Kaupallinen yhteistyö: GoSaimaa
Saimaa on valittu vuoden 2024 Euroopan ruokaprovinssiksi. Alueen ruokakulttuuri on ainutlaatuinen yhdistelmä perinteikkyyttä, huipputason gastronomiaa ja lähiraaka-aineita. Satokausikalenteri lähti jälleen kohti GoSaimaan aluetta tutustumaan Etelä-Karjalan herkkuihin, monipuolisiin matkailukohteisiin ja järviluontoon, johon on Helsingistä matkaa vain kaksi tuntia.
Karjalanpiirakat, vety, atomi ja muikut tunnetaan kaikkialla Suomessa. Saimaalla tehdään määrätietoista työtä, jotta alueen ruoka- ja matkailuhelmet tulisivat tutuiksi sekä Suomessa että ulkomailla.
Saimaan alue palkittiin kansainvälisellä European Region of Gastronomy -statuksella. Euroopan ruokaprovinssin asemaa juhlistetaan vuonna 2024 tapahtumilla, jotka yhdistävät ruoan, kulttuurin ja taiteen.
GoSaimaa kutsui Satokausikalenterin kierrokselle Etelä-Karjalaan. Nautimme lähiruoasta, luonnosta ja historian havinasta.
Kartanotunnelmaa ja retkeilyä
Matka alkoi Olkkolan Hovista Savitaipaleelta, jonka historia veti heti puoleensa. Olkkolassa voi majoittua romanttisessa, yli sata vuotta vanhassa kartanohotellissa tai leirintäalueella. Aktiviteetteja löytyy pakopelihuoneista minigolfiin, maastopyöräilyyn ja melontaan. Kartanon väentuvassa on mahdollista tutustua myös Europaeus-museoon, joka on perustettu kielitieteilijä D.E.D Europaeuksen muistolle. Museossa tarinoita ja yksityiskohtia riitti.
Olkkolan Hovin suosittu lounas- ja illallisravintola tarjosi meille makuelämyksiä kotiruokalounaan ja lepuskahampurilaisen kera. Kesällä ravintolassa herkutellaan sesongin raparperikiisselillä, etupihalta lautaselle kasvatetaan basilikaa ja persiljaa, ja liha tulee lähitiloilta.
Kartanokierroksen jälkeen olikin hyvä hieman ulkoilla. Hyppäsimme sähköpyörien selkään, jotka oli vuokrattu Saimaan Palju Eventsiltä. Heiltä voi vuokrata sähköavusteisen fat biken lisäksi myös paljun tai saunalautan. Poljimme Rovastinojalle, joka on helppo retkikohde esihistoriallisella asuinpaikalla. Rovastinojalle on rakennettu kivikautisen mallin mukaan turvemaja, jossa nautimme caesarsalaattia ja loimulohta nuotion ääressä.
Ongi oma lohi
Savitaipaleelta suuntasimme Imatralle Vuoksen Kalastuspuistoon. Kyseessä on kalastajan paratiisi, johon pääsee autolla, ja josta saa kaikki tarvittavat kalastusvälineet. Puiston ravintolassa kannattaa maistaa kuuluisaa savulohikeittoa, ja alueella voi testata vaikka vesipyöräilyä.
Vuoksesta tarttuu koukkuun monenlaista kotimaista kalaa, kuten taimenta, harjusta, siikaa, muikkua, haukea, lahnaa ja ahventa. Kalastuspuistossa on myös lohiallas ja savustamo. Kalan voi napata altaasta itse tai puiston ammattilaiset voivat nostaa sen. Tämän tuoreemmaksi ei lohi muutu!
Ensimmäisen matkapäivämme kruunasi yö upeassa linnamaisessa Imatran valtionhotellissa, joka täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Vuonna 1903 valmistunut jugendlinna sijaitsee Imatrankosken kuohujen kupeessa. Hotellin pihapiirissä voi jaloitella ja nauttia maisemista Suomen vanhimmalla luonnonsuojelualueella, Kruununpuistossa. Hotelli toimii vastuullisesti ja onkin juuri saanut tunnustusta mm. Joutsenmerkillä.
Valtionhotelli hemmotteli meitä raikkaalla aamiaisella. Lautanen täyttyi vesimelonista, tyrnishotista sekä hedelmillä ja pähkinöillä tuunatusta puurosta. Scandic Hotelsin tavoite on nostaa kasvispohjaisten ruokien osuus 60 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.
Vetyjä, atomeja ja historiaa
Imatralta suuntasimme 30 minuutin ajomatkan päähän, toreistaan kuuluisaan Lappeenrantaan. Lappeenrannassa vieraillessa pitää maistaa ainakin paikallisia lihapiirakoita eli vetyä ja atomia. Vety täytetään keitto- tai savukinkulla ja kananmunalla, atomi jommallakummalla. Lappeenrannassa on nähtävää koko perheelle, kuten Lappeenrannan hiekkalinna, johon käytetään kolme miljoonaa kiloa hiekkaa. Hiekkalinna viettää 20-vuotista juhlavuotta tällä kertaa teemalla sadut. Linna rakennetaan joka vuosi eri teeman mukaan.
Monet kaupungin historialliset kohteet ovat Lappeenrannan linnoituksen alueella, jonka rakennukset ovat peräisin pääosin 1700- ja 1800-luvulta. Linnoitus on torilta aivan kivenheiton päässä. Linnoituksesta löytyy Etelä-Karjalan museo, Ratsuväkimuseo ja Lappeenrannan taidemuseo. Kaikkiin kolmeen museoon pääsee samalla, 11 euroa maksavalla lipulla. Kun kahvihammasta kolottaa, kannattaa piipahtaa linnoituksen Kahvila Majurskassa. Kahvilassa meitä vastassa oli pullantuoksuinen ja lämmin ilmapiiri sekä iloinen yrittäjä. Nostalginen kahvila on tunnettu taikinakuoreen leivotuista omena– ja vadelmatortuista, joita on valmistettu aivan kahvilan alusta asti.
Olimme varanneet lounasaikaan risteilyn Saimaalle. Risteilyä isännöi Karelia Linesin M/S Camillan ruoria pyörittelevä kapteeni Jari Hämäläinen, joka on seilannut vesillä kunnioitettavat 49 kesää: “näihin maisemiin ei kyllästy”, kertoo Hämälinen. Kahden tunnin Saimaan-risteilyllä nautimme maisemista ja herkullisesta tarjoilusta muikkujen, kalalautasen kera.
Saimaa laineilla ja lautasella
Vierailimme Original Sokos Hotel Lappeessa syksyllä 2022, jolloin päärakennukse 135 huonetta olivat remontissa. Tutustu syksyn 2022 matkakohteisiin täältä. Pitihän meidän käydä matkan varrella kurkkaamassa miltä tuliterät huoneet näyttävät. Uusien huoneiden teemat Paatti ja Pihka ovat kunnianosoituksia Lappeenrannan höyrylaivahistorialle, käsityöperinteelle ja puulle.
Illalliseksi siirryimme vielä takaisin Lappeenrannan torille, Prinsessa Armaadaan, joka on saanut nimensä Kaunis Veera -elokuvasta. Laivalla on ikää yli 120 vuotta, ja Nallien yrittäjäperhe on pyörittänyt Armaadaa reilut 40 vuotta. Suositulta terassilta voi katsella kesän torikonsertteja ja samalla nauttia RUUMA-ravintolan herkkuja.
Kaksipäiväinen reissu lähenee loppuaan ja suuntaamme takaisin kotiin pääkaupunkiseudulle. Kotimatkalla törmäsimme kuitenkin vielä Luumäen kohdalla hotelli Salpaan, joten pitihän vielä auton nokka kääntää kohti tätä ihanaa luontohotellia. Hotellissa voi saunoa, uida sisäaltaassa, pulahtaa Kivijärveen tai rentoutua ulkoporeammeessa. Hotellin ravintolasta nappasimme vielä iltapalan, jonka kohokohta oli Kivijärvi-pizza. Täytteenä oli savulohta, savumuikkuja, kirsikkatomaatteja, hollandaisekastiketta, tilliä ja keitetty muna. Jos Suomen kesä pitäisi kattaa lautaselle, se olisi tässä!
Matkavinkkejä Saimaalle löydät GoSaimaan sivuilta ja Instagramissa @gosaimaa. Jaamme lisää makumatkoja ja sesonkiherkkuja kanavallamme @satokausikalenteri