Bataatti maistuu huhtikuussa. Helppo ja muheva kasvisruoka arkeen on paimenen piiras bataatilla ja linsseillä. Kasvisversio on syntynyt shepherd’s piestä eli paimenen piiraasta.
Vinkki: Tiesitkö, että bataatin voi kypsentää mikrossa? Pese bataatti huolellisesti. Töki bataattiin haarukalla reikiä ja aseta uuninkestävään astiaan. Kypsennä bataattia mikrossa 5–8 minuuttia. Helppoa ja nopeaa!
Paimenen piiras bataatilla ja linsseillä
Viidelle
Valmistusaika: 1,5 h
Bataattimuusi:
- 1,2 kg bataattia
- 50 g voita
- 1/2 dl maitoa tai kermaa
- suolaa
- 1 dl juustoraastetta
- 1 kananmunankeltuainen
Linssikastike:
- 1 prk linssejä (valutettu paino 230 g)
- 200 g herkkusieniä
- 1 sellerin varsi
- 2 porkkanaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 sipulia
- muutama oksa timjamia
- 2 rkl balsamicoa
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1 kpl liemikuutio
- 1 rkl maissitärkkelystä
- 2 dl vettä
- 1/2 tl rouhittua mustapippuria
- 1/2 tl suolaa
- 100 g pakasteherneitä
- öljyä paistamiseen
Kuori bataatti ja pilko kuutioiksi, keitä kypsäksi reilusti suolatussa vedessä noin 20 min. Kaada pois vesi, lisää voi sekä maito. Soseuta sauvasekoittimella tai murskaa perunasurvimella, hieman sattumia saa jäädä. Lisää tarvittaessa suolaa.
Hienonna herkkusienet. Lorauta öljyä pannulle ja ruskista sieniä kuumalla pannulla muutama minuutti. Siirrä pois pannulta. Hienonna kasvikset pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuleita muutama minuutti öljyssä, lisää sitten muut kasvikset, sienet, hienonnettu timjami sekä suola ja pippuri.
Lisää tomaattipyree, balsamico ja liemikuutio. Paistele muutama minuutti ja lisää valutetut ja huuhdellut linssit. Lisää vesi ja anna kiehahtaa. Liuota maissitärkkelys pieneen tilkkaan vettä ja kaada kastikkeen sekaan samalla sekoittaen. Nosta hellalta ja lisää jäiset herneet. Kaada linssikastike uunivuoan pohjalle ja levitä tasaiseksi.
Lisää juustoraaste ja kananmunankeltuainen jäähtyneeseen bataattimuusiin, sekoita. Kauho bataattimuusia linssikastikkeen päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Tee halutessasi kuvioita pintaan haarukalla. Paista uunissa 175 asteessa 40 minuuttia.
Tämä resepti on julkaistu alun perin Satokausikalenterissa 2023. Kaikki myynnissä olevat Satokausikalenterit löydät verkkokaupastamme. Satokausikalenterista löysät aina ajankohtaiset tiedot kunkin sesongin kasviksista.