Kaupallinen yhteistyö: Snellman

 

Talvi on kotimaisten varastojuuresten juhlaa. Hitaasti hauduttamalla padassa ne muuttuvat ihanan pehmeiksi ja imevät itseensä kaikki liemen mahtavat aromit. Kaveriksi käyvät erilaiset mausteet ja edullisemmat lihat, kuten naudan paisti ja maatiaispossun kassler. Lämmittäviä lohturuokia ovat myös maukas myskikurpitsa-possucurry, kurpitsainen mac ‘n’ cheese tai ihanat rahkavoitaikinaan leivotut lihapasteijat, jotka tarjoillaan lämmittävän liemen kera.

Täydellistä talviruokaa

Erilaiset pataruoat ovat vastustamaton vaihtoehto talvipakkasilla. Pitkään ja hartaasti kypsytetty pata lämmittää kehon lisäksi mieltä, ja ainesosia ja mausteita voi varioida lähes loputtomasti. Mausta pata jouluisasti neilikalla ja tähtianiksella, lisää joukkoon muutama oksa rosmariinia tai timjamia, tai kokeile itämaisia mausteseoksia, joissa maistuvat korianterinsiemenet, jeera ja chili. Hissukseen hautuva ruoka maistuu mahtavalta, kypsyy lähes itsekseen uunin lämmössä ja siitä riittää usein isommallekin porukalle. 

Juuresten juhlaa 

Monipuoliset varastojuurekset pääsevät ansaitsemaansa valokeilaan talvella. Padassa kotimaiset porkkanat, lanttu, palsternakka ja punajuuret muuttuvat miellyttävän makeiksi ja pehmeiksi, ja imevät itseensä liemen maut ja aromit. Kun padan tarjoaa samettisen juuripersiljamuusin kanssa, kasviskiintiö tulee kuin huomaamatta täyteen. Juuresten lisäksi talvella kannattaa hyödyntää myös muun muassa myskikurpitsaa, ruusukaalia ja erilaisia sipuleita.

Pataruoka ei vaadi kalliita raaka-aineita vaan pitkää hautumisaikaa ja hyvän liemen. Pataan sopivat erinomaisesti edullisemmat ruhonosat, kuten paistit, kassler, lapa, etuselkä ja rinta, jotka uunin tai hellan matalassa lämmössä mureutuvat suussa sulavan pehmeiksi. Kokeile talvipataa, jossa jouluiset mausteet ja kauden juurekset kohtaavat maatiaispossun ja naudan paistia sisältävän Snellman Kunnon Karjalanpaistin. Varteenotettava vaihtoehto on myös mausteinen lihapata ruusukaalilla, linsseillä ja Snellman naudan nopeilla paistisuikaleilla. Makua maukkaaseen pataan antavat chili, kurkuma, kaneli ja korianterinsiemenet. Kolmas vaihtoehto on klassinen chili con carne Snellmanin valmiiksi kuutioidusta palapaistista, johon punajuurikas tuo makeaa mehevyyttä. Kaikki kolme ruokaa täyttävät lisäksi Sydänmerkkikriteerit, eli sisältävät vain vähän kovaa rasvaa ja suolaa.

Lohturuokaa alle kympillä

Jos pataruoat eivät sytytä, lohturuokia löytyy moneen makuun. Kokkailimme kolme reseptiä, joilla syntyy neljän hengen ateria alle kympillä. Kokeile kurpitsalla ryyditettyä jenkkiherkkua mac ’n’ cheeseä, joka on juustoisempi versio tutusta makaronilaatikosta. Juhlavampaan tilaisuuteen sopivat ihanat lihapasteijat, jotka tarjoillaan kuuman lihaliemen kanssa. Molemmissa ruoissa maistuu Snellman Kunnon naudan jauheliha. Myskikurpitsa-possucurry puolestaan hurmaa helppoudellaan: maukas kookospohjainen curry syntyy puolessa tunnissa Snellman Maatiaispossun nopeita fileesuikaleita käyttämällä.

 

Kunnon talvipata ja juuripersiljamuusi

Joulun tuoksu valtaa keittiön, kun tämä pata hautuu uunissa! Jouluisesti maustetussa talvipadassa maistuu tähtianis, neilikka, kaneli ja maustepippuri. Pata valmistuu joulukiireiden lomassa kuin lähes itsestään uunissa hiljalleen hauduttamalla.  Reilusti eri juureksia ja Snellmanin Kunnon karjalanpaistia sisältävä pata tarjoillaan pehmeän juuripersiljamuusin kanssa.

 

30 min + 3 h uunissa

neljälle

 

 

Juuripersiljamuusi 

  • 800 g juuripersiljaa 
  • 2 dl rasvatonta maitoa 
  • 0,5 tl suolaa 
  • 1 rkl margariinia

 

Ruskista karjalanpaistilihat nopeasti kuumalla pannulla tilkassa öljyä, siirrä lihat pataan. 

Kuori sipuli ja valkosipuli, leikkaa muutamaan osaan ja lisää pataan. Mittaa joukkoon mausteet ja kaada päälle vettä niin, että lihapalat peittyvät. Laita kansi päälle ja uuniin 150 asteeseen noin 1,5 tunniksi. 

Valmistele juurekset. Kuori lanttu, porkkanat ja palsternakat. Leikkaa paloiksi ja lisää pataan kypsennyksen keskivaiheessa. Jatka kypsentämistä noin 1,5 tuntia tai kunnes liha on mureaa. 

Valmista muusi. Kuori juuripersiljat ja leikkaa paloiksi. Keitä kattilassa niukassa vedessä keskiteholla noin 15 minuuttia tai kunnes palat ovat täysin pehmenneet. Siivilöi vesi pois ja kaada juuripersiljanpalat takaisin kattilaan. Mittaa sekaan maito ja nokare margariinia ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta suolalla.

Tarjoile joulupata ihanan juuripersiljamuusin kera. 

 

Chili con carne punajuurilla (Sydänmerkki-resepti)

Punajuuri tuo chili con carneen täyteläisyyttä ja makeutta. Tärkeää on antaa padan hautua tarpeeksi pitkään, jotta liha kypsyy ihanan mureaksi, ja kastike muhii maukkaaksi. Lihaksi sopii Snellmanin valmiiksi kuutioitu naudan palapaisti. Tarjoa chili con carne täysjyväriisin kanssa.

 

4 annosta 

30 min + 1,5 h kypsennys 

 

 

Tarjoiluun 

  • täysjyväriisiä 

 

Kuori punajuuret ja raasta karkeaksi raasteeksi. Hienonna sipulit, valkosipulit sekä chili

Ruskista Snellman naudan palapaistikuutiot muutamassa erässä kuumalla paistinpannulla tilkassa öljyä. Siirrä ruskistetut lihapalat pataan. 

Kuullota sipulisilppua ja chiliä öljyssä paistinpannulla muutama minuutti, lisää pataan. 

Lisää joukkoon paseerattu tomaatti, punajuuriraaste ja mausteet. Kypsennä 180 asteisessa uunissa noin 60–90 minuuttia tai kunnes liha on mureaa. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa huuhdellut kidneypavut ja jatka hetki kypsentämistä, jotta pavut kuumenevat. 

Tarjoile maistuva chili con carne täysjyväriisin kera.

 

Mausteinen lihapata linsseillä ja ruusukaalilla 

Mausteinen, sydänmerkitty mausteinen lihapata linsseillä ja ruusukaalilla kätkee uumeniinsa roppakaupalla kasviksia ja makua! Kaneli, korianterinsiemenet, chili ja kurkuma tuovat tuulahduksen itämaisia makuja ja lämpöä kylmeneviin iltoihin. Pataan sujahtaa lisäksi pari kourallista superterveellisiä ruusukaaleja, linssejä sekä mureita naudan paistisuikaleita. 

 

neljälle  

30 min

 

Tarjoiluun 

  • täysjyväriisiä 

 

Ota paistisuikaleet huoneenlämpöön noin 30 min ennen paistamista. Ruskista suikaleet kuumassa pannussa 2–3 minuuttia, laita sivuun odottamaan. 

Käsittele ruusukaalit. Leikkaa ruusukaaleista kanta ja poista nuutuneet lehdet. Leikkaa puoliksi tai muutamaan osaan, laita sivuun odottamaan. 

Murskaa korianterinsiemenet morttelissa. Lorauta noin 0,5 rkl öljyä kattilaan ja lisää murskatut korianterinsiemenet, laakerinlehdet ja kanelitanko. Kuullota mausteita miedolla lämmöllä 1–2 minuuttia. Varo polttamasta mausteita. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili, kuullota muutama minuutti. Lisää joukkoon ruskistettu liha, tomaattimurska ja ruusukaalit. Mausta suolalla. 

Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia. 

Valuta ja huuhtele linssit huolellisesti ja lisää padan joukkoon, anna kiehahtaa. Tarjoile mausteinen lihapata linsseillä ja ruusukaalilla täysjyväriisin kera.

 

Maukas myskikurpitsa-possucurry 

Sesongin kurpitsat sopivat loistavasti mausteisiin curryihin tai pataruokiin.

Helppo ja maukas kurpitsa-possucurry valmistuu nopeasti, maistuu koko perheelle ja on kaiken lisäksi edullinen – neljän hengen ruoat maksavat alle kympin. Kätevät Snellman maatiaispossun nopeat fileesuikaleet ripeyttävät kokkaamista arki-iltoina, curry on pöydässä noin 30 minuutissa. 

 

neljälle 

30 min

 

 

Tarjoiluun 

  • 3 dl riisiä (0,30 €)
  • ripaus suolaa 
  • = 8,83 €

 

Keitä riisi paketin ohjeiden mukaisesti. 

Valmistele kasvikset. Halkaise ja kuori myskikurpitsa, poista myös siemenet. Leikkaa kurpitsa kuutioiksi.

Hienonna sipuli, valkosipuli, chili ja inkivääri.

Ruskista Snellman Maatiaispossun nopeat fileesuikaleet tilkassa öljyä kuumalla pannulla noin 2–3 minuuttia. Lisää currytahna ja kuullota muutama minuutti. Lisää kasvikset ja paista hetki. Lisää kookosmaito ja suola.

Anna porista kannen alla, miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia tai kunnes kurpitsapalat ovat pehmeitä.

Tarjoile keitetyn riisin kera.


Kurpitsalla tuunattu mac ‘n’ cheese

Kaipaatko arkiruokailuun vaihtelua? Unohda perinteinen makaronilaatikko ja kokeile sen sijaan kurpitsalla tuunattua mac and cheeseä! Tämä herkullinen, tuttua jenkkiklassikkoa mukaileva lohturuoka on koko perheen suosikki, eikä se rasita kukkaroakaan. Kun valmistat ruoan etukäteen, kurpitsainen mac and cheese sopii myös kiireisten päivien pelastukseksi, se maistuu nimittäin yhtä hyvältä seuraavanakin päivänä. Makua voit säädellä vaihtelemalla juustoraastetta – kokkaile mietoa tai voimakkaan makuista makaronipaistosta oman maun mukaan.

 

4–6 annosta 

1,5 h 

 

1 ps (à 400 g) makaronia (0,41 €)

500 g hokkaidokurpitsaa tai muuta haluamaasi kurpitsaa (1,35 €)

5 dl maitoa (0,44 €)

0,5 dl jauhoja (0,03 €)

25 g voita (0,16 €)

1 ps (à 175 g) cheddar-juustoraastetta (2,28 €)

(ripaus muskottipähkinää) 

1 pkt (à 250 g) Snellman kunnon naudan jauhelihaa 10 % (3,59 €)

1 sipuli (0,20 €)

1–2 valkosipulinkynttä (0,04 €)

2–3 rkl korppujauhoja (0,09 €)

suolaa

mustapippuria 

 

= 8,59 €

 

Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa paloiksi ja keitä suolatussa vedessä noin 15 minuuttia tai kunnes kurpitsa on kypsää. Soseuta kurpitsat sauvasekoittimella tai blenderissä, laita sivuun odottamaan. 

Valmista juustokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauho ja sekoita. Kypsennä seosta muutama minuutti, mutta älä ruskista vehnäjauhoja. Lisää maitoa muutamassa erässä samalla sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kypsennä keskilämmöllä 3–5 minuuttia tai kunnes kastike hieman paksuuntuu. Lisää noin juustoraasteesta ja sekoita, kunnes juusto sulaa. Sekoita joukkoon kurpitsasose ja mausta suolalla, mustapippurilla ja halutessasi muskottipähkinällä. 

Kypsennä makaronit pussin ohjeen mukaisesti. 

Ruskista Snellman Kunnon jauheliha paistinpannulla. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Kuullota muutama minuutti ja mausta suolalla ja pippurilla. 

Sekoita juustokastike, makaronit ja paistettu jauheliha isossa kulhossa. Tarkasta maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Levitä seos tasaisesti isoon vuokaan ja ripottele päälle korppujauhoja ja loput juustoraasteesta. Paista uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. 

 

Lihapasteijat ja lihaliemi 

Täydellistä lohturuokaa! Lehtevät lihapasteijat ja ihanan suolainen liemi maistuvat alkuruokana tai viikonlopun herkkuna. Täytteessä maistuu sipuli, Snellman Kunnon jauheliha ja mukava ripaus pekonia. Askartele pasteijat paistovalmiiksi jääkaappiin ja paista kullanruskeiksi ennen ruokailua. Liemen voi valmistaa kinkun paistoliemestä tai laadukkaasta lihaliemestä.  

 

Noin 20 pasteijaa

1 h + 2 h taikinan vetäytyminen ja täytteen jäähtyminen 

 

Täyte 

 

Taikina

  • 200 g huoneenlämpöistä voita (1,40 €)
  • 200 g huoneenlämpöistä rahkaa (0,63 €)
  • 300 g vehnäjauhoja (0,15 €)
  • 1 tl leivinjauhetta (0,08 €)

 

Liemi 

  • 5 dl siivilöityä kinkun paistolientä + vettä 
  • (voit myös käyttää valmista lihalientä pasteijoiden tarjoiluun)

 

Lisäksi 

  • kananmuna pasteijoiden voiteluun (0,20 €)

(= 7,59 €)

 

Valmista ensin taikina.  Mittaa huoneenlämpöinen voi ja rahka kulhoon. Sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään. Yhdistä ainekset ja sekoita taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia ennen piirakoiden valmistamista.

Hienonna pekoni pieneksi. Kuori punasipulit ja pilko mahdollisimman pieneksi silpuksi. Paista pekoni rapeaksi pannulla. Siirrä pois pannulta ja ruskista seuraavaksi jauheliha. Kaada jauheliha pekonin joukkoon ja kuullota viimeiseksi punasipulisilppu tilkassa öljyä.

Mittaa lihojen ja sipulin sekaan riisi ja mausteet, sekoita ja anna täytteen jäähtyä täysin.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kaulitse taikina ohueksi levyksi. Leikkaa taikinasta stanssin tai ison kahvikupin avulla halkaisijaltaan suunnilleen 12 cm kokoisia ympyröitä. Laita täytettä ympyrän toiselle puoliskolle ja taita keskeltä. Nypi reunat kiinni, ettei täyte pääse valumaan ulos. Toista, kunnes olet täyttänyt koko taikinan.  Voitele pasteijat kananmunalla ja paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia kauniin kullanruskeiksi. 

Ota talteen kinkun paistolientä, kun paistat joulukinkun. Lisää vettä liemeen, jotta saat sopivan suolaisen liemen. Kuumenna liemi kiehuvaksi ennen tarjoilua. Halutessasi voit käyttää myös valmista lihalientä. Kaada kuumaa lientä lautaselle ja asettele päälle pari pasteijaa. Nauti heti!