Kaupallinen yhteistyö: MTK

 

Joulupöytä kootaan kotimaisista herkuista. Kotimaiset juurekset ovat joulupöydän tuikkivia ja värikkäitä tähtiä, jotka sopivat perinteiseen makuun ja kokeilevaankin joulupöytään.  Mehevät ja maukkaat kotimaiset juurekset tunnistat kaupan hyllyllä varmimmin Sirkkalehtimerkistä tai Hyvää Suomesta -merkistä.

 

Juuresfani ”jouluttaa” jo alkusyksystä lähtien

Joulu on todellista juuresten kultaa-aikaa. Moni ”jouluttaja” ottaa varaslähdön jo syksyllä, kun kotimaiset juurekset alkavat nousta pelloista. Silloin nautitaan rosollia, joka onkin erinomainen lisukesalaatti läpi koko syksyn ja talven. Rosollissa pääosaa esittää punajuuri, jonka lisäksi mukaan pääsevät ainakin porkkana, sipuli ja suolakurkku, usein perunakin.

Jos rosollikausi tuli avattua jo syksyllä, saattaa pieni juureskimaran vaihtelu olla paikallaan, ettei rosolliin ehdi kyllästyä ennen aaton herkuttelua. Twistiä rosolliin saa helposti: Osan punajuuresta voi mainiosti korvata vaikkapa kauniilla keltajuurella, mutta tällöin rosolli kannattaa asetella tarjoiluvadille siten, että kaikki raaka-aineet ovat omina sektoreinaan, muuten punajuuri pääsee värjäämään kaikki muutkin ainekset heleän punaisiksi. Keltajuuren lisäksi rosolliin sopivat erinomaisesti valko- ja raitajuuri, eikä mikään estä korvaamasta porkkanaa esimerkiksi palsternakalla tai mustajuurella.

Rosollia muuten kannattaa kokeilla myös lämpimänä versiona. Hyvää on esimerkiksi paahdettu rosolli, jota varten kuoritut ja pilkotut juurekset paahdetaan uunissa napakoiksi. Tähänkin versioon kannattaa sipuli ja suolakurkku lisätä raakana vasta ennen tarjoilua, jolloin ne antavat särmää pehmeän paahteiselle lisukesalaatille.

Juureksilla on paikkansa myös joulun alkupalapöydässä, sillä monet kylmät kastikkeet piristyvät kotimaisen piparjuuren ärhäkästä potkusta. Piparjuurikastike maistuu oivalliselta esimerkiksi ohueksi viipaloitujen kylmien lihojen kanssa, mutta myös rosollin kanssa tarjottava kermavaahtokastike on hyvää piparjuurella piristettynä. Tuoretta piparjuurta voi myös raastaa raa’an, graavatun tai kylmäsavustetun lohen päälle japanilaisen sashimin tyyliin. Kalapöytään graavattu lohi puolestaan saa upean punaisen pinnan, kun graavaat lohen punajuuren kanssa. Alkupalapöytään voi myös pikapikkelöidä esimerkiksi porkkanaa ja palsternakkaa raikastamaan joulupöydän tuhdimpia makuja.

 

Laatikkoleikin tuttu trio saa uutta seuraa

Toki juurekset maistuvat myös joulupöydän laatikoissa, joista perinteisimmät ovat huolettomat lanttu- ja porkkanalaatikko sekä perunalaatikko, jonka imeltymisen onnistuminen on monessa kodissa jokajouluinen jännitysnäytelmä. Suomalaisen ruuan ystävä keittelee porkkanalaatikkoon tarvittavan puuron ohra- tai kaurasuurimoista. Jos tuttu laatikkokolmikko kaipaa tänä jouluna vaihtelua, kokeile porkkanalaatikkoa keltaisista porkkanoista tai perunalaatikkoa violetista perunasta – tuttu maku, mutta yllättävä esillepano!

Perinteisen laatikkotrion rinnalle sopii kokeilla uudempiakin herkkuja, joista etenkin punajuurilaatikko – kenties sinihomejuustolla höystettynä – on lunastanut vakipaikkansa monessa joulupöydässä. Jotain uutta joulun laatikkoleikkiin kaipaavan kannattaa suunnata katse myös menneisyyteen ja kokeilla naurislaatikkoa. Nauris oli aikoinaan Suomen tärkeimpiä viljelyskasveja, mutta nykyään se on harmillisesti hieman unohtunut. Nauriista tulee kuitenkin aivan erinomainen laatikko joulupöytään, ja myös juurisellerin hienostuneen maanläheinen maku toimii joululaatikoissa erinomaisesti.

Muistathan, että jos joulun juureslaatikoita sattuu jäämään yli, niistä saa leivottua aivan erinomaisia sämpylöitä tai rieskoja välipäiviksi!


Juurekset yllättävät myös jälkiruokapöydässä

 

Juurekset kuuluvat myös joulun makeisiin herkkuihin, tosin hieman yllättävällä tavalla. Herkkujen makeus on nimittäin peräisin sokerista, ja jos sokeri on suomalaista, se on hyvin todennäköisesti peräisin sokerijuurikkaasta.

Sokerijuurikasta viljellään eteläisessä Suomessa, ja iso osa viljelystä keskittyy Lounais-Suomen alueelle. Juurikkaat kylvetään huhti-toukokuussa, ja kesän ajan ne nauttivat pitkistä aurinkoisista päivistä kasvaen ja tuottaen sokeria, joka varastoituu kasvien juureen.

Kotimaista sokeria kannattaa suosia senkin vuoksi, että sokerijuurikas on loistava maanparannuskasvi. Sokerijuurikkaiden juuret ovat pitkät, joten ne kykenevät hyödyntämään maassa olevia ravintoaineita tehokkaasti. Sokerijuurikas on myös oiva kasvi kiertoviljelyyn, joten juurikkaiden viljely viljapelloilla pitää sadot parempina, vähentää rikkakasveja ja torjuu kasvien sairauksia. Juurikkaat jalostetaan sokerituotteiksi Satakunnassa, Säkylän tehtaalla.

Sokerijuurikassato kerätään lokakuussa, joten jos olet ohikulkumatkalla ihmetellyt, mitä ihmeen kekoja pelloilla näkyy, niin kyse on todennäköisesti sokerijuurikkaan sadonkorjuusta. Korjuun jälkeen juurikkaat matkaavat sokeritehtaille jalostettavaksi. Yhteen kiloon sokeria tarvitaan noin 14 sokerijuurikasta, joten ahkeralla joululeipurilla sokerijuurikkaat voivat oikeastaan muodostaa merkittävän osan joulun juuresherkuista, vaikkakin sokeriksi jalostetussa muodossa.


Kokeile värikkäitä juurikkaita jo pikkujouluissa

Kotimaisista juureksista sopii nauttia jo pikkujoulukaudella. Kauniisti hehkuva keltajuuri muuttuu Satokausi-keittiössä rösteiksi tai sitten siitä voi valmistaa vaikka keltaisen rosollin.

Punajuuren ystävän pikkujouluruoka puolestaan on tyylikäs punajuuriohratto, jonka syvän maun salaisuus on punajuurien paahtaminen uunissa ennen niiden soseutusta. Ohrattoon pannaan tilkka omenaviinietikkaa taittamaan punajuurten maanläheistä makua.

Myös joulupöytään sopiva juurisellericarpaccio on juhlava tarjoiltava. Annos koristellaan kotimaisilla puolukoilla ja tillillä. 


Keltainen rosolli

Aktiivinen: 45 min

Passiivinen: 1,5 h

 

Rosolli:

4 kpl keltajuuria

3 kpl pientä porkkanaa

2 kpl kiinteää perunaa

pala lanttua

1 hapokas omena

1 keltasipuli

1 maustekurkku

3 rkl hienonnettuja yrttejä (esim. tilliä ja lehtipersiljaa)

suolaa

 

Kastike:

1 prk (120 g) smetanaa

1 prk (200 g) kermaviiliä

¼ dl maustekurkkujen lientä

3 rkl hienonnettuja yrttejä (esim. tilliä ja lehtipersiljaa)

Hyppysellinen suolaa ja pippuria

 

Keitä keltajuuria suolalla maustetussa vedessä 20 min. Lisää kokonaiset porkkanat, perunat ja lanttu kattilaan ja jatka keittämistä vielä toiset 20 minuuttia.

Anna juuresten jäähtyä täysin. Kuori ja kuutioi ne. Kuutioi myös omena, maustekurkku sekä kuori ja hienonna sipuli. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään hienonnettujen yrttien kanssa ja tarjoile kastikkeen kanssa.

Kastike valmistuu sekoittamalla kaikki raaka-aineet keskenään.


Juurisellericarpaccio

Aktiivinen: 20 min

Passiivinen: 2 h

 

1 juuriselleri

½ punasipuli hienonnettuna

¾ dl pakastepuolukoita

muutama tillinoksa

suolaa ja pippuria

kylmäpuristettua rypsiöljyä

3 rkl omenasiiderietikkaa

1 prk (120 g) smetanaa

 

Halkaise ja kuori juuriselleri. Leikkaa se 2 mm paksuisiksi viipaleiksi. Pirskottele viipaleiden päälle vähän öljyä, suolaa ja pippuria. Kypsennä juuriselleriviipaleita 180-asteisessa uunissa 10 minuuttia, kääntäen viipaleet puolessa välissä.

Anna viipaleiden jäähtyä täysin ennen tarjoilua.

Asettele jäähtyneet viipaleet tarjoiluvadille ja pirskottele etikka viipaleiden päälle. Viimeistele annos lusikoimalla päälle pieniä kekoja smetanaa. Koristele hienonnetulla sipulilla, puolukoilla ja tillillä.


Keltajuuriröstit

12 kappaletta

 

Keltajuuriröstit ovat kelpo lisuke niin pikkujoulupöytään kuin rennolle sunnuntailounaallekin. Saat rösteistä helposti kauniita, kun paistat ne vanhalla kunnon lettupannulla. Tarjoa röstien seurana kylmää ranskankermakastiketta, joka saa makua tuoreista yrteistä. 

 

Keltajuuriröstit:

  • 4 keskikokoista keltajuurta
  • 1 keskikokoinen kiinteä peruna
  • 10 cm:n pala purjoa
  • 1½ tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl juustoraastetta (esimerkiksi kotimaista emmentalia tai mozzarellaa)
  • 5 rkl korppujauhoja
  • ½ dl perunajauhoja
  • hyppysellinen pippuria
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • voita ja öljyä paistamiseen

Lisäksi:

  • ranskankermaa
  • tuoreita yrttejä (esimerkiksi timjamia ja rosmariinia)
  • suolaa ja pippuria

 

Pese keltajuuret ja peruna hyvin ja poista keltajuurien kannat. Raasta keltajuuret ja peruna karkeaksi raasteeksi. Huuhtele puolitettu purjo huolellisesti ja suikaloi se ohuiksi suikaleiksi. Laita kasvikset ja suola kulhoon, sekoita hyvin ja anna levätä 30 minuuttia, sekoittele silloin tällöin.

Purista kasviksista mahdollisimman paljon nestettä pois. Sekoita muut raaka-aineet kasvisten kanssa tasaiseksi röstimassaksi.

Paista röstit paistinpannulla kauniin kullanruskeiksi käyttäen voi-öljyseosta. Jos paistat röstit lettupannulla, saat taikinasta noin 12 keltajuuriröstiä.

Voit halutessasi tarjoilla röstien kanssa ranskankermasta ja tuoreista yrteistä sekoitettua kastiketta.

 

Punajuuriohratto

4–6 henkilölle

 

Punajuuren tyylikkään maanläheinen maku pääsee oikeuksiinsa tässä ohratossa, sillä punajuuret paahdetaan uunissa ennen soseuttamista. Tarjoa punajuuriohraton lisukkeena nokare smetanaa ja rapeaksi paistettuja tai karamellisoituja salottisipuleita.

 

Punajuuriohratto:

  • 500 g (noin 4 kpl) punajuuria
  • 2 salottisipulia hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 2 rkl omenasiiderietikkaa
  • 1,5 l kasvislientä
  • 2 oksaa tuoretta timjamia
  • 1 oksa tuoretta rosmariinia
  • 4 dl ohrahelmiä (esimerkiksi Torino tai Rapion Myllyn)
  • 1,5 dl kovaa kotimaista juustoa raastettuna (esimerkiksi cheddaria)
  • 2 rkl smetanaa
  • voita ja öljyä

Lisäksi:

 

Huuhtele punajuuret hyvin, poista kannat ja lohko punajuuret. Paahda punajuuria uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Soseuta punajuuret tehosekoittimessa.

Lämmitä kasvisliemi kiehuvaksi timjamin ja rosmariinin oksien kanssa.

Kuullota sipuleita pannulla hetken aikaa. Lisää ohrahelmet, etikka ja kuullota vielä muutama minuutti. Lisää kasvislientä noin 2 dl kerrallaan ohraton joukkoon. Jatka kunnes ohra on kypsää, noin 20–30 minuuttia.

Lisää punajuurisose ohrattoon ja anna muhia muutama minuutti. Viimeistele juustoraasteella, smetanalla, ja mausta pippurilla. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Voit lisätä valmiin annoksen päälle smetanaa, tuoretta timjamia ja rapeita tai karamellisoituja salottisipuleita lisukkeeksi. Rapeita salottisipulisuikaleita saat helposti valmistettua arifryerissa ja karamellisoidut sipulit syntyvät helposti pannulla, kun lisäät sipulin joukkoon pienen määrän sokeria.

 

Tutustu suomalaisten maataloustuottajien työhön ja ajankohtaisiin uutisiin MTK:n verkkosivuilla. Muista myös seurata MTK:ta Instagramissa @mtk.ry.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.