Käyttövinkit | Mausteena: Mehu ja raastettu kuori ovat välttämättömiä monissa ruoissa ja leivonnaisissa antamassa happamuutta ja raikkautta. Käytä kalaruokiin, broileriruokiin, salaatinkastikkeisiin, marinadeihin ja dippeihin. Juomat: Perusainesosa limonadissa, jääteessä, cocktaileissa ja kuumissa juomissa. Viipaleena veden seassa. Leivonta: Sitruunakakut, -piirakat, -marenki ja -sorbetit ovat klassikoita. |
---|---|
Säilytyslämpötila | 5 - 10 °C |
Herkkä etyleenille | Ei |
Tuottaa runsaasti etyleeniä | Ei |
FODMAP | Vihreä |
Sesonki | marras-lokakuu (Espanja, Etelä-Afrikka) |
Herkkävatsaisen ruokavaliossa kiinnitetään huomiota FODMAP-hiilihydraatteihin. Lyhenne FODMAP tulee sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Nämä ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita loytyy myös monista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Kyseiset hiilihydraatit eivat imeydy ohutsuolessa vaan kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne fermentoituvat ja tuottavat osalle ihmisistä suolisto-oireita.
Vihreä
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon.
Keltainen
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon pienissä määrin.
Punainen
Rajoitetaan FODMAP-ruokavaliossa.