Kaupallinen yhteistyö: Muurikka

 

Savu on ollut jo jonkin aikaa trendimaku maailmalla, joten me suomalaiset olemme ruokatrendien etulinjassa – olemmehan pitkän linjan savustuskansaa. Perinteinen ulkokokkaajan kaveri Muurikka ilahduttaa savun ystäviä tuomalla markkinoille kaksi uutta sähkösavustinta, joilla aloittelijakin saa kauden kasviksista upean makuisia.

 

Savuisuus on suomalaisten mieleen

Savustaminen ja etenkin savukala herättävät herkullisia makumuistoja monessa suomalaisessa. Sen verran maailma toki on muuttunut, että ne isoisien ylijäämämateriaaleista askartelemat savustuspöntöt ovat siirtyneet nostalgiaosastolle ja tilalle on tullut nykyaikaisempia ratkaisuja, kuten käteviä sähkösavustimia, joiden etuja ovat muun muassa tasalaatuinen lopputulos ja helppo puhdistus.

Perinteinen ulkokokkauksen luottobrändi Muurikka on tuonut keväällä 2025 markkinoille kaksi uutta sähkösavustinta, Muurikka sähkösavustin 1100W Pron ja Muurikka sähkösavustin 1200W Pron, joiden avulla kokemattomampikin ruoanlaittaja muuttuu pihapiirin savustusmestariksi.

muurikka savustin

 

Helppokäyttöinen Muurikka sähkösavustin valmistaa vaikka koko aterian

Muurikka sähkösavustin 1100W Pro ja Muurikka sähkösavustin 1200W Pro ovat ruostumattomasta teräksestä valmistettuja, joten ne selviävät mainiosti jopa Suomen keleistä. Sähkösavustimissa on kunnollinen tilava ritilä, johon mahtuu kätevästi kerralla isokin kimpale lihaa, muhkea kalanvonkale tai kotipuutarhan kasvissatoa.

Muurikka-sähkösavustimien käyttäminen on helppoa: pistoke seinään, kevyesti kostutetut Muurikka-savustushakkeet tai -lastut purupellille ja sekaan kenties sokeripala tai kaksi kauniin kultaista väriä tuomaan, lämmöt päälle – sitten savustelemaan! 

Savustaminen sujuu Muurikka-savustimilla kätevästi, sillä niiden lämpötilaa voi säätää portaattomasti, ja laitteissa on sisäänrakennettu lämpömittari, joten lämpötilan seuraaminen on helppoa. 

 

Savustuslämpötilat

  • Kuumalla savustaminen (180–250 °C): Sopii erityisesti nopeaan savustamiseen ja pinnan rapeutukseen. Käytä esimerkiksi lihoille ja kalalle, kun haluat voimakkaamman savuaromin.
  • Keskilämmöllä savustaminen (130–160 °C): Hyvä yleislämpötila, joka sopii monille ruoka-aineille. Esimerkiksi perunat ja maissintähkät kypsyvät tässä lämpötilassa tasaisesti.
  • Matalalla lämmöllä savustaminen (70–120 °C): Hidas kypsennys tuo esiin miedompia makuja ja säilyttää mehukkuuden. Sopii erityisesti herkille raaka-aineille, kuten äyriäisille ja vihanneksille.

 

Savustusajat

  • Kasvikset: Noin 20 minuuttia
  • Perunat: 40 minuuttia
  • Maissintähkä: 1 tunti
  • Lampaan-, naudan- tai sianliha (1 kg): 45 minuuttia
  • Kanalintu (1 kg): 1 tunti
  • Kalat, äyriäiset ja ravut (1 kg): 30 minuuttia

 

Vinkki: Käytä lihalämpömittaria varmistaaksesi täydellisen kypsyyden! Lisää vinkkejä kalan savustamiseen löydät tästä artikkelista

Kun savustaminen on ohi, Muurikka-sähkösavustimen puhdistaa sutjakasti esimerkiksi Muurikka Monipuhdistajalla. Kun putsaat sähkösavustimen joka käytön jälkeen, se pysyy käyttökelpoisena pitkään.

 

Kuinka savustaa kasviksia?

Kasvikset ovat kiitollista savustettavaa aloittelijallekin, sillä niiden kypsyysastetta ei tarvitse kovin tarkalla silmällä kytätä, joten vaikka kasvikset jäisivät hieman raaoiksi tai pääsisivät turhan pehmeiksi, ne todennäköisesti maistuvat silti herkullisilta.

 

muurikka savustin

 

Muurikka-sähkösavustimet sopivat miltei kaikkien kasvisten savustamiseen. Kokeile esimerkiksi näitä:

 

Kun olet päättänyt, mitä kasviksia savustat, pese ne huolellisesti ja jos kuori on kovin paksu, voi kasvikset myös kuoria. Jos kasvikset ovat keskenään kovin eri kokoisia, ne kannattaa pilkkoa jotakuinkin samankokoisiksi, jotta savu ehtii maustaa ja kypsentää ne kunnolla. Öljyä ja suolaa kasvikset kevyesti ennen savustamista. Voit myös pyöritellä ne marinadissa.

Nyrkkisääntö kasvisten savustamiselle on, että huokoiset kasvikset, kuten munakoiso, kaipaavat lyhyempää savustusaikaa kuin kovat kasvikset, kuten porkkana ja maissi. Juurekset ja perunat voi keittää puolikypsiksi ennen savustamista, ja edellispäivänä keitetyt varhaisperunat saavatkin varsin herkullisen maun Muurikka-sähkösavustimessa.

Jos kaipaat kasviksiin muutakin kuin savun makua, ne voi savustamisen jälkeen valella esimerkiksi öljystä, sitruunamehusta, yrteistä ja valkosipulista sekoitetulla jälkimarinadilla, joka sopii erityisen hyvin munakoisolle, kesäkurpitsalle ja muille pehmeän puoleisille kasviksille. Savustetut kasvikset voi erinomaisesti myös grillata, jolloin ne saavat päälle vielä grillin makua ja nätit grilliraidat.

 

 

Kannattaa myös kokeilla, miten eri puulajeista valmistetut savustushakkeet ja -lastut vaikuttavat ruoka-aineiden makuun. Muurikan valikoimiin kuuluvat hedelmäistä sävyä antava omena, miltei pekonimaisen voimakkaan savun antava hickory, kevyttä makeutta ja tyylikkään pehmeä konjakki, hienovaraisen aromikas whiskey ja vanha kunnon leppä.

Todellisen kesäaterian yllätyksen saat aikaan, kun savustat tarjolle myös hedelmiä, joista etenkin ananas, omena ja sitrushedelmät tykkäävät savuisuudesta. Savustettuja hedelmiä voi tarjoilla sellaisenaan tai käyttää esimerkiksi salsoissa, jälkiruoissa tai vaikkapa drinkeissä.

 

portobello salaatti savustin

Savustettu portobello-fetasalaatti

Neljälle

 

Tästä salaatista on tylsyys kaukana! Napakat portobellosienet ja suolainen feta saavat hienon maun sähkösavustimessa, ja raikas balsamicokastike antaa terää tuhdeille aromeille. Asettele sienet ja juusto raikkaalle salaattipedille ja tarjoa kesälounaana tai alkuruokana.

 

Salaatti:

  • 2 pkt (á 120 g) portobellosieniä
  • noin 150 g fetajuustoa
  • 3 pientä oksaa rosmariinia
  • noin 250 g valmista salaattisekoitusta
  • noin 200 g keltaisia kirsikkatomaatteja halkaistuina

Marinadi ja kastike:

Valmistusohje:

Yhdistä marinadin ainekset ja kaada siitä hieman yli puolet isoon kulhoon. Säästä loput marinadista salaatinkastikkeeksi.

Pyörittele portobellosienet varovasti marinadissa, jotta ne maustuvat kauttaaltaan. Pyörittele myös fetajuusto marinadissa.

Aseta marinoidut sienet ja feta savustimen ritilälle. Ripottele niiden päälle tuoretta rosmariinia.

Savusta sieniä ja fetaa keskilämmöllä noin 45 minuuttia, kunnes sienet ovat pehmenneet ja feta saanut kauniin kullanruskean pinnan. Tarkkaile fetajuustoa kypsymisen aikana ja ota se tarvittaessa aikaisemmin pois, jos se saa liikaa väriä.

Levitä salaattisekoitus ja halkaistut kirsikkatomaatit laakealle tarjoiluvadille ja pirskottele päälle loput marinadista.

Viipaloi savustetut portobellot ja asettele salaattipedin päälle.  Murusta fetajuusto käsin isoiksi paloiksi ja ripottele salaatin päälle. Viimeistele halutessasi tuoreella rosmariinilla.

Vinkki! Käytä savustukseen Muurikka Whiskey -savustuslastuja.

 

savustettu tomaattipasta

Savustettu tomaattipasta

Neljälle

 

Terttukirsikkatomaatit sopivat savustettavaksi aivan erinomaisesti, sillä niiden makeus on mainio pari savun aromille. Tämä pastakastike onkin todellinen makupommi, sillä savustimen syleilyyn pääsee myös valkosipuli, jonka terää savustus hieman taittaa. Pastakastikkeen pekoni korostaa herkullisia makuja.

 

Savustettu tomaattipasta:

  • 250 g terttukirsikka- tai luumutomaatteja
  • 3 isoa valkosipulinkynttä kuorineen
  • 150 g savupekonia
  • 400 g kuivapastaa (esimerkiksi linguinea)
  • 1 pnt tuoretta basilikaa
  • 1,5 dl (noin 75 g) raastettua parmesaania
  • suolaa ja mustapippuria
  • ½ tl kuivattuja chililastuja
  • oliiviöljyä (tai chiliöljyä)

Savustukseen:

  • Muurikka Hickory -savustuslastuja

Valmistusohje: 

Aseta tomaatit ja kuorelliset valkosipulinkynnet savustimen ritilälle. Pirskottele päälle öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Savusta keskilämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes tomaatit pehmenevät.

Paista pekoni pannulla rapeaksi. Nosta pekoni talteen ja jätä rasva pannulle. Leikkaa pekoni pieneksi.

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä. Ota talteen noin 2 dl keitinvettä ja valuta pasta.

Siirrä pasta pekonirasvan joukkoon pannulle ja sekoita. Lisää kuoritut ja hienonnetut savustetut valkosipulinkynnet, tomaatit, pekoni ja parmesaani. Mausta suolalla, pippurilla ja chililastuilla.

Lisää joukkoon sopivasti pastan keitinvettä ja anna kiehahtaa, jotta vedestä ja parmesaanista muodostuu kastike.

Sekoita lopuksi mukaan hienonnettua basilikaa.

Koristele pasta-annokset raastetulla parmesaanilla ja basilikalla juuri ennen tarjoilua.

 

savustettu omenapaistos

Savustetut omenat vaniljajäätelön kanssa

Neljälle

 

Todellinen savustusmestari päästää savun valloilleen myös jälkiruoissa! Tässä makeassa herkussa omenalohkot maustetaan ennen savukylpyä hunajalla, kanelilla ja timjamilla. Kylmä vaniljajäätelö on omenoiden täydellinen makupari, ja purutuntumaa jälkiruoka saa kaurakeksien muruista.

 

Savustetut omenat:

  • 4 omenaa
  • 2 tl + 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl + 1 tl kanelia
  • 2 oksaa tuoretta timjamia

Lisäksi:

  • 4–6 kaurakeksiä
  • juoksevaa hunajaa
  • vaniljajäätelöä
  • kanelia
  • tuoretta timjamia koristeluun

 

Valmistusohje:

Lohko huuhdellut omenat neljään osaan, poista siemenet ja laita omenalohkot kulhoon.

Lisää joukkoon sitruunamehu, 2 tl hunajaa ja 1 tl kanelia. Pyörittele, kunnes omenat ovat maustuneet kauttaaltaan.

Asettele omenat savustimen ritilälle ja valuta päälle vielä noin 1 rkl juoksevaa hunajaa. Ripottele päälle lisäksi 1 rkl kanelia ja hieman tuoretta timjamia.

Savusta keskilämmöllä noin 20–30 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet.

Murustele kaurakeksit pieniin kulhoihin ja asettele päälle savustetut omenalohkot ja vaniljajäätelöä.

Viimeistele annokset pienellä määrällä hunajaa, ripauksella kanelia ja tuoreella timjamilla. 

 

Vinkki! Kokeile savustukseen Muurikka Omena -savustuspuruja.

 

Tutustu muihin savuisen herkullisiin Muurikan sähkösavustinresepteihin tämän linkin takaa. Muista myös seurata Muurikkaa Instagramissa @muurikkasuomi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.