Kaupallinen yhteistyö Rooty
Hurahda Rootyn Perunamuusiin kokkaamalla Shepherd’s Pie -uunivuokaa tai juuriselleri-perunakroketteja!
Skippaa perunasirkus ja pyöräytä muusi Rootyn Perunamuusista! Yksi kilo Rootyn perunamuusijauhetta sisältää 7 kiloa täyttä kotimaista perunaa ja kaikki jauheen ainesosat ovat kasviperäisiä. Tämä uutuustuote nousi nopeasti myös Suomen vastuullisin tuote 2025 -finalistiksi. Rooty Perunamuusi taipuu toiveidesi mukaan, mutta myös sellaisiin ruokalajeihin, joita et ole ehkä hoksannut edes ajatella, kuten perunakroketteihin tai uunivuokaan.
Shepherd’s Pie – uunivuoka juureksilla
Herkullista lohturuokaa talvipäiviin! Shepherd’s Pie on täydellinen valinta silloin, kun haluat esivalmistella ruokaa jo etukäteen. Perunamuusi voi hyvin levätä jääkaapissa yön yli – eli voit valmistaa tämän ruoan silloin, kun muusia on jäänyt yli ja haluat vähentää hävikkiä! Juustoraasteella ja smetanalla kruunattu perunamuusikerros paahtuu uunissa kauniin kullanruskeaksi.
Annoksia: 4
Valmistusaika: 45 min
Ainekset:
- 1 pss (80 g) Rooty muusijauhetta (680 g valmista muusia)
- 5 dl vettä
- 1 dl maitoa
- nokare voita
- öljyä paistamiseen
- 2 porkkanaa
- 1 pieni palsternakka
- 1 pieni sipuli, hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
- 100 g herkkusieniä, viipaloituna
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 rkl timjamia tuoreena tai kuivattuna
- ⅓ tl + 1/3 tl mustapippuria
- ½ tl suolaa
- 1,5 dl kasvislientä
- 200 g pakasteherneitä
- 1 pkt (380 g) kypsiä linssejä, huuhdeltuna ja valutettuna
- 1 prk (120 g) smetanaa
- 50 g (1,25 dl) juustoraastetta
Valmistusohje:
Valmista muusi pakkauksen ohjeen mukaan: kiehauta vesi, lisää maito sekä muusijauhe ja anna levätä minuutin verran. Sekoita tasaiseksi. Lisää voi halutessasi. Parhaan tuloksen saat, jos muusi on valmistettu edellisenä päivänä.
Pese ja pilko porkkanat sekä palsternakka. Paista porkkana ja palsternakka pannulla öljyssä kunnes pehmenevät, noin 5 minuuttia. Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipuli ja jatka kypsentämistä 3 minuuttia. Lisää sienet ja kuullota vielä hetki.
Sekoita mukaan tomaattipyree, soijakastike, timjami, pippuri, suola ja kasvisliemi. Hauduta noin 7 minuuttia, kunnes neste on keittynyt kasaan ja kastike paksuuntunut. Sekoita joukkoon herneet ja linssit. Kaada kastike uunivuokaan (20 x 30 cm).
Sekoita muusiin smetana, juustoraaste ja pippuri. Levitä kastikkeen päälle.
Paista 200 asteessa 20 min, kunnes pinta on kullanruskea.
Juuriselleri-perunakroketit
Suomalaisten juuresten riemua juuriselleri-perunakroketeissa! Kroketit ovat lähtöisin Espanjasta ja Ranskasta, joissa niitä tarjotaan usein pieninä tapas-annoksina tai lisukkeina. Perinteisesti kroketit täytetään esimerkiksi juustolla, kinkulla tai kalalla – mutta tässä kasvisversiossa mukaan lisätään juuriselleriä tuomaan pähkinäistä ja maanläheistä makua.
Krokettien valmistus vaatii pientä sorminäppäryyttä keittiössä, mutta palkitsee takuuvarmasti kokin runsailla kiitoksilla. Lopputuloksena saat rapeita, kultaisia herkkuja, jotka maistuvat erityisen hyviltä esimerkiksi kermaviilikastikkeen kanssa.
Sotkuvaroitus: panerointi voi olla krokettien valmistuksessa hieman sottainen vaihe. Käytä homman helpottamiseksi lusikoita ja haarukkaa: pyörittele kroketteja vehnäjauhoissa lusikalla ja käytä haarukkaa kananmunassa kastamiseen.
Vinkki: lue tämä resepti läpi kokonaan ennen kokkausta, koska mukana on erilaisia työvaiheita ja rennompia odotteluhetkiä!
Annoksia: 4–6 (25 kpl)
Valmistusaika: 1 h + 45 min
Ainekset:
- 1 pss (80 g) Rooty muusijauhetta (680 g valmista muusia)
- 5 dl vettä
- 1 dl maitoa
- nokare voita
- 150 g juuriselleriä, kuorittuna ja raastettuna
- 1 pieni sipuli (60 g), hienonnettuna
- ½ tl mustapippuria
- 1 tl tuoretta timjamia, hienonnettuna
- 1 tl savupaprikajauhetta (valinnainen)
- ½ tl valkosipulijauhetta (valinnainen)
- ½ tl muskottipähkinää (valinnainen)
- 1 rkl sitruunankuorta raastettuna (valinnainen)
- 2–6 dl vehnäjauhoja (taikinaan)
- 50 g mozzarellaraastetta
- 1 kananmuna (taikinaan)
Panerointiin:
- 3 kananmunaa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 3 dl pankojauhoja
- öljyä friteeraukseen
Valmistusohje
Valmista muusi pakkauksen ohjeen mukaan: kiehauta vesi, lisää maito ja muusijauhe. Anna levätä minuutti ja sekoita tasaiseksi. Lisää voi. Parhaan tuloksen saat, kun muusi on tehty edellisenä päivänä ja levännyt jääkaapissa.
Kuullota sipulia öljyssä noin 5 min. Lisää juuriselleri ja kypsennä vielä 5–7 min. Anna jäähtyä.
Sekoita kulhossa muusi, jäähtynyt selleri-sipuliseos, timjami, mustapippuri ja mozzarellaraaste. Lisää halutessasi savupaprika, valkosipulijauhe, muskotti ja sitruunankuori.
Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhoja tarpeen mukaan, kunnes taikina pitää muotonsa mutta on silti edelleen pehmeää. Anna taikinan levätä kylmässä 15 min.
Ota lusikalla taikinasta kekoja, muotoile pitkulaisia taikinakekoja ja anna levätä pakkasessa ainakin 30 min.
Muotoile pakkasessa levänneet taikinakeot yksitellen pitkulaisiksi kroketeiksi. Paneroi kierittämällä ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa. Voit paneroida kroketit halutessasi pakkaseen ja friteerata suoraan sieltä
Vinkki! Voit paneroida kroketit etukäteen valmiiksi pakkaseen, näin ne on helppo friteerata suoraan pakastimesta juuri ennen tarjoilua. Kroketit voi olla muutenkin hyvä tehdä pakkaseen, jos haluat paneroida kroketit osissa: tällöin taikina ei pääse lämpenemään liikaa ja kroketit pysyvät paremmin kasassa.
Friteeraa kroketteja 170–180 asteisessa öljyssä 3–4 minuuttia tai paista kevyesti öljyttyinä air fryerissa 180 asteessa 8–10 min.
Tutustu myös Rootyn omaan potturikkaaseen reseptipankkiin.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme päivittäin reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.