Syksyn helppojen ja herkullisten arkiruokien kokoelma
Kaupallinen yhteistyö: Snellman
Syksy saapuu, ja arki sen mukana. Kokosimme taas artikkelin täyteen ihania reseptejä syksyn arki-iltoja ja viikonloppuja varten! Jokainen resepti on suunniteltu niin, että ne ovat helppoja valmistaa, mutta silti täynnä makua ja sesongin herkkuja.
Ihana arki ja arkiruoka
Kesän lämpö ja vapaus ovat vaihtumassa raikkaaseen syksyyn, ja monille meistä tämä tarkoittaa paluuta arkeen – töihin, kouluun ja jokapäiväisiin rutiineihin. Kun kiire valtaa arjen, on entistä tärkeämpää löytää helppoja ja maukkaita reseptejä, jotka sopivat myös tiukempaan aikatauluun. Tässä artikkelissa olemme koonneet sinulle kokoelman monipuolisia reseptejä, jotka ovat paitsi nopeita ja herkullisia, myös ravitsevia ja sopivat koko perheelle.
Näiden reseptien avulla voit nauttia syksyn tuoreista mauista ja lämpimistä aterioista, ilman että vietät tuntikausia keittiössä. Ota siis esiin kattilat ja paistinpannut – on aika kokata syksyn suosikkiateriat!
Sweet and Sour Possu – Nopeat ja Rapeat Shanghai Sizzle Fileelastut
Sweet and Sour possu on klassinen makuelämys, jossa yhdistyvät makeat ja kirpeät maut. Tämä ruokalaji valmistuu nopeasti ja sopii täydellisesti kiireiseen arkeen. Shanghai Sizzle fileelastujen rapea pinta ja mehukas sisus tekevät tästä reseptistä erityisen herkullisen. Tarjoile maustetun riisin, jogurttikastikkeen ja marinoidun sipulin kanssa, niin saat täydellisen arkiaterian, joka maistuu kaikille.
4 henkilölle
Aktiivinen: 20 min
Passiivinen: 15 min
- 1 pkt (350 g) Rapeat ja nopeat Shanghai sizzle fileelastuja
Riisi:
- 3 dl täysjyväriisiä
- 6 dl kanalientä
- ½ rku ruohosipulia
- ½ rku korianteria
Kastike:
- ½ makea sipuli
- 1 sitruuna
- 1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
- ½ rku ruohosipulia
- ½ rku korianteria
- 1 valkosipulinkynsi
- ½ tl suolaa
- ⅓ tl rouhittua mustapippuria
Marinoitu sipuli:
- ½ makea sipuli
- 1 sitruuna
- ⅓ tl suolaa
- ⅓ tl sokeri
Valmista riisi. Huuhtele riisi juoksevan kylmän veden alla siivilässä, kunnes riisin läpi tuleva vesi on puhdasta. Lisää kanaliemi kattilaan, lämmitä kiehuvaksi ja lisää joukkoon riisi. Keitä noin 35 minuuttia raollaan olevan kannen alla, kunnes neste on imeytynyt riisiin ja riisi on kypsää. Hienonna yrtit ja lisää kypsän riisin joukkoon.
Valmista kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi sekä makea sipuli. Hienonna ruohosipuli ja korianteri. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Lisää kaikki kastikkeen raaka-aineet kulhoon, sekoita ja jätä maustumaan.
Valmista marinoidut sipulit. Leikkaa makea sipuli puolikuun muotoisiksi. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Lisää kaikki raaka-aineet pieneen kulhoon, sekoita ja jätä maustumaan siksi aikaa kun valmistat fileelastut.
Kypsennä Shanghai sizzle fileelastut airfryerissa (180 astetta ja 8 min). Sekoita Shanghai sizzle -pakkauksessa mukana tullut kastike kypsien fileelastujen joukkoon.
Tarjoile fileelastut yrttimaustetun riisin, jogurttikastikkeen ja marinoidun sipulin kanssa.
Sienipasta Possulla
Sienipasta possulla on täyteläinen ja maukas vaihtoehto syksyn pimeneviin iltoihin. Tämä resepti yhdistää metsän parhaat antimet kuten tatit ja kantarellit Snellmanin Maatiaispossun valkosipuli-persilja fileepihveihin.
4 henkilölle
aktiivinen: 30 min
passiivinen:
- 1 pkt (230g) Maatiaispossun valkosipuli-persilja fileepihvejä
- 200 g kuivapastaa (esim. Rigatoni)
- 250 g sieniä (esimerkiksi tatteja, kantarelleja tai suppilovahveroita)
- 1 keltasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 + 1 dl lihalientä
- 3,3 dl kermaa
- 1 dl (40 g) raastettua parmesaania
- 1 rku persiljaa
- öljyä paistamiseen
- suolaa ja pippuria
Viipaloi sienet sekä kuori ja hienonna sipulit. Lisää sienet kuivalle pannulle, lisää lämpöä ja haihduta suurin osa sienien kosteudesta pois. Lisää pannulle öljyä ja ruskista sienet. Lisää pannulle hienonnetut sipulit ja kypsennä.
Lisää 2 dl lihalientä pannulle. Keitä lientä kasaan 3–5 minuuttia. Lisää joukkoon kerma ja raastettu parmesaani. Kypsennä vielä 3–5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna persilja ja lisää kastikkeen joukkoon.
Kypsennä pasta pakkauksen ohjeen mukaisesti suolalla maustetussa vedessä. Valuta kypsä pasta.
Lisää erilliselle pannulle öljyä ja paista pihvit kypsiksi. Leikkaa pihvit suupalan kokoisiksi paloiksi ja sekoita kastikkeen joukkoon. Lisää pannulle 1 dl lihalientä ja raaputa makuaineet pannun pohjalta liemen joukkoon. Lisää liemi kastikkeen sekaan.
Yhdistä kastike ja pasta. Viimeistele halutessasi persiljalla ja parmesaanilastuilla.
Calzone Ilmakuivatulla Kinkulla
Calzone on kätevä ja maukas tapa nauttia pizzan parhaista puolista helposti käsiteltävässä muodossa. Täydellinen valinta viikonlopun rentoon ruokailuun tai vaikka lounaaksi mukaan otettavaksi.
8 kpl
aktiivinen: 40 min
passiivinen:
- 2 pkt (á 80 g) suomalaista ilmakuivattua kinkkua
- 4 kpl valmista pitsataikinapullaa sulatettuina
- ½ pkt (125 g) kuivaa mozzarellaa
- 2 (á 120 g) tomaattia
- 1 pss (65 g) babypinaattia
- oliiviöljyä
- sormisuolaa
- jauhoja pitsan muotoiluun
Leikkaa mozzarella ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi myös tomaatit ja huuhtele babypinaatit.
Puolita pitsapullat ja muotoile pitsapohjiksi (halkaisija 18 cm). Pirskottele jokaisen pohjan päälle 2 tl öljyä. Revi kaksi mozzarellaviipaletta jokaisen pitsapohjan toiselle puoliskolle ja taita kiinni puolikuun, eli calzonen, muotoon. Pirskottele päälle vielä 2 tl öljyä ja hyppysellinen sormisuolaa.
Paista calzonet kypsiksi: pitsauunissa (450 astetta & 1–2 min), airfyerissa (180 astetta ja 10 min) tai uunissa (220 astetta ja 12 min).
Anna jäähtyä hetken, avaa ja täytä jokainen calzone kolmella tomaattiviipaleella, pienellä kourallisella babypinaattia ja kolmella viipaleella ilmakuivattua kinkkua.
Taita calzone varovasti takaisin kiinni ja nauti!
Bánh Mì Pulled Porkilla
Bánh mì on vietnamilainen herkku, joka on tunnettu täyteläisistä mauistaan ja rapeasta patongista. Tässä versiossa yhdistyvät Snellmanin pulled pork, pikkelöidyt kasvikset ja korianteri – täydellinen yhdistelmä makua ja rakennetta. Tämä resepti tarjoaa ripauksen eksoottisuutta arkeen ja on erinomainen vaihtoehto lounaaksi tai illalliseksi.
4 kpl
aktiivinen: 30 min
passiivinen: 60 min
- 1 pkt (180 g) pulled pork
Pikkelikasvikset:
- 1 (150 g) iso porkkana
- pala (100 g) retikkaa
- ⅓ (100 g) kurkku
- 3 dl valmista pikkelöintilientä
- 1,5 dl vettä
Lisäksi:
- 1 (380 g) pitkä vehnäpatonki
- 2 varsisipulin vartta
- majoneesia
- chilikastiketta
- korianteria
Valmista pikkelikasvikset. Kuori ja suikaloi porkkana ja retikka. Suikaloi myös kurkku. Sekoita kasvissuikaleet veden ja valmiin pikkelöintiliemen kanssa ja anna maustua tunnin verran. Valuta kasvikset ennen tarjoilua.
Lämmitä pulled pork airfryerissa, pannulla tai uunissa.
Leikkaa patonki neljään osaan ja leikkaa leipiin syvä viilto. Kastele patongit nopeasti veden alla ja lämmitä airfyerissa (180 astessa ja 5 min). Levitä patonkien sisälle majoneesia. Lisää lämmintä pulled pork -nyhtöpossua, valutettuja pikkelikasviksia ja chilikastiketta. Viimeistele leivät kevätsipulilla ja korianterilla.
Possunuudelit
Possunuudelit on herkullinen ja nopea arkiruoka, joka valmistuu käden käänteessä. Snellmanin Teriyaki twist fileelastut tuovat tähän ruokaan mukavan aasialaisen vivahteen. Kesäkurpitsa ja Udon-nuudelit täydentävät aterian, ja Gochujang-maustetahna antaa sille sopivasti potkua.
3 henkilölle
aktiivinen: 30 min
passiivinen:
- 1 pkt (350 g) Maatiaispossun nopeat ja rapeat Teriyaki twist fileelastuja
- 1 (350 g) kesäkurpitsa
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 pkt (á 200 g) kypsiä Udon-nuudeleita
- 3 kesäsipulin vartta
- 1 rkl Gochujang-maustetahnaa
- 1 rkl soijakastiketta
- 3 rkl paahdettua seesamiöljyä tai oliiviöljyä
- 2 rkl riisiviinietikkaa
- 1 limen mehu puristettuna ja kuori raastettuna
- öljyä paistamiseen
Valinnaisesti: tuoretta korianteria ja seesaminsiemeniä koristeluun
Huuhtele kesäkurpitsa ja leikkaa suupalan kokoisiksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Lämmitä paistinpannulla öljyä, lisää kesäkurpitsat ja paista, kunnes ne saavat hieman väriä. Mausta kesäkurpitsat valkosipulilla sekä limen kuorella. Sammuta liesi ja jätä kesäkurpitsat maustumaan.
Hienonna sipulinvarret ja sekoita Gochujangin, soijan, seesamiöljyn, riisiviinietikan ja limemehun kanssa.
Kiehauta kypsät nuudelit nopeasti vedessä, jotta saat ne irtonaisiksi. Lisää kiehautetut nuudelit pannulle kastikkeen ja kesäkurpitsan kanssa, sekoita ja lämmitä.
Kypsennä Teriyaki twist fileelastut airfyerissa (180 astetta ja 8-10 min). Sekoita kypsät fileelastut pakkauksen mukana tulleen kastikkeen kanssa.
Tarjoile fileelastut kesäkurpitsanuudeleiden päältä. Koristele annokset halutessasi korianterilla ja seesaminsiemenillä.
Vinkki! Kypsiä Undon-nuudeleita on saatavilla isommista ruokamarketeista tai aasialaisista ruokamarketeista.
Possu-Lehtikaalisaag
Possu-lehtikaalisaag on täydellinen ruoka kylmiin syysiltoihin ja tuo vaihtelua arkiruokailuun.
4 hlö
aktiivinen: 30 min
passiivinen:
- 1 pkt (300 g) Maatiaispossun kinkkusuikaleita
- 1 pss (200 g) lehtikaalia
- 2 pss (á 65 g) babypinaattia
- 1 (n. 80 g) pieni keltasipuli
- 2 (n. 10 g) valkosipulinkynttä
- 3 + 2 rkl valmista currytahnaa (esim. Vindaloo-currya tai thaimaalaista vihreää currya)
- 1 (n. 10 g) pieni vihreä chili
- 1 limen mehu ja kuori raastettuna
- 1 tl suolaa
- 1 tlk (400 g) kookosmaitoa
Lisäksi:
- 4 dl basmatiriisiä
- 8 dl vettä (tarkista tarkka määrä riisipakkauksesta)
- öljyä paistamiseen
- suolaa riisin keitinveden maustamiseen
- Tuoretta oreganoa annoksen koristeluun
Kuori ja hienonna keltasipuli sekä valkosipulinkynnet. Revi lehtikaalien lehdet irti niiden varresta.
Lämmitä isossa padassa hieman oliiviöljyä ja kuullota sipuleita kunnes ne pehmenevät ja saavat hieman väriä. Lisää lehtikaali, pinaatti ja 3 rkl currytahnaa. Kypsennä, kunnes lehtikaali ja pinaatti ovat pehmeet, eli noin 3–5 min.
Kaada lehtikaali-pinaatti-sipuliseos tehosekoittimeen. Lisää mukaan limen mehu ja raastettu kuori, muutamaan osaan leikattu chili ja 1 tl suolaa. Sekoita tasaiseksi soseeksi. Lisää tarvittaessa tehosekoittimeen muutama ruokalusikallinen vettä, jos lehtikaali-pinaattiseos tuntuu liian paksulta, eikä meinaa soseutua kunnolla.
Kaada lehtikaali-pinaattisose takaisin pataan ja lisää kookosmaito.
Hauduta vielä viisi minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
Keitä riisi. Huuhtele riisi juoksevan veden alla, siivilää apuna käyttäen. Kun riisin läpi tuleva vesi on kirkasta, kaada riisi kattilaan. Lisää vesi ja mausta keitinvesi suolalla. Keitä pakkauksen ohjeen mukaisesti kypsäksi.
Lämmitä hieman öljyä paistinpannussa ja paista kinkkusuikaleet melkein kypsiksi. Sekoita kinkkusuikaleiden joukkoon 2 rkl valmista currytahnaa. Paista vielä muutama minuuttia, jotta currytahna hieman paahtuu ja suikaleet kypsyvät täysin. Sekoita kinkkusuikaleet kastikkeen joukkoon.
Shanghai Sizzle Pitaleivät
Nämä pitaleivät ovat täydellinen nopea ja maukas ruoka arki-illaksi tai vaikka viikonlopun rentoon illanviettoon. Snellmanin Shanghai Sizzle fileelastut tuovat mukavan rapeuden ja maun, joka sopii täydellisesti pitaleipien sisälle.
4 henkilölle
aktiivinen: 30 min
passiivinen: 10 min
- 1 pkt (350 g) Shanghai Sizzle fileelastut
- 4 valmista pitaleipää
Valkokaalisalaatti:
- 200 g pala valkokaalia
- 1 pieni punainen chili hienonnettuna
- 1 limen mehu ja raastettu kuori
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl kokojyväsinappia
- 1 rkl juoksevaa hunajaa
- 1 tl sipulijauhetta
- ⅓ tl suolaa
- ¼ tl rouhittua mustapippuria
- 1 rku lehtipersiljaa hienonnettuna
Valinnaisesti:
- 2 tomaattia
- ⅓ kurkkua
Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi chili. Raasta limen kuori ja purista mehu. Sekoita kaikki salaatin raaka-aineet lehtipersiljaa lukuunottamatta isossa kulhossa ja anna maustua sen aikaa, kun valmistat fileeviipaleet.
Kypsennä Shanghai Sizzle -fileeviipaleet airfryerissa (180 astetta ja 8-10 min) puolessa välissä kääntäen ja sekoita pakkauksen mukana tulleen kastikkeen kanssa.
Lämmitä pitaleivät myös airfryerissa (180 astetta ja 3 min).
Sekoita lopuksi lehtipersilja valkokaalisalaatin joukkoon ja nauti pitaleipien sisällä Shanghai Sizzle -fileeviipaleiden kanssa. Voit halutessasi laittaa pitaleipien sisälle myös tomaatti- ja kurkkuviipaleita.
Oskarinleipä
Oskarinleipä on klassikko, joka ei petä. Tässä versiossa Snellmanin Maatiaispossun nopeat ja rapeat fileeviipaleet yhdistyvät Choron-kastikkeen ja kevyesti paistettujen mustajuurten kanssa, mikä tekee siitä täydellisen annoksen viikonlopun hemmotteluhetkeen.
3 henkilölle
aktiivinen: 30 min
passiivinen:
- 1 pkt (300 g) Maatiaispossun nopeat ja rapeat fileeviipaleita
Choronkastike:
- 1 prk (2,3 dl) valmista Bearnaisekastiketta
- 2 tl tomaattipyreetä
Mustajuuri:
- 3 (n. 220 g) mustajuurta
- 2,5 dl vettä
- 2,5 dl maitoa
- 1 tl suolaa
Lisäksi:
- 200 g katkarapuja
- 3 isoa viipaletta hapanjuurileipää
- öljyä
Valmista choronkastike sekoittamalla tomaattipyree Bearnaisekastikkeen joukkoon, tarjoile huoneenlämpöisenä.
Sulata jäiset tai valuta suolaliemessä olevat katkaravut.
Valmista mustajuuret. Lämmitä kattilassa vesi, maito ja suola. Kun neste lämpenee, kuori mustajuuret juoksevan kylmän veden alla, jotta mustajuuri ei tummu. Leikkaa mustajuuret puoliksi ja lisää kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä 6–10 minuuttia, kunnes mustajuuret ovat pehmenneet. Nosta mustajuuret pois keitinliemestä ja pidä lämpiminä.
Lämmitä paistinpannulla tilkka öljyä ja paista leipäviipaleet kauniin kullanruskeiksi. Pidä paistetut leivät lämpiminä.
Kypsennä kevyesti öljytyt fileeviipaleet airfryerissa (180 astetta ja n. 12 min), uunissa tai paistinpannulla.
Kasaa Oskarinleivät lisämäällä leipien päälle choronkastiketta ja rapeat fileeviipaleet. Nosta kypsät mustajuuret fileeviipaleiden päälle ja lisää loput choronkastikkeesta. Viimeistele katkaravuilla ja lehtipersiljalla.
Labneh-Kanapasta
Tämä ruoka valmistuu nopeasti, mutta sen maut vievät sinut hetkessä Välimeren maisemiin. Labneh, joka on valutettu jogurtti, antaa pastalle kermaisen koostumuksen ja Snellmanin Sweet & Sour paahdetut kanalastut tuovat mukavaa vaihtelua.
4 henkilölle
aktiivinen: 30 min
passiivinen: 8 h
- 1 pkt (180 g) Sweet & Sour paahdettuja kanalastuja
- 300 g Spaghettini-kuivapastaa (ohutta spagettia)
- 1 tlk (300 g) turkkilaista jogurttia
- ¼ tl + 1 tl suolaa
- 5 (n. 25 g) valkosipulinkynttä
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 dl (n. 40 g) parmesaania raastettuna
- 1/2 tl rouhittua mustapippuria
Lisäksi:
- n. 8 tl valmista za’atar-mausteseosta (löytyy isommista ruokakaupoista 250 g pakkauksissa)
- vettä pastan keittämiseen
- suolaa pastan keitinveden maustamiseen
- 1 rku sitruunamelissaa hienonnettuna
- oliiviöljyä annosten viimeistelyyn
Valmista labneh. Sekoita jogurtti ja ¼ tl suolaa keskenään. Kaada jogurtti harsolla, talouspaperilla tai suodatinpaperilla vuorattuun siivilään. Valuta jääkaapissa yön yli.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaisesti suolalla maustetussa vedessä. Kun pasta on kypsää, ota n. 4 dl keitinvettä talteen ja valuta pasta.
Kun pasta kiehuu, kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Lämmitä 3 rkl oliiviöljyä paksupohjaisessa kattilassa ja lisää valkosipulit. Kypsennä muutama minuutti, kunnes valkosipulit kypsyvät ja pehmenevät – älä kuitenkaan anna niiden ruskistua. Kun valkosipuliviipaleet ovat valmiit, pysäytä niiden kypsyminen lisäämällä kattilaan varovasti pieni määrä pastan keitinvedestä. Varo mahdollisia rasvaroiskeita.
Lisää kypsä pasta, parmesaaniraaste, mustapippuri ja 1 tl suolaa kattilaan. Lisää myös vähän (0,5–1 dl) keitinvettä. Lämmitä hetken aikaa, jotta juusto sulaa.Ä Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon valutettu labneh-jogurtti. Älä enää tässä vaiheessa lämmitä pastaa voimakkaasti, ettei jogurtti juoksetu. Lisää pastan keitinvettä sen verran, että olet tyytyväinen kastikkeen koostumukseen. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
Paahda kanalastut pannulla, uunissa tai airfryerissa (180 astetta ja n. 8 min). Lisää noin ¾ paahdetuista kanalastuista pastan sekaan ja säästä loput annosten viimeistelyyn. Lämmitä pasta varovasti tarvittaessa.
Ripottele valmiiden pasta-annosten päälle Za’atar mausteseosta (2–4 tl per annos). Viimeistele lisäämällä päälle myös oliiviöljyä sekä hienonnettua sitruunamelissaa.
Tikka Masala Possusta
Tikka Masala on intialaisen keittiön klassikko, joka on saanut paikkansa myös suomalaisissa keittiöissä. Tässä reseptissä Snellmanin Maatiaispossun nopeat fileesuikaleet kohtaavat Tikka Masala -kastikkeen mausteisen lämmön.
4 henkilölle
aktiivinen: 40 min
passiivinen:
- 1 pkt (300 g) Maatiaispossun nopeat fileesuikaleita
- 1 prk (450 g) valmista Tikka Masala -kastiketta
- 2 porkkanaa
- 1 pieni keltasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 lehtisellerin vartta
- 2 dl vettä
- 1 tlk (165 ml) kookoskermaa
- 4 dl helmicouscousta (raakana)
- 1 kasvisliemikuutio
- öljyä paistamiseen
Halutessasi tarjoiluun:
- ½ prk turkkilaista jogurttia
- ½ tuoreita yrttejä (esim. korianteria)
- valmiita naan-leipiä
Kypsennä helmicouscous pakkauksen ohjeen mukaisesti kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä (noin 25 min).
Kuori porkkanat ja kuutioi pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa lehtisellerin varret ohuiksi viipaleiksi.
Lämmitä öljyä pannussa. Lisää porkkanat ja kypsennä 5–8 minuutin ajan. Kun porkkanat alkavat saada väriä, lisää loput kasvikset ja kypsennä noin 5 minuuttia. Lisää 2 dl vettä ja raaputa kaikki maku pannun pohjalta ja laidoilta liemen sekaan. Anna hautua, kunnes neste on melkein haihtunut pois.
Lisää valmis Tikka Masala -kastike sekä kookoskerma. Hauduta 5 minuuttia. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
Lämmitä erillisellä pannulla tilkka öljyä ja ruskista fileesuikaleet. Sekoita kypsät lihat kastikkeen joukkoon.
Tarjoile Possu Tikka Masala couscousin kanssa. Koristele annokset halutessasi tuoreilla yrteillä ja turkkilaisella jogurtilla. Tarjoile naan-leivän kanssa.
Al Pastor Tacot ja Omenasalsa
Al Pastor tacot ovat perinteinen meksikolainen ruokalaji, joka yhdistää mehukkaan porsaanlihan raikkaaseen salsaan ja pehmeisiin tortillalettuihin. Tässä versiossa käytetään Snellmanin Maatiaispossun Sweet BBQ kasslerpihvejä, jotka saavat upean maun grillissä tai pannulla paistettaessa.
8 kpl
aktiivinen: 30 min
passiivinen:
- 1 pkt (500 g) Maatiaispossun ohut Sweet bbq kasslerpihvejä
Omenasalsa:
- 1 omena
- 1 varsisipulin varsi
- pieni pala vihreää chiliä
- 1 lime
- ⅓ tl suolaa’
Lisäksi:
- 8 pientä (halkaisija 13 cm) tortillalettua
- 1 prk (230 g) valmista tomaattisalsaa
- 1 prk (175 ml) valmista aiolia tai muuta majoneesia
- n. ¼ (n. 120 g) kurkkua kuutioituina
- n. 60 g rucolaa tai muuta salaattia
Valmista ensin salsa. Kuutioi omena pieniksi kuutioiksi ja hienonna chili sekä sipulinvarsi. Raasta limen kuori ja purista sen mehu. Sekoita kaikki salsan ainekset keskenään ja anna maustua sen aikaa kun kypsennät kasslerpihvit.
Paista pihvit kypsiksi grillissä tai pannulla. Leikkaa suupalan kokoisiksi suikaleiksi ja pidä lämpiminä tarjoiluun asti.
Lämmitä tortillaletut uunissa tai pannulla.
Lisää lämpimien tortillalettujen sisälle tomaattisalsaa, majoneesia, rucolaa sekä kurkkukuutioita. Viimeistele lisäämällä suikaloitua possua ja omenasalsaa.
Bobotie-Jauhelihavuoka
Bobotie on eteläafrikkalainen ruokalaji, joka tuo lämpöä ja mausteisuutta syksyn kylmiin päiviin. Tämä jauhelihavuoka valmistetaan Snellmanin Kunnon sika-nauta jauhelihasta, joka yhdistyy curryjauheella, mangochutneylla ja sultanarusinoilla maustettuun seokseen.
6 henkilölle
aktiivinen: 30 min
passiivinen: 35 min
Bobotie:
- 1 pkt (á 700 g) Kunnon sika-nauta jauhelihaa
- 2 paahtoleipäviipaletta
- 3,5 dl maitoa
- 1 keltasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 4 tl curryjauhetta
- 2 tl jauhettua kurkumaa
- 1 tl suolaa
- ⅓ tl rouhittua mustapippuria
- 3 rkl mangochutneyta
- 2 rkl punaviinietikkaa
- 1 dl sultana-rusinoita
- 1 + 2 kananmunaa
- 6 laakerinlehteä
- öljyä ja voita
Keltainen riisi:
- 4 dl (n. 350 g) basmatiriisiä
- 8 dl vettä
- 4 rkl (n. 50 g) sultana-rusinoita
- 2 tl kurkumaa
- 1 pieni kanelitanko
- ½ tl suolaa
- 25 g voita
Voitele 20 x 20 cm kokoinen, korkeareunainen uunivuoka voilla ja lämmitä uuni 180 asteeseen. Revi leipäviipaleet isoiksi paloiksi ja upota ne kulhoon kaadettuun maitoon. Kuori ja hienonna sipulit.
Lisää pannulle öljyä ja kuullota sipuleita. Lisää jauheliha pannulle ja ruskista se. Lisää curry, kurkuma, suola, mustapippuri, mangochutney ja etikka. Hauduta muutama minuutti.
Purista leipä kuivaksi ja säästä maito. Lisää kuivaksi puristettu leipä, rusinat ja yksi kananmuna pannulle. Sekoita seos ja kaada vuokaan.
Riko kaksi kananmunaa maidon joukkoon ja sekoita. Kaada muna-maitoseos jauhelihamassan päälle vuokaan. Koriste vuoka asettelemalla laakerinlehdet muna-maitoseoksen pinnalle.
Kypsennä uunissa noin 35 minuuttia (kunnes munaseos on hyytynyt) ja tarjoile keltaisen riisin kanssa.
Parmesan Gratinoidut Possunleikkeet
Parmesan gratinoidut possunleikkeet ovat herkullinen yhdistelmä klassista italialaista makua ja suomalaista Maatiaispossua.
2 henkilölle
aktiivinen: 20 min
passiivinen: 20 min
Possunleikkeet:
- 1 pkt (340 g / 2 kpl) Maatiaispossun Wieninleikkeitä
- 1,5 dl (160 g) valmista tomaattikastiketta
- ½ dl parmesaania raastettuna hienoksi raasteeksi
- 75 g mozzarellaraastetta
- öljyä
Ruusukaalit:
- 200 g ruusukaaleja
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl öljyä
- ½ tl suolaa
- ⅓ tl rouhittua mustapippuria
Lisäksi:
- 1 rku basilikaa
Sivele öljyä kevyesti leikkeiden pintaan, molemmille puolille. Kypsennä pannulla, uunissa (225 astetta ja n. 15 minuuttia) tai airfryerissa (180 astetta ja n. 10 min). Lisää raastettu parmesaani, tomaattikastike ja lopulta mozzarellaraaste leikkeiden päälle. Gratinoi uunissa, grillivastuksen alla, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä (noin 8 min).
Poista ruusukaalien kanta sekä uloimmat lehdet ja halkaise ruusukaalit tarvittaessa. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ruusukaalit, valkosipuli, suola sekä öljy kulhoon ja pyörittele sekaisin. Kypsennä airfryerissa (180 astetta ja noin 10 min) min tai uunissa (200 astetta ja noin 15 min).
Tarjoile gratinoidut possunleikkeet paahdettujen ruusukaalien kanssa ja viimeistele annokset basilikalla.
Pikainen Possu Piccata
Possu Piccata on nopea ja maistuva ruoka, joka vie sinut hetkessä Välimeren lämpimiin maisemiin. Snellmanin Maatiaispossun lehtipihvit saavat seurakseen banaanisalottisipulia, säilöttyjä pepperoneja ja rouhittuja saksanpähkinöitä, jotka antavat ruoalle syvyyttä ja rakennetta.
2 henkilölle
aktiivinen: 30 min
passiivinen:
- 1 pkt (240 g) Maatiaispossun lehtipihvejä
- 3 banaanisalottisipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1/2 prk (100 g) säilöttyjä pepperoni-paprikoita (valmiiksi viipaloitu)
- 1 dl pepperoni-paprikoiden lientä
- 1 dl vettä
- 25 g voita
- ½ tl suolaa
- ⅓ tl rouhittua mustapippuria
- 1 rku lehtipersiljaa
- ½ pss (35 g) saksanpähkinöitä
- 1 tl öljyä
- 1 tl mietoa etikkaa (esim. valko- tai riisiviinietikka)
- lisää öljyä paistamiseen
Kuori kaikki sipulit. Viipaloi valkosipulinkynnet ja suikaloi salottisipulit pituussuunnassa. Hienonna puolet lehtipersiljasta ja säästä loput annosten viimeistelyyn. Rouhi saksanpähkinät kevyesti.
Lämmitä pannulla hieman öljyä. Lisää sipulit ja paprikat. Kypsennä kunnes sipulit pehmenevät ja saavat väriä, noin 5-8 minuuttia. Lisää pannulle 1 dl paprikoiden lientä sekä 1dl vettä ja keitä kasaan muutama minuutti. Lisää voi, suola ja pippuri. Hauduta kevyesti poreillen vielä n. 5 min, kunnes kastike hieman saostuu. Lisää hienonnettu lehtipersilja.
Paista pihvit erillisellä pannulla pienessä määrässä öljyä. Kun pihvit ovat kypsät, kaada kastike niiden päälle ja tarjoile ruoka suoraan pannulta.
Sekoita pienessä kulhossa loput lehtipersiljasta, rouhitut saksanpähkinät ja 1 tl öljyä sekä 1 tl etikkaa. Lisää persilja-pähkinäsalaatti pihvien ja kastikkeen päälle.
Voit nauttia pihvien kanssa esimerkiksi paahdettuja lohkoperunoita, perunamuussia tai riisiä.
Kotimainen Charcuterie
Viikonloppuherkku, kotimainen charcuterie! Suomalaista kylmäsavustettua kinkkua, kotimaisia juustoja ja marinoituja paahdettuja paprikoita täydentää itse tehty porkkanahilloke, joka tuo annokseen raikkautta ja makeutta.
neljälle
aktiivinen: 30 min
passiivinen: 30 min
- 1 pkt (80 g) suomalaista kylmäsavustettua kinkkua
- 200 g valmiita marinoituja paahdettuja paprikoita
- 350 g kotimaisia juustoja, kuten sinihomejuustoa, cheddaria ja valkohomejuustoa
- 80 g voileipäkeksejä
- yksi annos porkkanahilloketta
- Lehtipersiljaa tai rosmariinia koristeluun
Porkkanahilloke:
- 2 (180 g) porkkanaa
- 0,5 dl vettä
- 75 g (n. 0,75 dl) hillosokeriaa
- 1 appelsiini
- pieni hyppysellinen suolaa
Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu. Lisää kaikki hillokkeen raaka-aineet – suolaa lukuunottamatta – kattilaan. Kypsennä noin 15 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmenneet ja hilloke on sakeutunut. Lisää suola, sekoita ja jäähdytä. Voit tarvittaessa lisätä enemmän nestettä, jos hilloke vaikuttaa liian kuivalta.
Tarjoile charcuterie-laudalla kotimaisen kylmäsavustetun kinkun, paahdettujen ja marinoitujen kotimaisten paprikoiden, kotimaisten juustojen sekä voileipäkeksien kanssa.
Suolaiset Tuulihatut
Suolaiset tuulihatut ovat klassikko sormisyötävien joukossa, ja tämä resepti tuo perinteisiin tuulihattuihin hieman uudenlaista twistiä. Lehtitaikinasta valmistetut tuulihatut kohoavat uunissa kauniisti ja saavat seesaminsiemenistä mukavan rapsakkuuden.
28 kpl
aktiivinen: 60 min
passiivinen: 20 min
Kinkkutäyte:
- ½ pkt (200 g) kotimaista palvikinkkua
- 1 pkt (100 g) ruohosipulituorejuustoa
- ½ prk (n. 75 g) ranskankermaa
- ½ (n. 70 g) omena
- 1/2 pieni (n. 40 g) punasipuli
- 1 pieni valkosipulinkynsi
- 1 rku ruohosipulia
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl rouhittua mustapippuria
Lisäksi:
- 1 pkt (500–600 g) iso lehtitaikinalevy
- 1 rkl voita sulatettuna
- 1 rkl seesaminsiemeniä
- kananmuna voiteluun
Ota lehtitaikinalevy sulamaan.
Valmista kinkkutäyte. Leikkaa palvikinkku pieniksi paloiksi, raasta omena raasteeksi sekä kuori ja hienonna puna- ja valkosipuli. Hienonna ruohosipuli. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään kulhossa.
Kauli lehtitaikinalevy ohuemmaksi, 35 x 40 cm leivinpaperiarkin kokoiseksi. Voitele levyn toinen puoli voisulalla. Taita levy kiinni niin että voideltu osuus jää taitetun taikinan sisälle.
Leikkaa taikina 5 x 5 cm neliöiksi. Siirrä taikinaneliöt kahdelle leivinpaperilla peitetylle pellille, voitele kananmunalla ja ripottele niiden päälle seesaminsiemeniä.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 min (kiertoilmauunissa 200 astetta 15 min), kunnes tuulihatut ovat kohonneet ja saaneet kauniin värin pintaan. Jäähdytä tuulihatut täysin.
Halkaise tuulihatut varovasti käsin, lusikoi pohjan päälle täytettä ja paina kansi kevyesti päälle. Tarjoile pikkusuolaisina sormisyötävinä.
Helpot Cocktailpalat
Nämä cocktailpalat ovat täydellinen alkupala tai tarjottava illanistujaisiin, ja niiden valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Anna makujen marinoitua hetki ennen tarjoilua, niin saat täydellisen yhdistelmän suolaista ja mausteista herkkua.
4 henkilölle
aktiivinen: 20 min
passiivinen: 30 min
- 1 pkt (270 g) Kunnon cheddar-jalapenolihapullia
- 6 kpl valkosipulinkynsiä
- ½ appelsiini
- 2 oksaa rosmariinia
- 3 dl oliiviöljyä
- 1 jalapeno
- 1 tl sormisuolaa
- 1 pkt (160 g) kotimaista cheddarjuustoa
Kuori valkosipulinkynnet. Pese appelsiini hyvin ja lohko puolikas appelsiini kahteen osaan. Leikkaa lohkot ohuiksi kolmion muotoisiksi viipaleiksi. Huuhtele jalapeno ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Lisää valkosipulit, appelsiinikolmiot sekä öljy pannulle ja lämmitä miedolla lämmöllä – ilman poreilua – 10 minuuttia. Kaada kulhoon, lisää sormisuola, rosmariini sekä jalapenoviipaleet. Sekoita.
Lisää pannulle öljyä tarvittaessa ja paista lihapullat kauniin ruskeiksi. Murra cheddarjuusto suupalan kokoisiksi paloiksi. Yhdistä kaikki raaka-aineet ja anna niiden maustua puoli tuntia ennen tarjoilua.
Muista myös seurata Snellmania Instagramissa @herrasnellman.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.