Kaupallinen yhteistyö: Paliskunnat
Poronlihaa on pidetty kalliina ja vaikeasti valmistettavana raaka-aineena, mutta nyt kumoamme tämän myytin! Kokkaamme talvikauden aikana puolikkaan poron ja hyödynnämme kaikki ruhonosat fileestä luihin. Reseptiemme avulla sinäkin opit käsittelemään poronlihaa, joka sopii niin arkiruokiin kuin viikonlopun slow foodiin.
Kumotaan myytti!
“Lihankäsittely on vaikeaa ja porosta tulee helposti sitkeää. Mitä jos pilaan arvokkaan lihan?” Nämä mielikuvat ja pelot estävät monia kotikokkeja tarttumasta poronlihaan, joka on yksi maukkaimmista, ravinteikkaimmista ja perinteisimmistä suomalaisista raaka-aineista.
Poronliha on erittäin hienosyistä ja mureaa, varsinkin vasanliha. Kun ostat poroa, varmista, onko liha vasan vai täysikasvuisen poron. Lisää vinkkejä kotimaisen poronlihan hankkimiseen ja tietoa poronhoidosta löydät tästä artikkelistamme, Paliskuntien sivuilta ja Pororeseptit-sivustolta.
Liha täytyy tietenkin valmistaa oikein, jotta sen parhaat puolet pääsevät esille. Lue rauhassa valmistusohjeet ennen kuin käyt kokkaamaan, ja tässä me tulemme avuksesi. Julkaisemme talven aikana useita pororeseptejä, joiden avulla opit valmistamaan tätä upeaa kotimaista lihaa.
Säästövinkki: osta kerralla isompi ruhonosa
Poron kilohinta pysyy maltillisena, kun ostat kerralla kokonaisen tai puolikkaan vasan. Mekin teimme näin, ja hyödynnämme pororesepteissämme kaikki ruhonosat sisäpaistista maksaan. Luista keitetään vielä mehukas poroliemi, jonka voit pakastaa ja käyttää pitkin vuotta risotoissa, keitoissa ja padoissa.
Kasvispitoisia poroherkkuja koko perheelle
Resepteissämme poron umamista makua korostetaan loppusyksyn Satokausi-kasviksilla. Saat lihankäsittelyn lisäksi vinkkejä, mitä kasvimaan antimia kannattaa suosia juuri nyt. Kun käytät sesongin kasviksia, ruoan hinta pysyy maltillisena, vaikka liha olisi hieman arvokkaampaa.
Kasvispitoinen pororuoka on myös terveellistä. Poronlihassa on paljon rautaa, vitamiineja, hivenaineita ja proteiinia, mutta niukasti rasvaa. Kasviksissa taas on runsaasti vitamiineja ja kuituja. Yhdessä poronliha ja kasvikset muodostavat todellisen vitamiinipommin.
Pororuoissamme on niin perinteisiä arkiruokia, lasten suosikkeja kuin hemmotteluun sopivaa slow foodia. Starttaa makumatka vaikka höyryävällä porokeitolla, jossa on paljon aromikkaita juureksia. Tai entä jos tarjoaisit viikonloppuna porotortilloja suomalaisella twistillä?
Syksyn värikäs superkeitto porosta ja juureksista
Tässä lihakeitossa on paljon kotimaisia juureksia ja kasviksia, jotka tuovat lautaselle väriä ja vitamiineja. Porokeiton juurestähti on lanttu, jonka vieno makeus korostaa lihaliemen umamisuutta. Voit myös vaihdella kasviksia makusi mukaan: kokeile fenkolia, kesäkurpitsaa, tomaattia tai maa-artisokkaa. Halutessasi voit lisätä keittoon kypsennyksen loppuvaiheessa jauhettuja, kuivattuja sieniä, jotka syventävät poron makua.
Poro-juureskeitto
5–8 henkilölle
- 400 g poron ulkopaistia
- n. 5 dl porolientä tai kaupan valmista lihalientä
- 1 kpl keskikokoinen lanttu
- ½ kpl pieni juuriselleri
- 3 kpl keskikokoista porkkanaa
- 1 kpl palsternakka
- 2 kpl valkosipulin kynsiä
- 1 kpl sipuli
- 5 kpl pientä, kiinteää perunaa
- 6 cm pala purjoa
- 5 kpl maustepippureita
- 3 kpl mustapippureita
- 2 kpl laakerinlehtiä
- suolaa
- persiljaa koristeluun
- (kuivattuja sieniä jauheena)
Huuhtele poron ulkopaisti juoksevan veden alla ja laita se isoon kattilaan. Kaada poro- tai lihalientä kattilaan niin paljon, että paisti peittyy.
Anna lihan kiehua kannen alla hiljalleen reilun tunnin ajan, kunnes liha on mureaa. Jos liemen pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se pois lusikalla tai reikäkauhalla. Lisää tarvittaessa lientä, jotta paisti on koko ajan nesteen peitossa.
Nosta kypsä liha liemestä ja anna sen jäähtyä. Jätä liemi kattilaan. Leikkaa jäähtynyt liha suupalan kokoisiksi kuutioiksi.
Huuhtele porkkanat ja palsternakka, kuori ne halutessasi ja kuutioi reilun sentin kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi saman kokoisiksi juuriselleri ja lanttu. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
Kuumenna liemi uudelleen kiehuvaksi. Lisää juurekset ja kasvikset kattilaan. Lisää joukkoon myös maustepippurit, mustapippurit, laakerinlehdet ja pari reilua hyppysellistä suolaa.
Kun juurekset kiehuvat, huuhtele perunat ja lohko ne juurespalojen kokoisiksi. Halkaise ja huuhtele purjo ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi.
Kun juurekset ovat kiehuneet noin 10 minuuttia lähes kypsiksi, lisää perunat. Anna kiehua toiset 10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
Lisää lopuksi keittoon purjosuikaleet ja lihakuutiot. Lisää porolientä tarvittaessa. Kiehauta keitto ja lisää tarvittaessa suolaa. Koristele annokset silputulla persiljalla.
Poronmaksalaatikko on arkiruokien aatelinen
Rusinoilla vai ilman? Tämä maksalaatikko on hyvää molemmilla tavoilla!
Poronmaksalaatikossa on runsaasti rautaa, jota kannattaa tankata pimeään vuodenaikaan. Älä säikähdä inkivääriä: se toimii loistavasti makean tumman siirapin ja meiramin kanssa. Muista vain käyttää inkiväärijauhetta, sillä tuore inkivääri on maksalaatikkoon turhan ärhäkkää.
Perinteinen maksalaatikko valmistetaan riisipuuropohjaan, mutta tämä versio tehdään rikotuista ohrasuurimoista. Halutessasi gluteenittoman maksalaatikon, korvaa ohra puuroriisillä. Jos sinulla on valmista porolientä, sitä kannattaa käyttää ohrasuurimoiden esikypsentämiseen.
Poronmaksalaatikko puolukalla ja purjolla
4–6 henkilölle
- n. 400 g poron maksaa
- 2,5 dl rikottuja ohrasuurimoita
- 6 dl porolientä (tai liemikuutiolla maustettua vettä)
- 9 + 1 dl täysmaitoa
- 1/2 keskikokoisesta purjosta (vihreä osa)
- 2 kpl valkosipulin kynsiä
- 3 kpl kananmunia
- 0,75 dl tummaa siirappia
- 1,5 dl rusinoita
- suolaa, mustapippuria ja valkopippuria
- ⅓ tl jauhettua inkivääriä
- ½ pnt tuoretta meiramia tai oreganoa hienonnettuna
- öljyä ja voita
lisäksi:
- ½ keskikokoisesta purjosta (vaalea osa)
- puolukoita
- voita ja öljyä purjojen paistamiseen
Laita ohrasuurimot kiehumaan poroliemeen. Keitä, kunnes liemi on imeytynyt suurimoihin. Kaada 9 dl maitoa suurimoiden joukkoon. Kypsennä miedolla lämmöllä 30 minuuttia, kunnes puuro on paksua ja suurimot täysin kypsiä. Mausta suolalla ja pippureilla.
Halkaise purjo, huuhtele se hyvin ja leikkaa reiluiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Paista purjo ja valkosipuli paistinpannulla voi-öljyseoksessa läpikuultaviksi. Mausta kevyesti suolalla ja pippureilla.
Laita kiertoilmauuni lämpenemään 170 asteeseen. Voitele noin 2 litran vetoinen uunivuoka voilla.
Irrota maksasta veitsellä suurimmat kalvot. Hienonna maksa lihamyllyssä tai leikkaa se veitsellä mahdollisimman pieniksi paloiksi.
Sekoita isossa kulhossa kananmunien rakenne rikki. Sekoita munien joukkoon 1 dl maitoa, rusinat, siirappi, inkivääri ja meirami. Sekoita joukkoon puuro ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippureilla. Lisää jauhettu maksa ja sekoita tasaiseksi.
Kaada maksalaatikkoseos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunissa noin tunnin ajan.
Tarjoile maksalaatikko pannulla paistettujen purjoviipaleiden ja puolukoiden kanssa.
Suomalaiset tortillat täytetään porolla, kyssäkaalilla ja karpaloilla
Tiesitkö, että tortillat onnistuvat myös kotimaisista sesongin raaka-aineista? Supisuomalaiset tortillat täytetään tietenkin porolla. Poron etuselkä on entrecôten kaltainen maukas pihvipala, joka voidaan kypsentää pannulla, grillissä tai uunissa. Tämän reseptin pieni pala kypsyy pannulla, ja voit varmistaa oikean kypsyysasteen helposti sisälämpömittarilla.
Coleslaw-salaatti on vanha tuttu, mutta tässä versiossa käytetään aromikasta kyssäkaalia, jossa on jopa enemmän c-vitamiinia kuin appelsiinissa. Täytteet kääräistään rieskaan ja viimeistellään täyteläisellä jugurtilla ja raikkailla karpaloilla. Jos haluat ruokaasi potkua, lorauta tortillaan hieman bbq- tai chilikastiketta.
Porotacot ja kyssäkaalislaw
neljälle
Kyssäkaalislaw:
- 1 kpl keskikokoinen kyssäkaali
- 1 kpl pieni porkkana
- 1 dl raastettua valkokaalia
- ½ kpl punainen chili
- 2–3 rkl turkkilaista jogurttia
- ¼ pnt tuoretta korianteria
- suolaa ja pippuria oman maun mukaan
Poron etuselkä:
- n. 200 g poron etuselkää
- suolaa ja pippuria
- öljyä ja voita paistamiseen
- suolaa ja pippuria
Lisäksi:
- 4–6 kpl ohutta ja taipuisaa kaurarieskaviipaletta
- tuoreita yrttejä (esim. korianteria ja lehtipersiljaa)
- karpaloita
Ota poron etuselkä huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta. Kuivaa lihan pinta kevyesti talouspaperilla.
Hiero lihan pintaan suolaa ja pippuria. Paista liha paistinpannulla voi-öljyseoksessa, kunnes lihan sisälämpötila on 59 astetta. Liha saa olla sisältä kevyen punertavaa, mutta aivan medium-kypsyiseksi sitä ei kannata jättää, koska etuselässä on rasvaa ja sidekudosta enemmän kuin fileepaloissa.
Kääri kypsennetty liha folioon ja keittiöliinaan. Anna lihan levätä, kun valmistelet salaatin.
Kuori kyssäkaali ja porkkana. Leikkaa kyssäkaali pitkiksi, tulitikkumaisiksi tikuiksi. Raasta porkkana ja valkokaali isoksi raasteeksi. Leikkaa chili ohuiksi viipaleiksi ja hienonna korianteri. Sekoita kyssäkaali, porkkanaraaste, valkokaaliraaste, chili, korianteri, jogurtti ja mausteet kulhossa. Lisää ensin osa jogurtista, ja jos haluat salaatista kosteampaa, lisää sitä enemmän.
Leikkaa levännyt liha ohuiksi viipaleiksi. Ota yksi kaurarieskaviipale ja laita sen sisälle salaattia ja muutama viipale poron etuselkää. Viimeistele taco karpaloilla ja tuoreilla yrteillä. Nauti porotortillat käsin.
Poron sisäpaisti ja bataattiranut airfryerissä – rentoa ja terveellistä luksusta
Poron sisäpaisti ja värikkäät bataattiranskalaiset ovat täydellinen ruoka hetkiin, jolloin kaipaat jotain arjesta poikkeavaa, mutta et jaksa kokkailla tuntikausia. Poron sisäpaisti on maukas ja murea paisti, jonka valmistaminen on helppoa: ensin pinnan ruskistus pannulla ja lopuksi kypsennys uunissa. Sisälämpömittarin avulla saat varmasti mieluisan kypsyysasteen.
Bataattiranskalaiset valmistuvat nopeasti airfryerissä. Ne ovat terveellisempiä kuin friteeratut ranut ja rapeampia kuin uunissa valmistetut. Bataatista tehdyissä ranuissa on lempeän makeahko maku ja näkökyvylle tärkeää A-vitamiinia, jonka saannista kannattaa pitää huolta kaamosaikaan.
Jos haluat vielä jännemmän ranskalaisannoksen, käytä perinteisen oranssin bataatin lisäksi purppurabataattia. Tavallista bataattia voimakkaampaa purppurabataattia saa hyvin varustelluista marketeista ja aasialaisista ruokakaupoista.
Bataattiranut ja poron sisäpaisti
2–3 henkilölle
Ranskalaiset:
- 1 kpl keskikokoinen bataatti
- 3 rkl rypsiöljyä
- reilu hyppysellinen suolaa
Poro:
- n. 350 g poron sisäpaistia
- suolaa ja pippuria
- öljyä ja voita paistamiseen
Ranskalaiset:
Huuhtele bataatit ja suikaloi ne noin sentin paksuisiksi suikaleiksi. Pyörittele suikaleet kevyesti öljyssä. Laita öljytyt suikaleet väljästi airfryerin koriin. Kypsennä 200 asteessa 10 minuuttia.
Käännä suikaleet korissa ja jatka kypsentämistä vielä 10 minuuttia tai kunnes ranut ovat mukavat rapeita. Huomaa, että bataatti ei kypsy yhtä rapeaksi kuin peruna.
Ripottele kypsien ranskalaisten päälle suolaa. Tarjoile ranut sisäpaistiviipaleiden ja mieluisen dipin kanssa.
Poron sisäpaisti:
Ota sisäpaisti huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsennystä. Laita uuni lämpiämään 120 asteeseen.
Paista huoneenlämpöisen sisäpaistin pinta ensin paistinpannulla öljy-voiseoksessa kauniin ruskeaksi. Siirrä ruskistettu paisti uunivuokaan ja mausta pinta kauttaaltaan suolalla ja pippurilla.
Kiinnitä paistin paksuimpaan kohtaan lämpömittari ja kypsennä paistia uunissa, kunnes sen sisälämpötila on 52 astetta. Tällöin kypsyysaste on medium. Jos haluat kypsän paistin, kypsennä se 62-asteiseksi. Kypsennysaika on noin 20 minuuttia, mutta kypsymisen kesto riippuu paistin koosta, muodosta ja siitä, kuinka pitkään sitä on esikypsennetty paistinpannulla.
Kääri kypsä sisäpaisti folioon ja keittiöpyyhkeeseen. Anna paistin levätä ja mehustua 15 minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa vetäytynyt paisti reilun puolen sentin viipaleiksi ja ripottele päälle sormisuolaa. Tarjoile poropaisti bataattiranujen ja dipin kanssa.
Vaihtelua poronkäristykseen: Poronkäristyspitaleivät ja lehtikaali-omenasalaatti
Raikkautta ja rapeutta pitaleipien välissä. Rapeat poronkäristyslihat kypsyvät nopeasti airfryerissa ja rapsakka lehtikaali-omenasalaatti valmistuu kädenkäänteessä. Saksanpähkinät tuovat rapeutta ja paahteista makua salaattiin. Salaatin erikoisuus on “rusinoiden osaa” näyttelevät kuivatut mustikat. Ne tuovat mukavaa makeutta, lisäraikkautta ja metsän makua salaattiin. Salaatin kosteuttaa helppo kastike, joka koostuu vain kolmesta raaka-aineesta – suolan ja pippurin lisäksi. Samaa kastiketta voi kokeilla myös muiden salaattien kastikkeeksi.
Poronkäristyspitaleivät ja lehtikaali-omenasalaatti
Neljälle
Lehtikaali-omenasalaatti
- 4 kpl lehtikaalin lehtiä
- 2 kpl pientä kotimaista omenaa
- pieni kourallinen saksanpähkinöitä
- 4 rkl kuivattuja mustikoita
- 1 tl sinappia
- ½ sitruunan mehu
- 2 rkl rypsiöljyä
- suolaa ja pippuria
Käristys:
- 500 g poronkäristystä
- rypsiöljyä
- suolaa ja pippuria
Lisäksi:
- 4–6 kpl pitaleipiä
- Turkkilaista jogurttia, majoneesia tai BBQ-kastiketta oman maun mukaan
- Korianteria tai muita tuoreita yrttejä
Salaatti:
Huuhtele omenat ja poista lehtikaalien ruoti. Leikkaa omenat ja lehtikaali suupalan kokoisiksi suikaleiksi. Murskaa saksanpähkinöitä kevyesti. Sekoita lehtikaali, omena, pähkinät ja mustikat isossa kulhossa.
Sekoita sinappi, sitruunamehu ja öljy toisessa kulhossa. Vatkaa kastike tasaiseksi lankavatkaimella. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kastike salaatin joukkoon.
Poronkäristys:
Sekoita käristysliha ja pieni määrä öljyä kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä lihaa 180-asteisessa airfryerissa noin 8 minuutin ajan – uunissa 200-asteessa n. 15 minuuttia – kunnes liha on kypsää ja pienimmät palat ovat rapeita. Käristysliha kannattaa kypsentää kahdessa tai kolmessa osassa, ettei airfryer tule liian täyteen. Lihaa kannattaa irrottaa toisistaan ja sekoittaa kesken kypsennyksen.
Laita pitaleivän sisälle hieman kastiketta, salaattia ja käristyslihaa. Viimeistele tuoreilla yrteillä ja nauti.
Jos kaipaat lisää kasvispitoisia pororeseptejä, löydät niitä täältä. Toisessa artikkelissamme muun muassa poron sisäfilettä ja haudutettua punakaalta, poron putkiluupaistia ja kermaisia maa-artisokkia sekä kaksi muuta reseptiä.
Lisätietoa porosta ja poronhoidosta löydät tästä artikkelistamme ja Paliskuntien sivuilta. Tietoa poronlihasta ja sen hankkimisesta sekä lisää herkullisia pororuokia löydät Pororeseptit-sivustolta ja Instagramissa kanavalta @pororeseptit
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, joissa jaamme reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.