Käyttövinkit | Kypsennettynä: Keitä, paahda uunissa, höyrytä tai käytä soseena. Keitä kuorineen maun ja ravinteiden säilyttämiseksi, kuori kypsänä. Ruoanlaitto: Sopii borssikeittoon, laatikoihin (esim. punajuuripaistos), pyreisiin, pihveihin (esim. Lindströminpihvit) ja etikkasäilykkeisiin. Huom: juurikkaat keräävät nitraatteja, joten se ei sovi alle 1-vuotiaille. |
---|---|
Säilytyslämpötila | 3 - 4 °C |
Herkkä etyleenille | Ei |
Tuottaa runsaasti etyleeniä | Ei |
FODMAP | Punainen |
Sesonki | elo-lokakuu (Suomi), marras-huhtikuu (Suomi, varasto) |
Herkkävatsaisen ruokavaliossa kiinnitetään huomiota FODMAP-hiilihydraatteihin. Lyhenne FODMAP tulee sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Nämä ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita loytyy myös monista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Kyseiset hiilihydraatit eivat imeydy ohutsuolessa vaan kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne fermentoituvat ja tuottavat osalle ihmisistä suolisto-oireita.
Vihreä
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon.
Keltainen
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon pienissä määrin.
Punainen
Rajoitetaan FODMAP-ruokavaliossa.