Kaupallinen yhteistyö: Kotimaiset kasvikset ry

 

Illat pimenevät, sää viilenee ja monessa kodissa pysähdytään taas saman kysymyksen äärelle: mitä ruokaa tänään kokataan? Kun arki pyörii vauhdilla tarvitaan reseptejä, jotka valmistuvat vaivattomasti ja maistuvat koko perheelle. Kokosimme yhteen neljä inspiroivaa resepti-ideaa, jotka pelastavat liialta pähkäilyltä: ne ovat helppoja, herkullisia ja, mikä parasta, täynnä kotimaisia kasviksia!

 

Ravitsemussuositusten mukainen päivittäinen 500–800 gramman kasvissaanti saattaa ensikuulemalta vaikuttaa vaativalta toteuttaa, mutta todellisuudessa määrä täyttyy yllättävän helposti. Moneen tuttuun ja herkulliseen ruokaan saa upotettua reilusti kasviksia varsin vaivattomasti!

Kotimaisten kasvisten suosiminen kannattaa, kun haluat ruokapöytääsi mahdollisimman laadukkaita, ravinteikkaita ja monipuolisia aterioita tinkimättä mausta. Vastuullisesti kasvatetut kotimaiset kasvikset tukevat hyvinvointia ja tekevät hyvää sekä ympäristölle että keholle. Sirkkalehtimerkki auttaa löytämään kotimaiset raaka-aineet helposti ja tekemään hyvinvointia helliviä ja vastuullisia valintoja!

Kokoamissamme suussasulavissa resepteissä kotimaiset kasvikset, juurekset ja marjat tuovat ruokiin väriä ja raikkautta. Näiden reseptien avulla syöt hyvin ja varmistat, että päivän kasvikset tulevat nautittua kotimaisesti ja parhaimmillaan!

Ota reseptit talteen tästä:

Grilled Cheese -juustoleipä paahdetuilla kasviksilla

Grilled Cheese on klassinen lohtuleipä, joka saa tässä reseptissä raikkaan syystwistin. Paahdetut kasvikset tekevät leivistä ruokaisat ja värikkäät. Täydellinen iltapala tai viikonlopun herkku!

Annoksia: 4
Valmistusaika: 45 min

Ainekset:

Lisäksi:

  • lisää öljyä leipien paistamiseen

 

Valmistusohje

Asettele viipaloidut kasvikset uunipellille. Pirskottele päälle öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda 225 asteisessa uunissa kunnes kasvikset ovat saaneet väriä ja pehmenneet hieman, noin 10 minuuttia.

Aseta siivu juustoa leipäviipaleen päälle, lisää paahdettuja kasviksia sekä toinen juustoviipale. Sulje leipä toisella leipäviipaleella. Levitä ½ dl majoneesia täytetyn juustoleivän päälle. Toista loppujen leipien kanssa.

Lisää lämpimälle paistinpannulle hieman öljyä ja asettele leivät varovasti pannulle, majoneesipuoli alaspäin. Lisää vielä ½ dl majoneesia jokaisen leivän päälle. Paista molemmilta puolilta kauniin kullanruskeiksi.

Tarjoile leivät lämpiminä.

 

Juurespyttipannu makkaralla

Juurespyttipannu makkaralla on helppo ja täyttävä arki-illan ruoka. Rapea kananmuna kruunaa annoksen!

Annoksia: 4
Valmistusaika: 35 min

Ainekset:

Lisäksi:

 

Valmistusohje

Kuori kasvikset poislukien perunat. Pilko kasvikset suupalan kokoisiksi paloiksi ja hienonna kuorittu valkosipuli.

Paloittele makkara noin 1 cm paloiksi.

Lisää öljyä isolle, lämpimälle paistinpannulle.

Lisää pannulle kaikki kasvikset sekä makkara ja paista kunnes ne saavat hieman väriä.

Lisää mukaan liha- tai kasvisliemi 1 dl kerrallaan, kunnes neste on haihtunut ja juurekset kypsyvät (n. 20 min). Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoile paistettujen kanamunien kanssa ja koristele annokset lehtipersiljalla.

 

Omenainen lihapata

Hitaasti haudutettu omenainen lihapata on syysruokaa parhaimmillaan! Pata on murea, mehevä ja lämmittää niin vatsaa kuin mieltä.

Annoksia: 4
Valmistusaika: 1 h 15 min

Ainekset:

Lisäksi:

 

Valmistusohje

Kuutioi liha reiluiksi paloiksi.

Kuori ja paloittele kasvikset n. 2 cm kokoisiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipuli n. 1 cm kokoisiksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli.

Ruskista lihapalat öljyssä paistinpannulla kauttaaltaan muutamassa erässä ja siirrä isoon esilämmitettyyn pataan. Lisää kasvikset ja hienonnetut yrtit. Anna raaka-aineiden kypsyä hetken aikaa, kunnes kasvikset saavat hieman väriä.

Lisää pataan omenamehu, lihaliemi ja vettä sen verran, että kaikki ainekset ovat nesteen peitossa.

Anna padan hautua matalalla lämmöllä, kannen alla, noin 45-60 minuuttia, kunnes liha on mureaa ja kasvikset ovat pehmenneet.

Poista omenoista kodat ja paloittele reiluiksi paloiksi. Lisää omenapalat pataan kun padan haudutusaikaa on vielä 5-7 minuuttia jäljellä.

Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoile pata keitettyjen perunoiden kanssa ja koristele annokset tuoreilla yrteillä sekä puolukoilla.

 

Marjainen smoothiebowl

Värikäs smoothiebowl on raikas ja vitamiinipitoinen välipala! Ravitseva kulho tuo energiaa päivään ja maistuu yhtä hyvältä kuin näyttää.

Annoksia: 2
Valmistusaika: 15 min

Ainekset:

  • 2 dl kotimaista granolaa
  • 4 dl tuoreita marjoja (esim. mansikkaa, vadelmaa, mustikkaa ja herukoita)
  • 3 dl maustamatonta, paksua jogurttia
  • Koristeluun:
  • tuoreita marjoja
  • kotimaista granolaa
  • kuivattuja marjoja

 

Valmistusohje

Lisää ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.

Kaada smoothie kulhoihin ja viimeistele annokset tuoreilla ja kuivatuilla marjoilla sekä granolalla.

 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme päivittäin reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.