotisivuilla. Suomessa nämä huippulaadukkaat pastat myy Food Market Herkku.

Käytimme appelsiini-fenkolipastaa Garofalon Pappardelle Nidoa, joka on tyypillinen pastamuoto Toscanan alueella. Reseptissä toimii hyvin myös muut pitkät pastat, kuten spaghetti tai linguine. Autenttisia italialaisia pastareseptejä kannattaa käydä poimissa talteen Pasta Garofalon omasta reseptipankista.

Appelsiini-fenkolipasta

Appelsiini-fenkolipasta

Appelsiini-fenkolipasta

Neljälle

 

Paahdetut fenkolit:

1 iso fenkoli (350-400 g)

1 appelsiini 

2 rkl öljyä

suolaa ja mustapippuria

 

Pasta:

1 pss Garofalo Pappardelle Nidoa (454 g)

2 sitruunaa

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

3 dl kuohukermaa

suolaa ja mustapippuria

 

Lisäksi:

1 dl hasselpähkinöitä paahdettuna ja rouhittuna

parmesaania

lehtipersiljaa

 

  1. Valmista ensin paahdetut fenkolit. Huuhtele fenkolit ja halkaise ne. Leikkaa lohkoiksi ja asettele uunivuokaan. Pese appelsiini ja raasta sen kuori. Purista appelsiinin mehu. Mausta fenkolilohkot öljyllä, appelsiinin kuorella ja mehulla sekä suolalla ja mustapippurilla. Paahda fenkoleita 225 asteessa noin 20 minuuttia.
  2. Keitä pasta isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä al denteksi. Säästä noin desi keitinvettä ja valuta pasta. 
  3. Raasta toisen sitruunan kuori ja purista molemmista sitruunoista mehut. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia viitisen minuuttia. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää kattilaan kerma ja sitruunan kuori, kuumenna kiehuvaksi.
  4. Sekoita pasta kastikkeen joukkoon. Lisää sitruunamehu. Mausta pasta suolalla ja mustapippurilla. Lisää tarvittaessa pastan keitinvettä pieni määrä kerrallaan, jos pasta on liian kuivaa.
  5. Jaa pasta lautasille. Asettele fenkolilohkot pastan päälle. Viimeistele annokset paahdetuilla hasselpähkinöillä, raastetulla parmesaanilla ja lehtipersiljalla.

Lisää tietoa löydät Pasta Garofalon verkkosivuilta. Löydät heidät myös Instagramista ja Facebookista.

Pysy kuulolla myös meidän kanavissa @Satokausikalenteri, jaamme jatkossa vinkkejä ja reseptiikkaa sesonkiruokailuun!

Kiitos, että olet mukana tekemässä muutosta! – #sadonkorjuuhaaste

Kaupallinen yhteistyö: Atria

 

Syyskuussa 2019 me Satokausikalenterilla haastoimme yhdessä Atrian kanssa suomalaiset talkoisiin suomalaisen ruoan puolesta. #Sadonkorjuuhaaste-tempauksen tavoitteena on nostaa suomalaisen ruoan arvostusta ja kannustaa suosimaan sesongin raaka-aineita ja kotimaisia ruokatuotteita. Muutaman kuukauden aikana olemme saaneet huomata, että aihe on tärkeä meille kaikille ja tempaukseen onkin lähdetty mukaan runsain joukoin. Tästä on hyvä jatkaa!     

Muutos on jo tapahtumassa – Nyt voit vaikuttaa!

Viimeisen viiden vuoden aikana ruokakauppoihin on ilmestynyt suomalaista fenkolia, broccoliinia, latva-artisokkaa, myskikurpitsaa, keltajuurikasta, härkäpapua, päärynöitä, suippokaalia, spagettikurpitsaa sekä vesimeloneita.

Vuosina 2014-2017 kotimaisten puutarha-alan yritysten määrä on kasvanut viisi prosenttia (190 uutta yritystä) ja tuotantopinta-ala on kasvanut peräti 20 prosenttia! Kotimaisia kurpitsoja tuottavien yritysten määrä on kasvanut 30 prosenttia ja hedelmätuottajien määrä on lisääntynyt jopa 40 prosentilla! Myös moni jo unohdettu kasvis, kuten palsternakka, mukulaselleri sekä savoijinkaali ovat nousseet uuteen arvostukseen.ruusukaaliYksittäisistä raaka-aineista ruusukaalin kulutus on kasvanut 14 prosenttia, kukkakaalin 19 prosenttia ja punakaalin satomäärä on lisääntynyt yli 50 prosentilla! Meidän kuluttajien valinnoilla on valtava merkitys kotimaisen ruoantuotannon kehittymiseen. Hedelmien ja marjojen puolella tämä myllerrys tullaan näkemään lähitulevaisuudessa. Me äänestämme lompakoillamme millaista ruokaa haluamme lähitulevaisuudessa syödä.

Suomessa halutaan syödä kotimaista ruokaa

Ruoan kotimaisuus on ollut meille suomalaisille vuosi vuodelta tärkeämpää. Taloustutkimuksen mukaan yli neljä viidestä suomalaisesta pitää tärkeänä sitä, että ruoka on suomalaista. Trendi on edelleen kasvava ja tulos on noussut vuodesta 2015 jopa viisi prosenttiyksikköä.

Suomalaisen työn liiton teettämän Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksen mukaan keskeisimmät syyt suosia kotimaista ruokaa ovat laatu, ruoan turvallisuus sekä vaikuttaminen työllistämiseen.

Työllistämisen vaikutusta ei voi väheksyä, koska pelkästään elintarviketeollisuus tarjoaa työpaikan 38 000 ihmiselle ympäri Suomea. Kun mukaan otetaan koko ruokaketju, niin joka kahdeksas suomalainen saa elantonsa ruoasta. 

#jureke

Suomalaisen ruoan suosiolle on olemassa vankat perusteet – turvallisuus ei ole itsestäänselvyys

Suomessa kulutustottumuksien muutoksia on tutkittu systemaattisesti vuodesta 1966 alkaen. Yli viidenkymmenen vuoden seurantajakson aika suurin muutos on tapahtunut yhtenäiskulttuurin murentumisessa ja valikoiman laajuuden monipuolistumisessa. Myös valmisruokien osuus on kasvanut koko seurantajakson aikana.

Kulutuksen monipuolistuminen on monen tekijän summa. Yhteiset ruokailuhetket perheen kesken ovat vähentyneet, minkä seurauksena perheenjäsenet voivat noudattaa enemmän omia mieltymyksiään. Lisäksi erityisesti nuorempi väestö etsii aktiivisesti tietoa elintarvikkeiden terveysvaikutuksista, ruoantuotannon ympäristövaikutuksista sekä tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Nämä kaikki megatrendit tukevat entisestään suomalaisen ruoan haluttavuuden kasvua.

juhlava uunikana kurpitsapedilläSuomalaiset tuottajat sekä elintarviketeollisuus on kyennyt vastaamaan nopeasti muuttuvaan kysyntään. Esimerkiksi kana on vastannut meidän kuluttajien muuttuneisiin tarpeisiin kevyenä, helppona ja nopeana arjen pelastajana. 

Helppouden rinnalla toinen vahvasti kasvava trendi on ollut laadukkaiden makuelämysten nauttiminen raaka-aineita arvostaen sekä vaivannäköä säästämättä. Tästä esimerkkinä on erilaisten ruhonosien sekä luullisen lihan paluu kauppoihin.

#karjulanpaistiMaailmalla viime vuosina tapahtuneet ruokakohut sekä kriisit ovat vaikuttaneet ainakin suomalaisen lihan arvostuksen kasvuun. Suomalaisessa lihantuotannossa moni asia ovat koko maailman mittakaavassa huipputasoa. Antibiootteja ei käytetä ennaltaehkäisevästi lainkaan, possujen häntiä, eikä broilerien nokkia typistetä, salmonellan suhteen on nollatoleranssi, eläinten hyvinvointia parannetaan jatkuvasti ja viimeaikaisten tietojen mukaan tuotanto on paljon luultua ekologisempaa kokonaiskuva huomioiden. Myös raaka-aineiden alkuperä osataan kertoa täsmälleen. Nämä edellä luetellut asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä muissa maissa ja niitä käydään suomalaisilla tiloilla ihmettelemässä niin kaukaa kuin lähemmistäkin maista.

Talkoot päättyvät, työ jatkuu

Vaikka #sadonkorjuuhaaste päättyy tähän, niin työ suomalaisen ruoan puolesta jatkuu. Haluamme nostaa hattumme jokaiselle suomalaisen ruoan parissa työskentelevälle ammattilaiselle. Tämän tinkimättömän työn avulla saamme nauttia jatkossakin upeista raaka-aineista ja tuotteista läheltä. 

Kiitos myös sinulle arvon lukija, että olet osallistunut tempaukseen kotimaisen ruoan puolesta. Yhdessä voimme kehittää suomalaista ruokakulttuuria yhä herkullisemmaksi ja ajankohtaisemmaksi.

Katso kaikki #sadonkorjuuhaaste-reseptit, vinkit ja tuotteet Atrian sivuilta.


Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli. 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Syksyn juhlissa nautitaan suomalaisesta ruoasta

Kaupallinen yhteistyö: Atria

Tänä syksynä haastamme kaikki suomalaiset liittymään kanssamme mukaan kaikkien aikojen suurimpaan tempaukseen suomalaisen ruoan puolesta. Syksyllä suomalaiset raaka-aineet ovat parhaimmillaan, joten tämä on täydellinen hetki maistaa sesonkia ja kantaa kortensa kekoon suomalaisen ruokakulttuurin puolesta. Haastamme juuri sinut mukaan talkoisiin: nyt alkaa #sadonkorjuuhaaste!

Haluamme yhdessä Atrian kanssa kasvattaa suomalaisen ruoan menekkiä merkittävästi kuluvan syksyn aikana: suomalaisia raaka-aineita ei ole koskaan aikaisemmin saanut niin monipuolisesti kuin nyt. Tästä huolimatta meidän kuluttajien kosketus sadonkorjuuseen on painunut unholaan ja korvautunut tuontiperinteillä. Olemme ottaneet tavoitteeksi yhdessä Atrian kanssa palauttaa sadonkorjuu takaisin sille kuuluvaan arvostukseen, onhan kyseessä kausi, johon tiivistyy olennainen ydin suomalaisia ruokatraditioita. Mielestämme sadonkorjuun tulee näkyä selkeästi ruokapöydissä, ravintoloissa, ruokakaupoissa sekä elintarviketeollisuudessa.  

Kokoa ystävät ja perhe pitkän pöydän äärelle

Starttasimme haasteen tunnelmallisilla Sadonkorjuujuhlilla, jotka ylistivät laadukasta suomalaista ruokaa. Herkulliset Atrian tuotteet kruunasivat upean runsaan sadonkorjuupöydän. Alkusyksyn kasviksia hyödynnettiin ruokalistan lisäksi koristeluissa: kurpitsat, ruusukaalit ja raitajuurikkaat pääsivät paraatipaikalle kattauksen keskelle. 

Ilmojen viiletessä tunnelmalliset kauden reseptien ympärille rakennetut juhlat ovat oiva keino kerätä ystävät ja perhe yhteen. Rakkaudella kokatut ruoat sekä kaunis kattaus kynttilöineen ja kurpitsoineen luovat lämpimän tunnelman. 

 

Sadonkorjuujuhlien menu

Sadonkorjuumenun ydin on laadukkaissa suomalaisissa raaka-aineissa. Syksyllä uuniruoat ja höyryävän kuumat keitot kutsuvat pöydän ääreen. Kun suomalainen laadukas liha kohtaa kauden runsaat ja värikkäät kasvikset, on lopputulos taattu!

Ihanan mausteinen Kurpitsainen kanakeitto saa viimeistelyn paahdetuista siemenistä ja tuoreesta lehtipersiljasta. Mausteet tuovat lämpöä ja hifistelijä voi tarjoilla keiton suoraan kaiverretusta kurpitsasta!

Perinteinen mureke on kasviksilla tuunattuna Jureke! Syksyllä juurikkaita riittää, kelta- raita- tai punajuurikas tuo tähän reseptiin maukkaan twistin.

Grillatut kanan fileeleikkeet hiillostetun purjon, sipuliöljyn ja speltin kera vievät kielen mennessään. Tyylikkään annoksen herkullisen maun salaisuus on sipuliöljy.

Jälkiruokana toimivat ihanat Atrian Rahkaohukaiset, joiden kanssa tarjoillaan omena-kanelipaistosta ja puolukkavaahtoa. Vaikka ruokailun loppupuolella vatsa olisikin jo täynnä pääruokaa, on näistä mahdotonta kieltäytyä! Koristele ohukaislautanen puolukoilla.

Katso kaikki herkulliset reseptit Atrian sivuilta.

Syötävät koristeet luovat maanläheistä tunnelmaa

Mikä koristaisikaan paremmin sadonkorjuupöytää, kuin kasvikset? Me keräsimme pitkän pöydän keskelle kynttilöiden ja kukkien lisäksi kauden kauneimmat kasvikset: ruusukaalia, kurpitsaa, lehtikaalia, halkaistuja raitajuurikkaita, omenaa ja päärynää. Runsas asetelma tuo sadonkorjuun konkreettisesti näkyville, ja juhlien lopuksi vieraat saavat koristeena toimineet vihannekset kotiinviemisiksi!

Suosi sadonkorjuujuhlan kattauksessa luonnollisia materiaaleja. Puiset pannunaluset ja tarjottimet, puuvillaiset tai pellvavaiset pöytäliinat sekä lämminsävyiset kukat koristavat kauden kattauksen. Kurpitsat ja lyhdyt rappusilla tai portin pielessä toivottavat vieraat tervetulleiksi juhliin.

 

Osallistu mukaan #sadonkorjuuhaaste:seen itsellesi sopivalla tavalla:

  • Valitse ruokakaupassa suomalainen tuote: kasvis, liha jne.
  • Kokeile mieluista Sadonkorjuu-reseptiä 
  • Syö ravintolassa suomalaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa
  • Jaa kuvasi tai ajatuksesi somessa #sadonkorjuuhaaste
  • Osallistu #sadonkorjuuhaaste-kilpailuun ja voit voittaa vuoden jauhelihat ja Satokausi-kasvikset (ohjeet kilpailuun postauksen lopussa)
  • Kannusta talkoisiin myös läheiset ja ystävät

 

Lue lisää:

Kaikki Sadonkorjuu-reseptit 

Liity mukaan talkoisiin suomalaisen ruoan puolesta –  Nyt alkaa #Sadonkorjuuhaaste!

Kolmen kaalin pyttipannu raakamakkaralla

 

VOITA VUODEN ARKIRUOAT! Osallistu suomalaisen ruoan talkoisiin ja voit voittaa vuoden ruoat! Jaa oma ruokakuvasi somessa hashtagilla #sadonkorjuuhaaste aikavälillä 4.9-3.10.2019 ja olet mukana kisassa. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Atrian laadukkaat jauhelihat ja Satokausi-kasvikset koko vuoden tarpeisiin! Lisäksi arvotaan viikottain kaikkien kuvansa jakaneiden kesken yllätyspalkintoja. Katso tarkemmat ohjeet atria.fi/sadonkorjuu. Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli. 

 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.