Kukkakaali muodostaa tiiviin, pyöreän tai hieman litteän kukinon, joka koostuu pienistä nupuista. Yleisin väri on valkoinen, mutta myös violetteja, oransseja ja vihreitä lajikkeita, kuten romanesco, on olemassa. Sitä ympäröivät vihreät suojalehdet. Maku on mieto ja hieman makea. Valitse kiinteä, painava ja tasavärinen kukinto, jonka nuput ovat tiiviitä ja lehdet tuoreita ja napakoita.
Käyttövinkit
Monipuolisuus: Voidaan syödä raakana tai kypsennettynä.
Raakana: Nupuittain dippivihanneksena tai ohuina viipaleina salaateissa. Voi myös raastaa "kukkakaaliriisiksi".
Kypsennettynä: Keitä, höyrytä, paahda uunissa, paista pannulla tai grillaa. Sopii sosekeittoihin, pyreisiin, gratiineihin, muhennoksiin ja kasvispihveihin. Myös lehdet ovat syötäviä.