Kasvikunnan tuotteet ovat uusien ravitsemussuositusten kivijalka, sillä niitä tulisi syödä 500–800 grammaa päivässä. Ruokavalion muuttaminen värikkäämmäksi onnistuu yllättävän pienillä arkisilla nikseillä, ja tutut kotimaiset kasvihuonevihannekset ovat hyvä ruokavalion kivijalka ympäri vuoden.
Kaupallinen yhteistyö: Puhtaasti kotimainen
Enemmän ja monipuolisesti kasviksia
Uusien valtakunnallisten ravitsemussuositusten mukaan kasvikunnan tuotteita tulisi pyrkiä syömään 500–800 grammaa päivässä. Lihaa suositellaan syötäväksi korkeintaan 350 grammaa viikossa, ja etenkin prosessoitujen lihatuotteiden, kuten leikkeleiden ja makkaroiden käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota.
Ravinteikkaiden ja vastuullisesti tuotettujen kotimaisten vihannesten merkitys korostuu uusien ravitsemussuositusten myötä. Puhtaasti kotimainen ja Satokausikalenteri® tukevat ja inspiroivat suomalaisia matkalla kohti kasvispohjaisempaa ja monipuolisempaa ruokavaliota.
”Satokausikalenteri® kannustaa kuluttajia monipuolistamaan ruokavaliotaan ja kokeilemaan uusia kasviksia eri vuodenaikoina, mikä tukee ravitsemussuositusten mukaisia linjoja. Sesongin kasvikset rikastuttavat ruokavaliota ja varmistavat erilaisten ravintoaineiden saantia ympäri vuoden. Hyviä ruokavalion peruspilareita ympäri vuoden ovat kasvihuoneissa kasvavat kotimaiset vihannekset, kuten tomaatti, kurkku ja salaatit”, sanoo Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula.
3 helppoa vinkkiä kasvispitoisempaan ruokavalioon
Ajatus jopa 800 grammasta kasvikunnan tuotteita päivässä voi tuntua ensin suurelta määrältä. Kun grammat jakaa päivän kaikille aterioille, muutos on helpompi toteuttaa, ja jokaisesta ateriasta tulee värikäs ja raikas. Kasvikunnan tuotteisiin lasketaan vihannesten lisäksi yrtit, idut ja versot, sienet, juurekset, marjat ja hedelmät. Kun näitä lisätään jossain muodossa hieman jokaiseen ateriaan, päiväsuositus täyttyy kuin huomaamatta.
- Nauti kasvikunnan tuotteita joka aterialla. Juo aamiaisen kyytipojaksi kurkkua ja minttua sisältävä vihersmoothie. Lisää lounaswokkiin kasviksia, täytä puolet lautasesta kotimaisilla vihanneksilla ja nauti jälkiruoaksi marjarahka. Sipaise leivän päälle juureshummusta ja koristele leipä rapeilla iduilla ja versoilla.
- Lisää kasviksia tuttuihin arkiruokiin. Syvennä bolognesekastikkeen makua paprikalla ja sienillä ja raasta lihapullataikinaan kesäkurpitsaa. Käytä kiusauksessa perunan lisäksi porkkanaa ja palsternakkaa, täytä munakas tomaatilla ja tuoreilla yrteillä.
- Syö yksi kasvisateria joka päivä. Kun syöt lounaaksi reilun lautasellisen tomaatti-basilikapastaa, höystät lisukeleivät vihanneksilla ja syöt jälkiruoaksi hedelmän, noin puolet päivän kasviskiintiöstä täyttyy.
Kotimainen vihannes on vastuullinen ja hyvää tekevä valinta
Mitä kasvispainotteisempi ruokavalio on, sitä tärkeämpää on kiinnittää huomiota kasvikunnan tuotteiden laatuun, ravinteikkuuteen ja alkuperään. Kotimaiset vihannekset ovat paitsi herkullinen, myös vastuullinen valinta.
Suomalainen kasvihuoneviljely on kehittynyt harppauksin 2000-luvulla, ja kehitys jatkuu edelleen. Kotimaisen kasvihuoneviljelyn hiilijalanjälki on pudonnut 60 prosenttia vuosien 2004 ja 2021 välisenä aikana. Kasvihuoneissa käytetyn öljyn määrä puolestaan on vähentynyt tuona aikana 87 prosenttia. Myös vettä ja maata käytetään suomalaisessa kasvihuoneviljelyssä viisaasti. Espanjalaisen tomaatin vesijalanjälki on peräti 91-kertainen suomalaiseen verrattuna. Kurkun viljelyssä Espanjassa taas tarvitaan 10-kertainen ala maata verrattuna saman vihannesmäärän tuottamiseen Suomessa.
“Kasvihuoneviljely on kestävä tapa viljellä vihanneksia ympäri vuoden. Yrityksissä kehitetään jatkuvasti viljelyn energiatehokkuutta siihen suuntaan, että jonain päivänä viljely voi olla energian suhteen jopa omavaraista. Kasvihuoneista tuoreita vihanneksia saadaan tasaisesti ja varmasti suomalaisten lautasille nyt ja tulevaisuudessa”, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.
Monet kotimaiset vihannekset ovat ylivoimaisia myös ravinteikkuudessa. Esimerkiksi suomalaisten rakastamassa kotimaisessa kasvihuonekurkussa on tuplasti enemmän c-vitamiinia kuin tuontiomenassa. Kotimaisessa kasvihuonetomaatissa ja punaisessa paprikassa taas on runsaasti a-vitamiinia, jota kannattaa tankata etenkin talvella.
Suomalaisten vihannesten suosiminen on siis helppo tapa muokata omia ruokailutottumuksiaan suositusten mukaisiksi ja hyvää tekeviksi, makunautinnoista tinkimättä.
Uunivihannespasta
Annoksia: 2 henkilölle
Valmistusaika: 30 + 45 min
Pastavuoka:
- 5 eriväristä paprikaa
- 100 g kirsikkatomaatteja
- 100 g tavallisia tomaatteja
- 2 punaista sipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 iso kourallinen tuoretta basilikaa
- 1 iso kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
- öljyä
- 250 g ricotta-juustoa
- 250 g rigatoni pastaa
- Tilkka punaviinietikkaa
- 20 g parmesan-juustoa
Kurkkulisuke:
- 200 g kurkkua, pieneksi kuutioituna
- 30 ml punaviinietikkaa
- 1 rkl öljyä
- Ripaus suolaa ja pippuria
Pastavuoka
- Kuumenna uuni 180 asteeseen. Poista paprikoista siemenet ja suikaloi ne ohuiksi. Puolita kirsikkatomaatit ja pilko tavalliset tomaatit neljään osaan. Viipaloi sipulit sekä valkosipuli (säästä muutama viipale valkosipulia myöhemmäksi). Irrota basilikan lehdet ja laita ne sivuun, hienonna varret.
- Laita paprikat, tomaatit, sipulit, valkosipuli, lehtipersiljan ja basilikan varret suureen, syvään uunin kestävään vuokaan. Lisää 1 rkl öljyä ja ripaus suolaa ja pippuria, ja sekoita hyvin.
- Tee vuoan keskelle tila ja aseta valutettu ricotta-juuston siihen. Ripottele ricotta-juuston päälle säästetyt valkosipuliviipaleet ja valuta päälle hieman öljyä. Paahda uunissa 45 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat pehmeitä.
- Kuumenna isossa kattilassa runsaasti suolattua vettä kiehuvaksi ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä yhden desin verran pastan keitinvettä ennen valuttamista.
- Nosta ricotta-juusto vuoasta erilliselle lautaselle. Lisää paahdettujen vihannesten joukkoon tilkka punaviinietikkaa ja sekoita hyvin. Siirrä vuoka liedelle keskilämmölle. Lisää pasta ja pastan keitinveden vuokaan ja sekoita.
- Raasta päälle parmesan-juustoa, revi joukkoon basilikan lehdet ja sekoita kevyesti. Lusikoi paahdettu ricotta-juusto pastan päälle.
- Annostele pasta lautasille ja lisää jokaisen annoksen päälle lusikallinen marinoituja kurkkukuutioita raikkaaksi lisukkeeksi.
Kurkkulisuke
- Kuutioi kurkku pieniksi paloiksi. Sekoita kurkku punaviinietikan, öljyn, suolan ja pippurin kanssa. Anna maustua jääkaapissa 1–2 tuntia.
Kaipaatko inspiraatiota keittiöön? Tutustu Puhtaasti Kotimainen kasvisvinkkeihin ja resepteihin Satokausikalenterin® sivuilla. Muista myös seurata Instagramissa @puhtaastikotimainen.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin® kanavissa @satokausikalenteri, joissa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin herkuista.