Kaupallinen yhteistyö MTK / Voimaa Kasviksista

 

Kotimaisten kasvisten sesonki on parhaimmillaan elo-lokakuussa. Esimerkiksi kaalit, kurpitsat, marjat ja omenat alkavat olemaan parhaimmillaan. Elokuussa myös monella arki alkaa lomien jälkeen ja hiljalleen aletaan varastoimaan talvea varten. Hilloaminen, mehustaminen, pakastaminen ja pikkelöinti ovat mainioita keinoja säilöä kasviksia talven varalle. Säilömisen lisäksi marjoilla kannattaa tietysti herkutella myös tuoreena, ja lämpiminä elokuun päivinä kotimaisista vadelmista syntyvä marjajäädyke on ihanan viilentävä herkku.

Tästä ei jäädykkeen tekeminen helpommaksi muutu! Ja mikä parasta – massaan lisättyjä makuaineita vaihtamalla, voit valmistaa juuri sen makuista jäädykettä, kuin itse haluat! Voit käyttää massan maustamiseen melkeinpä mitä kotimaista marjaa tai hedelmää tahansa: pehmeät marjat (kuten vadelma, mansikka ja mustikka) voidaan laittaa massan sekaan sellaisenaan – mutta kiinteämmät hedelmät tai kovakuoriset marjat kannattaa kypsentää kattilassa tai uunissa nopeasti ja lisätä jäähtyneenä massan sekaan. Väriä saat soseuttamalla marjat ja hedelmät ennen joukkoon lisäämistä.

 

vadelma


Vadelmajäädyke 

6–8 henkilölle 

aika: 20 minuuttia + 6 tuntia pakkasessa 

 

  • 250 g kotimaisia vadelmia 
  • 4 dl kermaa 
  • 4 dl (400 g) paksua vaniljakastiketta (esim. Valio Vanilla) 
  • 2 rkl glukoosisiirappia 

 

Kaada kerma, vaniljakastike ja glukoosisiirappi isoon kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella pehmeäksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele vadelmat vaahdon joukkoon. Voit halutessasi murskata osan vadelmista. 

Kaada massa pakkasen kestävään astiaan, esimerkiksi leipävuokaan. Pakasta vähintään 6 tuntia tai yön yli. 

Tarjoile annoksia. Koristele annokset halutessasi tuoreilla vadelmilla, kaurakekseillä ja pienellä määrällä juoksevaa hunajaa. 

 

Vinkki: jos haluat jäätelöstä punaisen sävyistä, voit kypsentää vadelmat kevyesti kattilassa, soseuttaa ne ja lisätä jäähtyneitä massan joukkoon. Jos et halua siemeniä jäätelön joukkoon voit paseerata kypsennetyt vadelmat siivilän läpi ennen massan joukkoon lisäämistä.

 

Pikkelöinti on helppo tapa säilöä kotimaisia kasviksia ja onpa se erinomainen lisuke monelle ruoalle. Tämän reseptin mukaan pikkelöimällä kasvikset ovat valmiita nautittavaksi jo puolen tunnin maustumisen jälkeen! Kasvikset valmistellaan hieromalla niitä pienessä määrässä sokeria ja suolaa, mikä irrottaa kasviksista nestettä ja muuttaa niiden tekstuuria niin, että pikkeliliemi pääsee helpommin kasvisten pinnan läpi maustamaan niitä. Pikapikkelikasviksia varten kannattaa valita tarpeeksi kiinteitä kasviksia, jotta ne kestävät hierontaa. Tällä kertaa valitsimme kotimaista keräkaalia, fenkolia, vihreitä papuja ja omenaa – mutta yhtä hyvin voisimme käyttää kurkkua, kukkakaalia, porkkanaa, varsiparsakaalia, parsaa tai vaikka retiisiä. Pikkeliliemeen kannattaa käyttää kahta erilaista etikkaa: väkiviinaetikkaa, jotta kasvikset saavat tarpeeksi terää makuunsa – mutta myös toista aromaattisempaa vaihtoehtoa, kuten esimerksi omenaviinietikkaa. Lisäksi voit maustaa liemen haluamillasi mausteilla!

 

pikkelikasvikset


Pikapikkelikasvikset 

  • (4-6 henkilölle) aika: 30 minuuttia + 1/2 tuntia maustumiseen 
  • kpl kotimainen pieni keräkaali 
  • 200 g kotimaisia vihreitä papuja 
  • 2 kpl kotimaista pientä fenkolia 
  • 2 kpl kotimaista omenaa 
  • 5 tl suolaa 
  • 5 tl sokeria 
  • 3-5 dl väkiviinaetikkaa 
  • 3-5 dl omenaviinietikkaa 
  • 3-5 dl vettä ripaus suolaa ja pippuria 
  • 2 kpl laakerinlehtiä 
  • 10 kpl kokonaisia maustepippureita 
  • 1 tl sinapinsiemeniä 

 

Leikkaa keräkaalin ja fenkolit reilun suupalan kokoisiksi suikaleiksi. Leikkaa papujen terävät päät pois ja leikkaa pavut kahteen osaan. Halkaiset omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat reilun suupalan kokoisiksi viipaleiksi.

Laita kasvikset, 5 tl suolaa ja 5 tl sokeria laakeaan kulhoon. Hiero suolaa ja sokeria kasvisten pintaan sormillasi, kunnes kasviksista on irronnut hieman nestettä ja kasvikset ovat taipuisia. Tähän menee yleensä noin 5 minuuttia. 

Huuhtele kasvikset siivilässä, juoksevan kylmän veden alla. Huuhtele myös kulho. 

Laita huuhdellut kasvikset takaisin kulhoon ja lisää väkiviinaetikkaa, omenaviinietikkaa ja vettä niin paljon että kasvikset peittyvät. Lisää molempia etikoita ja vettä kaikkia yhtä paljon. Lisää mukaan ripaus suolaa ja pippuria sekä mausteita oman makusi mukaan. Laakerinlehdet, maustepippurit ja sinapinsiemenet toimivat hyvin – mutta voit halutessasi lisätä joukkoon myös esimerkiksi chiliä tai valkosipulinkynsiä. 

Anna kasvisten maustua vähintään puoli tuntia – mutta voit halutessasi nauttia kasvikset myös vasta seuraavana päivänä: pikkelikasvisten maku voimistuu pidemmän maustumisajan myötä. 

 

Vinkki: voit nauttia pikapikkelikasviksia sellaisenaan raikkaana salaattina – tai voit nauttia niitä myös muiden ruokien lisukkeena. Pikkelöidyt fenkolit maistuvat erityisen hyvin esimerkiksi kotimaisten härkäpapupyöryköiden kanssa.

 

Muista myös seurata MTK:n Voimaa Kasviksista tiliä Instagramissa!

 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.